2015/2016

ODPADEK = ENERGIJA

Zaključen prvi del mednarodnega ekološkega projekta Društva GCC, Gimnazije Kruševac in Gimnazije Celje – Center

Minuli konec tedna se je v srbskem Kruševcu zaključil prvi del mladinske izmenjave v okviru projekta MladiNAokolje, ki že štiri leta zapored povezuje Društvo GCC, Gimnazijo Celje – Center in Gimnazijo Kruševac. Projekt je namenjen raziskovanju ekoloških vsebin, ozaveščanju mladih ter medgeneracijskemu povezovanju in je že od vsega začetka podprt s strani programa Erasmus+ (Mladi v akciji), zadnji dve leti pa ga podpirata tudi Zavod republike Slovenije za šolstvo in Mestna občina Celje.

Pretekla leta so bile v ospredju predvsem teme, ki so se vezale na ravnanje z odpadki, ločevanje in recikliranje, letos pa se je 32 mladih in 6 mentorjev posvetilo zelo aktualni temi pridobivanja energije iz odpadkov. V prvem delu izmenjave je Kruševac obiskala slovenska delegacija, delo pa je potekalo dober teden dni, v katerem so udeleženci projekta raziskali stanje in zakonodajo, obiskali različna podjetja in si pogledali primere dobrih praks, ob tem pa obiskali tudi različne turistične znamenitosti južne Srbije. Vse udeležence projekta je sprejel tudi župan Kruševca, mladi pa so bili posebni gostje mestnega odbora za okolje, kjer so na seji predstavili svoje ugotovitve.

Projekt se bo nadaljeval in zaključil v Celju, kjer bodo srbsko skupino gostili od 28. 11. do 5. 12. V vmesnem času sledi individualno delo obeh skupin, v Celju pa sklepna predstavitev rezultatov v Celjskem mladinskem centru, kjer bodo mladi spoznavali tudi ostale možnosti, ki jih ponuja EU na področju izobraževanja in mobilnosti. Predstavili bodo tudi kratek dokumentarni film projekta in posebni ekokviz, ki bosta namenjena ozaveščanju in ga bosta obe šoli vključili v redno dejavnost na področju ekologije in varovanja okolja. GCC je tudi sicer članica mednarodne mreže Ekošol, v 2. letniku pa med izbirnimi predmeti ponujajo tudi Študij okolja. Dijaki tega predmeta so tudi aktivno vključeni v projekt Odpadek = energija.

PRILOGA: Fotografija udeležencev projekta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, Društvo GCC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino