2017/2018

FANTJE S CENTRA NA GLASBENEM OBISKU V BOSNI

Na tradicionalni poletni turneji fantovskih sestavov Gimnazije Celje – Center ob Dnevu državnosti je slovenska pesem zazvenela v Sarajevu, Kaknju in Banja Luki

 

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali s kar devetimi glasbenimi sestavi sedanjih in nekdanjih dijakov, ki s svojimi uspehi in bogato koncertno dejavnostjo dopolnjujejo pester kulturni utrip šole in knežjega mesta. Letošnje šolsko leto je bilo v celoti posvečeno 60-letnici neprekinjenega delovanja glasbenih sestavov na GCC, zaključila pa ga je tradicionalna poletna turneja ob Dnevu državnosti, ki je mlade glasbenike tokrat vodila k slovenskih društvom v Bosni in Hercegovini.

Zanimivo je tudi to, da na GCC vztrajajo pri delitvi vokalnih sestavov (na šoli skupno delujejo štirje), tako da dekleta prepevajo v Dekliškem pevskem zboru in Nonetu GCC, fantje pa v Oktetu 9, ki pod okriljem alumni Društva GCC združuje nekdanje dijake, in FaVoZi. Oba fantovska sestava, ki delujeta pod umetniškim vodstvom prof. Gregorja Deleje, imata že vrsto let navado, da se ob Dnevu državnosti podata na turnejo ob koncu sezone. Zadnja tri leta turneje potekajo skupaj, na njih pa sodelujejo tudi nekdanji pevci zasedb. Letošnje leto so se odzvali povabilu Slovenskega kulturnega društva Ivana Cankar iz Sarajeva, in med 28. 6. in 1. 7. pripravili tri koncerte. 28. 6. je fantovsko petje napolnilo dvorano Bošnjaškega kulturnega centra v Sarajevu, dan kasneje v Kulturnem centru Kakanj, 30. 6. pa je 40-članski združeni pevski zbor nekdanjih in sedanjih dijakov GCC turnejo zaključili s flash mobom v središču Banja Luke. Številno občinstvo med katerim so bili tudi mnogi tuji gostje in predstavniki slovenskega veleposlaništva v BiH, so fantje navdušili s programom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi, repertoar pa so dopolnili tudi z deli evropskih skladateljev.

S poletno turnejo se je na GCC tudi uradno sklenila bogata kulturna sezona. Zlasti glasbeni sestavi so bili še posebej dejavni na koncertnem in projektnem področju, ne le v Sloveniji, ampak tudi na turnejah v Italijo, kjer so dekleta in Šlagersi na festivalu v Firencah osvojili najvišja odličja, BiH in Avstrijo (Oktet 9, FaVoZa). Dekleta so osvojila tudi zlato priznanje na državni pevski reviji v Zagorju, vsi sestavi pa so decembra izdali tudi jubilejno zgoščenko posvečeno 60-letnemu glasbenemu jubileju. Podobno pestro in zanimivo bo tudi prihodnje leto, ki ga na GCC začenjajo z velikim druženjem generacij in projektom Naših 100+6 (15. 9.). GCC tudi v tem šolskem letu ostaja edina slovenska sredna šola, ki se lahko pohvali z laskavim nazivom Kulturna šola 2015-2020, ki ga podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

PRILOGA: Fotografije s turneje – sedanji in nekdanji pevci FaVoZe in Oktet 9 (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”662″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945,   

Pojdi na vsebino