Šolska prehrana v letu 2010/2011

Spoštovani starši,

16. junija 2010 je začel veljati nov zakon o šolski prehrani, ki ureja organiziranje šolske prehrane tako v osnovnih kot tudi v srednjih šolah.

V skladu s tem zakonom in našim internim pravilnikom o šolski prehrani bomo tudi na Gimnaziji Celje – Center organizirali subvencionirano malico.

Starši oziroma skrbniki morate do 25. 8. 2010 izpolniti obrazec PRIJAVA UČENCA/DIJAKA NA ŠOLSKO PREHRANO.

Z izpolnjeno prijavo starši in dijaki prevzemate naslednje dolžnosti (iz 9. člena Zakona o šolski prehrani (ZŠolPre), in sicer da boste:

– spoštovali pravila šolske prehrane,

– plačevali prispevek za šolsko prehrano,

– pravočasno odjavljali posamezni obrok skladno s pravili šolske prehrane,

– plačevali polno ceno obroka, če obroka ne boste pravočasno odjavili,

– šoli v 30 dneh sporočali vsako spremembo.

Iz državnega proračuna se zagotavljajo sredstva za subvencioniranje ene malice dnevno na dijaka. Dijaki imajo pravico do subvencije za malico za vsak dan prisotnosti pri pouku, strokovnih ekskurzijah, športnih in kulturnih dnevih ter obveznemu delu obveznih izbirnih vsebin, ki jih šola izvaja v skladu s šolskim koledarjem.

Dijak, ki vnaprej ve, da ga določenega dne ne bo pri pouku, mora malico za tisti dan odjaviti, in to vsaj en dan pred odsotnostjo, drugače bo moral za tisti dan plačati polno ceno malice, torej 2,42 evra.

Dijak, ki se zaradi bolezni oziroma izrednih okoliščin, ne more pravočasno odjaviti oziroma prevzeti obroka, ima pravico do subvencije za malico za prvi dan odsotnosti (iz 12. in 13. člena ZŠolPre)

Vsem dijakom bo v šolskem letu 2010/2011 (iz 15. člena ZŠolPre) pripadla splošna subvencija v višini dveh tretjin cene ene malice(1,60 evra), kar pomeni, da bo za eno malico treba doplačati 0,82 evrov.

Dijaki, ki zaradi socialnega položaja ne zmorejo v celoti plačevati prispevka za malico, lahko uveljavljajo dodatno subvencijo. Pri ugotavljanju upravičenosti do dodatne subvencije se upošteva dohodek na družinskega člana, izražen v odstotku povprečne plače v republiki Sloveniji, ugotovljen v odločbi za dodelitev pravice do otroškega dodatka, ki velja v trenutku oddaje vloge za dodatno subvencijo.

Višina dodatne subvencije se določi na naslednji način:

–         če je odstotek povprečne plače do 30%, ena tretjina višine dodatne subvencije v deležu cene malice (0,82), kar pomeni popolnoma brezplačno malico;

–         če je odstotek povprečne plače nad 30% do 55%, pa ena šestina višine dodatne subvencije v deležu cene malice (0,41); doplačati bo treba 0,41 evra.

Vljudno Vas prosimo, da natančno izpolnite obrazec prijave, ki je povezan

s šolsko prehrano v naslednjem šolskem letu.

Obveščamo Vas, da bomo na Gimnaziji Celje – Center v šolskem letu 2010/2011 dijakom naše šole ponudili le SUBVENCIONIRANO MALICO, in to vsak delovni dan od 10. ure dalje.

Predvidevamo, da boste uveljavljali pravico do SPLOŠNE SUBVENCIJE za malico, a Vas kljub temu prosimo, da to na obrazec tudi zapišete.

Hkrati pričakujemo, da boste na obrazcu jasno označili, če boste uveljavljali še pravico do DODATNE SUBVENCIJE za malico. Če se boste za to odločili, morate dodati posebno vlogo, opremljeno z višino dohodka na družinskega člana iz odločbe o otroškem dodatku.

Pričakujemo, da bodo dijaki prijave prinesli v šolo do 25. 8. 2010. Če dijak izpolnjene prijave ne bo vrnil, bo to pomenilo, da v šolskem letu 2010/2011 ne želi imeti subvencionirane malice na šoli.

Na osnovi vrnjenih PRIJAV DIJAKA NA ŠOLSKO PREHRANO bomo izdali za vsakega dijaka sklep o uveljavljanju pravice do subvencionirane malice.

Celje,                                                                         Ravnatelj

Igor Majerle, prof.

Pojdi na vsebino