Svetovno srednješolsko debatno prvenstvo, Katar 2010

V torek sem držala pesti za naše debaterje in se veselila zmage s 4 : 1 proti ekipi Šrilanke. Uvrstitev med osem najboljših ekip na svetu je dokaz, da se tudi debaterji, katerih materni jezik ni angleščina, lahko kosajo  z najboljšimi. Osnovni pogoj pa je trdo delo.

[imagebrowser id=77]

V sredo so bile na vrsti četrt- in polfinalne debate. Dopoldne so Ana, Tim, Damjan, Monika in Žan na debati proti ekipi Singapurja poskušali prepričati sedem sodnikov, da odškodnine za pretekle krivice niso opravičljive. Žal jim ni uspelo. Popoldne pa so se na polfinalnih debatah na trditev Američani bi se morali umakniti z Bližnjega vzhoda pomerili Angleži in Valižani ter Kanadčani in Singapurci.

Četrtek je bil zadnji dan tekmovanja. Ob štirih popoldne smo vsi udeleženci prvenstva, bilo nas je več kot 600, v prestižnem hotelu La Cigale v središču Dohe nestrpno pričakovali finalno debato med ekipama Kanade na zagovorniški in Anglije na negacijski strani. Kanadčanom je uspelo prepričati osem izmed enajstih sodnikov, da država nikoli ne bi smela reševati velikih podjetij, in tako so drugič v zgodovini prvenstva osvojili naslov svetovnih srednješolskih debatnih prvakov.

Sledila je slavnostna večerja in razglasitev rezultatov. Šesto mesto je najboljša slovenska uvrstitev doslej. Med 57 državami so bili boljši le Kanadčani, Angleži, Singapurci, Valižani in Avstralci. Hkrati je bila slovenska ekipa zmagovalka v kategoriji ESL – angleščina kot drugi jezik, naš četrtošolec Žan Žveplan pa drugi najboljši govorec v kategoriji EFL – angleščina kot tuji jezik. Naši debaterji se niso izkazali le v debati, ampak so s svojim vedenjem in marljivostjo odlično predstavljali Slovenijo. Zame kot sodnico je bilo to prvenstvo eno najlepših doživetij. Katarci so naredili vse, da ga ne bomo nikoli pozabili. Res pa je tudi, da je bilo to tudi daleč najdražje prvenstvo doslej. Naslednje leto se bodo debaterji zbrali avgusta na Škotskem. Upajmo, da bomo tam še uspešnejši.

Mateja Glušič Lenarčič, prof.

Skip to content