2016/2017

POMLADANE MEPI PRIPRAVE NA GCC

55 udeležencev programa Mednarodno priznanje za mlade se je konec tedna na Gimnaziji Celje – Center pripravljalo na poskusne in avanturistične odprave po Sloveniji in tujini.

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je od leta 1956 svetovno priznan program osebnostnega razvoja, ki mlade spodbuja h kakovostnemu preživljanju prostega časa in jim pomaga odrasti v odgovorne, samozavestne ljudi, pripravljene na življenjske izzive. V šolskem letu 2014/15 so k programu, ki je sicer v Sloveniji prisoten že več kot desetletje, pristopila tudi Gimnazija Celje – Center, kjer je MEPI postal ena najprepoznavnejših obšolskih dejavnosti, ki vsako leto pritegne številne dijake. Letošnje leto jih pri programu sodeluje kar 55 dijakov, in sicer 20 na bronasti, 28 na srebrni in 7 na zlati stopnji, v mentorski ekipi pa sodeluje 7 učiteljev.

V petek in soboto, 7. in 8. 4., so na šoli potekale zadnje priprave na poskusne in avanturistične odprave, ki so sicer eno izmed štirih področij programa, poleg prostovoljstva, športa in veščin. Konec tedna je bil tako v znamenju orientacije, branja zemljevidov in načrtovanja poti, vodenih iger za krepitev skupinske dinamike, priprave hrane za večdnevne odprave in prenočevanja izven udobja domače postelje. Že čez dva tedna se bodo mladi odpravili na poskusne odprave, pri katerih bodo morali izkoristiti vse znanje preživetja v naravi brez uporabe sodobnih tehničnih pripomočkov  kot so mobiteli, navigacija in podobno. Brončki bodo odšli v Zasavsko hribovje, srebrniki in zlatniki na južno in zahodno Pohorje, poleti pa zlatniki, ki se pripravljajo na najzahtevnejšo 4-dnevno odpravo, potujejo v Lake District (Velika Britanija). Na vikend pripravah so se GCCjevcem pridružili tudi MEPIjevci s Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje.

Zanimiv mladinski program nad katerim kot častni pokrovitelj in eden izmed ustanoviteljev bdi princ Filip, vojvoda Edinburški, temelji na izkustvenem učenju, ki mlade spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Posameznik z mentorjem oblikuje svoj program, prilagojen svojim sposobnostim in željam. Posebnost izvajanja programa v Celju pa je nedvomno zelo dobro povezovanje med MEPI šolami, zelo aktivno pa ga podpira tudi Mestna občina Celje, ki je v MEPIju spoznala zanimivo neformalno obliko dopolnjevanja mladinskih aktivnosti v mestu.

PRILOGA: Fotografije s priprav (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”622″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Pojdi na vsebino