2017/2018

DOBRODELNI DECEMBER NA GCC
Dobrodelni akciji #zaPalčico in Anina zvezdica ter božična večerja za socialno ogrožene družine s Celjskega so letošnji humanitarni projekti, s katerimi želijo dijaki GCC prispevati k lepšim in pravičnejšim praznikom

Prostovoljno delo in dobrodelnost imata na Gimnaziji Celje – Center že dolgo tradicijo. Eden najodmevnejših vsakoletnih humanitarnih dogodkov so nedvomno tradicionalni oktobrski dobrodelni koncerti s katerimi so v preteklih letih na GCC zbrali že več kot 50.000 evrov. Tradicionalne pa postajajo tudi nekatere ostale akcije, ki že dlje časa spodbujajo dijake, da se z različnimi aktivnostmi odzivajo na probleme tistih, ki jim življenje ni tako naklonjeno kot njim. Pri Anini zvezdici GCC sodeluje že 5 let zapored, v zadnjih dveh letih tudi s podporo številnih celjskih šol in vrtcev, ki jim je odslej uspelo zbrati že več kot 2 toni hrane z daljšim rokom trajanja. Letošnja novost je bila novembrsko-decembrska akcija #zaPalčico, ki jo je vodil tretješolec programa predšolska vzgoja Kristjan Veber. Ta se je z neizmerno predanostjo lotil zbiranja materialnih dobrin za to varno hišo za predšolske otroke in k sodelovanju pritegnil tudi podjetja Vivapen, Tosama, Violeta Slovenija in EKO LUX, ki so darovali materialne dobrine, zbirali pa so tudi Vrtci Žalec, Vrtci Šentjur, osnovne šole Ljubečna, Lava in Vojnik ter prostovoljno gasilsko društvo Vrbje. Do 15. 12. so tako skupaj zbrali pet polnih kombijev sanitetnega materiala, risalnih blokov, barvic, voščenk in papirja, ki bodo vsem varovancem in sodelavcem Palčice naredili letošnje praznike še prijetnejše. Del zbranega materiala so na GCC namenili tudi Mali hiši na Pilštanju.

Pestro je tudi na področju prostovoljnega dela, v okviru se dijaki GCC udejstvujejo kot tutorji, pomočniki v domovih za ostarele in šolah s prilagojenim programom, mladinskih centrih in društvih ter v okviru programa Mednarodno priznanje za mlade. Na šoli je aktivnih več kot 300 prostovoljcev. 14. 12. so tretješolci programa predšolska vzgoja z mentorico prof. Tatjano Ravničan Ganzitti otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje predali komplet didaktičnih igrač, ki so jih izdelali dijaki 3. letnika programa predšolska vzgoja. V sredo, 20. 12., bo GCC dobrodelne akcije promovirala tudi na božično-novoletni stojnici na Glavnem trgu v okviru projekta Pravljično Celje Zavoda Celeia in Mestne občine Celje.

Zadnja humanitarna akcija, ki jo že drugo leto zapored organizirajo dijaki, ki obiskujejo podjetniški krožek GCCStartUp, pa je božična večerja za socialno ogrožene družine iz Celja in okolice. K sodelovanju so povabili celjski Zavod Socio, sami zbrali vsa potrebna finančna sredstva, tudi tokrat pa bosta pri pripravi večerje, ki jo skuhajo in postrežejo dijaki, pomagala Dijaški dom Celje in Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje. Dijaki bodo v goste povabili tudi Dedka mraza, ki bo obdaroval najmlajše obiskovalce večerje, za ustanove Zavoda Socio pa bodo zbrali tudi materialna sredstva, ki jim bodo olajšala delovanje. Letošnjo večerjo pripravljajo v četrtek, 21. 12., ob 17. uri v stari telovadnici Gimnazije Celje – Center.

PRILOGA: Kristjan Veber z Marjano Perme (Palčica), zbiranje živil za Anino zvezdico, člani GCC Start Up na božični večerji 2016 (arhiv GCC)

Dodatne informacije: 
Kristjan Veber, vodja akcije #zaPalčico, 041 571 120, 
Nik Skerbiš, GCC StartUp, 041 439 170, 
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino