Sporočila za javnost 2021-22

ZRCALJENJE, DISKO IN GCC KVINTET

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Odprtje druge poletne razstave umetnikov z GCC v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti in koncert GCC kvinteta

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri.

Poletni kulturni utrip GCC tako letos nastaja v umetniški četrti. Po julijski razstavi skic maturantke Gaje Pekošak, bo v AQ galeriji v četrtek, 18. 8., ob 19. uri svoja vrata odprla zanimiva razstava Zrcaljenje in Disko likovnih del dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri na GCC Emili Jenko in Mance Matelič. Razstavo bo uvedel koncert vokalne zasedbe GCC kvintet v kateri sodelujejo profesorji glasbe na GCC David Preložnik, Urban Kolar, Danijel Berden, Sašo Šonc in Gregor Deleja. Razstava bo na ogled do 11. 9.

Na razstavi z naslovom Zrcaljenje Emili Jenko združuje dva medija, fotografijo in oljno slikarstvo. Vsebinsko je avtorica upodobila dva kontrasta, človek-narava in notranjost-zunanjost človeka. Ta dva vsebinska sklopa potem tudi ločeno naseljuje v dva ločena prostora galerije. Emili želi z goloto na svojih likovnih delih prikazati tako intimnost kot realnost človeka, ki ga je rodila mati zemlja. Človeka, ki je prvinski, iskren in ranljiv in ne potrebuje ničesar, kar bi zakrivalo njegovo telo. Poleg tega razstavljena dela naslavljajo posege človeka v naravo. Človek je tu nekdo, ki gradi objekte za svojo lastno korist, vendar jih na koncu zapusti in obsojeni so na propad.

Pri ustvarjanju stripa Disko za našo evrovizijsko glasbeno skupino LPS je Manca Matelič sodelovala z bivšima dijakoma GCC Matevžem Bervarjem, ki je zdaj študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani v Ljubljani ter magistrantom AGRFT Žanom Žvižejem, ki je poskrbel za montažo videospota Disko. Glavni junak stripa je Janez, ki ga punca zapusti zaradi nekoga drugega. V nadaljevanju se Janez spopada s svojo žalostjo a kljub temu doživi srečen konec. Manca je za ustvarjanje ilustracij uporabila digitalna orodja in kasneje je ustvarjalna ekipa te stripovske motive uporabila pri ustvarjanju videospota z enakim naslovom. Videospot je služil kot promocija za nastop glasbene skupine LPS na tekmovanju za pesem Evrovizije 2022.

V program in postavljanje razstav v galeriji AQ, ki jo v celoti upravljajo dijaki sami, se vključujejo priznani umetniki, med njimi mnogi nekdanji dijaki GCC. Prostor tako zagotavlja pester ustvarjalni medgeneracijski dialog med mladimi, ki se podajajo po poti umetnosti in že uveljavljenimi umetniki ter stroko, hkrati nagovarja različne ravni obiskovalcev ter ustvarja zanimive priložnosti za razvoj mladega občinstva za dojemanje in sprejemanje sodobne umetnosti, ne le na vizualnem temveč tudi na drugih, zlasti multidisciplinarnih področjih. Galerija hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi javnostmi in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanja.

Nova razstava bo odprta mesec dni, v četrtek, 15. 9., pa bo novo likovno sezono v AQ odprla razstava uveljavljenih slovenskih umetnic mlajše generacije Daše Vinšek (nekdanje dijakinje GCC) in Karin Vrbek. Dan kasneje pa bo GCC z velikim koncertom v parku za šolo (oz. v športni dvorani, če bo slabo vreme) praznovala 110. rojstni dan z medgeneracijskim projektom Naših 100+10.

PRILOGA: Likovna dela Mance Matelič in Emili Jenko ter zasedba GCC kvintet (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

DVE MORSKI TURNEJI ZA KONEC SEZONE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Dekliški pevski zbor in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center za konec sezone pripravili dve kratki turneji na Primorsko in v Dalmacijo

V Piranu, Neumu, na Stonu in v Mostarju je v preteklih dneh in tednih donela slovenska pesem iz grl mladih pevk in pevcev Dekliškega pevskega zbora in Fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje – Center (GCC), ki so s tradicionalnima turnejama ob koncu šolskega leta zaključili pestro sezono 2021/2022. Maturantke Dekliškega pevskega zbora z zborovodjo Davidom Preložnikom so se med 22. in 24. 6. mudile na slovenski obali in pripravile koncert v Piranu, FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, ki jo vodi Gregor Deleja, pa je med 8. in 10. 7. obiskala Dalmacijo. Fantje so nastopili v Neumu in Mostarju in na Stonu. Posebnost zaključne turneje fantov pa je tudi ta, da nanjo vsako leto povabijo tudi nekdanje pevce in tako jih je letos v Dalmacijo potovalo skoraj 50.

Četudi je iztekajoče se šolsko leto še vedno delno krojila epidemija, je vseh 9 glasbenih zasedb GCC delovalo v polnem obsegu, sezona pa se bo v šolske anale zapisala kot ena najuspešnejših zlasti zaradi izjemnega dosežka zasedbe LPS, ki je maja Slovenija zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu. Ob vajah, ki so zlasti v jesensko-zimskem času potekale prilagojeno, so na GCC v tej sezoni izvedli vse tradicionalne dogodke (Miklavžev, novoletni in pomladanski koncert), ob tem pa tudi veliko snemali. Ob LPS in vokalnih zasedbah, v katerih prepevajo tako sedanji in nekdanji dijaki kot tudi učitelji, se lahko z izjemno velikim številom nastopov pohvali zlasti inštrumentalna zasedba The Šlagers, ki jo vodi prof. Sašo Šonc ter novoustanovljena zasedba GCC Gispy band.

18. avgusta pripravlja zaključni koncert sezone še zasedba GCC kvintet v kateri prepevajo učitelji glasbe, sicer pa imajo mladi glasbeniki z GCC z mentorji smele načrte tudi za prihajajočo sezono, ki ob koncertih v domačem Celju in Sloveniji vključujejo tudi pestro mednarodno aktivnost in snemanja. Sezona se bo začela s kratko turnejo na slovensko obalo (8.-9. 9.), nastopom na prireditvi ob 110-letnici šole Naših 110 16. septembra.

PRILOGA: Fotografije pevk in pevcev s turnej ob koncu šolskega leta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945,

GCC MATURA 2022

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

11 zlatih maturantov, 100 % uspeh na poklicni in 97 % uspeh na splošni maturi za zaključek šolskega leta 2021/2022 na Gimnaziji Celje – Center

Z lepim uspehom na splošni in poklicni maturi, ki jo je v pomladanskem roku opravljalo 220 dijakov se na Gimnaziji Celje – Center, ki s tremi izobraževalnimi programi in več kot 940 dijaki sodi med največje srednje šole na Celjskem počasi zaključuje uspešno šolsko leto 2021/2022. Šola je v tem letu za svoje delo prejela dve pomembni priznanji – jeseni nagrado za inovativno poučevanje, ki jo podeljuje Evropska komisija, aprila pa iz rok predsednika države Boruta Pahorja še jabolko navdiha, za ustvarjalno in inovativno delo ter projekte na področju prostovoljstva.

S 100 % uspehom, 18 povprečnimi točkami in 6 zlatimi maturantkami (od tega sta 2 zlati maturantki imeli vse možne točke) se lahko pohvalijo maturanti programa predšolska vzgoja, 97 % uspeh pa so dosegli dijaki obeh gimnazijskih programov, med njimi je bilo 5 takih z zlatimi spričevali. Povprečno število točk na splošni maturi je bilo 21. Zlato knjigo poklicnih maturantov so s svojimi podpisi dopolnili diamantne Barbara Plevnik in Špela Urtelj ter zlate Nina Fužir, Maruša Smodej, Ana Čobec in Nika Rodošek. V zlato knjigo splošnih maturantov pa so se vpisali Tonja Venek, ki je dosegla vseh 34 točk ter Janez Simonič, 32 točk, Ava Boštjančič, 31 točk, Tija Lulik in Špela Šet, obe sta dosegli 30 točk.

S podelitvijo spričeval splošne mature, ki bo NOCOJ, v ponedeljek, 11. 7., ob 18. uri v parku za Gimnazijo Celje – Center se na GCC počasi začenjajo počitnice. Dijake in mentorje programa MEPI – mednarodno priznanje za mlade, čakajo še poletne pustolovske odprave po Sloveniji, mlade glasbeniki nastopi v okviru festivala Poletje v Celju, pesnice in pesnike pa tudi avgustovski festival Izrekanja. V AQ galeriji v celjski umetniški četrti, ki so jo v GCC prejeli v upravljanje marca, načrtujejo še dve odprtji razstav (14. 7. in 18. 8.) ter koncert učiteljske vokalne zasedbe GCC kvintet. Šola bo med 17. in 24. 7. gostila tudi udeleženke in udeležence gasilske olimpijade. Počitnice bodo minile tudi v znamenju različnih obnovitvenih in investicijskih del. Potekajo tudi priprave na tradicionalno druženje generacij sedanjih in nekdanjih dijakov Naših 110, ki bo 16. 9. potekalo na šoli.

PRILOGA: Fotografija 6 zlatih maturantov poklicne mature z ravnateljem in fotografija poklicnih maturantov predšolske vzgoje 2022 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, , www.gcc.si

FARTIST HAVE TO FART

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Odprtje poletne razstave skic maturantke Gaje Pekošak v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri.

Poletni kulturni utrip GCC tako letos nastaja v umetniški četrti. Po razstavi nekdanje dijakinje, fotografinje Lane Soklič, bo v AQ galeriji v četrtek, 14. 7., ob 19. uri svoja vrata z glasbenim performansom zasedbe Dunraven in akustičnim setom Gaja Pekošak, vokal, in Andrej Černelč, kitata, odprla zanimiva razstava skic maturantke likovne gimnazije Gaje Pekošak s pomenljivim naslovom Fartists have to fart. Razstavo sestavljajo izključno izbrani motivi iz skicirke, ki je nastajala med letoma 2020 in 2022, v času koronskega zaprtja šol in pandemije. Motivi so povečani in nato natisnjeni na papir. Gajin cilj je podati vpogled v skicirko, zanjo predstavlja zelo oseben in intimen prostor za izražanje, v katerem je beležila surove ideje in kjer so ribe večkrat ostale nedokončane. Gre za skicirko Gajinih srednješolskih let in z njo ne želi avtorica le odstrniti pogleda v intimen svet podob ampak tudi pokazati, da je v obdobju odraščanja in rasti ne le mogoče, temveč že skoraj nujno potrebno kontinuirano risanje …

V program in postavljanje razstav v galeriji AQ, ki jo v celoti upravljajo dijaki sami, se vključujejo priznani umetniki, med njimi mnogi nekdanji dijaki GCC. Prostor tako zagotavlja pester ustvarjalni medgeneracijski dialog med mladimi, ki se podajajo po poti umetnosti in že uveljavljenimi umetniki ter stroko, hkrati nagovarja različne ravni obiskovalcev ter ustvarja zanimive priložnosti za razvoj mladega občinstva za dojemanje in sprejemanje sodobne umetnosti, ne le na vizualnem temveč tudi na drugih, zlasti multidisciplinarnih področjih. Galerija hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi javnostmi in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanja.

Razstava skic Gaje Pekošak bo odprta mesec dni, v četrtek, 18. 8., pa se bo ob 19. uri s poletnim koncertom učiteljske zasedbe GCC kvintet odprla nova razstava Zrcaljenje & Disko dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri Emili Jenko in Mance Matelič.

