Podstrešje in Antologija mlade celjske poezije nagrajenca Roševih dnevov 2021

Literarno glasilo GCC Podstrešje in antologija mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo (2020) sta na Roševih dnevih 2021 na natečaju za naj literarno glasilo navdušili strokovno komisijo v sestavi dr. David Bedrač, prof. Miha Mohor, mag. Barbara Rigler, ki je obe publikaciji nagradila s posebno nagrado.

Na letošnji natečaj šolskih literarnih glasil je sicer prispelo 14 srednješolskih in 12 osnovnošolskih glasil.  

Obrazložitev:

Med srednješolskimi glasili je komisija posebno mesto pripisala kar dvema izdajama, ki prihajata iz t.i. »celjskega bazena«. Mentorstvo Kristiana Koželja se kaže kot prava usmeritev, saj je ves čas prisoten kot usmerjevalec in svetovalec, pri tem pa dopušča, da mladi ustvarjalci sami razmišljajo in iščejo literarne rešitve. Komisija nagrado podeljuje obema literarnima izdajama (glasilu Podstrešje ter antologiji In zemlja je vibrirala kakor živo telo), ki vsaka na svoj način izžarevata dober spoj mentorskega ozadja in ustvarjalne sile mladih piscev. Obe izdaji se lahko pohvalita s kvalitetnimi literarnimi izdelki, navdušujeta pa tudi notranja zasnova in preglednost. Pri tem je potrebno poudariti še, da antologija gotovo prinaša nekatera izjemna mlada literarna imena, ki že presegajo primarne ustvarjalne vzgibe in od katerih lahko še veliko pričakujemo, ki se sproti in spretno kalijo v glasilu, antologija pa prinaša nekakšen prerez dela za daljše obdobje.   

Iskrene čestitke mladim ustvarjalcem, mentorju Kristianu Koželju, avtorici ilustraciji Maši Črešnik, 4. i, oblikovalki prof. Ani Pečnik ter uredniku Podstrešja 2020 Aljažu Primožiču!

Aktiv slovenistk in uprava šole

Skip to content