2016/2017

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V TRSTU

Tradicionalna februarska turneja glasbenih sestavov Gimnazije Celje – Center k Slovencem v Trst

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v letošnjem šolskem letu deluje kar 9 glasbenih sestavov, v katerih ustvarja več kot 150 sedanjih in nekdanjih dijakov. Šola, ki jo odlikuje bogato kulturno življenje v katerem bistven del zajema zlasti glasba, je tudi edina srednja šola v državi, ki ji je Javni sklad za kulturo podelil laskavi naziv Kulturna šola 2015-2020. Že tradicionalno se glasbeniki z GCC ob slovenskem kulturnem prazniku podajo na koncertno turnejo k Slovencem v zamejstvu in tujini. Po turnejah v Srbijo, na Hrvaško, v BiH in Avstrijo, so letošnje leto Dekliški pevski zbor GCC, FaVoZa in The Šlagers pripravili odmeven koncert ob 500-letnici reformacije in slovenskem kulturnem prazniku v evangeličansko-luteranski cerkvi v Trstu. Gostitelj koncerta je bil slovenski Licej Franceta Prešerna iz Trsta, s katerim GCC že vrsto let goji intenzivne stike na področju izmenjav učiteljev in dijakov. Ravno v tem času je na izmenjavi 6 tržaških in 6 celjskih dijakov, v marcu pa se bodo izmenjali tudi po 3 učitelji iz vsake šole.

Koncert v čudoviti cerkvi na trgu Panfili, ki je močno povezana tudi s Slovenstvom v Trstu, je na predvečer Prešernovega dne v Trst privabil slovenske iz celotne Benečije in Julijske krajine, predstavnike zdomskih društev, pa tudi lokalnih političnih in šolskih oblasti. Nastopajoče in številno publiko je s svojo prisotnostjo počastila tudi slovenska generalka konzulka v Trstu Ingrid Sergaš. Glasbeniki z GCC in njihovi mentorji Sašo Šonc, David Preložnik in Gregor Deleja so program koncerta pripravili kot sprehod skozi slovensko glasbeno zgodovino vse od del Primoža Trubarja, ki je v našo kulturno zakladnico prispeval tudi številne protestantske korale, priredb slovenskih ljudskih s Primorske in Štajerske, do legendarne popevke Svobodno sonce, ki je še kako živ glasbeni spomin na osamosvajanje naše države. Kulturni program so z besedo, glasbo in plesom dopolnili tudi dijaki tržaškega liceja.

Mesec kulture se na GCC nadaljuje z Valentinovim koncertom dijakov Gimnazije Litija ter 1. reprizo plesno-glasbene uspešnice Maska rdeče smrti, sklenilo pa ga bo tradicionalno pustovanje 28. 2. v športni dvorani GCC.

PRILOGA: Fotografija s turneje (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945,

Pojdi na vsebino