2013/2014

KORAKI … ZA JUTRI

Pregledna razstava nekdanjih dijakov in strokovnih sodelavcev ob 10. obletnici umetniške gimnazije – likovne smeri v knežjem mestu; 23. 5. – 31. 7. 2014, dvorec Novo Celje

Dvorec Novo Celje se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot umetnostni center celjske kotline, letošnjega maja pa bo njegov zanimiv ambient ponudil tudi prostor enemu največjih likovnih dogodkov v regiji in državi – pregledni razstavi del nekdanjih dijakov in strokovnih sodelavcev umetniške gimnazije – likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center, ki je pred desetimi leti vpisala prvo generacijo mladih umetnikov ter v preteklem času, z zelo razvejanimi in pestrimi dejavnostmi, v knežjem mestu in širši regiji potrdila poseben status na področju vzgoje in izobraževanja, saj gre za enega najuspešnejših umetnostnih srednješolskih programov na naših tleh. Razstavo bodo v petek, 23. 5., ob 18. uri, ob prisotnosti številnih uglednih gostov ter generacij nekdanjih in sedanjih dijakov, odprli častni pokrovitelji projekta dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, g. Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje in g. Janko Kos, župan Občine Žalec.

Razstava, ki jo kurira priznana slovenska umetnostna zgodovinarka in nekdanja direktorica CSU Celje, mag. Alenka Domjan, želi biti specifična avtorska celota, ki bo pripovedovala zgodbo vezano na dogajanja umetniškega programa zadnjega desetletja. Gre za skupinsko razstavo – edinstveno medgeneracijsko predstavitev ustvarjalcev, na kateri v dialog vstopajo dela rednih in občasnih predavateljev ter 22 nekdanjih dijakov, skupaj z njimi pa dokumenti Centra sodobnih umetnosti Celje. Ravnatelj Gimnazije Celje – Center, prof. Gregor Deleja, je v sporočilu za javnost zapisal: >Ponosni smo, da je projekt zbudil tako široko zanimanje med našimi nekdanjimi dijaki, kar nedvomno potrjuje, da jim je šola dala tiste prave, široke temelje, na katerih sedaj gradijo svojo poklicno kariero. Neizmerno nas tudi veseli, da so se povabilu k projektu odzvali vidnejši predstavniki iz sveta likovne umetnosti, stalni sodelavci naše šole, kot so dr. Jožef Muhovič, dr. Črtomir Frelih, Franc Purg, Ratimir Pušelja, Gašper Domjan, Andreja Džakušič idr., z razstavo pa se želimo pokloniti tudi spominu na dve pokojni umetnici, predani sodelavki šole in programa – akademski slikarki Darinki Pavletič Lorenčak in pedagoginji Vesni Tacer. Vse navedeno daje projektu še posebno težo in izreka posebno priznanje naši šoli in vsem učiteljem.

Velikopotezni projekt je nastal na pobudo Društva GCC, ki povezuje nekdanje in sedanje dijake ter učitelje te šole, partnerji projekta pa so Gimnazija Celje – Center, Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec (ZKŠT) ter Center sodobnih umetnosti (CSU), ki deluje v okviru Zavoda Celeia. Slednja sta zvesta spremljevalca tega umetniškega programa vse od ustanovitve dalje, CSU zlasti kot vsebinski partner in pobudnik številnih projektov, ZKŠT pa kot gostitelj mnogih razstav dijakov programa, kjer je doslej uspešno maturiralo že več kot 200 dijakov iz vse regije, med katerimi so mnogi med za svojo študijsko in življenjsko pot izbrali likovno umetnost.

PRILOGA: Fotografija mladih umetnikov z GCC pri delu in CGP projekta Koraki . (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, prof.,

ravnatelj Gimnazije Celje – Center in vodja projekta Koraki

T: 041 708 945

E: 

S: www.gcc.si

 

mag. Alenka Domjan, kustosinja razstave Koraki

T: 051 344 272

E: 

Pojdi na vsebino