2016/2017

SRCA SAMO NAJ MERIJO ČAS …

Tradicionalni večer ruske kulture Gimnazije Celje – Center ob svetovnem dnevu poezije letošnje leto v celoti posvečen Tonetu Pavčku

Že deveto leto zapored se bo dan po svetovnem prazniku poezije in začetku koledarske pomladi v sredo, 22. 3., ob 19. uri v veliki dvorani Narodnega doma začela prav posebna literarno-glasbeno-plesna prireditev, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Ruske federacije in s podporo Društva Slovenija Rusija. Večer si bosta ogledala tudi veleposlanik ruske federacije nj. eksc. g. Doku Zavgajev in župan Mestne občine Celje g. Bojan Šrot.  

Na pobudo Gimnazije Celje – Center in alumni Društva GCC, ki negujeta medkulturni dialog tudi z zelo aktivnim sodelovanjem v mednarodni organizaciji Unesco ASPnet, bodo letošnji večer ruske besede, glasbe in plesa nastopajoči v celoti posvetili slovenskemu pesniku in esejistu Tonetu Pavčku (1928-2011), mojstru prevajalcu ruske poezije 20. stoletja v slovenščino. Pa tudi njegova poezija je nagovorila mnoge ruske prevajalce, po njem pa nosi ime tudi sklad, ki je pokrovitelj vseh dosedanjih večerov ruske kulture v Celju.

»Srca samo naj merijo čas …/Лишь сердце пусть отмерит время…« je Pavčkov verz, ki je ponudil rdečo nit več kot 100 ustvarjalcem tega pomladnega večera na osrednjem celjskem kulturnem odru. Poleg sedanjih in nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center bodo nastopili dijaki I. gimnazije v Celju, plesalke Harlekina, društva za umetnost plesa, Dekliški pevski zbor GCC, FaVoZa, Nonet GCC, plesna skupina in zasedba The Šlagers, večer pa se bo, kot je že v navadi, sklenil s kratkim kulinaričnim popotovanjem v daljno Rusijo, v stranski dvorani Narodnega doma v Celju.

Tudi tokrat je vstop na prireditev prost, v knežjem mestu pa poleg osrednjih gostov ta večer pričakujejo številne goste iz diplomacije, politike, kulture in šolstva.

PRILOGA: Fotografiji ( 1, 2) s prejšnjega večera ruske kulture v Celju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj Gimnazije Celje – Center, 041 708 945,

Pojdi na vsebino