Trpljenje mlade Hane

Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katja Gorečan (1989). Avtor dramatizacije je režiser predstave, tretješolec Aljaž Primožič.
Gre za sodoben spev mladosti in hkrati krik vsakega, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica v pesmih riše pobalinsko junakinjo, ki se kljubovalno in občasno celo vulgarno zoperstavlja vsem prelomnim trenutkom življenja, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci. Razkritje poslednje skrivnosti poraja dialoška želja, iskanje potrditve in sprejetosti, tako pesniške kot osebnostne.

Po izidu zbirke leta 2011 so kritiki zapisali, da gre za enega najbolj odkritih priklonov znanilcu nemške in evropske romantike Wertherju J. W. Goetheja, a ambiciozni poklon vsebuje tudi humorni odklon od wertherjanskega čustvovanja, zato bi Hana lahko bila Werther, pa to ni.

Hane iz Središča bodo Ivana Čačič, Ajda Kostevc, Tara Soderžnik in Lana Vincelj, v vlogi Boga bo nastopil Blaž Pavlič. Hane in Bog so v goste na GCC pred premiero povabili tudi Katjo Gorečan – tako bo z dijaki o Hani in drugih stvareh spregovorila v torek, 26. 2., ob 11.30 v knjižnici Gimnazije Celje – Center.

Gledališka skupina Središče je nastala leta 2017, v njej pa je doslej v treh produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde: Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019) sodelovalo več kot 30 dijakov z GCC. Mentorici: Jasmina Temnik Kerš in Ana Pečnik.

Premiera – četrtek, 28. 2., in prva ponovitev – petek, 1. 3. 2019.
Ob 19. uri v mali dvorani Celjskega doma (Krekov trg 3, Celje).
Produkcija: Središče.

Vstop na predstavo je prost – zaradi omejenega števila sedežev je OBVEZNA REZERVACIJA brezplačne vstopnice (info@gcc.si, 03 428 57 00).

Vljudno vabljeni!

Skip to content