Predšolska v Salzburgu

Ponedeljek, 28. 1. je bil za kar nekaj dijakov programa predšolska vzgoja malo drugačen. Za začetek s(m)o morali vstati precej zgodaj, saj je bil odhod avtobusa napovedan za precej zgodnjo jutranjo uro. Ampak do Salzburga je kar nekaj vožnje in če smo želeli biti točni …

Najprej smo si ogledali javni vrtec, ki ima en oddelek, ki deluje po metodi Montessori. V vrtcu nas je sprejela gospa ravnateljica Tilika  Matjašič Slodnjak. Vrtec je namenjen  otrokom med 3. in 6. letom starosti. Bili smo navdušeni nad funkcionalno opremljenimi, velikimi in svetlimi prostori. Otroci imajo možnost prehajanja in veliko izbiro različnih aktivnosti.

Začetek zajtrka oz. kosila naznanijo s trianglom. Otroci se sami odločijo kdaj bodo odšli k obroku, sami si naložijo hrano na krožnik in tudi pospravijo za seboj po končanem obedu. Od desete ure dalje pa delajo po skupinah, skupaj z vzgojiteljico in njeno asistentko. Izvedeli smo tudi, da je poklic vzgojitelja v Avstriji precej iskan.

[nggallery id=358]

Po obisku vrtca je bil čas za spoznavanje mesta. Profesor Deleja nas je popeljal po malo drugačni poti in nam predal kar nekaj zanimivih informacij o Mozartovem mestu.

Zadnji del ekskurzije smo preživeli v gledališču za otroke Toihaus. Izvedeli smo nekaj o samem gledališču, njegovem nastanku in delovanju. Seveda smo si tudi ogledali predstavo z naslovom Träume, Träume, ki govori o tem, da imajo stari ljudje svojo zgodbo in barvito preteklost.

Naslednje leto ponovimo vse skupaj. Morda v dvodnevni obliki, z malo drugačno vsebino … Vsekakor bo zanimivo.

Skip to content