PODSTREŠJE – predstavitev 2. številke literarne revije GCC

Za sklep letošnjega šolskega leta bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bogat kulturni utrip zaokrožili z izdajo nove literarne revije Podstrešje in prvo projekcijo v GCC letnem kinu, novem projektu Dijaške skupnosti, ki bo letos mestni poletni utrip dopolnil s štirimi vrhunskimi filmskimi predstavami. 

V četrtek, 14. 6., bo ob 20. uri luč sveta v parku za GCC (oz. v šolski knjižnici, če bo slabo vreme) ugledalo 38 literarnih prispevkov 28 mladih avtorjev ter ilustracije tretješolke likovne gimnazije Nine Šafranko, ob 21. uri pa bo se bo literarno-glasbeni večer prevesil v filmskega. Na prvi predstavi letnega kina GCC, ki nastaja v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, bo predstavljena kanadsko-francoska drama Ženska, ki poje. 

Predstave bodo še 16. 6., ko je GCC tudi eno izmed prizorišč Poletne muzejske noči 2018 ter 19. in 21. 6. (v primeru slabega vremena letni kino odpade).

V Podstrešju 2018 so zbrane najboljše literarne stvaritve dijakov, ki del svojega ustvarjalnega časa namenjajo raziskovanju slovenske besede skozi pesmi, kratke zgodbe in eseje. Sicer je literarna revija, ki ji urednikuje celjski pesnik in igralec Kristan Koželj, mentor slam krožka na GCC, naslednica Utripa, ki je nekoč na šoli skrbel za redne izdaje dijaškega leposlovja. 

Prispevki so bili izbrani na podlagi pomladnega razpisa in dijaškega natečaja za naj kratko zgodbo, ki ga na GCC pripravijo vsako jesen. 
Tokrat so k sodelovanju povabili tudi gostujoče avtorje s I. gimnazije v Celju in Gimnazije Bežigrad. Uvodnika sta prispevala odgovorni urednik Kristian Koželj in ravnatelj Gregor Deleja, za lektorski del je poskrbela prof. Jasmina Temnik Kerš, za celostno grafično podobo pa prof. Ana Pečnik. 

Revija bo izšla s podporo projekta RaST (razvojno središče talentov), ki ga koordinira II. gimnazija Maribor, na pot pa jo bo 14. 6. pospremila posebna gostja večera, ga. Ifigenija Simonovič, predsednica slovenskega PENa.

Skip to content