2017/2018

KULTURNE ŠOLE CELJSKE REGIJE V ŽALCU IN ŠEMPETRU

Kulturne šole savinjsko-šaleške regije 15. 5. pripravljajo že tretji tradicionalni izlet najkulturnic in najkulturnikov, tokrat na odkrivanje kulturno-zgodovinskih znamenitosti Savinjske doline

Leta 2015 se je več kot 30 regijskih osnovnih šol, ki nosijo naziv Kulturna šola, in Gimnazija Celje – Center, ki zaenkrat ostaja edina srednja šola s tem nazivom v Sloveniji, povezalo v regionalno mrežo, ki skrbi zlasti za vzajemno obveščanje in obiskovanje kulturnih produkciji šol ter sodelovanje pri skupnih projektih. V Tednu ljubiteljske kulture letos že tretjič organizirajo izlet, ki ga tokrat gostijo OŠ Šempeter v Savinjski dolini, I. osnovna šola Žalec in Gimnazija Celje – Center. Nanj so povabili učence, dijake in mentorje, ki v tem šolskem letu blestijo na kulturnem področju.

Po izletu v prestolnico leta 2016 in lanskem izletu v Šentjur, bodo mladi kulturniki letos odkrivali Savinjsko dolino. Zbralo se jih bo več kot 200, v torek, 15. 5., ob 8.30 v avli I. OŠ Žalec, kjer jih bodo pozdravili direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije mag. Marko Repnik, vodja projekta Kulturna šola Marjeta Pečarič iz JSKD, predstavniki žalske občine in tokratna gostitelja, ravnateljica I. OŠ Žalec Tatjana Žgank Meža in ravnatelj OŠ Šempeter Uroš Vidmajer. Sledil bo ogled 18. bienala otroške grafike, nato pa se bodo udeleženci razdelili v dve skupini in obiskali žalski Ekomuzej ter Jamo Pekel pri Šempetru. Ponovno se bodo zbrali v dvorani Kulturnega doma Vrbje ob 13. uri in letošnji izlet zaključili z gledališko predstavo v izvedbi učencev I. OŠ Žalec.

Gre za edinstveno povezovanje med šolami, ki sodelujejo v programu Kulturna šola, ki ga JSKD namenja šolam, ki glede številčnosti in kakovosti izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje učencev, staršev in mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Celjska regija se lahko pohvali s številnimi šolami, ki nosijo ta naziv, in tudi edino srednjo šolo – Gimnazijo Celje – Center, unikatna pa je tudi izjemna stopnja sodelovanja, ki ga želijo šole v prihodnjem letu še razširiti. V jesenskih mesecih pripravljajo poseben projekt šole v kulturi, skupaj pa bodo v novembru počastili tudi 90. rojstni dan skladatelja Jakoba Ježa, ki je velik del svoje ustvarjalnosti posvetil otrokom in mladini.

PRILOGA: Fotografija z lanskega izleta najkulturnic in najkulturnikov v Šentjur (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC in koordinator mreže, 041 708 945, 

Tatjana Žgank Meža, ravnateljica I. OŠ Žalec, 041 522 112, 

Uroš Vidmajer, ravnatelj OŠ Šempeter, 041 248 564, 

Pojdi na vsebino