PRILOGA: Iz skicirke Gaje Pekošak (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

SEDEM LET MEPIJA NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & DRUŠTVO GCC
SPOROČILO ZA JAVNOST

Mednarodno priznanje za mlade kot izjemna dopolnitev pestrega obšolskega utripa na Gimnaziji Celje – Center

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je od leta 1956 svetovno priznan program osebnostnega razvoja, ki mlade spodbuja h kakovostnemu preživljanju prostega časa in jim pomaga odrasti v odgovorne, samozavestne ljudi, pripravljene na življenjske izzive. Sestavljen je iz treh stopenj (bron, srebro, zlato) in štirih področij (veščine, šport, prostovoljstvo in avanturistične odprave). Pred sedmimi leti, v šolskem letu 2014/15, je k programu pristopila tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kjer je MEPI postal ena najprepoznavnejših obšolskih dejavnosti, ki vsako leto pritegne številne dijake. Letošnje leto jih pri programu na bronasti, srebrni in zlati stopnji sodeluje 41 dijakov, v mentorski ekipi pa sodeluje 5 učiteljev, doslej pa se je programu priključilo že več kot 250 dijakov. Program na šoli prepoznavajo kot dragocen prispevek k celovitemu razvoju mladostnikov, zlasti na področju timskega dela, vzpostavljanja in negovanja odnosov, številnih življenjskih veščin in prostovoljstva.

Letošnje, pokoronsko leto je bilo na področju MEPI-ja prelomno. V septembru so se na GCC namreč razveselili prvih 18 prejemnikov zlatega priznanja, šola pa je zelo aktivno sodelovala tudi pri pripravi te pomembne slovesnosti, ki je 4. 9. 2021 ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala na Starem gradu Celje.

Po dveh letih so tokrat zopet vse aktivnosti potekale tako, kot je bilo načrtovano – v živo, GCC pa pri izvajanju programa zelo intenzivno sodeluje z alumni Društvo GCC, s III. Osnovno šolo Celje in Šolskim centrom Celje. V letošnjem šolskem letu so tako več kot uspešno izvedli priprave na pustolovske odprave. Te so jeseni potekale na CŠOD Gorenje, januarja in aprila pa v obliki MEPI vikenda tudi na GCC. Udeleženci so urili v različnih mehkih in trdih veščinah, ki so nujne za uspešno opravljeno odpravo, ki jo morajo mladi opraviti brez mobilnih telefonov in drugih digitalnih pomagal. Maja in junija so tako na GCC izvedli dve dvodnevni odpravi na bronasti in eno trodnevno na srebrni stopnji. Obe junijski (srebrna po Pohorju in bronasta po Posavskem hribovju) sta za udeležence in mentorje predstavljali poseben izziv. Neznosna vročina in nepredvidljive nevihtne celice so preizkušale njihove sposobnosti prilagajanja in hitrega odločanja. Na koncu so zmagale izkušnje in povezanost skupin, ki so bile odločene, da pridejo do cilja. Srebrnike sedaj čakajo enoletne priprave na novo mednarodno odpravo v tujini, ki jo bodo predvidoma izvedli prihodnje poletje na portugalskem otoku Madeira.

Zanimiv mladinski program nad katerim je kot častni pokrovitelj in eden izmed ustanoviteljev več desetletij bdel princ Filip, vojvoda Edinburški, temelji na izkustvenem učenju, ki mlade spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Posameznik z mentorjem oblikuje svoj program, prilagojen svojim sposobnostim in željam. Posebnost izvajanja programa v Celju pa je nedvomno zelo dobro povezovanje med MEPI šolami, zelo aktivno pa ga podpira tudi Mestna občina Celje, ki je v programu spoznala zanimivo neformalno obliko dopolnjevanja mladinskih aktivnosti v mestu. Omeniti je potrebno tudi to, da prejemniki zlatega priznanja z GCC zelo aktivno sodelujejo tudi v različnih projektih in akcijah nacionalnega urada in skrbijo za promocijo tega edinstvenega programa med mladimi.

PRILOGA: Fotografije z letošnje bronaste in srebrne odprave in fotografija prejemnikov priznanj z celjske podelitve v Narodnem domu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPI-ja na GCC, , 040 438 720
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

NAVDUŠENI NAD MATEMATIKO

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center so predstavili rezultate triletnega Erasmus + projekta MEYE, ki navdušuje vrtčevske otroke nad matematiko

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali s številnimi mednarodnimi projekti, ki jih večinoma izvajajo pod okriljem programa Erasmus +. Mednje sodi tudi MEYE. Kratica projekta je sestavljena iz začetnic Mathematics in Early Years of Education (Matematika v zgodnjih letih izobraževanja, op. p.). Nosilec projekta je CIPFP Faitanar (Španija), partnerji pa ob GCC še Univerza v Valenciji, Univerza v Varšavi ter Skupnost šol Marcelino Mesquita iz Portugalske. Glavni cilj projekta, ki so ga na GCC predstavili na multiplikacijskem srečanju 22. junija, ki se ga je udeležilo več kot 40 predstavnikov vzgojno-izobraževalnih zavodov iz regije, je promocija razvoja matematične pismenosti pri otrocih v vrtcu in ob začetku osnovne šole. Glavni rezultat projekta, ki se sicer zaključuje prihodnji mesec, so inovativna didaktična gradiva (priročnik, zloženke, materiali). Ta so nastala na podlagi izmenjave praks sodelujočih držav in mobilnosti ter raziskovalnega dela v času trajanja projekta. Eden pomembnih ciljev projekta je tudi izboljšanje sodelovanja po celotni izobraževalni vertikali – od vrtca pa do univerze na področju načrtovanja dela v vrtcih oz. pri izobraževanju bodočih vzgojiteljev. Projektno ekipo na GCC sestavljajo koordinatorica in učiteljica strokovnih predmetov Metka Krajnc, učitelja matematike Tatjana Ravničan Ganzitti in Rok Lipnik, učiteljica angleščine ter tujega jezika za otoke Laura Kerin Jevtič in učiteljica angleščine Mateja Glušič Lenarčič.

Zadnje projektno srečanje partnerjev je potekalo prav v Celju (9.-16. 5. 2022). Poleg zaključnega ustvarjanja priročnika, ki bo preveden tudi v slovenščino in bo brezplačno na voljo vsem vzgojiteljem ter učiteljem, so tuji gostje v spremstvu slovenskih dijakov in učiteljev obiskale Vrtec Zarja, kjer so izvajali matematično obarvane dejavnosti skozi usmerjeno igro kot tudi preko rutine.

Skozi celoten projekt se kaže kako vsebinsko in organizacijsko prednjači organizacija in izvedba predšolske vzgoje v Sloveniji. Velikokrat se oziramo v tujino po primerih dobre prakse, a glede na izkušnje, ki smo jih pridobili v tem in drugih projektih, lahko mirno trdimo, da je Slovenija v samem vrhu. Vsekakor pa si moramo prizadevati, da bomo tako z izobraževanjem že na srednješolski ravni kot tudi na univerzitetni ter s pomočjo in podporo države tak standard tudi ohranili in nadgrajevali.

Na GCC se v kratkem zaključuje še en velik Erasmus + projekt ključnega ukrepa 2, to je YESSS. Ta se bo sklenil konec oktobra, cilj projekta pa je priprava priročnika za učitelje za uvajanje podjetnostnih vsebin v kurikularne procese. Tudi sicer bo poletje minilo v znamenju različnih izmenjav dijakov in učiteljev. Že prihodnji teden se na mednarodni matematični kongres v Solun (Grčija) odpravljajo trije učitelji matematike z GCC, pred kratkim so je z Dunaja vrnila delegacija dijakov, avgusta bodo GCC-jevci gostje kongresa učiteljev nemščine, ki bo potekal na Dunaju, odpravljajo se tudi v Dublin, dijaki programa predšolska vzgoja pa na 2-tedensko prakso v vrtce na Finskem.

PRILOGA: Fotografija z multiplikacijskega dogodka projekta MEYE (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

TIŠINA, MLADI GOVORIJO!

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & DRUŠTVO GCC
SPOROČILO ZA JAVNOST

S predstavitvijo 6. številke literarne revije Podstrešje in odprtjem fotografske razstave Odtujenost se 23. 6. v AQ galeriji v celjski umetniški četrti nadaljuje GCC poletje ’22

S performansom Sobivanje – med rojstvom in smrtjo na sobotni poletni muzejski noči, se je uradno začelo GCC poletje ’22 s katerim na Gimnaziji Celje – Center (GCC) tudi letos dopolnjujejo bogat poletni kulturni utrip knežjega mesta. Vse prireditve letos v ospredje postavljajo celjsko umetniško četrt, kjer je GCC pomladi v upravljanje od Mestne občine Celje prejela galerijo AQ. Za šolo, ki že 18 let izvaja program umetniška gimnazija likovna smer pomeni izjemno pridobitev v smislu novega, odprtega ustvarjalnega prostora, ki ga v celoti upravljajo dijakinje in dijaki.

Dogajanje se nadaljuje v četrtek, 23. 6., ob 20. uri. V galeriji AQ GCC bodo predstavili šesto številko literarne revije Podstrešje, v katero so tudi tokrat dijakinje in dijaki na svojstven način ujeli utrip letošnjega šolskega leta s poezijo in prozo. Istočasno se bo v galeriji odprla tudi fotografska razstava Odtujenost nekdanje dijakinje GCC, sedaj študentke na ALUO Lane Soklič. Posebna gostja prireditve bo pesnica in pisateljica Nina Kremžar, ki je sicer tudi urednica literarne revije Novi zvon.

Šesto Podstrešje s svojimi prispevki izpolnjuje 20 mladih avtoric in avtorjev poezije, kratke proze in esejistike. Uredniško delo je to leto opravil Kristian Koželj s katerim na GCC že vrsto let sodelujejo pri izvajanju obšolskih dejavnostih s področja poezije in kreativnega pisanja. V gostujočem delu revije se predstavljajo dijakinje Gimnazije Vič, zbrane v literarnem klubu L’Etažer, Podstrešje je tudi letos opremljeno z ilustracijami dijakov likovne gimnazije, oblikovala pa ga je prof. Ana Pečnik.

Fotografska razstava z naslovom Odtujenost pa združuje rezultate diplomskega dela in drugega semestra magistrskega študija nekdanje dijakinje GCC Lane Soklič. Lana se pri svojem delu pretežno ukvarja z analogno fotografijo, kar ji omogoča širok spekter eksperimentov in vključevanja naključij v končno podobo. Fotografske materiale manipulira z različnimi načini razvijanja, dodajanja kemikalij, segrevanjem in mehanskimi modifikacijami z namenom, da izzove nepravilnosti, popačenja in barvne anomalije izvornih fotografskih podob. Inspiracijo za ustvarjanje črpa iz lastnih spominov, izkušenj, sanj, človeške psihe in psiholoških stanj.

Do konca poletja se bosta v galeriji AQ GCC zvrstili še dve razstavi, in sicer Gaje Pekošak (14. 7., 19.00) in Mance Matelič ter Emili Jenko (18. 8., 19.00), maturantk likovne gimnazije na GCC. Zadnjo odprtje bo dopolnil tudi koncert učiteljske zasedbe GCC kvintet.

Tudi na GCC bodo letošnje počitnice delovne. Poleg rednih vzdrževalnih del na 110 let starem šolskem poslopju ter prenove garderob v športni dvorani, bodo na podstrešju nad nekdanjimi hišniškimi stanovanji uredili poseben odprt učno-projektni prostor. Pri izvedbi sodelujejo tudi z območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj želijo pri obnovi ohraniti celotno konstrukcijo ostrešja.

PRILOGE: Fotografije in render novega podstrešja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

POLETJE NA GCC 2022

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & DRUŠTVO GCC
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje – Center in Društvo GCC bosta kulturni utrip v knežjem mestu v letošnjem poletju popestrila s štirimi dogodki v celjski umetniški četrti

Tudi letošnje šolsko leto bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in v šolskem društvu alumnov v poletnih mesecih kreativno dopolnili celjski poletni kulturni utrip. Tokrat se dogajanje iz šole seli v umetniško četrt Celje, in sicer v Galerijo AQ GCC, ki so jo na šoli v upravljanje prejeli marca. Galerijski prostori za GCC, ki že 18 let izvaja program umetniška gimnazija likovna smer pomeni izjemno pridobitev v smislu novega, odprtega ustvarjalnega prostora, ki ga v celoti upravljajo dijakinje in dijaki.
V prihodnjih tednih in mesecih pripravljajo štiri dogodke – poletno muzejsko noč s svetlobnim performansom (18. 6., 21.00), predstavitev literarne revije Podstrešje s fotografsko razstavo nekdanje dijakinje Lane Soklič (23. 6., 20.00) in dve razstavi Gaje Pekošak, Emili Jenko in Mance Matelič, maturantk likovne gimnazije na GCC (14. 7. in 18. 8., 19.00).

Prvi dogodek s katerim se na GCC vključujejo tudi v pestro dogajanje tradicionalne poletne muzejske noči bo zaprtje aktualne razstave v Galeriji GCC AQ Sobivanje v soboto, 18. 6., ob 21. uri. Z vizualno umetnico Ivo Tratnik so dijaki eksperimentirali z risbami na prosojnicah in grafoskopom, zastarelo tehnologijo, kmalu rariteto, ki pa ima še vedno svoje čare. Rdeča nit risb je telesnost – človeška, živalska in rastlinska ter njihova soodvisnost preko jezika nezavednega. Z umetniškim tandemom AnKo, ki ga sestavljata umetnici in performerki Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki pa so dijaki v minulih mesecih tematizirali odseve posameznika v drugih in družbi, metaforično iskali odseve v naravi in se igrali s svetlobo in senco. Ob zaprtju razstave bodo dijaki na poletno muzejsko noč uprizorili svetlobni performans v javnem prostoru z začetkom v atriju umetniške četrti in zaključkom v kleti krčme TKU.
V četrtek, 23. 6., bodo ob 20. uri v Galeriji AQ predstavili šesto številko literarne revije Podstrešje, v katero so tudi tokrat dijakinje in dijaki na svojstven način ujeli utrip letošnjega šolskega leta s poezijo in prozo. V gostujočem delu revije se predstavljajo dijakinje Gimnazije Vič, zbrane v literarnem klubu L’Etažer, Podstrešje pa je tudi letos opremljeno z ilustracijami dijakov likovne gimnazije. Posebna gostja prireditve bo pesnica Nina Kremžar, bodo pa na ta večer v galeriji odprli tudi fotografsko razstavo nekdanje dijakinje in študentke na ALUO Lane Soklič.
Naslednja razstava skic maturantke Gaje Pekošak bo svoja vrata odprla 14. julija ob 19. uri, v četrtek, 18. avgusta pa se bosta z likovnimi deli predstavili še dve maturantki – Manca Matelič in Emili Jenko. Razstavljena dela bodo zanimiv vpogled v srednješolska leta treh mladih umetnic.

Tudi na GCC bodo letošnje počitnice delovne. Poleg rednih vzdrževalnih del na 110 let starem šolskem poslopju, bodo na podstrešju nad nekdanjimi hišniškimi stanovanji uredili poseben odprt učno-projektni prostor. Pri izvedbi sodelujejo tudi z območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj želijo pri obnovi ohraniti celotno konstrukcijo ostrešja.

PRILOGE: Fotografije in render novega podstrešja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

GCC PONOVNO PREJELA NAZIV JUNAKI NAŠEGA ČASA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovenska filantropija je Gimnaziji Celje – Center ponovno podelila priznanje za izjemno delo na področju prostovoljstva

Ob začetku nacionalnega tedna prostovoljstva (23.-29. 5.) je Slovenska filantropija 25 vzgojno-izobraževalnim zavodom iz vse Slovenije podelila naziv Junaki našega časa za šolsko leto 2021/2022. Naziv je ponovno prejela tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kot edina srednja šola s Celjskega, med osnovnimi šolami iz regije pa se z nazivom lahko pohvalijo še OŠ Lava iz Celja, OŠ Livada iz Velenja in OŠ Zreče. Namen natečaja je razvoj prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, cilji natečaja pa krepitev solidarnosti v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, aktiviranje šolarjev za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev nekega problema v skupnosti, promocija prostovoljstva med otroki in mladimi, spodbujanje samoiniciativnosti otrok in mladih in senzibiliziranje učencev za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju. Priznanje so v imenu šole na osrednji prireditvi, ki je 24. 5. potekala v Kamniku, prevzeli dijaki Jon Kanjir, Ula Polutnik in Robin Lokar Radkovič ter mentorica Dijaške skupnosti GCC Marjana Turnšek.

GCC je na natečaju kandidirala z največjimi prostovoljskimi in dobrodelnimi projekti letošnjega šolskega leta – akcijami #misijaČLOVEK (v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom in nekdanjim dijakom Kristjanom Vebrom), tradicionalnim jesenskim dobrodelnim koncertom, Anino zvezdico, akcijami za pomoč Ukrajini, projektom Gregorjevo na GCC, prostovoljskim delom v različnih partnerskih institucijah, mrežno učnih in razrednih tutorjev in GCC Cunjarnico, izmenjevalnico oblačil. Strokovna komisija je v projektih GCC in več kot 300 aktivnimi dijaki in mentorji na področju prostovoljstva, prepoznala izjemen potencial in neprecenljiv prispevek k bolj humanemu obrazu naše družbe. Obenem velja tudi omeniti, da so dijaki GCC že nekaj let zapored tudi naj prostovoljci Mestne občine Celje. Letos je ta naziv v kategoriji 16-19 let osvojil četrtošolec Jon Kanjir.

Ravnatelj GCC Gregor Deleja je ob prejemu priznanja zapisal: »Zelo ponosni smo na naše prostovoljce in njihove mentorje, ki so se tudi letos izdatno udejstvovali pri številnih projektih in dobrodelnih ter prostovoljskih akcijah, ki predstavljajo zelo pomemben del utripa naše GCC. Zadnji dve koronski leti sta močno izpostavili zlasti problematiko socialno-ekonomskih razlik med mladimi, pomanjkanje socialnih veščin in zato je še posebej pomembno, da znamo v vrtcih in šolah krepiti duh solidarnosti in zavedanja soodvisnosti ter pomena vsakršne pomoči, ki jo lahko nudimo sočloveku. Sistemski odziv je žal preslab in le upamo lahko, da bo v prihodnjih letih za državo to področje postalo prioriteta, ki bo posebno mesto dobila tudi v šolskem sistemu.«

PRILOGA: Fotografija s podelitve – z leve proti desni: Jon Kanjir, Ula Polutnik, Robin Lokar Radkovič in Marjana Turnšek (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

EVROPSKI MAJ NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Pet velikih evropskih mobilnosti zaključuje zelo intenzivno pomladno mednarodno dogajanje na Gimnaziji Celje – Center

Pridobivanje pedagoških izkušenj v mednarodnem prostoru, motrenje tujih praks in predstavitev domačih praks so ene temeljnih premis evropskega razvojnega načrta Gimnazije Celje – Center (GCC), ki je ena najaktivnejših šol programa Erasmus + na evropskih tleh, ob tem pa kot partnerska organizacija uspešno sodelujejo tudi pri projektih Evropskih socialnih skladov ter programov Creative Europe in Horizon. Šola aktivno deluje tudi v programu EPAS (European Parliament Ambassador School) in MEP (Model European Parliament). V maju so na GCC izvedli štiri večje projektne mobilnosti v Bukarešto (Romunija), Oddo (Norveška), Kruševac (Srbija), Como (Italija), eno s partnerji iz Portugalske, Španije in Poljske pa gostili v Celju.

V okviru programa MEP so v Bukarešto kot članice slovenske delegacije med 7. in 14. 5. odpotovale drugošolke Festina Thaqui, Vitkorija Brecl in Julija Goršek. Tam so s kolegi iz cele Evrope razpravljale o perečih mladinskih vprašanjih, mladi pa so sprejete resolucije posredovali tudi poslancem Evropskega parlamenta. 8. 5. so na Norveško odpotovali 2 dijakinji in 2 profesorici z GCC, in sicer na srečanje partnerjev Erasmus + projekta DEPEND, kjer so vodilna tema odvisnosti in izmenjava praks med sodelujočimi šolami iz Slovenije, Hrvaške, Islandije, Norveške, Madžarske in Italije. Srečanje v Oddi je bilo namenjeno digitalnim odvisnostim, cilj projekta pa je razvoj priročnika za delo z mladimi na tem področju.
Med 9. in 13. 5. je v Celju potekalo srečanje partnerjev Erasmus + strateškega projekta MEYE (Mathematics in Early Years Education). Na GCC se v projekt vključujejo dijaki in učitelji s programa predšolska vzgoja, njegovi glavni cilji pa so izboljšanje izobraževanja vzgojiteljev na področju matematike, razvoj inovativnih izdelkov (priročnik, zloženke, didaktični materiali … ) za vzgojitelje ter izboljšava sodelovanja med univerzami, srednjimi šolami in vrtci na področju načrtovanja dela v vrtcih. Nosilec projekta je CIPFP Faitanar (Španija), poleg GCC pa so vanj vključeni še Univerza v Valencii, Univerza v Varšavi in Skupnost šol Marcelino Mesquita iz Portugalske.

Med 10. in 14. 5. je v Kruševcu gostovala učiteljsko-dijaška delegacija Erasmus + projekta YESSS (Young Entrerpreneurs at Secondary Schools), ki ga sicer koordinira GCC. Cilj tega strateškega projekta v katerem sodelujejo partnerji iz Srbije (Gimnazija Kruševac), Bolgarije (National management school in 32. gimnazija sv. Kliment Ohridski) in Turčije (Meram Anadolu Lisesi Konya) je razvoj konkretnih didaktičnih orodij in priporočil za razvoj podjetnostnih kompetenc pri rednem pouku in obšolskem delu. Predzadnje srečanje, ki je potekalo v Srbiji, je bilo namenjeno preizkušanju razvitih metod, pri čemer so sodelovali tudi dijaki.
Zadnja majska mobilnost je 6 dijakov in 2 profesorici z GCC popeljala v Italijo, natančneje ob jezero Como. Tam so se srečali dijaki in učitelji iz Finske, Italije in Slovenije. Cilj projekta je spodbujanje zdravih življenjskih navad pri srednješolcih s poudarkom na pravilnem prehranjevanju in številnih oblikah rekreacije. V času projektnih srečanj nastaja zbirka primerov dobre prakse, ki bo objavljena ob zaključku projekta.

Za GCC bodo tudi prihodnji meseci ne glede na konec šolskega leta na projektnem področju zelo intenzivni, pospešeno pa se tudi pripravljajo na mobilnosti, ki jih bodo predvsem jeseni izvajali v okviru obeh akreditacij programa Erasmus + in 2 veliki jesenski srečanji projektov Depend ter Students on the move, ki jih bodo gostili v Celju.

PRILOGA: Fotografije z mobilnosti (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

POMLADNI DISKO NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Izjemni uspehi dijakinj in dijakov Gimnazije Celje – Center, evrovizijska vročica in priprave na veliki finale šolskega leta

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) se stopnjuje evrovizijska vročica pred prvim polfinalnim nastopom v Torinu, kjer bo Slovenijo zastopala zasedba LPS, ki je leta 2018 nastala v glasbeni sobi GCC. Skupaj s Celjskim mladinskim centrom v torek, 10. maja, ob 21. uri v atriju MCC-ja (oz. v dvorani, če bo slabo vreme), pripravljajo ogled polfinala Eurosonga, kamor vabijo vse navdušence nad Evrovizijo, da skupaj glasno podprejo našo nacionalno glasbeno reprezentanco pri tekmovalnem nastopu na enem največjih odrov tega sveta. Napovedujejo tudi odprtje zanimive filatelistične razstave na temo Evrovizije z najnovejšo priložnostno znamko LPS-ja, ki bo 19. 5. ob 10. uri na GCC, vabijo na 18. študijsko razstavo likovnih del mladih umetnikov, ki je na ogled v Centru sodobnih umetnosti Celje, Likovnem salonu, Osrednji knjižnici Celje in novi galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti ter se neizmerno veselijo številnih uspehov dijakinj in dijakov na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih iz znanja.

