Obvestilo o prehrani

Državni zbor RS je 28. decembra sprejel nov Zakon o šolski prehrani (Ur. l. 3/13), ki razširja pravico do določenega dela subvencije za prehrano učencem in dijakom in se bo začel uporabljati 1. 2. 2013.
Centri za socialno delo bodo izdali odločbo o subvenciji malice po uradni dolžnosti tistim dijakom, ki z dnem začetka uporabe novega zakona (1. 2. 2013) nimajo priznane pravice do dodatne subvencije malice in imajo na dan 31. 12. 2012 veljavno odločbo o otroškem dodatku ali veljavno odločbo o državni štipendiji. To pomeni, da vlaganje vlog za subvencijo prehrane ni potrebno.
Zakon omogoča za leti 2013 in 2014 subvencionirano malico dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku oz. državni štipendiji, znaša:
– do 42 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji, tem dijakom pripada 100-% subvencija za malico in ni doplačila,
– nad 42 do 53 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji (peti razred otroškega dodatka), tem dijakom pripada subvencija malice v višini 70 % cene malice in imajo 0,726 € doplačila,
– nad 53 do 64 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji (šesti razred otroškega dodatka), tem dijakom pripada subvencija malice v višini 40 % cene malice in imajo 1,452 € doplačila.

Tisti, ki v družini nimajo veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji in želijo uveljavljati pravico do subvencije malice po novi zakonodaji (od 1. 2. 2013), morajo pri pristojnem centru za socialno delo vložiti vlogo za subvencijo malice, pri čemer se izpolnjevanje pogojev ugotavlja na način, ki velja za ugotavljanje pravice do otroškega dodatka.

Obvestilo za vse dijake
S 1. 2. 2013 se začne uporabljati nov Zakon o šolski prehrani, ki omogoča subvencijo malice večjemu številu dijakov. Za vse, ki subvencije nimate, imate pa na dan 31. 12. 2012 veljavno odločbo o otroškem dodatku ali veljavno odločbo o državni štipendiji, bo pristojni center za socialno delo izdal odločbo o subvenciji malice, kar pomeni, da boste imeli šolsko malico delno subvencionirano. Več informacij o tem lahko dobite pri gospe Nataši Bergant.

Pojdi na vsebino