2016/2017


IZJEMNI USPEHI DIJAKOV Z GCC

Tretješolka Sara Hrašar osvojila naziv Naj mladinski Start Up leta 2017, debaterji z GCC pa so se zavihteli na 6. mesto med evropskimi ekipami na svetovnem tekmovanju World Scholar’s Cup v vietnamski prestolnici Hanoi
Gimnazija Celje – Center (GCC) z nekaj manj kot 1000 dijaki in učitelji v knežjem mestu in Sloveniji uživa sloves inovativne šole, ki formalne izobraževalne programe spretno nadgrajuje z neformalnimi vsebinami  v projektih, več kot petdesetih obšolskih dejavnostih, obširno partnersko mrežo in izjemno močno mednarodno dejavnostjo v okviru mrež Unesco APS, MUN, Ekošola, Zdrava šola in Šolski ekovrt ter programu Erasmus+.
Ne petkovi zaključni Ustvarjalnikovi mednarodni konferenci mladinskega podjetništva v Ljubljani, so na GCC dobili izjemno potrditev za delo na področju mladinskega podjetništva, saj sta se v izbor Start upov uvrstila kar dva tretješolca – Nik Skerbiš z inovativnim stojalom za telefon in Sara Hrašar s Compatki. Sara je med 24 srednješolskimi ekipami iz Slovenije in Madžarske osvojila izjemno 1. mesto in si za nagrado prislužila vabilo za študij na univerzi Watson, ki vsako leto vpiše med 30 najbolj perspektivnih mladih iz celotnega sveta za študij na socialnega podjetništva. Compatki so produkt, ki imajo enak namen kakor vsakdanji copati, le da jih uporabljajo invalidi na svojih vozičkih. Produkt omogoča, da kolesa invalidskega vozička ostanejo čista po vstopu v notranje prostore. Mentor obeh ekip z GCC je bil Boštjan Gorenšek, ki na šoli vodi podjetniški krožek GCC Start Up.
Druga izjemna novica pa prihaja iz Vietnama, kjer je med 26. 6. in 1. 7. potekalo eno največjih svetovnih mladinskih tekmovanj Scholar’s Cup. Ekipni dosežek debaterjev z GCC, ki so na tem tekmovanju sodelovali prvič, je izjemen. Dijaki so se skupaj z mentorico prof. Valerijo Zorko  uvrstili na 6. mesto med evropskimi ekipami in si prislužili povabilo na srečanje najboljših ekip tekmovanja, ki bo jeseni potekalo na prestižni ameriški univerzi Yale. Irena Gerlj, Aljaž Primožič, Mitja Suvajac, Nina Lana Vidmar, Alen Pokupec in Lana Vincelj so se  s približno 2000 mladimi iz 40 držav pomerili v  različnih kategorijah na temo Unlikely world (Neprijazen svet), in sicer v pisanju eseja, v poznavanju šestih različnih področij v obliki testa in skupinskega sodelovanja in debati.
Izvrstni posamični dosežek je uspel Mitji Suvajacu, ki se je uvrstil v zaključno debato, med 8 izbranih govorcev, ki so nastopili pred vsemi udeleženci. Zastopal je slovenske barve in več kot odlično predstavil našo šolo, saj je bil eden izmed dveh, katerima materni jezik ni angleščina. Mitja je osvojil tudi zlato medaljo v Scholar’s Challenge na področju umetnosti. Najboljša posameznica šole je postala Irena Gerlj, ki se je uvrstila na visoko 175. mesto med vsemi udeleženci. Poleg Alena Pokupca in Mitje Suvajaca si je prislužila zlato medaljo v debati, srebro je osvojila še v kategoriji šestih področjih osvojila in v pisanju eseja, kjer sta srebro osvojila še Alen Pokupec in Nina Lana Vidmar.
Celjani pa v Vietnamu niso bili edini predstavniki Slovenije – našo državo so na Scholar’s Cupu zastopali še učenci in dijaki iz Brežic, Novega mesta, Ljubljane in Maribora. Ekipi z II. gimnazije Maribor sta na tekmovanju zasedli odlično 1. in 2. mesto med evropskimi udeleženci.

PRILOGA:
fotografija Sare Hrašar – Naj mladinski Start Up leta 2017 (arhiv GCC)
– fotografija debaterjev z GCC v Hanoiu (arhiv GCC); stojijo od leve proti desni: Lana Vincelj, Aljaž Primožič, Mitja Suvajac, Alen Pokupec, Irena Gerlj in Nina Lana Vidmar

Dodatne informacije:

Sara Hrašar, , 041 217 297 (Sara se v Celje vrača v ponedeljek,10. 7.)

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

OPOMBA: ekipa GCC se iz Vietnama vrača 6. 7. 2017

Pojdi na vsebino