Otvoritev razstave posvečene S. A. Jeseninu

Državni park – muzej S. A. Jesenina,
Osrednja knjižnica Celje,
Gimnazija Celje – Center in
Ruski center znanosti in kulture (RCZK) v Ljubljani
vas 6. novembra ob 17. uri vljudno vabijo

na otvoritev razstave MOJA DEŽELA JE ZAMIŠLJENA IN NEŽNA …, ki je posvečena življenju in delu velikega ruskega pesnika S. A. Jesenina,
ki bo v Osrednji knjižnici Celje (Muzejski trg 1a, 3000 Celje)

PROGRAM VEČERA:
• otvoritev razstave, srečanje s predstavniki Državnega parka – muzeja S. A. Jesenina;
• fragment iz zbirke »Poezija ruskega Samovarja«, ki je posvečen življenju in delu S. Jesenina v izvedbi dijakov gimnazije Celje-Center;
• Pogostitev.

»Moja dežela je zamišljena in nežna …«, razstava del iz fonda stalne zbirke Državnega parka – muzeja nacionalnega pomena S. A. Jesenina (vas Konstantinovo, Rjazanska regija, RF).

Razstava »Moja dežela je zamišljena in nežna …« , ki je posvečena življenju in delu velikega ruskega pesnika, je oblikovana na tak način, da obiskovalcem predstavi ljubezen Sergeja Jesenina do domovine ter hkrati pokaže, kako blizu so njegova dela kateremukoli ljubitelju poezije, ne glede na njegovo življenjsko dobo in etnično pripadnost. Grafična dela A. D. Gončarova in S. L. Ušakova, ki so del razstave, predstavljajo pesnikovo domovino in ponazarjajo njegove pesmi. Portreti pesnika so dela slikarjev F. D. Konstantinova in L. I. Šarlemanja. Med njimi so tudi slike, ki prikazujejo glavne značilnosti pesnikove kmečke pristave.

Značilnost ter raznolikost barv poudarjajo stvari, ki so bili del opreme hiše njegovih staršev v vasi Constantinovo, kot so: brisače, majice, vreteno in glineni lonec (»krinka«, kot so ga imenovali na vasi). Posebno pozornost je treba nameniti spomeniškim stvarem – očalam, ki so pripadala materi pesnika T. F. Jesenini in bombažna tkanina s čipko, ki jo je Tatjana Fedorovna naredila za dekoriranje hiše. Podobo iz življenja pesnika ponazarjajo brezrokavnik, črnilnik in pero, saj je pesnik veliko časa svoje ustvarjalnosti posvetil tudi temu, da bi v svojih pesmih idejno priostril vsako besedo in poudaril vsako intonacijo.

Razstavo dopolnjujejo fotografije pesnika iz različnih let, od leta 1909, ko je bila izdelana prva najbolj znana fotografija Jesenina in do konca leta 1925. Posebno pozornost privlačijo publikacije S. A. Jesenina, med katerimi so Perzijski motivi (1925), Izbrane pesmi (1925), Pugačov (1922) in prevodi pesmi velikega pesnika.

Poleg knjig v vitrinah bodo predstavljeni rokopisi stvaritev Sergeja Jesenina, ki so posvečeni domovini. Sergej Jesenin je večkrat povedal, da za pesnika ni nič dražjega od domovine, zato je bila ljubezen do nje in domačega življa vedno osnova njegovega dela. Zahvaljujoč temu je bila – in je še vedno – poezija Jesenina skladna z občutki mnogih ljudi, katere zanimata ruska poezija in ruska kultura.

Razstava bo na ogled do 30. novembra 2018.

Urnik razstave:

ponedeljek – petek: od 8. do 19. ure,

sobota: od 8. do 13. ure.

Vljudno vabljeni!

Vstop prost!

Skip to content