gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Sporočila za javnost 2020-21

TRPLJENJE MLADE HANE – ZADNJIČ

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Prva generacija gledališkega kolektiva Središče se z odrskih desk Gimnazije Celje – Center poslavlja 14. 9. z zadnjo predstavo Trpljenja mlade Hane

Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan (1989). Avtor dramatizacije in režiser prestave je maturant Gimnazije Celje – Center (GCC) Aljaž Primožič, sicer odličen pesnik, lavreat Zupančičeve frulice in Male Veronike, ki je bil leta 2017 tudi pobudnik šolske gledališke skupine Središče. Ta je v minulih štirih leti pripravila štiri produkcije (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde:  Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019, A. Primožič: Kamenčki, 2020), v njen pa je doslej sodelovalo že več kot 40 dijakov. Zadnja, sedemnajsta predstava Trpljenja mlade Hane s katero se z odrskih desk GCC poslavlja prva generacija Središčnikov, bo v ponedeljek, 14. 9., ob 19.30 v stari telovadnici Gimnazije Celje – Center. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je obvezna rezervacija sedežev na spletnem naslovu https://www.gcc.si/trpljenje-mlade-hane-zadnjic-na-gcc/, vstop na predstavo pa je prost.

Pesniška zbirka Trpljenje mlade Hane je spev mladosti in hkrati krik vsakega, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica v pesmih riše pobalinsko junakinjo, ki se kljubovalno in občasno celo vulgarno zoperstavlja vsem prelomnim trenutkom življenja, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci, hkrati pa ve, da nima prav in da bo to zanjo zelo boleče … Po izidu zbirke leta 2011 so kritiki zapisali, da gre za enega najbolj odkritih priklonov znanilcu nemške in evropske romantike J. W. Goetheju in njegovemu Wertherju. A ambiciozni poklon vsebuje tudi humorni odklon od wertherjanskega čustvovanja, zato bi Hana lahko bila Werther, pa to ni. To je tudi osnovno izhodišče prve dramatizacije te pesniške zbirke, ki je nastala pod peresom nekoga, ki predstavlja prav tisto generacijo, ki navdihuje sleherni verz Katje Gorečan. Primožičevi Hani bodo misli, glas in stas tudi tokrat posodile Ivana Čačič, Ajda Kostevc, Tara Soderžnik in Lana Vincelj, v vlogi Boga pa bo nastopil Blaž Pavlič.

Središče sicer v peto sezono vstopa z avdicijami za nove člane, gledališkimi delavnicami in novim projektom, gledališkim klubom, ki se bo posvečal zlasti ogledom sodobnih zanimivih gledaliških produkcij v Sloveniji in tujini ter se povezoval s humanističnim ciklom predavanj, ki na GCC vsako leto nastaja pod naslovom Koristnost nekoristnega.

PRILOGA: Fotografije s predstave Trpljenje mlade Hane (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, Središče, aljaz.primozic123@gmail.com, 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945

ZLATO PRIZNANJE GCC ZA NAJ ŠPORTNO ŠOLO NA DALJAVO

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Za inovativne rešitve v času pouka na daljavo, je Gimnazija Celje – Center ena izmed 34 slovenskih vrtcev in šol, ki sta jih Zavod Planica in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nagradila z zlatim priznanjem

Marčevsko zaprtje šol je učitelje, učence, dijake in starše postavilo pred svojevrsten izziv šolanja na daljavo in s tem ponudilo široko polje za iskanje kreativnih rešitev pri vseh predmetnih področjih. Še posebej velik izziv sta bila šport in rekreacija, ki predstavljata pomemben del šolskih predmetnikov in sta ključna tudi za splošno zdravje prebivalstva.
Športni pedagogi Gimnazije Celje – Center (GCC) in njihovi dijaki so med marcem in junijem športu na daljavo z inovativnimi idejami in rešitvami dali povsem novo dimenzijo, ki sta jo prepoznala tudi Zavod za šport RS Planica in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vsakoletna organizatorja natečaja za Naj športno šolo in vrtec.

GCC je na letošnjem natečaju, ki je v ospredje postavil kreativne spomladanske oblike dela, skupaj s 34 šolami in vrtci iz države, osvojili zlato priznanje. Športni pedagogi GCC so želeli dijakom pri delu na daljavo ponuditi čim več športnih aktivnosti. Preko različnih orodij so jim pošiljali navodila in izzive, ki so jih tedensko izvajali, na daljavo pa je potekal tudi junijski športni dan. Naloga dijakov je bila aktivnost ali izziv izvesti in poslati povratno informacijo. Poleg videoposnetkov in tekstovnega gradiva, so se profesorji z dijaki povezali preko različnih aplikacij in aktivnosti izvajali skupaj.

Kljub dobri in hitri organizaciji drugačnega pouka si na GCC želijo, da bi se (šolsko in športno) življenje čim prej vrnilo »na stara pota«, saj imata spodbuda in druženje pri športnih in drugih urah “v živo”, pa tudi na šolskih športnih tekmovanjih, veliko bolj neposredni učinek kot pa spletne oblike športnega dela. GCC sicer na natečaju sodeluje že vrsto let in je vsakoletna prejemnica priznanj za naj športno šolo in naj športno fotografijo.

PRILOGA: Fotografije športnih aktivnosti na daljavo (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Prispevka ni mogoče komentirati.