gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Pogovor z dr. Tonetom Kregarjem

10. 3. je bil gost Kluba zgodovinarjev GCC [b][link=https://www.gcc.si/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=Pogovor%20z%20dr.%20Tonetom%20Kregarjem]dr. zgodovine Tone Kregar[/link][/b]. Predstavil je problematiko slovensko-slovaških odnosov. Zaradi omejenega časa se je osredotočil predvsem na zgodovino Slovakov in opozoril, da imata oba naroda v svojem zgodovinskem razvoju veliko podobnosti.

Stane Medved, prof.

Oba sta se začela bolj jasno zavedati svoje nacionalnosti v predmarčni dobi in oba sta bila v Avstrijski monarhiji zatirana, Slovenci od Nemcev, Slovaki pa od Madžarov. Oba sta se po koncu prve svetovne vojne povezala z drugimi narodi, Slovaki s Čehi v Češkoslovaško, Slovenci pa z drugimi južnimi Slovani v Kraljevino SHS. Oboji so se v devetdesetih letih 20. st. osamosvojili.
Slovaško-slovenski stiki se začnejo že v predmarčni dobi in se nadaljujejo vse do danes. Sodelovanje se kaže na političnem, kulturnem in drugih področjih. Dragemu gostu smo se zahvalili s priložnostnim darilom.
V knjigo gostov je zapisal:"Z veseljem sem se odzval vabilu ter bil deležen prijetne pozornosti in interesa s strani dijakov in dijakinj. Hvala."
Obisk nas je vzpodbudil, da bomo klubovci na svoj način predstavili Slovaško iz različnih zornih kotov.

Objavi komentar

Če želiš objaviti komentar, moraš biti prijavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content