Skupaj s šolskim letom se zaključuje tudi sezona tekmovanj. Ob velikem uspehu mladih fizikov z GCC, ki so na mednarodnem turnirju AYPT aprila osvojili 8. mesto, so tega dopolnili tudi matematiki – ob srebrnih in zlatih priznanjih je prvošolec Matic Nareks, sicer tudi izjemen šahist, prejel še 2. nagrado na državni ravni. Tretješolka Klarisa Lesjak je na tekmovanju iz angleščine osvojila 2. mesto v državi in zlato priznanje, drugošolka Ana Kumperger sega po najvišjih priznanjih na področjih esejisitike in proze – prejela je zlato Gosarjevo priznanje, se uvrstila v finale Pesniškega turnirja, Urške in male Veronike, napisala pa je tudi zmagovalno pesem nacionalnega Unesco projekta Mlade oči v pesmih pomladi. Dijaki GCC so bili odlični tudi na natečaju Evropa v šoli. Na literarnem natečaju je 1. mesto dosegla četrtošolka Eva Šket, na likovnem področju je 1. mesto dosegel drugošolec Timotej Kuk, fotografskem natečaju pa je 3. mesto pripadlo drugošolki Eli Pori, filmska ekipa tretješolk Tjaše Safran, Aiken Maje Dobaj in Nike Zupančič pa je osvojila 2. mesto. Ista ekipa je s filmom voda osvojila tudi zlato priznanje na tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik: književnost na filmu. Fotografinji Ana Zavolovšek in Aneja Zajc Klopotan sta s 1. in 2. mestom osvojili tudi natečaj Ujet v času. Odlično so se na natečaju Mladi za Celje odrezali tudi mladi raziskovalci – kar 4 naloge so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo 16. 5. v Murski Soboti. Pestro je tudi na področju športa – tretješolka Ida Pintar je postala državna prvakinja v kickboxu, četrtošolka Nia Ganzitti osvaja najvišja odličja na karate tekmovanjih, na državno tekmovanje v košarki 3×3 potujeta kar 2 ekipi z GCC, četrtošolka Nuša Hercog in prvošolec Matic Nareks pa sodita v sam vrh slovenskih mladinskih šahistov. Zlata in srebrna odličja so osvojili tudi mladi biologi, psihologi, zgodovinarji, debaterke in debaterji, podjetnice in podjetniki, dijakinje in dijaki vzporednega glasbenega izobraževanja pa so prav tako posegali po najvišjih priznanjih ne letošnjem TEMSIGU. Šola je kot organizacija prejela tudi dve visoki priznanji – evropsko priznanje za digitalno šolo in jabolko navdiha, ki ga je GCC na Pomladnem koncertu predal predsednik Borut Pahor.

Na GCC pa se začenja tudi pester maj – ob zaključku šolskega leta, maturi in preostalih tekmovanjih, bodo dijaki in učitelji zelo aktivni tudi na evropskem parketu – delegacije z GCC bodo sodelovale na simulaciji Evropskega parlamenta (Bukarešta, Romunija), se odpravili na dve srečanji evropskih strateških partnerskih projektov Erasmus + (Srbija in Italija), na šoli pa bodo drugi teden v maju gostili tudi partnerje projekta MEYE na temo matematike v zgodnjem obdobju, v katerem GCC sodeluje s programom predšolska vzgoja.

PRILOGA: Fotografije tekmovalcev in vabilo na Eurosong v MCCju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

SOBIVANJE, PREHAJANJE SVETOV

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

5. maja odpira svoja vrata 18. študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center

Tradicionalni zaključek šolskega leta dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bo tudi letos pregledna študijska razstava likovnih izdelkov, že osemnajsta po vrsti, ki bo svoja vrata odprla v četrtek, 5. maja, na kar štirih prizoriščih – v Galeriji sodobne umetnosti (ob 17h), v Likovnem salonu (17.30), Osrednji knjižnici Celje (18.15) in v novi Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, ki jo je šola v upravljanje prevzela marca (ob 19h). Ob razstavi bo izšel tudi katalog v spletni in tiskani obliki, razstava pa bo odprta do konca maja. Razstava nosi naslov Sobivanje – gre za krovno temo šolskega leta na GCC, z mislijo na izjemen pomen temeljnih vrednot, ki se v razburkanem času in prostoru prepogosto izgubljajo.

Osrednji dogodek najmlajšega izmed treh izobraževalnih programov na GCC je nastal tudi v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (CSU), ki je že dolgoletni partner šole pri izvajanju izobraževalnih programov za mlade umetnike. V letošnjem šolskem letu so tako za dijake pripravili štiri delavnice s priznanimi celjskimi in slovenskimi umetniki – Tomažem Černejem (1. letnik, tema: Vojna in mir, fotografija/haiku), Majo Hodošček (2. letnik, tema: Sanje v umetnosti, video/zvok), Danilom Milovanovičem (3. letnik, tema: javni prostor kot motiv za umetniško delo, animacija) in Tadejem Vaukmanom (4. letnik, tema: intimno in preplet medijev v vizualni umetnosti, različni mediji). Vse projekte bodo predstavili v Galeriji sodobne umetnosti. V Likovnem salonu pa bo na ogled razstava projekta KONS, ki so ga dijaki pripravljali Mojco Senegačnik. Ta je temeljil na skupinskem ustvarjanju, raziskovanja avantgard v umetnosti in poezije Srečka Kosovela, na to pa so dijaki naslonili svoje razmisleke o sodobnem času, svoji vlogi v družbi, vizije prihodnosti in reference na sodobnost. V Osrednji knjižnici Celje bodo na ogled izbrana likovna dela, ki so nastala pri strokovnih predmetih (risanje in slikanje, mentorica: Andreja Džakušič), predstavitvene tehnike (mentorica: Mojca Šmit), plastično oblikovanje (mentor: Franc Purg), likovna teorija, bivalna kultura in osnove varovanja dediščine (mentorica: Maja Rak). V Galeriji AQ GCC pa bodo na ogled instalacije delavnic, ki so jih za dijake pripravile vizualne umetnice Iva Tratnik in umetniški kolektiv AnKo (Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki).

Vzporedno s študijsko razstavo pa je v Galeriji Mozirje od 21. 4. do 21. 5. na ogled tudi razstava z naslovom Nenavadno moč ima ta človek – vpliv Plečnika na njegove in naše učence, ki so jo na GCC pripravili ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika.

Ustvarjalci razstave so v katalogu zapisali, da so »navdih za letošnjo krovno temo likovnega ustvarjanja našli v sloganu »sobivanje«, ki smo ga v procesu dela skozi leto nadgradili s podnaslovom »prehajanje svetov«. Prehod iz pouka v živo v pouk na daljavo sedaj po potrebi že poteka nemoteno. Načrtno razvijamo kompetence, ki nam omogočajo, da se brez težav znajdemo tako v digitalnem kot v analognem svetu, na eni strani krepimo zdravo mero individualizma, ob tem pa posebno pozornost posvečamo dobrim medsebojnim odnosom v različnih delovnih skupinah. Ves čas iščemo ravnovesje med pravo mero formalnega in neformalnega znanja, vse pa motrimo skozi prizmo umetnosti in njenih medijev, ki nam pomagajo razumeti svet in aktualne procese v njem. Te želimo motriti, spremljati in se nanje kritično odzivati.«.

V preteklih osemnajstih letih je v programu likovne gimnazije maturiralo več več kot 400 dijakinj in dijakov. Približno polovica je tudi študijsko pot nadaljevala na področju umetnosti in med nekdanjimi likovniki s Centra se najdejo že številna imena, ki pomembno sooblikujejo slovensko kulturno krajino in umetnostni prostor. »Umetniki«, kot imenujejo dijake tega programa na GCC, ustvarjajo v sodobno opremljenih specializiranih učilnicah, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna in multimedijska sredstva, profesionalna grafična preša in peč za žganje gline. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še strokovne predmete, veliko dela se odvija tudi izven šole – na taborih in ekskurzijah, pa v sodelovanju s priznanimi domačimi in tujimi umetniki. Številni dosežki in priznanja na različnih natečajih v Sloveniji in tujini, projekti in dejavnosti, uvrščajo mlade umetnike z GCC med najaktivnejše soustvarjalce lokalnega in širšega umetnostnega okolja.

PRILOGA: Mladi »umetniki« z GCC pri delu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL SE VRAČA V CELJE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & ZAVOD CELEIA CELJE
SPOROČILO ZA JAVNOST

Prva pokoronska izvedba celjskega Mladinskega pevskega festivala bo 25. 4. zazvenela na Muzejskem trgu s srečanjem slovenskih srednješolskih pevskih zborov

Po dveh koronskih letih se v knežje mesto vrača Mladinski pevski festival, a tokrat malce drugače. 25. aprila se bo ob 18. uri na Muzejskem trgu v Celju (oz. v Celjskem domu, če bo slabo vreme) začelo  srečanje srednješolskih zborov Slovenije, pevski dogodek, ki spodbuja sodelovanje in povezanost med srednjimi šolami naše države. V Celje prihaja več kot 300 pevcev in zborovodij, skupaj z njimi pa bodo nastopili tudi letošnji zmagovalci Eme 2022 zasedba LPS, ki bo Slovenijo maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu, instrumentalna zasedba Gimnazije Celje – Center The Šlagers, in nekdanji dijaki celjskih srednjih šol, vokalni solistke in solisti Sandra Feketija, Željka Predojevič, Sergije Lugovski in Boštjan Korošec. Letošnji festival oz. koncert bo posvečen nedavno preminulemu skladatelju Jakobu Ježu (1928-2022), ki je velik del svojega bogatega opusa posvetil prav mladinskim zborom.

Tradicija Mladinskega pevskega festivala v Celju je zaradi koronskih razsežnosti v letu 2020 potihnila in organizatorji – Gimnazija Celje – Center, Zavod Celeia Celje in Javni sklad RS za kulturo, območna enota Celje pravijo, da bo letošnje pevsko srečanje, ki ga bodo oblikovali mladi iz vse Slovenije, tista prava spodbuda k oživitvi pevskega manifesta, ki v knežjem mestu poteka vse od leta 1946.
Srečanje je namenjeno tudi spodbudi zborovskemu petju v srednjih šolah in povezovanju med sestavi, zastavljeno je revijsko in ne kot tekmovanje. S povezanostjo in željo po ohranjanju tradicije organizatorji upajo tudi na to, da bo dogodek postal tradicionalen. Festival so finančno podprli JSKD, Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje.

Letošnjega mladinskega pevskega festivala se bodo udeležili zbori iz I. gimnazije v Celju, Prve gimnazije Maribor, II. gimnazije Maribor, Gimnazije Brežice, Gimnazije Celje – Center, Gimnazije Nova Gorica, Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Šolskega Centra Celje in Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Vstop na prireditev je prost.

PRILOGA: Fotografija s Pomladnega koncerta glasbenih zasedb GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
David Preložnik, predsednik organizacijskega odbora, , 041 804 826
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

GCC V ROMUNIJI, NA ŠVEDSKEM IN V ŠPANIJI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje – Center v času sproščanj ukrepov pospešeno vstopa v mednarodni prostor projektov programa Erasmus +

Gimnazija Celje – Center (GCC), prejemnica jabolka kakovosti za internacionalizacijo šolskega prostora, evropske nagrade za inovativno poučevanje in evropskega digitalnega priznanja, bo pomladne mesece izkoristila za ponovno krepitev in dopolnitev mednarodnih projektnih dejavnosti in mobilnosti učiteljev in dijakov. V minulem tednu so je delegacija z GCC udeležila 3. srečanja partnerjev projekta Make Sense v romunski Constanci, ki v ospredje postavlja pomen socialnih inovacij v šolskem prostoru. 4. in 5. 4. je v Bukarešti potekalo uvodno srečanje novega strateškega projekta Protect, ki želi s pomočjo dognanj iz znanosti motivirati mlade za zavzemanje bolj aktivne vloge pri varovanju okolja. Med 28. 3. in 1. 4. je v španski Valencii potekalo srečanje partnerjev projekta MEYE (Mathematics in early years of Education), ki so se ga udeležili dijaki in profesorji GCC, v istem tednu pa so se učitelji z GCC mudili tudi na strokovnem obisku Stockholmu in okolici. Obisk je bil namenjen raziskovanju švedskega izobraževalnega sistema in njihovih odgovorov na izzive sedanjosti in prihodnosti.

Triletni projekt MAKE SENSE nastaja v sodelovanju s partnerji iz Italije (Eulab, Fondazione Monnalisa), Velike Britanije (Gems, Malone Integrated College) in Romunije (Liceul Teoretic Ovidius). Osrednji cilj je priprava didaktičnih materialov za učitelje v partnerskih šolah namenjenih razvoju ključnih kompetenc evropskega podjetnostnega modela Entrecomp kot so ekonomska in digitalna pismenost, aktivno državljanstvo, komunikacija in podjetnost s poudarkom na delu za skupnost. Novo strateško partnerstvo (ključni ukrep 2, Erasmus +), dvoletni projekt PROTECT, pa se osredotoča na ozaveščanje pomena lokalnih akcij za varovanje okolja in narave, preoblikovanje šolskih prostorov in paradigme, da je okolje, nekje daleč od nas v jasno dojemanje našega mikroprostora, ki je izključna odgovornost vsakega posameznika. Prvo srečanje partnerjev (Antares, Italija; GCC, Slovenija, Convitto P. Colletta iz Avellina, Italija, šola Curva Polar in Neotalentway iz Španije ter Politehnica iz Bukarešte) je bilo namenjeno oblikovanju akcijskega načrta projekta. Projekt MEYE, ki je v načrtovanje gradiv in metodologije za učenje matematike v zgodnjem obdobju program predšolska vzgoja na GCC povezal s Šolskim centrom Faitanar in Univerzo iz španske Valencije, vrtcem iz Cartaxa (Portugalska), High House Nursery (Velika Britanija) in Univerzo iz Varšave (Poljska). Na 3. srečanju projekta so dijaki iz Španije in Slovenije v spremstvu mentorjev in strokovnjakov, preizkušali doslej razvite materiale in metodologijo v vrtcih v Valencii.

Do začetka poletja GCC čaka še en izobraževalni obisk v Barceloni (Španija), srečanje učiteljev in dijakov mladinskega podjetnostnega projekta YESSS (Erasmus +, KA2) v srbskem Kruševcu, srečanje dijakov in učiteljev projekta MEYE v Celju ter srečanje dijakov in učiteljev šolskega partnerstva STUDENTS ON THE MOVE v Comu (Italija). Ob tem na šoli pričakujejo še številne Erasmus + izobraževalne obiske učiteljev iz partnerskih držav.

PRILOGA: Fotografije s srečanj v Bolgariji, Španiji in na Švedskem (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

POMLADNI KONCERT GCC V ČAST PRAZNIKU KNEŽJEGA MESTA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni glasbeni pozdrav GCC ob prazniku knežjega mesta po dveh letih ponovno na odru Narodnega doma v Celju

S slavnostnim koncertom, ki bo v četrtek, 13. 4., ob 19. uri v celjskem Narodnem domu, se bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) tradicionalno poklonili aprilskemu prazniku Mestne občine Celje. Nastopili bodo Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, zasedba The Šlagers z mentorjem Sašem Šoncem, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje in učiteljska zasedba GCC kvintet. S koncertom na GCC napovedujejo tudi prvo revijo srednješolskih pevskih zborov Slovenije, katere pobudnik so glasbeni sestavi šole in ki jo v sodelovanju z JSKD, Zavodom Celeia Celje in Mladinskim pevskim festivalom Celje pripravljajo v ponedeljek, 25. 4., ob 17. uri na Muzejskem trgu (oz. v Celjskem domu, če bo slabo vreme). Ta bo posvečena nedavno preminulemu slovenskemu skladatelju Jakobu Ježu, ki je ogromno ustvarjal prav za otroške in mladinske zbore.

Ni skrivnost, da Celje slovi po odličnih glasbenikih. Ena najbolj razširjenih ljubiteljskih dejavnosti v mestu je zagotovo še vedno zborovsko petje, za kar skrbijo zlasti na celjskih osnovnih in srednjih šolah, kjer domujejo odlični otroški in mladinski zbori. Na GCC zborovstvo v zadnjih letih vedno bolj intenzivno dopolnjujejo tudi različne druge vokalno-inštrumentalne zasedbe, med katere sodijo tudi letošnji evrovizijci, skupina LPS. Na šoli in v alumni Društvu GCC se lahko pohvalijo kar z devetimi zasedbami, ki uživajo mednarodni sloves, v njih pa letos sodeluje več kot 170 sedanjih in nekdanjih dijakov. Med najnovejše sodi GCC kvintet, ki ga sestavljajo učitelji glasbe na šoli. Zasedbe odlikuje izjemno pestra koncertna dejavnost na domačih in tujih odrih, sicer pa šola tradicionalno prireja štiri večje koncertne dogodke. Med vrhunce letošnje sezone nedvomno sodi spletni Miklavžev koncert z izvedbo suite #enostavnodrugačenBOŽIČ, ki jo je Danijel Berden napisal prav za glasbenike z GCC, pa odmeven novoletni koncert, marčevsko Sobivanje in koncert Šlagersov v Bad Radkersburgu. Pred njimi je že omenjena srednješolska revija, ki jo bo gostilo knežje mesto, poletnih turnej in nastopov, pa tudi nove sezone, ki jo bo uvedlo praznovanje 110-letnice šole in skupna jesenska turneja na Nizozemsko.

Pomladni koncert bo pestra dopolnitev živahnega kulturnega utripa na šoli, ki ga bodo v aprilu dopolnile še številne prireditve – teden knjige (18.-22. 4.), prva javna prireditev z naslovom Sobivanje v galeriji GCC AQ v celjski umetniški četrti (21. 4.), ki so jo pred kratkim v upravljanje prevzeli dijakinje in dijaki umetniške gimnazije likovne smeri ter odprtje razstave likovnih del ob Plečnikovem letu v Galeriji Mozirje (21. 4.).

PRILOGA: Fotografija glasbenih sestavov GCC z decembrskega snemanja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

GCC VRTILJAK MAVRIČNIH BARV

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

5. 4. se bo v Celjskem domu ponovno zavrtel Vrtiljak, tradicionalna prireditev dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji Celje – Center

Gimnazija Celje – Center (GCC) sodi s tremi izobraževalnimi programi med večje srednje šole v regiji. Ob splošni in umetniški gimnaziji program predšolska vzgoja, kjer se izobražuje nekaj več kot 300 bodočih vzgojiteljic in vzgojiteljev, predstavlja neposredno vez z bogato preteklostjo stoletne secesijske lepotice v današnji Kosovelovi ulici, kjer je po drugi svetovni vojni začelo delovati celjsko učiteljišče.

Po dveh koronskih letih premora bodo v torek, 5. 4., ob 17. uri v veliki dvorani Celjskega doma bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji z mentoricami in mentorji pripravili Vrtiljak, osrednjo prireditev programa predšolska vzgoja, pri kateri bodo dijakinjam in dijakom pomagali otroci iz Vrtca Danijelov Levček (enota Center). Tema letošnjega leta so barve kot se za začetek pomladi spodobi, mavrična paleta ustvarjalnih glasbenih, gledaliških in plesnih točk pa je povezale prav vse dijake programa predšolska vzgoja pri obveznih in izbirnih strokovnih predmetih.

Tako pester kot bo torkov večer, je pester tudi izobraževalni program predšolska vzgoja, ki ob splošnih predmetih ponuja tudi strokovne, ki spodbujajo široko ustvarjalnost dijakov in jih usposabljajo za delo v vrtcu. Šola v okviru redne prakse in različnih projektov sodeluje z vsemi vrtci v regiji, Otroškim muzejem Hermanov Brlog, Osrednjo knjižnico Celje, Tehnoparkom ter drugimi javnimi zavodi, zadnjih nekaj let pa tudi s partnerji iz tujine. Dijaki lahko prakso opravljajo tudi v tujini (Malta, Severna Irska, Irska, Velika Britanija, Portugalska, Španija, Finska), in sicer v okviru programa Erasmus+. Trenutno dijaki predšolska vzgoja aktivno sodelujejo tudi v dveh mednarodnih partnerstvih na temo zgodnjega učenja matematike in pa gibalnega razvoja. Na šoli odlično deluje tudi Izobraževalno središče GCC, ki s predavanji, delavnicami in seminarji za vzgojitelje, učitelje in dijake povezuje strokovna znanja po celotni izobraževalni vertikali.

Vrtiljak bo dopolnil pestro kulturno pomlad na GCC, ki se je začela s tradicionalno prireditvijo ob svetovnem dnevu poezije (17. 3.) in koncertnim gostovanjem zasedbe The Šlagers v Bad Radkersburgu (24. 3.), nadaljevala se bo z maturantskim plesom generacij 2020, 2021 in 2022 (7. 4., dvorana Golovec), Pomladnim koncertom glasbenih sestavov (13. 4., Narodni dom), tednom knjige (18.-22. 4.), prvo javno prireditvijo z naslovom Sobivanje v galeriji GCC AQ v celjski umetniški četrti (21. 4.), ki so jo pred kratkim v upravljanje prevzeli dijakinje in dijaki umetniške gimnazije likovne smeri, odprtjem razstave v Galeriji Mozirje (21. 4.) in revijo slovenskih srednješolskih zborov, ki jo 25. 4. pripravljajo v sodelovanju z Mladinskim pevskim festivalom Celje in Javnim skladom RS za kulturo.

PRILOGA: Fotografije z zadnjega Vrtiljaka 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Z DEPENDOM O ODVISNOSTIH PRI MLADI GENERACIJI

Spoštovana uredništva, dragi novinarke in novinarji!
Posredujemo vam sporočilo o novem evropskem projektu, ki ga pripravljamo na GCC in vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na sprejemu pri županu Mestne občine Celje g. Bojanu Šrotu, ki bo v petek, 25. 3., ob 10. uri v stranski dvorani Narodnega doma v Celju. Iskrena hvala za vašo pomoč in podporo!

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje – Center bo med 21. in 25. 3. 2022 gostila srečanje partnerjev Erasmus+ projekta DEPEND

Mednarodno sodelovanje je ena pomembnih dejavnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC), kjer so trenutno vpeti v več kot 15 evropskih projektov programov Erasmus +, ESS in Creative Europe. Po daljšem času prilagojenega delovanja zaradi pandemije, bo letošnja pomlad znova zelo aktivna na ravni mobilnosti dijakov in učiteljev, na GCC so z njimi začeli prav na prvi pomladni dan, ko se je v Celju zbralo 20 dijakov in učiteljev partnerskih držav projekta Depend, ki nagovarja izzive šolskega prostora pri preventivnem delovanju na področju preprečevanja kemičnih in nekemičnih odvisnosti. Prvo srečanje projekta je potekalo novembra 2021 v Szegedu na Madžarskem, na sedežu koordinatorja, Srednje šole Moravarosi, drugo gosti knežje mesto, do poletja 2023 pa sledijo še srečanja na srednješolskem centru v Oddi Norveškem, na I. G. S. Roncalli v italijanskem Poggibonsiju, na Gospodarski šoli v hrvaškem Čakovcu in na srednji šoli Verkmenntaskóli Austurlands na Islandiji. Cilj projekta je raziskati problematiko odvisnosti in dobre prakse, ki jih na področju preventive izvajajo partnerske države ter ustvariti skupen akcijski načrt za preprečevanje vseh vrst odvisnosti in za krepitev zdravega življenjskega sloga med dijaki in učitelji. Teden v Celju bo za udeležence (po 2 dijaka in 2 učitelja iz vsake države) zelo intenziven. Na GCC so pripravili niz izobraževalnih delavnic v sodelovanju z NIJZ in Zavodom Vir, nekaj časa pa bo seveda namenjeno tudi ogledu znamenitosti, en dan pa izletu na slovensko Obalo in v prestolnico. V petek ob 10h bo v Narodnem domu Celje udeležence projekta sprejel tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

V tem tednu pa se na seminarju o igrifikaciji v vzgoji in izobraževanju v estonski prestolnici Talin mudita tudi prof. Rok Lipnik in prof. Metka Krajnc, in sicer v okviru Erasmus + projekta Izkustveno učenje, ki ga na GCC namenjajo razvoju novih učnih metod in pristopov. Pod okriljem tega projekta bosta 26. 3. na Švedsko odpotovali tudi profesorici Alja Pristovšek in Barbara Hernavs, konec aprila pa v Barcelono še vodja programa gimnazija na GCC Barbara Arzenšek in mentorica dijaške skupnosti GCC Marjana Turnšek, ki se bosta udeležili seminarja o pomenu razvoja vodstvenih kompetenc pri dijakih. 26. 3. na 1-tedensko srečanje partnerjev E+ projekte MEYE v Valencijo potuje tudi 6 dijakov in 2 profesorici, bodo pa na GCC v aprilu gostili tudi druge tuje delegacije učiteljev in dijakov. 1. 4. prihaja na šolo delegacija s Kanarskih otokov, 4. 4. pa za 10 dni v goste prihajajo mladi in učitelji iz Estonije (gre za izmenjavi v okviru Erasmus + akreditacije). Maj bo minil v znamenju projektov YESSS (mobilnost dijakov in učiteljev v srbski Kruševac) in Students on the move (mobilnost dijakov in učiteljev v italijansko mesto Como).

PRILOGA: Fotografija s prvega dne izmenjave – projekt DEPEND (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

SOBIVANJE/NEBENEINANDER

GIMNAZIJA CELJE – CENTER, DRUŠTVO GCC
SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni večer ob svetovnem dnevu poezije Gimnazije Celje – Center in Društva GCC bo po treh letih spletnih izvedb ponovno zazvenel v živo v celjskem Narodnem domu

Že štirinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in v Društvu GCC v čast svetovnemu dnevu poezije in začetku pomladi pripravili posebno prireditev, ki bo v četrtek, 17. 3., ob 19. uri v Narodnem domu Celje. Tokrat je posvečena medsosedskemu dialogu, častni pokrovitelj prireditve pa je Avstrijsko veleposlaništvo Ljubljana.

Na GCC so prepričani, da umetnost lahko premosti še tako trdno in neomajno fizično mejo, in tako so v sodelovanju z dijaki in učitelji s partnerske šole BORG iz avstrijske Radgone zasnovali prireditev, ki želi v teh nenavadnih časih poudariti pomen sobivanja, razblinjati meje in se dvigovati nad jezikovne ter miselne prepreke, ki bremenijo današnji svet. Posebna gosta prireditve bosta Robert Prosser in Lan Sticker, avstrijska literarna umetnika, glasbenika in performerja, ki bosta v dopoldanskem času za dijake pripravila tudi ustvarjalno delavnico.

Vsakoletni projekt, ki je v osnovi namenjen medkulturnemu dialogu in umeščanju knežjega mesta v globalno kulturno krajino, na GCC pripravljajo pod okriljem dejavnosti mreže šol Unesco ASP, v kateri je članica z mednarodnim statusom tudi Gimnazija Celje – Center. Letos so mladi ustvarjalci v ospredje postavili vprašanje sobivanja, ki ima v teh turbulentnih časih še poseben pomen. S soustvarjanjem bodo skušali zabrisati meje, ki jih v naših okoljih navidezno ustvarja jezik in poudariti univerzalno govorico umetnosti, ki mora (p)ostati temelj sobivanja prihodnosti.

V goste prihaja glasbena zasedba Music&Voice Gimnazije BORG iz avstrijske Radgone, ki je sestavljena iz zbora in inštrumentalne zasedbe, na njihovem repertoarju pa je zlasti pop glasba preteklih petdesetih let. Nastopile bodo tudi glasbene zasedbe GCC – Dekliški pevski zbor, FaVoZa in The Šlagers s solisti in recitatorji.

Na GCC ta prireditev, ki jo vsako leto pripravijo v sodelovanju z enim od veleposlaništev akreditiranih v Sloveniji, uvaja pestro kulturno pomlad. V torek, 5. 4., se bo v Celjskem domu zavrtel vsakoletni Vrtiljak, prireditev dijakov programa predšolska vzgoja, dva dni kasneje bodo v dvorani Golovec po treh letih znova pripravili maturantski ples, v sredo, 13. 4., bo v Narodnem domu zazvenel tradicionalni Pomladni koncert, zadnji teden pouka pred prvomajskimi počitnicami pa bodo na šoli posvetili svetovnemu dnevu knjige.

PRILOGA: Fotografije z večera ob svetovnem dnevu poezije 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

IZKUSTVENO UČENJE V TUJINI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Niz mobilnosti učiteljev Gimnazije Celje – Center je v Erasmus + projektu Učenje z izkušnjami namenjen pridobivanju novih znanj za sodobno poučevanje

Mednarodne mobilnosti in program Erasmus  + predstavljata pomemben del identitete Gimnazije Celje – Center (GCC), ki s široko partnersko mrežo skrbi za stalno rast in usvajanje novih praks, ob tem pa ponosno svoje delo predstavlja tudi šolam v tujini oz. tujim učiteljem, ki redno obiskujejo Celje. Zadnji projekt mobilnosti učiteljev iz prejšnje evropske perspektive 2014-2020 (Erasmus +, ključni ukrep 1) je namenjen učenju z izkušnjami in z njim povezanimi metodologiji dela pri uresničevanju kurikularnih ciljev in vodenju obšolskih dejavnosti. Po jesenskih mobilnostih v Španijo, Nemčijo, Estonijo, na Kanarske otoke in Nizozemsko, so januarja in februarja učitelji z GCC obiskali še strukturirane seminarje na Irskem, Portugalskem in Cipru.

Profesorica angleščine in zgodovine Simona Vincelj je v Dublinu (Irska) obiskala seminar na temo projektnega učenja in metode CLIL (Content and Language Integrated Learning), kjer gre za poučevanje vsebine nekega predmeta v povezavi s tujim jezikom. Profesorja Marjeta Brežnik (šport) in Otmar Uranjek (fizika) sta na Portugalskem raziskovala metodo mapinga in učenja v naravi, ki jo bodo na GCC s pridom uporabljali predvsem pri pouku naravoslovja pa tudi pri programu MEPI, mednarodno priznanje za mlade. Zadnja v nizu zimskih mobilnosti pa je potekala na Cipru, kjer sta psihologinja Anja Mikl in zgodovinar Iztok Stariha udeležila seminarja na temo hibridnega učenja in metode flipped classroom (obrnjeno učenje), ki služi spreminjanju klasične pedagoške paradigme in bistveno bolj koncentrirano predhodno pripravo dijakov na učne ure.

S pomladansko-poletnimi mobilnostmi na Švedsko, Islandijo, v Španijo in Estonijo bodo na GCC zaokrožili leto pridobivanja novih izkušenj in začeli z načrtovanjem implementacije novih metod dela v letne priprave prihodnjega šolskega leta. V pomladanskih mesecih pa začenjajo tudi mobilnosti dijakov v tujino – dijaki programa predšolska vzgoja se odpravljajo na 3-tedensko prakso v finskih vrtcih, Celje bo marca gostilo prvo srečanje novega strateškega partnerstva Depend, ki se ukvarja s problemom odvisnosti, nadaljujejo se tudi projekti MEYE (zgodnje učenje matematike), YESSS (podjetnost v srednjih šolah), Students on the move (zdrav življenjski slog), Make Sense (socialno podjetništvo) ter začenjajo nove mobilnosti v okviru obeh akreditacij programa Erasmus +, ki jih imajo na GCC ter novo strateško partnerstvo Protect, ki je namenjeno preoblikovanju učnih okolij.

PRILOGA: Fotografije z mobilnosti (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

POEZIJA IZ SAMOVARJA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM CELJE
SPOROČILO ZA JAVNOST

Ruska čajanka Gimnazije Celje – Center in Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje bo letos posvečena pesnici Marini I. Cvetajevi

V torek, 22. 2., se bo ob 18. uri v mali dvorani Celjskega doma začela prireditev Poezija iz samovarja, ki jo že nekaj let zapored ob podpori Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka pripravlja Gimnazija Celje – Center (GCC). Častni pokrovitelj dogodka je Ruski dom v Ljubljani – predstavništvo Zvezne agencije Rossotrudničestvo.

Pester literarno-glasbeni program pripravljajo sedanji in nekdanji dijaki GCC z gosti, za kulinarični izbor ruskih jedi pa bodo poskrbeli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Z mislijo na aktualne družbene razmere kulturni večer nastaja pod naslovom Človek potrebuje človeka/Человеку нужен человек. Vstop na prireditev je prost, je pa obvezna rezervacija brezplačnih vstopnic na

Čas je v Rusiji spregovoril skozi dve pesnici. V preteklih letih so dijaki z besedo, glasbo in plesom v slovenščini in ruščini že osvetlili literarno ustvarjanje Anne A. Ahmatove – pa tudi drugih velikanov ruske književnosti, kot so Puškin, Jesenin, Blok –  letos pa bodo posvetili večer Marini I. Cvetajevi – karizmatični pesnici z ekstravagantnim opusom. Tako bodo obeležili 80. obletnico njene smrti in 130. obletnico njenega rojstva. Po lanski spletni čajanki, se na GCC ponovno veselijo izvedbe v živo, ki pa bo seveda prilagojena aktualnim razmeram, omejeno je tudi število sedišč.

S Poezijo iz samovarja se na GCC nadaljuje pestro dogajanje v mesecu kulture – 4. 2. so s šolsko prireditvijo počastili slovenski kulturni praznik, 14. in 15. 2. je gledališka skupina Središče v Plesnem forumu pripravila premiero avtorskega dela Átopos, 17. 2. pa je z zgodbo o Mulan zaživelo novo senčno gledališče GCC. Kulturno pestra pa bo tudi pomlad. 17. 3. v Narodnem domu Celje pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Avstrije in v sodelovanju s partnersko šolo BORG Bad Radkersburg pripravljajo prireditev ob svetovnem dnevu poezije, 5. 4. se bo v Celjskem domu odvil tradicionalni Vrtiljak dijakov programa predšolska vzgoja, 13. 4. pa na GCC pripravljajo tradicionalni Pomladni koncert.

PRILOGA: Anna Ahmatova in fotografije s predlanske Poezije iz samovarja posvečene A. Bloku (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, , www.gcc.si

LJUBEZEN JE ČUDNA STVAR …

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Nova premiera dijaške gledališke skupine Središče in pester mesec kulture na Gimnaziji Celje – Center

Ljubezen je eden od temeljev umetnosti, filozofije in teologije, pa vendar se zanimanje zanjo poraja tudi na področjih strogo empirične znanosti, bioloških raziskav, statistike … Kaj tako posebnega prinaša ljubezen, da se z njo že od samih začetkov civilizacije (v večji ali manjši meri) ukvarjajo praktično vsa področja človekovega delovanja? Na to večno zapleteno vprašanje odgovarja nova gledališka produkcija Središča Gimnazije Celje – Center (GCC) z naslovom Átopos, ki bo premierno uprizorjena v ponedeljek in torek, 14. in 15. 2., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje. Gre za avtorski projekt, ki ga je vodil Aljaž Primožič, sedaj že nekdanji dijak GCC, igrajo pa dijakinje Maša Laznik, Rosana Pungeršek, Nika Rodošek, Zarja Sagadin in Majda Vrtačnik. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna rezervacija sedežev na .

Predstava Átopos (prevod: čuden, nenavaden, nekategoriziran, neizrekljiv …) je zaključek leto trajajočega avtorskega projekta gledališke skupine Središče, ki na GCC deluje že dobrih pet let, osrednja tema projekta pa so bili romantični odnosi. Ko želimo razumeti eros ali ga celo razložiti v najbolj strastnem pomenu te besede, trčimo ob cel kup nelogičnih ovir, paradoksov in protislovij. Človeštvo je skozi zgodovino postreglo že s celo paleto razlag tega pojava, še vedno pa nimamo jasne razlage, kaj ljubezen pravzaprav je. Opravka imamo s samosvojim fenomenom, ki zaradi svoje večplastnosti v naša življenja sočasno prinaša lepoto v najvišji možni obliki in hkrati cel kup bolečine, hrepenenja in otožnosti.

Tudi sicer bo mesec kulture na GCC zelo pester. Ob krstni uprizoritvi predstave Átopos bodo slovenski kulturni praznik na GCC počastili s tradicionalnim projektom GCC ima talent za kulturo, dijake umetniške gimnazije likovne smeri so v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu odprli razstavo likovnih del, ki bo na ogled do konca februarja, 17. 2. pa bo z zgodbo o Mulan prvič na odrske deske GCC stopili tudi šolsko senčno gledališče, ki deluje pod okriljem Konfucijeve učilnice Celje, zadnji dan pred zimskimi počitnicami pa bo pustno obarvan, za dijake 1. letnikov pa na šoli v sodelovanju s Šolsko impro ligo, ki je aktivna tudi na GCC, ki se lahko pohvali z edinim srednješolskim improvizacijskim gledališčem v regiji.

PRILOGA: Átopos – fotografija z vaje (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, mentor in režiser, , 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj, , 041 708 945

ŽENSKE V ZNANOSTI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Štirinajsti Unescov projekt Veselje do znanosti na Gimnaziji Celje – Center v ospredje postavlja ženske

1. februarja so na Gimnaziji Celje – Center (GCC), eni najaktivnejših članic mednarodne mreže UnescoASP organizirali Veselje do znanosti, tradicionalno prireditev, ki je namenjena popularizaciji znanosti in raziskovanja med mladimi. Po navadi prireditev pripravijo novembra na šoli, ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj, letos pa so jo zaradi razmer prestavili v februar in v spletno obliko. Tokratna tema so bile Ženske v znanosti, na prireditvi pa je sodelovalo več kot 500 osnovnošolcev, dijakov in njihovih mentorjev s 26 slovenskih osnovnih in srednjih šol.

V uvodnem delu so pripravili pogovor z uspešnimi slovenskimi raziskovalkami, ki ga je moderirala Maja Ratej, nekdanja dijakinja GCC in novinarka Radia Slovenija (Frekvenca X, Val 202). Sodelovale so vodje štirih oddelkov na Inštitutu Jožef Štefan, prof. dr. Milena Horvat (Oddelek za znanosti v okolju), prof. dr. Dunja Mladenić (Oddelek za umetno inteligenco), dr. Barbara Malić  (Oddelek za elektronsko keramiko), dr. Ingrid Milošev (Oddelek za fizikalno in organsko kemijo) in pa dve nekdanji dijakinji GCC – onkologinja dr. Nina Fokter Dovnik in Klavdija Bastl, podiplomska študentka na Memorial Sloan Kettering Cancer Center v ZDA. Mladim so predstavile njihovo karierno pot, aktualno raziskovalno delo in z njimi spregovorile o izzivih prihodnosti.
V nadaljevanju so si udeleženci ogledali posnetek gledališke predstave Neustrašna raziskovalka – Marie Curie in radioaktivnost, ki so jo napisali Justin Durel, Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič (režija: Justin Durel, igrata: Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič, scenografija in kostumografija: Justin Durel, Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič, grafično oblikovanje: Rahela Klopčič).

Za zaključek pa so učitelji naravoslovnih predmetov na GCC za udeležence pripravili posnetke  zanimivih eksperimentov s področja kemije, biologije in fizike. Nekatere od njih so udeleženci po njihovih navodilih lahko izvedli tudi sami v svojem (domačem) okolju in tako odkrivali čarobnost in uporabnost naravoslovnih znanosti. Posnetki eksperimentov so od 1. februarja dalje dosegljivi na posebni spletni strani https://veseljedoznanosti.gcc.si/ in bodo služili kot didaktično gradivo. Za udeležence pa so pripravili tudi dva nagradna kviza.

S tem in drugimi sorodnimi projekti dajejo na GCC velik poudarek medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in osvajanju temeljnih kompetenc, upoštevajoč principe avtentičnega učenja. S tem spodbujajo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj. Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje.

PRILOGA: Zaslonske fotografije in druge fotografije s spletne prireditve Veselje do znanosti (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Marjana Turnšek, koordinatorica UnescoASP, , 041 664 137
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

Sodelujoče šole: I. OŠ Celje, II. OŠ Celje, III, OŠ Celje, IV. OŠ Celje, OŠ Frana Kranjca, OŠ Frana Roša, OŠ Štore, OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje, OŠ Pod Goro, OŠ Podčetrtek, OŠ Šalek, OŠ Zreče, OŠ Griže, OŠ Loče, OŠ Dobje, OŠ Rimske Toplice, OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem, OŠ F. S. Finžgarja Lesce, OŠ 16. decembra Mojstrana, OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora, OŠ in vrtec Sveta Trojica, ŠC Gimnazija Ravne na Koroškem, Gimnazija Ledina, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje in Gimnazija Celje – Center.

Mentorji eksperimentov: Jožica Kovač, Smiljana Adamič, Majda Kamenšek Gajšek, Vesna Lavrinc, Danica Centrih, Bernarda Špegel Berdič, Otmar Uranjek, Mihael Gojkošek in Nataša Bergant.

FIZIKI Z GCC PONOVNO DRŽAVNI PRVAKI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Dijaki Gimnazije Celje – Center dosegli izjemen rezultat na državnem tekmovanju SiYPT in že šestič zapored postali državni prvaki

V soboto, 22. 1., so na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani pripravili spletni slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC) v kateri so sodelovali drugošolci Tjaš Esih, Alen Labohar in Jure Šantej, osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom GCC in študentom fizike Mitjo Suvajcem pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov. Po večurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Gre za njihovo šesto zmago zapored.

To pa ni edini dosežek dijakov GCC. V tem šolskem letu so sodelovali na številnih šolskih, območnih in državnih tekmovanjih iz znanja, še več pa jih je pred njimi. Ob klasičnih tekmovanjih se redno udeležujejo tudi literarnih in umetniških natečajev, organizirajo pa tudi interna tekmovanja, kot je na primer novembrsko za naj kratko zgodbo, likovno-literarni natečaj ob svetovnem dnevu voda in letošnjo novost – natečaj za finančno spodbudo mladinskim podjetniškim projektom, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake.

PRILOGA: Fotografija mladih fizikov z GCC (SiYPT (1) – od leve proti desni: Tjaš Esih, Alen Labohar, prof. Borut Namestnik, Jure Šantej; SiYPT (2) – Alen Labohar, Jure Šantej, Tjaš Esih)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

KONFUCIJEV KITAJSKI TEDEN NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

V Konfucijevi učilnici Celje, ki že tretje leto deluje na Gimnaziji Celje – Center, ob kitajskem novem letu v tednu med 24. in 28. 1. pripravljajo številne delavnice, predavanja in dogodke

Tradicionalni kitajski lunarni koledar tudi v moderni Kitajski določa datume praznikov, med njimi pa ima prav posebno mesto kitajsko novo leto, ki se začenja na drugo (ali tretjo) prazno luno po zimskem solsticiju. Letos bo to 1. 2., ko se bo začelo leto Tigra. Na Gimnaziji Celje – Center (GCC), kjer deluje ena izmed petih Konfucijevih učilnic v Sloveniji, bodo kitajsko novo leto dijakom in Celjankam ter Celjanom približali s številnimi dogodki, ki jih pripravljajo na šoli med 24. in 28. 1. Vstop na vse je prost, je pa obvezna prijava na spletni povezavi https://www.gcc.si/konfucijev-teden-ob-kitajskem-novem-letu-na-gcc/

Dijaki GCC se lahko sicer kitajščine učijo kot izbirnega tretjega tujega jezika (poleg ruščine, španščine, francoščine, italijanščine, nemščine, japonščine, korejščine, latinščine in slovenskega znakovnega jezika) oz. obiskujejo Konfucijev krožek. Šola je preko mreže Konfucijevih učilnic za katere v Sloveniji skrbi Konfucijev inštitut Ljubljana, ki deluje pod okriljem Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu (CIEF), povezana tudi s partnerskimi izobraževalnimi inštitucijami na Kitajskem, v kratkem pa na GCC pričakujejo tudi kitajskega učitelja. Konfucijeva učilnica na šoli deluje v nekdanjih hišniških stanovanjih, ki so jih lani povsem preuredili in jih namenili projektnemu delu dijakinj in dijakov. V Konfucijevo učilnico Celje so poleg GCC, ki je koordinatorica projekta, vključene še OŠ Dobje, II. in III. OŠ Celje, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje z Dijaškim domom Celje, Osrednja knjižnica Celje, projekt pa podpira tudi Mestna občina Celje.

Program Konfucijevega tedna se začenja v ponedeljek, 24. 1., z delavnico borilnih veščin ob 12.25 v plesni dvorani GCC, v torek, 25. 1., bodo na hodnikih razstavili potujočo vzhodnoazijsko zbirko Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani in ob 11.35 v Konfucijevi učilnici pripravili predavanje in delavnico na temo kitajskega novega leta in tradicij povezanih z njim. V sredo, 26. 1., bodo ob 13.15 v Konfucijevi učilnici pripravili delavnico rezank, vozlov, pismenk za srečo, lampijončkov. Četrtek, 27. 1., bo v znamenju kulinarike – ob 14h bodo v Konfucijevi učilnici pripravljali kitajske žlikrofe, ob 16h pa se prepustili skrivnostim in okusev čajev ter čajnega obreda s Filipom in Urhom Burnikom, v petek, 28. 1., pa bomo ob 10h v Konfucijevi učilnici praznovanja kitajskega novega leta, ki je letos v znamenju tigra in se začenja 1. 2., sklenili s premiero senčnega gledališča GCC, ki bo uprizorilo Mulanino zgodbo. V gledališču sodelujejo dijaki, ki obiskujejo Konfucijev krožek.

PRILOGA: Fotografije iz Konfucijeve učilnice Celje (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

ZIMSKI GCC MEPI VIKEND

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Že sedmo leto zapored je drugi vikend v januarju na Gimnaziji Celje – Center minil v znamenju intenzivnih priprav udeležencev programa Mednarodno priznanje za mlade (MEPI)

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je od leta 1956 svetovno priznan program osebnostnega razvoja, ki mlade spodbuja h kakovostnemu preživljanju prostega časa in jim pomaga odrasti v odgovorne, samozavestne ljudi, pripravljene na življenjske izzive. Sestavljen je iz treh stopenj (bron, srebro, zlato) in štirih področij (veščine, šport, prostovoljstvo in avanturistične odprave). V šolskem letu 2014/15 je k programu pristopila tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kjer je MEPI postal ena najprepoznavnejših obšolskih dejavnosti, ki vsako leto pritegne številne dijake. Letošnje leto jih pri programu na bronasti, srebrni in zlati stopnji sodeluje 41 dijakov, v mentorski ekipi pa sodeluje 5 učiteljev, izpostaviti pa je potrebno tudi to, da je septembra 2021 program v celoti zaključilo 18 mladih, ki tako predstavljajo prvo generacijo prejemnikov zlatega priznanja MEPI na GCC.

Vsako leto v okviru programa na GCC pripravijo trojne vikend priprave – jesenske, zimske in pomladanske in tokratne so potekale med 14. in 15. 1. na šoli, kjer so udeleženci preživeli tudi noč. Dogajanje je seveda bilo prilagojeno aktualnim razmeram, vsebinsko pa so bile priprave ločene glede na stopnjo programa – na bronasti stopnji so se spoznavali s prvo pomočjo in nadaljevali s spoznavanjem kartografije in orientacije ter tim buildingom, dijaki srebrne stopnje pa so začeli z intenzivnimi pripravami na poletne avanturistične odprave. V soboto so vse vsebine povezali z mini odpravo – brončki so se s karto, kompasom in delovnim listom odpravili proti Anskemu vrhu, srebrniki pa proti Celjskemu gradu. Velik poudarek vikenda je bil tudi na vrednotenju in povratnih informacijah, ki so ključne pri načrtovanju in izpopolnjevanju ter individualizaciji vsebin, mlade pa učijo tudi veščin komunikacije (podajanje konkretnih povratnih informacij, izražanja lastnih občutkov, sprejemanja različnih mnenj). Spomladanski MEPI vikend v aprilu pa bo namenjen načrtovanju in pripravi opreme (postavljanje šotorov, pakiranje nahrbtnika) za odprave – na bronasti stopnji bodo te v maju in juniju potekale v Posavskem hribovju, na srebrni stopnji (junij) pa po Pohorju. Zlato odpravo na GCC ponovno načrtujejo v tujino, če bodo to le dopuščale zdravstvene razmere.

Zanimiv mladinski program nad katerim je kot častni pokrovitelj in eden izmed ustanoviteljev več desetletij bdel princ Filip, vojvoda Edinburški, temelji na izkustvenem učenju, ki mlade spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Posameznik z mentorjem oblikuje svoj program, prilagojen svojim sposobnostim in željam. Posebnost izvajanja programa v Celju pa je nedvomno zelo dobro povezovanje med MEPI šolami, zelo aktivno pa ga podpira tudi Mestna občina Celje, ki je v programu spoznala zanimivo neformalno obliko dopolnjevanja mladinskih aktivnosti v mestu. Na GCC 15. 3. pripravljajo tudi posebno spletno MEPI srečanje za dijake in osnovnošolce, omeniti pa je potrebno tudi to, da prejemniki zlatega priznanja z GCC zelo aktivno sodelujejo tudi v različnih projektih in akcijah nacionalnega urada in skrbijo za promocijo tega edinstvenega programa med mladimi.

