2015/2016

IZLET MLADIH KULTURNIKOV V LJUBLJANO

Prvi nagradni izlet za 100 učencev, dijakov in mentorjev Kulturnih šol celjske regije

Kulturna šola je projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in nagrada tistim šolam, ki glede številčnosti kot kakovosti izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje učencev in mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Celjska regija se lahko pohvali s kar 28 osnovnimi šolami, ki nosijo ta naziv ter eno in edino srednjo šolo v državi, ki ji je lansko leto JSKD podelil ta status – Gimnazijo Celje – Center. Izpostaviti je potrebno tudi  OŠ Petrovče, ki je bila v letu 2015 izbrana tudi za slovensko Najkulturno šolo.

V letošnjem šolskem letu so se kulturne šole celjske regije začele intenzivneje povezovati in sodelovati z izmenjavo produkcij in skupnimi projekt, med katere sodi tudi 1. tradicionalna ekskurzija najkulturnic in najkulturnikov. 13. 5. je tako v Ljubljano odpotovalo skoraj 100 učencev, dijakov ter mentorjev iz II. in III. OŠ Celje, OŠ Lava, OŠ Frana Roša, OŠ Slivnica, OŠ Griže, OŠ Mozirje, OŠ Kozje, OŠ Šempeter v Savinjski dolini, OŠ Planina pri Sevnici, OŠ Dobje, OŠ Petrovče ter Gimnazije Celje – Center. Izlet, ki je nastal v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana, je bil namenjen spoznavanju glasbenih ustanov prestolnice, zvečer pa so udeleženci bili tudi gostje Slovenske filharmonije na koncertu nagrajenih otroških in mladinskih pevskih zborov letošnjega zborovskega tekmovanja v Zagorju, kjer so nastopili Otroški pevski zbor Glasbene šole F. K. Koželjski iz Velenja, Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina, Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana in Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center.

Naslednji velik dogodek kulturnih šol celjske regije pa bo nedvomno osrednja državna prireditev s podelitvijo priznanj, ki jo 22. 9. v Petrovčah in Novem Celju kot najkulturna šola letošnjega šolskega leta organizira Osnovna šola Petrovče.

PRILOGA: Fotografija udeležencev ekskurzije in DPZ GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Pojdi na vsebino