2012/2013

MEDNARODNI DAN ZNANOSTI NA GCC

Tradicionalno druženje osnovnošolcev in dijakov ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj, Gimnazija Celje – Center, 12. 12. 2012

 

Celje, 4. 12. 2012; Na Gimnaziji Celje – Center (GCC), eni najdejavnejših slovenskih šol mreže Unesco ASPnet, bodo tudi letos tradicionalno počastili svetovni dan znanosti za mir in razvoj, skupaj z mednarodnimi gosti iz Srbije, Litve, Tajske in Kitajske, ki bodo šolo obiskali med 9. in 11. 12. v okviru mednarodnega projekta Discuss, understand, change environment in več kot 200 osnovnošolci iz celotne regije ter posebnim gostom, prof. dr. Ivanom Lebanom s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Osrednja prireditev je tokrat na programu v sredo, 12. 12., ob 12. uri v športni dvorani GCC.

 

Tradicionalni projekt Veselje do znanosti, ki ga na GCC pripravljajo že petič zapored, je že v lanskem letu dobil mednarodne dimenzije, saj so k projektu povabili gimnazijo iz srbskega Kruševca. Letošnje leto se organizaciji pridružuje novoustanovljeno Društvo GCC, ki je povezalo sedanje in nekdanje dijake ter zaposlene, sodelovanje s Srbijo pa se nadaljuje. Oktobrski obisk v Kruševcu in projekt Eureka tako še dodatno utrjujeta prizadevanja GCC za popularizacijo znanosti med mladimi, saj se na šoli zavedajo, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. Izkušnje kažejo, da medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po inovativnosti. Da bi naravoslovne znanosti mladim čim bolj približali, vsako leto na šolo povabijo osnovnošolce, ki nato skupaj z dijaki in mentorji eksperimentirajo v delavnicah. Lani se je vabilu odzvalo okrog 160 učencev, letos bo število udeležencev okrog 200. Sodelovale bodo II., III. in IV. OŠ Celje, OŠ Frana Krajnca, OŠ Frana Roša, OŠ Lava, OŠ Ljubečna, OŠ Zreče in OŠ Tabor – Vransko.

 

Prireditev ima dva dela, v uvodnem – plenarnem  delu vsako leto atraktivne in morda malce nevarnejše eksperimente izvajajo strokovnjaki s fakultete oziroma inštituta, v nadaljevanju pa učenci sami eksperimentirajo pod mentorstvom učiteljev in dijakov GCC in učiteljev sodelujočih OŠ. V preteklih letih so na šoli gostili mag. Tomaža Ogrina z Inštituta Jožef Štefan, prof. dr. Gorazda Planinšiča s Fakultete za matematiko in fiziko, letos pa bo v uvodnem delu eksperimente izvajal prof. dr. Ivan Leban s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, nato pa bodo mentorji za udeležence pripravili vrsto zanimivih eksperimentov s področja fizike, kemije in biologije. Delali bodo s plini, izdelovali naravno kozmetiko in še marsikaj zanimivega.

 

Posebnost letošnjega leta je tudi obisk udeležencev mednarodnega projekta Discuss, understand, change environment, v katerem sodeluje tudi Debatni klub GCC in ki ga sofinancira Evropska unija. Več kot 30 gostov iz Kitajske, Tajske in Litve, bo med 9. in 11. 12. spoznavalo Celje in okolico ter sodelovalo v debatah na najrazličnejše aktualne teme, ki zadevajo prihodnost sveta.

 

PRILOGA: Fotoutrinki s preteklih Dnevov znanosti (arhiv GCC)

 

DODATNE INFORMACIJE:

Gregor Deleja, prof., organizacija in PR

T: 041 708 945, E: 

S: www.gcc.si

Pojdi na vsebino