2017/2018

POEZIJA IZ SAMOVARJA

Tradicionalni jesenska literarno-glasbenega čajanka posvečena ruski poeziji

 četrtek, 23. 11., bodo ob 18. uri v Celjskem domu sedanji in nekdanji dijaki Gimnazije Celje -Center z gosti (dijaki I. gimnazije v Celju in Srednje ekonomske šole Celje) v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje (OKC) in Društvom Slovenija Rusija pripravili že tradicionalno jesensko prireditev Poezija iz samovarja. Ob glasbi, pesmi in plesu bodo obiskovalci lahko prisluhnili besedam o življenju in delu Sergeja Aleksandroviča Jesenina (1895-1925), enega najvidnejših ruskih pesnikov 20. stoletja, »zadnjega pesnika ruske vasi«, njegovi izvirni, jasni, neposredni, melodični in tudi melanholični liriki. Nastopajoči jo bodo posvetili spominu na 180. obletnico smrti velikana ruske poezije A. S. Puškina in ob tej priložnosti izdali tudi spominski koledar.

Literarne čajanke kot bo tudi četrtkova, so del pestrega in plodnega sodelovanja med OKC in GCC, že nekaj let pa podporo zagotavlja tudi Društvo Slovenija Rusija. Gre za edinstveno manifestacijo mladinske ustvarjalnosti, kjer mentorji in celjski dijaki raziskujejo široka prostranstva ruske literarne dediščine in slovanskega kulturnega sveta. Bienalno GCC ob svetovnem dnevu poezije pripravlja tudi odmevni Ruski večer, ki je v zadnjih letih postal vseslovenska prireditev, ruščina kot 3. tuji jezik pa je tudi zelo priljubljena med gimnazijci vseh treh celjskih gimnazij.

PRILOGA: Fotografije – utrinki z lanske Poezije iz samovarja ter fotografija S. A. Jesenina (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”645″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino