Z igro do znanja

Simulacija širitve EU na Zahodni Balkan

Debatni klub je dne 5. 12. 2012 v sodelovanju z Evropsko mrežo političnih ustanov ter Inštitutom J. E. Kreka v knjižnici Gimnazije Celje – Center izvedel stimulacijsko igro o širitvi EU na države Zahodnega Balkana, ki so jo vodili usposobljeni voditelji programa Prince: Igor Pribac, Gregor Tilen Urtelj ter dijakinja 4. E razreda, Nika Šaloven.

Dijaki smo se z njihovo pomočjo po poglobljenem predavanju preizkusili v vlogah predstavnikov Črne gore, Evropskega parlamenta, Sveta Evropske unije, Evropske komisije ter medijev in tako v enem dnevu malce izkusili pogajanja, ki ob včlanitvi države sicer trajajo več let. Med časom precej trdnih in težkih pogajanj smo si vzeli tudi čas za odmor in druženje, ki sta pomembna tudi pri realnem procesu sprejemanja novih članic.

Naše institucije, Evropska komisija, Svet in Evropski parlament, so soglasno sprejeli Črno Goro v Evropsko unijo, to odločitev pa so pozdravili tudi mediji. Delavnica nam je prinesla veliko novih informacij, saj smo namesto običajnih predavanj o Evropski uniji morali sami voditi postopek,pogajanja, sprejemati odločitve in na koncu poiskati pot, ki je bila sprejemljiva za vse. Izkušnja je bila ena tistih, ki jo verjetno ne bomo pozabili.

Predstavnica medijev:

Jerneja Švet, 1.Č

Skip to content