RAZŠIRJENA PRIPOROČILA za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2

V skladu z dogovorom kolegija ravnateljev celjskih srednjih šol in v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2«, ki je bil 19. 9. 2020 objavljen v Uradnem listu RS, so RAZŠIRJENA PRIPOROČILA za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 naslednja:

1. Samozaščitno vedenje – skrb za redno umivanje rok z milom in vodo (če to ni na voljo je alternativa uporaba razkužil; pomembno je tudi razkuževanje pred in po uporabi javnega prevoza, obiska zunanjih javnih prostorov, kjer so na voljo razkužila); izjemnega pomena je higiena kašljanja/kihanja in preprečevanje stika rok s sluznicami (oči, nos, usta); uporabljajte tudi razkužilne robčke preden uporabite tipkovnice računalnikov ter klavirjev v učilnicah/skupnih prostorih oz. pisala za tablo.

2. Če se počutite slabo, imate povišano temperaturo OSTANITE DOMA. Če slabo počutje nastopi v šoli, lahko dijaki vedno stopijo v stik z razrednikom (oz. upravo, če je razrednik odsoten) in po posvetu s starši odidejo domov, zaposleni pa stopijo v stik z upravo. Na vsak način pa je ob slabem počutju potrebno stopiti v stik z osebnim zdravnikom, ki lahko svetuje dalje.

3. Fizična razdalja – če je le mogoče, vzpostavite fizično razdaljo 1,5 metra ali več, tudi ko se mudite zunaj, v skupnih prostorih, v drugih javnih prostorih. Če vzdrževanje razdalje (zunaj ali notri ni mogoče), si nadenite obrazno masko.

4. Nošnja obraznih mask pri vstopu in izstopu iz šole, na hodnikih, v garderobah, toaletnih prostorih, v drugih skupnih prostorih; v skladu z novim odlokom pa je nošenje mask predvideno vedno, ko ne moremo zagotavljati ustrezne razdalje med deležniki (1,5 m ali več). Še posebej bodite na to pozorni v učilnicah, ki so manjše in organizirane drugače kot “klasične učilnice” – v primeru GCC so to kletne učilnice, SL4, PSI, TJ4, TJ6, TJ7, laboratoriji; pri oblikovanju mešanih skupin – npr. izbirni predmeti/moduli/maturitetni nivoji, obšolske dejavnosti itd. je prav tako priporočljiva maska. To NE VELJA za pouk športne vzgoje. To tudi ne velja med testi, če se za pisanje testa uporabijo šolske pregrade.
Maska varuje zlasti druge in zmanjšuje vnose patogenih snovi v dihala. Vsi, ki imate morebitne zdravstvene težave, kjer se odsvetuje nošenje mask, upoštevajte navodila vaših osebnih zdravnikov. Vsi dijaki, ki imate probleme s sluhom in potrebujete očesni stik z ustnicami in obrazno mimiko, na to opozorite učitelje.
V jedilnici masko nosite pri čakanju v vrsti in prevzemu malice, za mizo, kjer masko odložite, pa sedajte le s sošolkami in sošolci iz vašega razreda. Še vedno svetujemo uporabo pralnih mask, ki so prijaznejše do okolja. Maske za enkratno uporabo bodo sicer pripravljene pri obeh vhodih v šolo, a te uporabite le, če vašo masko pozabite doma.

Hvala za upoštevanje priporočil in ostanite zdravi!

Uprava šole

Skip to content