2015/2016

HAVE FUN CLUB PRAZNUJE 20 LET

Angleška gledališka skupina Gimnazije Celje – Center je postavila na oder 10 največjih del svetovne dramatike

Celje, 16. november – Have Fun Club Gimnazije Celje – Center letos praznuje 20 let. V teh letih so pod mentorstvom profesorice angleškega in nemškega jezika Karen Polimac Dobovišek postavili 10 gledaliških predstav ter se udeleževali gledaliških festivalov doma in v tujini. Obletnico bodo z večernim retrospektivnim dogodkom in izdajo zbornika obeležili v petek, 27. novembra, ob 19. uri v Celjskem domu.

Have Fun Club je na Gimnaziji Celje – Center prvo predstavo The Secret Diary of Adrian Mole Aged 13 ¾ postavil leta 1995 na pobudo profesorice angleškega in nemškega jezika Karen Polimac Dobovišek.

Od prve predstave Have Fun Cluba je v ospredju strokovnost pristopa h gledališču kot takšnemu, besedilom in odrski podobi predstav, kar Have Fun Club ločuje od občasnih ljubiteljskih gledaliških poskusov v šolah. Predstave potekajo izključno v angleškem jeziku. Pogosto so jim dodali plesne vložke in posebno, za predstave skomponirano glasbo. »Have Fun Club mladim pomaga umsko in čustveno zoreti ter jih pripravlja na življenje odraslih, kjer, žal, ni več prostora za igro,« poudarja mentorica gledališke skupine Karen Polimac Dobovišek.

Besedila so bila izbrana kot odsev aktualnih dogajanj v družbi, pogosto so bila tudi maturitetna literatura. Ključno pri vseh predstavah je, da publiki posredujejo sporočilo skozi oči in igro otrok, ki besedila, pomene, zgodbe dojemajo drugače kot starejši, profesionalni gledališki kolegi. Od leta 1995 so pripravili naslednje predstave: The Secret Diary of Adrian Mole Aged 13 ¾, Shakespeare`s Sonnets, Pygmalion, Antigone, The Great Gatsby, Look Back in Anger, The Curious Incident of the Dog in The Night Time, The Catcher in the Rye, The Diamond as Big as the Ritz in letošnjo An Ideal Husband. Pri predstavah so sodelovali legendarni bosanski igralec, režiser in mentor Zijah A. Sokolović, koreograf Miha Lampič, glasbenik Bojan Jurjevčič Jurki, igralec Blaž Šef in grafični oblikovalec Jože Domjan.

Težko bi našli slovensko gimnazijo, ki v teh letih ni spoznala iger celjskih gimnazijcev. Poleg tega so se skupine redno udeleževale Linhartovih srečanj, regionalnih gledaliških festivalov na Celjskem in tematskih gledaliških festivalov v tujini. Prav tako so na tujem potekala gostovanja nekaterih predstav (Anglija, Avstrija, Hrvaška, Grčija, Irska, Romunija). »V preteklih dveh desetletjih smo odprli svet gledališča in umetnosti številnim generacijam igralcev in gledalcev, z njim premikali meje in odkrivali nove svetove,« je povedal ravnatelj Gimnazije Celje – Center Gregor Deleja.

V petek, 27. novembra, bodo v Celjskem domu ob 19. uri z večerom spominov obeležili 20-letnico delovanja. Ob tej priložnosti bo izšel tudi zbornik, ki povzema 20 let dela in spominov te edinstvene gledališke skupine.

FOTO (arhiv GCC):

https://drive.google.com/folderview?id=0Bxpjb_euJwJNX3Rrd2NBdVVibEE&usp=sharing

Več informacij:

Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center, m: 041 708 945, e:

Karen Polimac Dobovišek, mentorica Have Fun Cluba, m: 040 233 222, e:

Pojdi na vsebino