2016/2017

ZAKLJUČEK SLOVENSKIH START UP DNEVOV

Na Gimnaziji Celje – Center so se včeraj z razglasitvijo najboljših projektov zaključili slovenski mladinski Start Up dnevi

Minuli konec  tedna se je na Gimnaziji Celje – Center (GCC) zaključil največji mladinsko-podjetniški dogodek naše države – Ustvarjalnikovi Start Up dnevi, kjer so slovenski srednješolci, člani Ustvarjalnikovih podjetniških krožkov 56 ur razvijali 16 projektov, ki so jih izbrali na petkovi uvodni prireditvi. Zaključek Start Up vikenda je bila nedeljska predstavitev vseh projektov v veliki dvorani Narodnega doma Celje, ki so jo spremljali predstavniki lokalnega gospodarstva, potencialni poslovni partnerji in komisija vlagateljev, ki je tudi razglasila najboljši projekt vikenda in podelila nekaj posebnih nagrad. Najboljši projekt po mnenju strokovne komisije in občinstva je Glukagen – naprava za odkrivanje glutena v hrani. Med celjskimi projekti pa se je posebej dobro odrezala ekipa Cumpatki – zaščitni »copati« za invalidske vozičke. Avtorica ideje je tretješolka GCC Sara Hrašar.

»Namen tovrstnih dogodkov je, da mladi skozi razvoj svoje prve ideje dobijo veščine, izkušnje in znanja, ki jim bodo omogočila, da sami ustvarjajo svojo prihodnost. Na tak način ne bodo omejeni z razmišljanjem o brezposelnosti mladih in prekernosti« je dogajanje opisal Ustvarjalnikov mentor Marko Vrdoljak. Na dogodku srednješolci prvič v praksi spoznajo poslovni svet, hkrati pa imajo možnost udejanjiti svoje inovativne zamisli. Pogosto se prav v tem »peskovniku« začnejo zgodbe o uspehu slovenskih startupov. Ravnatelj GCC Gregor Deleja pa je na temo podjetništva v srednjem šolstvu poudaril naslednje: »Sam niti ne bi govoril toliko o podjetništvu – tovrstna terminologije ima v naši državi žal mnogokrat prevelik negativen predznak in podjetništvo kategorično postavljamo v cono nečednega početja. Bolj na mestu je beseda podjetnost – se pravi zmožnost, da se pri svojem delu ustvarjalno in uspešno lotevamo različnih izzivov in nalog. To pa se mi zdi izjemno pomemben del odraščanja, njegovo umeščanje v vzgojo in izobraževanje pa odlična platforma za povezovanje formalnih in neformalnih znanj, ki jih zdaj večinoma strogo ločujemo na šolsko in obšolsko.«

Start Up dnevi so bili velik uspeh, rekordno pa je bilo tudi število udeležencev, saj je za ta vikend v Celje pripotovalo 85 mladih iz vse Slovenije.

PRILOGA: Fotografije s StartUp vikenda (arhiv GCC, foto: Nik Skerbiš)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”617″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Dodatne informacije:

https://startupdays.ustvarjalnik.org/

Matic Breznik, vodja projekta in poslovni direktor Ustvarjalnika, 041 971 779,

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Pojdi na vsebino