Tajska: 4. dan

Reševanje mangrove
Po slovesu od Bangkoka smo danes odpotovali proti Tajskemu zalivu in se ustavili v Klong Kon Mangrove Conservation Center, kjer so se domačini uprli bogatim Tajcem in tujcem, ki so kupovali njihovo zemljo ter izsekali mangrove, da bi gojili rake. Pri tem jim pomagajo prostovoljci ter redki sponzorji, kot je Rajapruek Institute Foundation, ki je tudi sponzor našega gostovanja na Tajskem ter nam je omogočil, da smo s sajenjem mladih mangrov prispevali k temu, da bodo domačini lahko ponovno živeli od zemlje, kot so to počeli njihovi predniki.
[nggallery id=377]
Domačini imajo danes zagotovljeno elektriko, pitno vodo ter cesto, po kateri lahko pridejo v svojo vas. Hiše so zgrajene na stebrih, kanalizacija ne obstaja, nekateri predeli vasi pa so kljub trudu skupnosti še vedno precej “nasmeteni”. Sredi vasi so uspeli zgraditi center v katerem se zbirajo prostovoljci, sponzorji in turisti, ki lahko tam v ličnih bungalovih tudi prespijo.
Ob prihodu so nam razložili proces uničevanja in ponovnega širjenja mangrove, ki je ključna za njihovo preživetje, nato pa smo se s čolni opravili do pomola sredi morja, kjer so nam pripravili enkratno kosilo. Hladen veter, odlična hrana, pomol, razgled prijetna družba, nepozabno.
Nato smo nadaljevali pot proti območju, kjer so domačini že pripravili “zemljo” za sajenje mangrove. Vsak košček morajo zravnati in steptati na posebnih deskah, ki so podobne srfom. Pred delom smo se s temi deskami tudi pozabavali in se na njih poizkusili v ” smučanju z leseno desko na vodi”.
Sajenje mangrove ob močnem soncu in blatu, v katerega smo se udirali do pasu, je bilo zabavno, prijetno in koristno, zato razumemo, da toliko ljudi domačinom pomaga pri širjenju gozdov mangrove.
Pozno popoldne smo se nastanili v Mednarodnem parku Sirindhorn, ki je pravzaprav baza za urjenje vojakov. Sedajle se dijaki in študentje pripravljajo na dvodnevni debatni turnir, v poznih večernih urah pa nas čaka še “Lithanian social night”.
Skip to content