Pogovor z dr. Tonetom Kregarjem

10. 3. je bil gost Kluba zgodovinarjev GCC [b][link=https://www.gcc.si/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=Pogovor%20z%20dr.%20Tonetom%20Kregarjem]dr. zgodovine Tone Kregar[/link][/b]. Predstavil je problematiko slovensko-slovaških odnosov. Zaradi omejenega časa se je osredotočil predvsem na zgodovino Slovakov in opozoril, da imata oba naroda v svojem zgodovinskem razvoju veliko podobnosti.

Stane Medved, prof.

Oba sta se začela bolj jasno zavedati svoje nacionalnosti v predmarčni dobi in oba sta bila v Avstrijski monarhiji zatirana, Slovenci od Nemcev, Slovaki pa od Madžarov. Oba sta se po koncu prve svetovne vojne povezala z drugimi narodi, Slovaki s Čehi v Češkoslovaško, Slovenci pa z drugimi južnimi Slovani v Kraljevino SHS. Oboji so se v devetdesetih letih 20. st. osamosvojili.
Slovaško-slovenski stiki se začnejo že v predmarčni dobi in se nadaljujejo vse do danes. Sodelovanje se kaže na političnem, kulturnem in drugih področjih. Dragemu gostu smo se zahvalili s priložnostnim darilom.
V knjigo gostov je zapisal:"Z veseljem sem se odzval vabilu ter bil deležen prijetne pozornosti in interesa s strani dijakov in dijakinj. Hvala."
Obisk nas je vzpodbudil, da bomo klubovci na svoj način predstavili Slovaško iz različnih zornih kotov.

Skip to content