Tabor kar v Ljubljani

LIKOVNI TABOR DIJAKOV 2 . i-RAZREDA V LJUBLJANI

V četrtek, 8., in v petek, 9. maja, so bili dijaki 2. i-razreda na likovnem taboru v Ljubljani. Pod vodstvom prof. Maje Rak in prof. Andreja Kamnika so spoznavali lepote našega glavnega mesta. Nastanjeni so bili v enem najprepoznavnejših mladinskih hotelov v Evropi, v Celici, ki je del Metelkove mesta. Prostori nekdanjih zaporov so danes cilj svetovnih popotnikov, predvsem tistih, ki jih zanima likovna umetnost. Metelkova mesto je torej postojanka različnih zanimivih mladih ljudi. Dijaki so prenočevali v nekdanjih zaporniških celicah, ki so jih znani umetniki preoblikovali in opremili po svoje. Z enim od njih so se tudi srečali. To je bil slikar Žiga Okorn, ki jih je tudi vodil po mladinskem hotelu in jim podrobno predstavljal zanimivosti o tem, kako so se mladi umetniki po razpadu nekdanje Jugoslavije borili za prostore nekdanje vojašnice, kako je nato potekala obnova prostorov in kako danes živi njihov projekt.

Dijaki so se s svojima mentorjema sprehodili tudi od Plečnikovih zapornic na Ljubljanici do Tromostovja in po mestnem središču. Vmes so se ustavljali in posamezne vedute prelivali na risalne liste. Preizkušali so različne likovne tehnike in se učili, kako prepričljivo prikazati prostor okrog sebe na dveh dimenzijah majhnih slikovnih ploskev.

Ogledali so si tudi dve likovni razstavi. V galeriji Srečišče razstavo Prenašalke – Transmitters kiparke mlajše generacije Tejke Pezdirc, v Kulturnem centru Tobačna pa so se zvečer udeležili odprtja razstave umetnice Urše Vidic, ki jo poznajo že iz sodelovanja v Centru sodobnih umetnosti Celje.

[nggallery id=467]

Tokrat so dijaki s svojima mentorjema doživeli Ljubljano skozi novo, drugačno perspektivo, ki jih je izjemno navdušila.

 

Skip to content