2017/2018

MIKLAVŽEV KONCERT OB 60-LETNICI GLASBENIH ZASEDB NA GCC         

Tradicionalni predpraznični koncert Gimnazije Celje – Center bo s promocijo jubilejne CD-plošče uvedel praznovanja 60-letnice neprekinjenega delovanja glasbenih zasedb na GCC

Letošnji Miklavžev koncert Gimnazije Celje – Center (GCC), ki bo v četrtek, 7. 12., ob 19. uri v veliki dvorani Narodnega doma v Celju bo še posebej slavnosten, saj bodo javnosti predstavili jubilejno zgoščenko, posvečeno 60-letnici neprekinjenega delovanja glasbenih zasedb na šoli. Gre za prvega med dogodki, s katerimi se bomo spomnili začetkov bogate glasbene dejavnosti na GCC, kjer sedanji in nekdanji dijaki letos delujejo v kar devetih glasbenih zasedbah, šola pa je tudi ponosna nosilka naziva Kulturna šola 2015-2020, ki ga podeljuje Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Na koncertu bodo nastopili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca, s koncertnim programom pa se ne bodo poklonili le šolskemu glasbenemu jubileju, ampak tudi 500-letnici reformacije in začetkom tiskane slovenske besede. Dekliški pevski zbor, FaVoZa in The Šlagers bodo krstno izvedli tudi suito priredb slovenskih božičnih napevov #enostavnodrugačenbožič, ki je posebej za to priložnost nastala pod peresom Danijela Berdena, profesorja glasbe na Srednji zdravstveni šoli Celje in na GCC.

Glasbeni sestavi so v takšni in drugačni obliki na šoli delovali že od vsega začetka, od leta 1912, ko začne v impozantnem secesijskem poslopju v centru Celja delovati II. osnovna šola Celje. Tudi po ustanovitvi učiteljišča leta 1949 glasba (p)ostane pomemben del življenja šole, a do šolskega leta 1956/1957 lahko sledimo le priložnostnim glasbenim sestavom, leto 1957 pa pomeni ustanovitev prvega zborovskega sestava, ki na šoli odtlej deluje neprekinjeno, večino časa kot dekliški pevski zbor. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje Robert Ferlinc, Danijel Grum, Ivan Lah, dr. Dragica Žvar, mag. Vid Marcen in Metka Jagodič Pogačar. Zborovsko dejavnost je leta 1995 prevzela Barbara Arlič Kerstein, ki danes vodi dekliški Nonet GCC, DPZ deluje pod vodstvom Davida Preložnika, fantovski zasedbi Oktet 9 in FaVoZa pa pod vodstvom Gregorja Deleje. Za inštrumentalne sestave na šoli, kjer so v preteklosti delovali tudi godalni in harmonikarski orkester (vodila sta jih Danijel Grum in Olga Tičar), zadnje desetletje skrbi Sašo Šonc, ki sicer vodi zasedbo The Šlagers, vsako leto pa na šoli nastajajo številne dijaške zasedbe, ki se spogledujejo s popularnejšo glasbeno govorico.

Mladi glasbeniki bodo z letošnjim Miklavževim koncertom tudi gostje zbora II. gimnazije Maribor, in sicer 5. 12. v mariborski Minoritski cerkvi, že tradicionalno pa bodo na GCC v novo leto stopili s prazničnim koncertom, ki bo v četrtek, 4. 1., ob 19.00 v cerkvi sv. Duha v Novi vasi.

Miklavžev koncert je sicer tradicionalni uvod v pestro praznično glasbeno dogajanje veselega decembra na šoli in nepogrešljivi del celjskega kulturnega in družabnega utripa v prednovoletnem času.

Na GCC se sicer decembrske prireditve začenjajo v petek, 1. 12., ko bodo ob 8.45 v športni dvorani počastili Ta veseli dan kulture in podelili šolska Prešernova priznanja.

PRILOGA: Fotografije z lanskega Miklavževega koncerta (arhiv GCC)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”647″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”280″ thumbnail_height=”195″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”4″ number_of_columns=”2″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

Pojdi na vsebino