2016/2017

THE MISSING JOURNEY – POTOVANJE, KI GA NI BILO

Zborovski večer medkulturnega dialoga ob svetovnem dnevu miru z Državnim zborom iz Ammana (Jordanija) in pevci Gimnazije Celje – Center

 

V četrtek, 22. 9., se ob 19.30 uri v cerkvi sv. Duha v Celju začel prvi koncert letošnje sezone Hiše kulture in Društva ljubiteljev umetnosti Celje. Zanimiv večer zborovske glasbe, kjer se bosta v vznemirljivem vokalnem medgeneracijskim dialogu srečali arabska in slovenska kultura. V goste prihaja eden vodilnih zborovskih sestavov iz Jordanije – Državni zbor iz Ammana pod vodstvom Rebala Al-Khoudarija, njegova gostitelja pa bosta Dekliški pevski zbor in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center, ki ju vodita David Preložnik in Gregor Deleja.The Missing Journey (Potovanje, ki ga ni bilo) je naslov velikega projekta, ki črpa navdih iz zanimivega srednjeveškega dela Rihla (Potovanje, op. p.), ki ga je na svojih potovanjih pisal maroški muslimanski popotnik Ibn Battuta. V 14. stoletju je obiskal več kot 44 dežel v Afriki, Aziji in Evropi. Projekt je bil javnosti prvič predstavljen pred dvema letoma ob premieri dokumentarnega filma o tem svetovnem popotniku, vso glasbo, ki izhaja iz časa in dežel Ibn Battute, pa je priredil umetniški vodja projekta, dirigent Rebal Al-Khodari.

Nadaljevanje projekta je velika evropska turneja, s katero skušajo pevci in dirigent izpolniti Battutove načrte, da bi poleg sredozemskih obal in Andaluzije, obiskal tudi preostanek Evrope. Manjkajoče kamenčke v popotnikovem mozaiku tako sedaj izpolnjuje glasbeni dialog ammanskega zbora, ki se na turnejo podaja z željo predstaviti bogato srednjeveško glasbeno izročilo Islama in obenem raziskovati širne svetove evropske zakladnice glasbe v sodelovanju z zbori iz držav, ki jih bodo obiskali. Predati svoja znanja in se učiti od gostiteljev je bilo vodilo Ibn Battute, ki na evropski turneji vodi tudi pevce in dirigente enega najboljših zborovskih sestavov iz Jordanije.

Vstop na koncert je prost, zbrani prostovoljni prispevki pa bodo namenjeni v sklad Ibn Rushd, ki spodbuja svobodno misel, strpnost demokracijo in medkulturni dialog v državah arabskega sveta.

PRILOGA: Fotografiji Državnega zbora iz Ammana in DPZ ter FaVoZe z Gimnazije Celje – Center (arhiv HKC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, vodja projektov v HKC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino