Sobivanje. Prehajanje svetov

5. maja odpira svoja vrata 18. študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center

17.00: uvod v Galeriji sodobnih umetnosti Celje in vodenje po Likovnem salonu
18.15: vodenje po Osrednji knjižnici Celje
19.00: zaključek v galeriji AQ GCC (Na okopih 3c) s performansom in koncertom

Tradicionalni zaključek šolskega leta dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bo tudi letos pregledna študijska razstava likovnih izdelkov, že osemnajsta po vrsti, ki bo svoja vrata odprla v četrtek, 5. maja, na kar štirih prizoriščih – v Galeriji sodobne umetnosti (ob 17h) in v Likovnem salonu, Osrednji knjižnici Celje (18.15) in v novi Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, ki jo je šola v upravljanje prevzela marca (ob 19h). Ob razstavi bo izšel tudi katalog v spletni in tiskani obliki, razstava pa bo odprta do konca maja. Razstava nosi naslov Sobivanje – gre za krovno temo šolskega leta na GCC, z mislijo na izjemen pomen temeljnih vrednot, ki se v razburkanem času in prostoru prepogosto izgubljajo.

Osrednji dogodek najmlajšega izmed treh izobraževalnih programov na GCC je nastal tudi v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (CSU), ki je že dolgoletni partner šole pri izvajanju izobraževalnih programov za mlade umetnike. V letošnjem šolskem letu so tako za dijake pripravili štiri delavnice s priznanimi celjskimi in slovenskimi umetniki – Tomažem Černejem (1. letnik, tema: Vojna in mir, fotografija/haiku), Majo Hodošček (2. letnik, tema: Sanje v umetnosti, video/zvok), Danilom Milovanovičem (3. letnik, tema: javni prostor kot motiv za umetniško delo, animacija) in Tadejem Vaukmanom (4. letnik, tema: intimno in preplet medijev v vizualni umetnosti, različni mediji). Vse projekte bodo predstavili v Galeriji sodobne umetnosti. V Likovnem salonu pa bo na ogled razstava projekta KONS, ki so ga dijaki pripravljali Mojco Senegačnik. Ta je temeljil na skupinskem ustvarjanju, raziskovanja avantgard v umetnosti in poezije Srečka Kosovela, na to pa so dijaki naslonili svoje razmisleke o sodobnem času, svoji vlogi v družbi, vizije prihodnosti in reference na sodobnost. V Osrednji knjižnici Celje bodo na ogled izbrana likovna dela, ki so nastala pri strokovnih predmetih (risanje in slikanje, mentorica: Andreja Džakušič), predstavitvene tehnike (mentorica: Mojca Šmit), plastično oblikovanje (mentor: Franc Purg), likovna teorija, bivalna kultura in osnove varovanja dediščine (mentorica: Maja Rak). V Galeriji AQ GCC pa bodo na ogled instalacije delavnic, ki so jih za dijake pripravile vizualne umetnice Iva Tratnik in umetniški kolektiv AnKo (Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki).

Vljudno vabljeni!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Pojdi na vsebino