Umetniki ustvarjali med obveznimi vsebinami

Fotoutrip aktivnosti med 28. 9. in 2.10. 2009 je objavljen v fotogaleriji.

1. i razred v Ljubljani

V torek, 29. 9. 2009, so dijaki 1. i-razreda obiskali Narodno galerijo v Ljubljani, kjer so pod strokovnim vodstvom aktivno delali v delavnici z naslovom Barok, nato pa so si ogledali še stalno zbirko starejše slovenske likovne umetnosti – do vključno impresionizma.

Drugi del ekskurzije je bil namenjen ogledu najpomembnejših znamenitosti stare Ljubljane. Profesorica Poglajnova je dijake vodila od Narodne galerije mimo gradbišča, kjer poteka obnova poslopja Opere in baleta, čez Slovensko cesto mimo Pošte in hotela Slon po Čopovi ulici do Prešernovega trga, čez Tromostovje do Cankarjevega nabrežja, Mestnega trga in Robbovega vodnjaka, Mestne hiše, ljubljanske stolnice in Plečnikove tržnice, ob Ljubljanici, nato čez Čevljarski most na Hribarjevo nabrežje do NUK-a, SAZU-ja, Slovanske knjižnice, Plečnikovih Križank, nato čez Trg francoske revolucije mimo Srednje glasbene in baletne šole do poslopja Slovenske univerze oz. Kongresnega trga, kjer pa potekajo velika gradbena dela, tako da si tega prostora ni bilo mogoče ogledati. Dijaki so videli tudi zgradbo, v kateri domuje Moderna galerija, Trubarjev spomenik ob Prešernovi cesti, nekaj veleposlaništev, zgradbo Naravoslovnega muzeja Slovenije, spomenik J. V. Valvasorja, Trg revolucije in poslopje Slovenskega parlamenta, zgradbo Cankarjevega doma in še nekaj znamenitosti.

Znamenitosti celjskega mestnega jedra.

Dijaki 1. i-razreda so na jesenskih izbirnih vsebinah, svojih prvih v srednji šoli, natančneje spoznali tudi Celje, saj skoraj vsi prihajajo iz drugih krajev, zato Celja ne poznajo prav dobro.

V četrtek, 1. 10. 2009, so se zbrali pred šolo, nato pa s profesorico Poglajnovo krenili v Pokrajinski muzej Celje, kjer jih je čakala gospa Rada Hriberšek, ki jih je najprej popeljala v prvo nadstropje na ogled znamenitega Celjskega stropa, o katerem jim je tudi natančneje spregovorila. Po ogledu te iluzionistične mojstrovine so se podali na ogled stalne razstave s posebnim poudarkom na predstavitvi Celjskih grofov, plemičev, ki so zelo močno zaznamovali slovensko zgodovino, ogledali pa so si tudi ostale zanimivosti.

Drugi del ekskurzije je bil namenjen potepu po mestu in ogledu najpomembnejših kulturnozgodovinskih znamenitosti celjskega mestnega jedra.

Dijaki so na obeh ekskurzijah tudi veliko fotografirali in tako zbirali gradivo za albume, ki jih bodo izdelali do 15. oktobra.

V Kostanjevici na Krki

V petek, 2. oktobra 2009, so dijaki 2. in 3. i-razreda obiskali Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. V razstavnih prostorih so se sprehodili med likovnimi deli številnih priznanih umetnikov, kot npr.: Božidarja Jakca, Jožeta Gorjupa, Franceta in Toneta Kralja, Franceta Goršeta, Janeza Boljke, Zorana Didka in Bogdana Borčiča. Ogledali pa so si tudi lapidarij, kjer so predstavljeni predvsem kapiteli in sklepniki danes rekonstruirane samostanske cerkeve, in formo vivo, ki je na ogled v neposredni okolici galerije.

V drugem delu ekskurzije so obiskali Novo mesto in si pod strokovnim vodstvom ogledali staro mestno jedro: samostan, trg s Kettejevim vodnjakom, mestno hišo, Jakčevo rojstno hišo, kapiteljsko cerkev in kripto, nekdanje domovanje Julije Primic itd.

Rimska nekropola v Šempetru

OV torek, 29. 9., in sredo, 30. 9., so dijaki 3. i-razreda pod mentorstvom profesorja Pušelje obiskali Rimsko nekropolo v Šempetru, kjer so si najprej pod strokovnim vodstvom ogledali znamenitosti, nato pa so te tudi risali. Po dogovoru  s Turističnim društvom Šempeter bodo v pomladanskem času svoje izdelke predstavili na razstavi v naravnem okolju.

Delavnica »Oblikovanje likov iz poliuretanske pene in poslikava zunanjih košev za odpadke«

V sredo, 30. 9. 2009, in četrtek, 1. 10. 2009, ko so potekale dejavnosti v okviru jesenskih OIV, so dijaki 2. i-razreda, razdeljeni v dve skupini, delali v delavnici pod mentorstvom profesorice Mojce Šmit. V prvi skupini je bilo 16 dijakov, v drugi pa 15. Iz poliuretanske pene so samostojno izdelovali sestavljive oblike 3-D po predhodno narejenih načrtih. Delo je zahtevalo veliko časa, sistematičnega in natančnega dela.

Dijakinje Kaja Golavšek, Anja Daničič, Lara Drnovšek in Maruša Šelih ter dijaki Miha Bevc, Jan Barič, Žiga Slapšak in Žan Plevnik pa so po lanskoletnih načrtih poslikavali zunanje koše za odpadke. Izhodišče za poslikavo je bil logotip, ki ga je pri urah LIU v šolskem letu 2007/2008 oblikoval dijak Gregor Obrez.. Delo je bilo zahtevno, vendar so ga dijaki z vztrajnostjo in doslednostjo lepo realizirali.

Po delu v delavnicah, ki je trajalo štiri ure, so dijaki delovne prostore tudi lepo pospravili.

Skip to content