gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Saloma v Knežjem mestu

SALOMA V KNEŽJEM MESTU
Premiera: 27. 3. 2018, 20.00 na GCC
Ponovitve: 28. 3., 5. in 6. 4. 2018, 20.00 na GCCGledališka skupina Središče povezuje dijake vseh programov Gimnazije Celje – Center, ki se resneje spogledujejo z igro in gledališčem. Po lanskoletni uspešnici – Jagibabi Daneta Zajca, so se v letošnjem šolskem letu Središčniki pod režijskim vodstvom drugošolca Aljaža Primožiča in z mentoricama Jasmino Temnik Kerš in Ano Pečnik lotili novega projekta – uprizoritve Salome, poetične drame irskega dramatika in pisatelja Oscarja Wildea. Posebnost predstave je nedvomno iskanje vzporednic na kaotični globalni sceni 20. in 21. stoletja pri kateri igro, luč in sceno na zanimiv način podpira glasba legendarne zasedbe Laibach.Oscar Wilde (1854-1900) je biblijsko zgodbo o princesi Salomi, ki je ugodila želji judejskega vladarja Heroda, da bi po materini volji za nagrado dobila glavo Janeza Krstnika, preoblikoval tako, da je v središče poetične enodejanke postavil protagonistko, ki sledi le svojemu hotenju in za katero je ves svet zgolj ogledalo njene pojave. Saloma je polna ekstremnih nasprotij, zabrisanih meja med ljubeznijo in sovraštvom, ki ji meglijo pogled na dejstvo, da se duše ne da polastiti z nasiljem ali umorom. Režiser celjske predstave Primožič je o konceptu tokratne produkcije zapisal: »Morda se nahajamo v Berlinu, marca 1938. Kaotični svet privzdignjenega spoja nasprotij – ljubezni in smrti, nežnosti in okrutnosti, duhovnosti in čutnosti, nedolžnosti in pokvarjenosti, kjer iz nemorale bogatega meščanstva raste nacizem. Luči ni več … Če za hip odmislimo prizorišče, bi se lahko znašli tudi v času Cezarja, ki mu vsi nazdravljajo, v času Marije I. Angleške, velikih terorističnih napadov ali v času azijskih vodikovih bomb. Ni pomembno, kje ali kdaj se nahajamo, človekova ekstremistična nemorala bo vedno vodila v smrt. Vedno!«

Igrajo: Ivana Čačič (Saloma), Tilen Letner (Johanaan), Naja Podbrežnik (Senca), Matevž Žolnir (Herod), Ajda Kostevc (Herodiada), Nika Šenica (Tigelin), Blaž Pavlič (mladi Sirijec), Maj Lesjak, Jaka Kodelja (vojaka), Ana Polegek (Herodiadin paž), Januš Suša, Lana Vincelj, Tara Soderžnik, Tomaž Pavšek, Lava Vovk Petrovski, Laura Jelen, Jure Pečovnik (gostje, Judje, Nazarenci). Pomočnik režiserja: Nejc Glušič, koreografija: Naja Podbrežnik; pravice za uporabo glasbe za predstavo je Središčnikom prijazno odstopila glasbena skupina Laibach.

Vstop na vse predstave je prost, omejeno pa je število sedežev, zato so obvezne predhodne rezervacije (03 428 57 00, info@gcc.si).

Vljudno vabljeni!

Objavi komentar

Tvoj elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.