gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

2017/2018

MEPI VIKEND NA GCC

Skupne priprave dijakov Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije ŠCC, III. osnovne šole Celje in Gimnazije Celje – Center na aktivnosti v programu Mednarodno priznanje za mlade

Program MEPI (Mednarodno priznanje za mlade – Duke of Edinburgh International Award) je na Celjsko in Štajersko prišel leta 2015, ko so ga začele v svoje delovne načrte sistematično uvajati Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje (SŠSMM), Srednja zdravstvena šola, III. osnovna šola Celje (III. OŠ) in Gimnazija Celje – Center (GCC). V zadnjih letih postaja program, ki na mladim zanimiv način povezuje formalna in neformalna znanja, stalnica tudi na ostalih osnovnih in srednjih šolah v regiji. Gre za univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

Minuli konec tedna (12.-13. 1.) so na GCC za 90 udeležencev programa iz SŠSMM, III. OŠ in GCC  potekale skupne priprave za vse tri stopnje programa (bronasto, srebrno, zlato), ki se vsakič zaključijo s pustolovsko odpravo. Pri tej morajo mladi izkazati poznavanje in obvladovanje topografije ter orientacije z uporabo kompasa, načrtovanja poti in hoje po opisani poti, prve pomoči, skupinskega dela in dinamike ter seveda tudi priprav toplega obroka in pravilnega ravnanja z opremo za kuhanje. S temi vsebinami je bil prežet tudi pripravljalni vikend, zlasti pa je bila zanimiva noč, ki so jo mladi skupaj z mentorji preživeli kar na šoli in večerne ure izkoristili za igre, kjer so se urili v skupinski dinamiki in timskem delu. Mentorjem so tokrat pri delu pomagali tudi udeleženci najvišje, zlate stopnje. Prihodnji MEPI vikend bo potekal v aprilu, tik pred začetkom pustolovskih odprav, ki bodo letos mlade vodile v Zasavsko hribovje (bronasta), Pohorje (srebrna) ter na Hrvaško in v Veliko Britanijo (zlata odprava). Začetek novega koledarskega leta pa bo tudi v znamenju podelitve bronastih in srebrnih priznanj vsem udeležencev s celjskih šol, ki bo 19. 1. ob 18.00 v Narodnem domu Celje.

Program MEPI, ki mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi,  tako tudi v Celju postaja izjemna dopolnitev rednega šolskega dela in dejavnost, ki učencem in dijakom zelo konkretno ponudi znanja in kompetence, ki so še kako pomembne za soočanje z vedno novimi izzivi profesionalnega in osebnega življenja. Tudi v okviru slovenskega MEPIja so celjske šole, zlasti pa GCC, kjer je program navdušil že več kot 70 dijakov, v zelo kratkem času naredile izjemen napredek. Za uspešno uvajanje programa, kjer program zaključuje že prva generacija zlatnikov, si je Gimnazija Celje – Center prislužila tudi posebno priznanje Urada MEPI za Slovenijo.

PRILOGA:

Fotografije s priprav (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Marjeta Brežnik, koordinatorka programa MEPI na GCC, 040 438 720, marjeta.breznik@gcc.si

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Prispevka ni mogoče komentirati.