2015/2016

PEVCI Z GCC OSVOJILI MALTO

Dekliški pevski zbor in FaVoZa z Gimnazije Celje – Center osvojila 1. in 2. mesto v kategoriji mladinski zbori na Mednarodnem pevskem festivalu Malta 2015

Zborovsko petje ima na Gimnaziji Celje – Center (GCC) dolgoletno tradicijo, ki jo pevke in pevci vsako leto dopolnjujejo tudi z odličnimi dosežki na domačih in tujih tekmovanjih ter s koncertnimi nastopi in številnimi projekti doma in v tujini. Minuli konec tedna sta se oba pevska sestava – Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom prof. Davida Preložnika in FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC pod vodstvom prof. Gregorja Deleje, udeležila 26. mednarodnega pevskega festivala na Malti in v kategoriji mladinskih zborov zasedla prvi dve mesti. Na tekmovanju je sicer sodelovalo 26 zborov iz 14 evropskih držav in Rusije, njihove nastope pa je ocenjevala ugledna mednarodna žirija, ki sta ji predsedovala Vytautas Miškinis (Litva) in Pawel Lukaszewski (Poljska), slovita skladatelja in zborovska dirigenta svetovnega slovesa. Tekmovanje sicer sodi med uglednejše v Evropi, skupno pa je na njem letos nastopilo 654 zboristov. Oba celjska zbora sta bila edina predstavnika Slovenije, veliko nagrado Malte pa je osvojil zbor Chantage iz Velike Britanije.

Z mednarodno turnejo se je tako tudi uradno in zelo uspešno začela nova glasbena sezona na GCC, ki sicer slovi po zelo razgibanem kulturnem življenju. Glasbeni sestavi te šole pa že pripravljajo novi projekt, in sicer niz predprazničnih koncertov, ki bodo letošnje leto izvedeni v Celju (4. 12.), Velenju (10. 12.) in Žalcu (17. 12.) pod okriljem regionalne kulturne naveze Triangel ter tradicionalni novoletni koncert, ki bo 4. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju. Druga polovica sezone bo zlasti v znamenju priprav na nacionalno tekmovanje v Zagorju ter pomladne koncerte, v februarju pa bodo vsi glasbeni sestavi GCC, kot je že v navadi, odpotovali na krajšo turnejo ob slovenskem kulturnem prazniku k Slovencem v zamejstvu.

V obeh zborih, instrumentalni zasedbi The Šlagers ter projektnih glasbenih sestavih v tem šolskem letu sicer sodeluje več kot 120 dijakov šole, ki pa se lahko pohvali tudi z dvema glasbenima zasedbama nekdanjih dijakov Oktetom 9 in skupino GCC jazz projekt, ki delujeta pod okriljem društva alumnov šole.

PRILOGA: Fotografije – GCC in FaVoZa na Malti (arhiv GCC; foto1, foto2, foto3)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj, 041 708 945, , www.gcc.si 

Pojdi na vsebino