2015/2016

PODELITEV BRONASTIH MEPI PRIZNANJ NA GCC

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bodo v sredo, 18. 11., z bronastimi priznanji odlikovali prvo generacijo dijakov programa MEPI

Na GCC so v lanskem šolskem kot ena prvih šol v Celju in na Štajerskem letu začeli izvajati program MEPI (Mednarodno priznanje za mlade – Duke of Edinburgh International Award). Gre za univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Program mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja.

V sredo, 18. 11. 2015, bodo ob 10.30 v knjižnici šole podelili bronasta priznanja za uspešno zaključeno prvo stopnjo. Skupno 5 dijakov je zadostilo izjemno strogim kriterijem programa in priznanja jim bodo izročili ugledni gostje, ki ta dan prihajajo na šolo – župan Mestne občine Celje, g. Bojan Šrot, predstavniki nacionalnega MEPI urada ter ga. Marija Štremfelj, priznana slovenska alpinistka in gorska vodnica ter dolgoletna Mepijevka.

Prva generacija na GCC šteje 11 dijakov, 6 jih še vedno zbira vse pogoje za zaključek prve stopnje, saj je ena izmed prednosti programa to, da je omejitev zgolj starostna meja. Na srebrni stopnji pa z letošnjim letom nadaljuje kar 8 dijakov, saj program omogoča tudi direkten vstop na višjo stopnjo vsem tistim mladim, ki lahko dokažejo predhodno delo in kompetence v okviru Mepijevih smernic. Nova generacija »brončkov« pa šteje kar 36 dijakov, kar je nedvomno dokaz, da je MEPI zelo hitro osvojil dijake in učitelje GCC. Pri programu sicer sodeluje 5 mentorjev – Tina Bradeško, Urška Klemen, Otmar Uranjek, Miha Gartner in koordinatorica programa MEPI na GCC Marjeta Brežnik.

Velik izziv drugega šolskega leta programa MEPI bodo zlasti priprave na odprave, izvedba bronaste in srebrne odprave v Sloveniji in pospešene priprave na zlato odpravo, ki bo dijake in mentorje poleti 2017 vodila v Japonske Alpe. Na GCC želijo ohranjati kontinuiteto in kvaliteto programa v skladu z visokimi mednarodnimi standardi in pospešiti mreženje tako v celjski regiji kot tudi v tujini. V Celju so v program vključene še III. osnovna šola Celje, Zdravstvena šola Celje in Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje.

PRILOGA: Fotografija prve generacije programa MEPI na GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Marjeta Brežnik, koordinatorica programa, 040 438 720,

Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945,

Pojdi na vsebino