2016/2017

VESELJE DO ZNANOSTI LETOS V ZNAMENJU ZASVOJENOSTI

Gimnazija Celje – Center 18. 11. že devetič zapored z veliko mednarodno prireditvijo in 300 učenci, dijaki in mentorji obeležuje Svetovni dan znanosti za mir in razvoj

Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje – Center v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti. Letošnje leto se bo prireditev, ki na GCC leto za letom privabi več osnovnošolcev iz vse Slovenije ter dijake iz Avstrije, Italije in Srbije, začela v petek, 18. 11., ob 12. uri s plenarnim delom v športni dvorani GCC. V goste prihaja 254 učencev iz 24 slovenskih osnovnih šol, številni mentorji ter 30 dijakov iz tujine. Obenem se ta dan zaključuje tudi tretji del projekta MladiNAokolje, ki na področju ekologije nastaja v sodelovanju med Gimnaziju Kruševac (Srbija) in GCC. Tokrat so se mladi okoljskih problemov lotili skozi prizmo umetnosti, v sodelovanju, ki so ga naslovili kot EKOART ter organizirali niz delavnic, kjer so preko različnih umetniških govoric skušali ustvarjati pomenljive, družbeno kritične izdelke, ki pozivajo k varovanju narave. Projekt je podprl tudi Zavod RS za šolstvo.

»Izhodišče prireditve je novembrski Svetovni dan znanosti za mir in razvoj in zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti« je povedala mentorica Unesca na GCC prof. Marjana Turnšek. Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja pa dodaja »da izkušnje kažejo na to, da medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje znatno prispevata k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po ustvarjalnosti in podjetnosti«. V preteklih devetih letih so na GCC gostili že več kot 1800 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike.

Osrednja tema letošnjega Veselja do znanosti so zasvojenosti, s poudarkom na drogah, zlasti novodobnih, sintetičnih, ki mlade vse preveč mamijo v objem kratkoročne pozabe in brezskrbnosti. V uvodnem, plenarnem delu, bodo sodelovale trije odlični strokovnjaki s tega področja – Veronika Jazbec, organizacijska vodja Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog in Lara Rojc, kriminalistična inšpektorica na Oddelku za organiziran kriminal v sektorju kriminalistične policije Celje in Bojan Kodelja, vodja programa Ne-odvisen.si. Po skupnem delu pa se dogajanje seli v učilnice po celi šoli, kjer bodo mentorji z GCC in gostujočih šol z mladimi pripravili 13 naravoslovnih delavnic. Posebno presenečenje letošnjega dneva znanosti pa je tudi mobilni planetarij, ki bo v stari telovadnici GCC mladim sporočal, da moramo pravo pot do zvezd najti sami, s pomočjo znanosti, raziskovanja in kritičnega mišljenja, brez pomoči omame.

PRILOGA: Fotografije z lanske prireditve Veselje do znanosti

Dodatne informacije:

Marjana Turnšek, prof., UNESCO ASPnet, 041 664 137, 

Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, 

PROGRAM PRIREDITVE:

Uvodni pozdrav in kratek kulturni program (12.00)

PLENARNI DEL “ZASVOJENOSTI” (12.20 – 13.20)

Predavatelji: Lara Rojc kriminalistična inšpektorica na Oddelku za organiziran kriminal v Sektorju kriminalistične policije Celje, Veronika Jazbec, organizacijska vodja Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog Celje in Bojan Kodelja, vodja programa NE-ODVISEN.SI.
Pogostitev udeležencev in druženje (13.30 – 14.00)

Prostor:  telovadnica / zbornica za mentorje

Eksperimentiranje v delavnicah (14.00 – 16.00

I. sklop: 14.00 – 14.30

II. sklop: 14.40 – 15.10

III. sklop: 15.20 – 15.50

Pojdi na vsebino