Poletje na GCC 2022

Letošnje leto se poletni kulturni utrip z GCC seli v našo novo galerijo AQ v celjski umetniški četrti. Vabimo vas na štiri dogodke, ki jih junija, julija in avgusta za vas pripravljajo dijakinje in dijaki naše šole.

Sobota, 18. 6. 2022, 21.00, Galerija AQ GCC

SOBIVANJE – poletna muzejska noč na GCC

Z vizualno umetnico Ivo Tratnik so dijaki eksperimenti z risbami na prosojnicah in grafoskopom, zastarelo tehnologijo, kmalu rariteto, ki pa ima še vedno svoje čare: omogoča povečavo, pomanjšavo, deformacijo, kolažiranje in prekrivanje, kot tudi napake, ki puščajo prostor iznajdljivosti. Rdeča nit risb je telesnost: človeška, živalska in rastlinska, ter njihova soodvisnost, prek jezika nezavednega. Aktualna razstava svoja vrata zapira prav na poletno muzejsko noč.

Z umetniškim tandemom AnKo, ki ga sestavljata umetnici in performerki Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki so dijaki v minulih mesecih tematizirali odseve posameznika v drugih in družbi, metaforično iskali odseve v naravi in se igrali s svetlobo in senco. V večsenzorični delavnici so na svetlobo občutljivo platno zarisovali risbe in sence svojih teles z mislijo na sobivanje v tem času. Ob zaprtju razstave bodo dijaki na poletno muzejsko noč uprizorili svetlobni performans v javnem prostoru z začetkom v atriju umetniške četrti in zaključkom v kleti krčme TKU. 

Četrtek, 23. 6. 2022, 20.00, Galerija AQ GCC

PODSTREŠJE IN FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

Pred koncem šolskega leta bomo izdali že šesto številko literarne revije Podstrešje, v katero smo tudi tokrat na svojstven način ujeli utrip letošnjega šolskega leta s poezijo in prozo izpod peresa naših dijakinj in dijakov. V gostujočem delu revije se predstavljajo dijakinje Gimnazije Vič, zbrane v literarnem klubu L’Etažer, ki deluje pod mentorstvom Marjetke Krapež. Podstrešje je tudi letos opremljeno z ilustracijami dijakov UG (mentorica A. Džakušič), revijo pa je oblikovala A. Pečnik. Posebna gostja prireditve bo pesnica Nina Kremžar.

Ta večer bomo v naši galeriji AQ odprli tudi fotografsko razstavo nekdanje dijakinje umetniške gimnazije likovne smeri Lane Soklič. Razstava bo odprta do 10. 7. 

Četrtek, 14. 7. 2022, 19.00, Galerija AQ GCC

SKICA: Gaja Pekošak: “fartists have to fart”

Maturantka umetniške gimnazije likovne smeri Gaja Pekošak, se bo v poletni razstavi v Galeriji AQ GCC predstavila z izborom skic, ki na zanimiv način povzemajo njena srednješolska leta.

Razstava bo odprta do 15. 8. 

Razstavo Gaje Pekošak sestavljajo izključno le izbrani motivi skic iz skicirke, ki je nastajala med letoma 2020 in 2022. Motivi so povečani in nato natisnjeni na papir. Gajin cilj je podati vpogled v skicirko, ki je večkrat kot ne zelo oseben in intimen prostor za izražanje, kjer risar le zabeleži surove ideje in risbe večkrat ostanejo nedokončane. Ta konkretna skicirka je nastajala v času srednje šole, s čimer želi avtorica pokazati, da je v tem obdobju ne le mogoče, temveč že skoraj nujno potrebno kontinuirano risanje.

Četrtek, 18. 8. 2022, 19.00, Galerija AQ GCC

SOBIVANJE – Zrcaljenje in Disko

Zadnjo poletno razstavo pripravljata maturantki umetniške gimnazije likovne smeri Manca Matelić in Emili Jenko, na ogled pa bosta postavili izbor likovnih del srednješolskih let s pogledom na prihajajoča leta študija. Razstava bo odprta do 15. 9.

Na razstavi z naslovom Zrcaljenje Emili Jenko združuje dva medija, fotografijo in oljno slikarstvo. Vsebinsko je avtorica upodobila dva kontrasta, človek-narava in notranjost-zunanjost človeka. Ta dva vsebinska sklopa potem tudi ločeno naseljuje v dva ločena prostora galerije.
Emili želi z goloto na svojih likovnih delih prikazati tako intimnost kot realnost človeka, ki ga je rodila mati zemlja. Človeka, ki je prvinski, iskren in ranljiv in ne potrebuje ničesar, kar bi zakrivalo njegovo telo.
Poleg tega razstavljena dela naslavljajo posege človeka v naravo. Človek je tu nekdo, ki gradi objekte za svojo lastno korist, vendar jih na koncu zapusti in obsojeni so na propad.

Pri ustvarjanju stripa “Disko” za glasbeno skupino LPS je Manca Matelič sodelovala z bivšima dijakoma GCC Matevžem Bervarjem, ki je zdaj študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani v Ljubljani ter Žanom Žvižejem, ki je poskrbel za montažo videospota Disko. Žan Žvižej pa je že magistriral na Akademiji za gledališče radio film in televizijo, ravno tako v Ljubljani.
Glavni junak stripa je Janez, ki ga punca zapusti zaradi nekoga drugega. V nadaljevanju se Janez spopada s svojo žalostjo a kljub temu doživi srečen konec. Manca je za ustvarjanje ilustracij uporabila digitalna orodja in kasneje je ustvarjalna ekipa te stripovske motive uporabila pri ustvarjanju videospota z enakim naslovom. Videospot je služil kot promocija za nastop glasbene skupine LPS na Evroviziji 2022.

Vljudno vabljeni v našo družbo.

Pojdi na vsebino