AQ galerija GCC, DOTIK

AQ galerija GCC, zaključna prireditev ob razstavi bo v četrtek, 21. 9. 2023 ob 13.00

DOTIK

prenos razstave 1. Mednarodnega bienala dijaške grafike iz galerije DLUL Ljubljana

Dotik je osnovno človekovo čutilo, prek katerega spoznavamo sebe, neposredno okolico, predmetnost, rastline, živali, svoje bližnje, lastnosti materialnih in nematerialnih snovi, začutimo dražljaje in se nanje odzivamo. Dotaknejo se nas podobe s svojim pomenom, zvok, skrivnostni pomenski svet besed. Raziskujemo in hodimo po znanih ter manj znanih poteh.

Razpisano temo DOTIK lahko obravnavate kot čutilo v ožjem smislu in izhajate iz taktilnosti snovnega sveta, v širšem smislu ali metaforično. Lahko je vaš odziv na predmete, barve, glasbo, ki se vas dotakne in vas nagovori, reinterpretacija slike znanega slikarja v drugačnem  umetnostnem slogu. Morda se odzovete na poetičnost ali sporočilnost besedila ali podob, ki  se ob  doživeti narativnosti sprožijo v vaši domišljiji, ali pa vam ritem glasbe približa oddaljena obzorja imaginarnega.

Svoj odziv na tisto, kar se vas dotakne, so dijaki, ki so se odzvali na natečaj 1. MEDNARODNEGA BIENALA DIJAŠKE GRAFIKE interpretirali v klasičnih grafičnih tehnikah, kot so linorez, lesorez, suha igla, jedkanica in litografija.

Postopnost grafičnih tehnik je izziv za dijake. Na drugi strani smo želeli obnoviti še eno pomembno lastnost grafičnih odtisov — povezovanje in predstavljanje dobre prakse.

Na razpis Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana se je odzvalo 19 šol iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, ltalije, Bolgarije, Srbije in Severne Makedonije. Veseli smo odziva in vseh dijaških interpretacij zadane teme. Dotik so lahko obravnavali kot čutilo v ožjem smislu, ali so izhajali iz tipnosti snovnega sveta, v širšem smislu in metaforično.

(mag. Svetlana Jakimovska Rodić, SŠOF)

Razpis kot tudi razstavo 1. Mednarodnega bienala dijaške grafike so pripravili na Šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. O izboru del in nagradah je odločala strokovna žirija v sestavi mag. Breda Škrjanec, (predsednica žirije), mag. Zora Stančič in Bea Tomšič, izbrala je 51 od skupaj 187  prispelih grafičnih odtisov za razstavo v Galeriji DLUL (30. 5. 2023 do 11. 6. 2023), Breg 22, Ljubljana.

Na GCC pa smo izjemno veseli, da lahko razstavo 1. Mednarodnega festivala dijaške grafike gostimo v Galeriji AQ GCC v Celju. Na razpisu so sodelovali tudi naši dijaki umetniške –gimnazije — likovna smer, na razstavo pa so bila uvrščena likovna dela Maje Logar, Špele Ramšak in Teje Zupan.

Koodinatorica razstave in dogodka: mag. Andreja Džakušič

Tehnična pomoč pri postavljanju razstave, izvedbi dogodka: Andraž Arh, 2.c in Vid Junger, 3.i

Pojdi na vsebino