Teden pisanja z roko 2022

V Sloveniji in tudi pri nas, na GCC že sedmo leto poteka Teden pisanja z roko. V času, ko postaja digitalizacija in raba računalnika nekaj samoumevnega, se pisanje z roko zdi vedno bolj zastarelo. A prav je, da se zavedamo, da je prav pisanje z roko zelo pomembno za človeka. Ko pišemo z roko, vzpostavljamo koordinacijo oko-roka-možgani. Pisanje z roko ima ugoden vpliv na kratkoročni in delovni spomin, saj moramo pri pisanju z roko poleg glasovne analize in priklica oblike ustrezne črke to črko tudi zapisati, medtem ko jo pri tipkanju zgolj prepoznamo na tipkovnici in pritisniti, tako je grafomotorika izključena, s tem pa tudi močna povezava med roko, očesom in možgani. Vsako leto Teden pisanja z roko podpirajo tudi izbrani ambasadorji – letos so to: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. Lani se je Tednu pisanja z roko pridružilo preko 40.000 posameznikov.

Letos bo Teden pisanja z roko potekal med 17. in 21. 1. 2022. Osrednja tema je Pišem z roko, ker … To pomeni, da razmišljamo o prednostih, ki jih prinaša pisanje z roko (ker nas sprošča, ker si več zapomnim, ker ima pozitiven vpliv na možgane … )

Čeprav imamo 17. 1. pedagoški dan in bo pouk potekal na daljavo, bomo profesorji oz. vsaj razredniki imeli prav posebno zadolžitev, ki naj zaenkrat ostane skrivnost. V torek, 18. 1. boste povabljeni k pisanju z roko na osrednjo temo Pišem z roko, ker … V 1. nadstropju bo pripravljen prostor, kjer boste lahko z roko napisali vaš razlog zakaj pišete z roko. Najbolj zanimiv odgovor bo tudi nagrajen.

Ker imamo v sredo, 19. 1. zimski športni dan, bo pisanja z roko malo manj. V četrtek, 5. šolsko uro, je v šolsko knjižnico vabljen po en predstavnik posameznega razreda na zanimivo delavnico “Analiza pisave z malo zabave”, ki jo bo imela profesorica Danijela Marolt. V petek, prav tako 5. šolsko uro v knjižnici, pa vam bo profesorica Metka Krajnc predstavila Postcrossing. Za člane kaligrafskega krožka sta obe predstavitvi obvezni.

Skip to content