gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Trpljenje mlade Hane, Laško, 18. 10. 2019

Vabljeni na ogled predstave Trpljenje mlade Hane, ki bo v petek, 18. 10. 2019, ob 19. uri v Otročjem-centru Kino Laško, Trubarjeva 13, 3270 Laško.

Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katja Gorečan (1989). Avtor dramatizacije je režiser predstave Aljaž Primožič (2001).

Predstava ni primerna za mlajše od 12 let.

Gre za sodoben spev mladosti in hkrati krik vsakega, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica v pesmih riše pobalinsko junakinjo, ki se kljubovalno in občasno celo vulgarno zoperstavlja vsem prelomnim trenutkom življenja, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci. Razkritje poslednje skrivnosti poraja dialoška želja, iskanje potrditve in sprejetosti, tako pesniške kot osebnostne.

Po izidu zbirke leta 2011 so kritiki zapisali, da gre za enega najbolj odkritih priklonov znanilcu nemške in evropske romantike Wertherju J. W. Goetheja, a ambiciozni poklon vsebuje tudi humorni odklon od wertherjanskega čustvovanja.

Predstava je bila premierno uprizorjena 28. 2. 2019.

Gledališka skupina Središče je nastala leta 2017, v njej pa je doslej v treh produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde: Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019) sodelovalo več kot 30 dijakov z Gimnazije Celje – Center. S predstavo Trpljenje mlade Hane so se uvrstili na državno srečanje Vizije v Novi Gorici in v tekmovalni del festivala Transgeneracije v Cankarjevem domu.

Režija in dramatizacija: Aljaž Primožič
Igrajo: Ivana Čačič, Ajda Kostevc, Tara Soderžnik, Lana Vincelj, Blaž Pavlič
Mentorstvo: Ana Pečnik, Jasmina Temnik Kerš, Katja Gorečan
Glasba: Robert Pešut – Magnifico

Objavi komentar

Tvoj elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.