2013/2014

POMLADNO KULTURNO BRSTENJE NA GCC

Tradicionalni majski koncert dijakov Gimnazije Celje – Center za uvod v pester mesec umetniške ustvarjalnosti ob 10. obletnici likovne gimnazije v knežjem mestu

Četrtek, 8. 5. 2014, 19.00, Narodni dom Celje

Gimnazija Celje – Center s svojimi programi, odličnimi učnimi rezultati in izjemnim obšolskim življenjem nedvomni sodi med ene najbolj ustvarjalnih šol v knežjem mestu. Prav posebno mesto na tej šoli pa ima glasba, ki povezuje vse tri izobraževalne programe – predšolsko vzgojo, program z najdaljšo tradicijo, splošno gimnazijo in najmlajšega med njimi – umetniško gimnazijo – likovno smer, ki prav v tem šolskem letu praznuje 10. obletnico obstoja. Mesec maj je na GCC tako posvečen umetnosti, mladi ustvarjalci pa ga bodo uvedli s Pomladnim koncertom, ki bo v četrtek, 8. 5., ob 19. uri v Narodnem domu Celje. Tradicionalno prireditev Dekliškega pevskega zbora šole, ki je v desetletjih postala nepogrešljivi del celjskega kulturnega in družabnega življenja, pa bodo tudi tokrat dopolnili tudi gostje – FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC in inštrumentalna skupina The Šlagers.

 

Da knežje mesto slovi po odličnih pevcih ni skrivnost. Zborovstvo je v Celju še vedno ena najbolj razširjenih ljubiteljskih dejavnosti, za kar skrbijo zlasti celjske osnovne in srednje šole, ki se lahko pohvalijo z odličnimi mladinskimi zbori. Mednje prav gotovo sodi tudi edini dekliški zbor v mestu, ki že več kot štiri desetletja deluje na Gimnaziji Celje – Center, zadnji dve sezoni pod vodstvom prof. Davida Preložnika. Pevke se z bogato koncertno dejavnostjo in najvišjimi odličji s tekmovanj doma in na tujem (na zadnje so osvojile zlato priznanje na bienalni državni reviji v Zagorju, april 2014), uvrščajo med najboljše tovrstne zasedbe v Sloveniji in Evropi. Dekliški pevski zbor vsako leto pripravi tri celovečerne koncerte, ki predstavljajo pomemben del celjskega kulturnega in družabnega utripa. Pomladni, ob koncu šolskega leta, je na eni strani namenjen pregledu celoletnega dela in dosežkov, pa tudi slovesu od maturantk in maturantov, ki so soustvarjali glasbeno podobo šole. Na koncertu deklet pa so nepogrešljivi tudi fantje skupine The Šlagers in vokalne zasedbe FaVoZa, ki na šoli nadaljuje tradicijo moškega petja. To je leta 2006 začel Oktet 9, ki danes v okviru našega alumni Društva GCC še vedno predstavlja enega najpomembnejših kulturnih ambasadorjev naše šole, mesta in države. Sicer na GCC deluje kar šest glasbenih sestavov, ki povezujejo nekdanje in sedanje dijake Gimnazije Celje – Center.

 

Koncertni uvod v mesec posvečen jubileju umetniške gimnazije – likovne smeri, bodo v prihodnjih dveh tednih dopolnili še trije zanimivi likovni dogodki – odprtje 10. študijske razstave 16. 5. v Osrednji knjižnici Celje, pa vrhunski umetniški dogodek, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom dr. Jerneja Pikala, ministra za izobraževanje, znanost in šport ter županov Mestne občine Celje in Občine Žalec g. Bojana Šrota in g. Janka Kosa »Koraki … Za jutri«, razstava nekdanjih dijakov in strokovnih sodelavcev ob jubileju umetniške gimnazije – likovne smeri 23. 5. v Novem Celju ter razstava četrtošolcev likovne smeri v Celjskem mladinskem centru, ki bo vrata odprla v drugi polovici meseca maja.

PRILOGA: Fotografija DPZ GCC (arhiv GCC, foto: Katarina Tadina) , foto 1foto 2

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof.,

ravnatelj Gimnazije Celje – Center

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.si

 

David Preložnik, prof.,

umetniški vodja DPZ GCC

T: 041 804 826

E: 

Pojdi na vsebino