PRILOGA: Fotografije z MEPI vikenda (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

NOVOLETNI KONCERT GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Glasbeniki z GCC bodo drugi del sezone že sedemindvajsetič zapored začeli s tradicionalnim novoletnim koncertnim dogodkom 6. januarja ob 19.30 v cerkvi sv. Duha v Celju

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje – Center (GCC), ki letos beležijo že 64. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone že sedemindvajsetič zapored vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo v četrtek, 6. 1. 2022, ob 19.30 v cerkvi sv. Duha v Celju. Nastopili bodo Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca in učiteljska zasedba GCC kvintet. Tudi tokrat so pripravili pester program del iz slovenske in evropske glasbene zakladnice, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas, med zbranimi deli pa je potrebno izpostaviti suito #enostavnodrugačenBOŽIČ, ki jo je posebej za glasbenike z GCC priredil Danijel Berden, profesor glasbe na GCC in Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje. Zaradi epidemioloških ukrepov, je število sedežev na koncertu omejeno, obvezna pa je tudi predhodna rezervacija vstopnic.

Kljub drugačnim razmeram GCC uspeva vzdrževati izjemno pester obšolski utrip z več kot 70 dejavnostmi, ki jih za dijake pripravljajo ob pouku. Mednje sodijo tudi glasbene zasedbe – kar 9 jih letos deluje na šoli. Tudi v lanskem šolskem letu, ki je v veliki meri potekalo na daljavo, so glasbene zasedbe s snemanji in objavami spletnih koncertov vzdrževale glasbeno kondicijo, lanski novoletni koncert pa so posebej za dijake, starše in javnost posneli in objavili kar učitelji z GCC zbrani v zasedbi GCC kvintet, ki bo nastopila tudi na letošnjem koncertu. Tema celotnega letošnjega leta je na šoli Sobivanje – ta povezuje številne projekte, medpredmetne povezave, vsebinske poudarke pri posameznih predmetih in tej temi je posvečen tudi tokratni novoletni kulturni dogodek.

Novoletni koncert je tudi tradicionalni uvod v drugi del sezone, ki bo za glasbenike z GCC zelo pestra. Januar bo minil v znamenju intenzivnih priprav, februarja pripravljajo projekt ob slovenskem kulturnem prazniku ter Poezijo iz samovarja, marca koncert ob svetovnem dnevu poezije tokrat v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije in gimnazijo BORG Bad Radkersburg. Aprila jih čaka pomladni koncert, maja akademija ob koncu šolskega leta, konec šolskega leta pa bo minil tudi v znamenju turnej na Kanalske otoke in Nizozemsko ter poletnih nastopov v parku za šolo in središču mesta.

PRILOGA: Fotografiji z novoletnega koncerta 2020 in snemanja novoletnega koncerta 2021 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

#ENOSTAVNODRUGAČEN BOŽIČ 2021

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

S spletnim koncertom glasbenih sestavov bodo 23. 1. ob 19h na kanalih YouTube in Facebook na Gimnaziji Celje – Center počastili prihajajoče praznike ter poudarili pomen sobivanja za našo skupno prihodnost

Žal tudi letošnje leto razmere ne dovoljujejo, da bi glasbeni sestavi Gimnazije Celje – Center v katerih sodeluje več kot 100 dijakov, pripravile tradicionalni predpraznični koncert. Mladi glasbenice in glasbeniki ter njihovi mentorji so se tako odločili, da 3. 12., na ta veseli dan kulture, v šoli posnamejo suito #enostavnodrugačenBOŽIČ, ki jo je posebej zanje priredil prof. Danijel Berden, sicer učitelj glasbe na GCC in Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje. V simpatičen praznični glasbeni kolaž je povezal znane slovenske skladbe, ki sta jih navdihnila božični čas in pričakovanje novega leta, ter jih priredil za mešani pevski zbor in instrumentalno zasedbo. Premiera posnetka bo v četrtek, 23. 12., ob 19. uri na kanalih YouTube in Facebook GCC. Moči so tudi tokrat združili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom prof. Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom prof. Barbare Arlič Kerstein, FaVoZa pod vodstvom prof. Gregorja Deleja in zasedba The Šlagers pod vodstvom prof. Saša Šonca. Vsaka zasedba je pripravila tudi po en samostojen posnetek – ti pa bodo na socialnih omrežjih šole objavljeni v času novoletnih počitnic, na GCC pa napovedujejo tudi tradicionalni novoletni koncert, ki bo predvidoma potekal »v živo« 6. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

Kljub drugačnim razmeram GCC uspeva vzdrževati izjemno pester obšolski utrip z več kot 70 dejavnostmi, ki jih za dijake pripravljajo ob pouku. Mednje sodijo tudi glasbene zasedbe – kar 9 jih letos deluje na šoli. Decembrske dni so dijaki popestrili tudi s številnimi dogodki, kot sta bili vsakoletni Centrovizija (15. 12.) in Bela snežinka umetniške gimnazije (17. 12.), glasbena pravljica za vrtčevske otroke v izvedbi 3. j-razreda, obisk terapevtskega psa Marleya v razredih (13.-17. 12.), GCC božični dan (20. 12.), karierni dan (21. 12.), dneva obveznih-izbirnih vsebin (22. in 23. 12.) in decembrski dobrodelni akciji Anina zvezdica ter Misija človek. Dijaki umetniške gimnazije so izdali tudi tradicionalni koledar. Tema celotnega letošnjega leta pa je na šoli Sobivanje – ta povezuje številne projekte, medpredmetne povezave, vsebinske poudarke pri posameznih predmetih. V novoletnem voščilu in vabilu na predpraznični koncert, pa so zapisali takole: »Zadnje čase se pogosto zdi, da človeštvo, kot njegov delček pa tudi mi, hodi po poteh, ki razdvajajo, namesto da bi združevale, in je izgubilo ter pozabilo formulo za žlahtno, človeka vredno  sobivanje, v katerem je dovolj prostora za sočutje, odkritosrčnost, hvaležnost, prijateljstvo, poštenost, spoštovanje do sočloveka, narave in vsega stvarnega, zato bo treba to formulo znova odkriti. Želimo vam, da bi bili v novem letu med tistimi Zemljani, ki se jim bo to odkritje kar najbolje posrečilo.«

PRILOGA: Fotografije s snemanja suite #enostavnodrugačenBOŽIČ (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

CENTRAŠI V TALINU IN NOVA ERASMUS + AKREDITACIJA ZA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Dijaka GCC zastopala Slovenijo v Modelu Evropskega parlamenta v Estoniji, GCC prejela tudi Erasmus + akreditacijo za program predšolska vzgoja

Estonska prestolnica Talin je od 9. do 13. 12. gostila MEP – Model European Parliament, kjer sta Slovenijo zastopala dijaka Gimnazije Celje – Center (GCC) Andrea Damjanović in Gašper Hlupič. Na petdnevnem zasedanju sta z delegati iz 8 držav pripravljala resolucijo za Evropski parlament, in sicer kot člana odborov za ustavne zadeve, kjer so se mladi ukvarjali s širitvijo EU na zahodni Balkan oz. iskali načine, kako pomagati Srbiji, Bosni in Hercegovini, Albaniji, Črni gori in Kosovu pri izpolnjevanju vstopnih pogojev.

Med 7. in 14. 12. pa se je v Talinu na srednji šoli Tallinn English College mudila tudi profesorska delegacija z GCC. Tam so senčili kolege na delovnem mestu, spoznavali estonski šolski sistem, nacionalni kurikul, njihov način poučevanja s poudarkom na projektnem delu in rabi IKT ter metode igrifikacije, njihov način poučevanja in položaj učitelja v družbi ter delo z dijaki s posebnimi potrebami ter nadarjenimi.

V tem času je GCC dosegla tudi novica, da je šoli Evropska komisija oz. nacionalna agencija CMEPIUS podelila tudi akreditacijo za program Erasmus + za področje srednjega strokovnega izobraževanja v letih 2021-2027. Lansko leto je GCC že prejela akreditacijo za splošno izobraževanje. Gre za nov mehanizem EU, ki bo v okviru prihodnjega programskega obdobja omogočal lažjo pridobitev sredstev za projekte mobilnosti na področju šolstva. Za GCC od letos dalje to ob ostalih mobilnostih dijakov in učiteljev pomeni še prakso za dijake programa predšolska vzgoja v vrtcih v tujini. Tudi tokrat gredo zasluge za uspešno kandidaturo šolskemu E+ timu in več kot 20 uspešnim preteklim evropskim projektom.

GCC se ob programu Erasmus +, ki je namenjen zlasti mobilnostim in strateškim partnerstvom v šolskem prostoru, uspešno vključuje tudi v programe Evropskih socialnih skladov, Horizon in Creative Europe, ponašajo pa se tudi s statusom Šole ambasadorke Evropskega parlamenta in uspešno sodelujejo v programu MEP (model Evropskega parlamenta). GCC je leta 2019 prejela tudi Jabolko kakovosti, nacionalno priznanje za najboljše prakse mobilnosti in mednarodnega sodelovanja, leta 2021 pa visoko evropsko nagrado za inovativno poučevanje. Skupaj z ostalimi mednarodnimi projekti, ki niso del programa Erasmus +, se lahko na GCC pohvalijo s široko internacionalno partnersko mrežo, ki obsega že več kot 40 partnerskih institucij po celem svetu, zadnja »širitev« GCC v mednarodni prostor, pa je tudi Konfucijeva učilnica, ki je na šoli, kjer se lahko dijaki učijo kitajščine kot 3. tujega jezika, začela delovati v lanskem šolskem letu.

PRILOGA: Fotografija – Andrea Damjanović in Gašper Hlupič na MEP-u v Talinu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

55 PREŠERNOVIH PRIZNANJ ZA UVOD V PESTER DECEMBER NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center so tudi letos ob Ta veselemu dnevu kulture podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnje zmagovalce natečaja Naj kratka zgodba in zakorakali v pester veseli december  

Že več kot 10 let je 3. 12. na Gimnaziji Celje – Center (GCC) poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi šolska Prešernova priznanja ter razglasijo zmagovalce šolskega natečaja za naj kratko zgodbo. Na kulturni prireditvi z naslovom Sobivanje, ki je obenem tudi tema celotnega šolskega leta, so poudarili pomen kulture za slovensko identiteto v najširšem bivanjskem pomenu te besede, ki je v teh nenavadnih časih na posebni preizkušnji. Prireditev sta vodila drugošolka Špela Gobec in maturant Janez Simonič, obogatili pa dijaki z recitali sodobnih pesnikov in raznovrstnimi glasbenimi točkami. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do slovenskega kulturnega praznika 8. 2. 2022.

55 dijakinj in dijakov je za svoj izjemni prispevek h kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje dobilo šolska Prešernova priznanja, zmagovalke natečaja za Naj kratko zgodbo, ki ga že 14 let razpisuje knjižnica GCC, pa so postale Tea Simić, 4. b, in Eva Šket, 4. i, ki sta z zgodbami Briljantna barva hišnika in Kožuh prepričali strokovno komisijo ter Nina Šoštarič, 1. a, ki je z zgodbo Deklica med zvezdami prepričala bralce. Na natečaj je sicer letos prispelo 24 kratkih zgodb.

Prireditev je tradicionalno uvedla tudi pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki se zaradi aktualnih razmer delno seli na splet. 3. 12. so glasbeni sestavi GCC začeli s snemanjem prazničnega koncerta, ki ga bodo v čast dneva samostojnosti in enotnosti predstavili 23. 12. na kanalih YouTube in Facebook. Ta dan se je na šoli začela tudi dobrodelna akcija Anina zvezdica, ki jo tokrat pripravljajo v sklopu projekta Misija Človek, v prihodnjem tednu pa se zaključuje akcija Pismo za lepši dan, ki jo vodi Slovenska karitas. 15. 12. bodo v športni dvorani pripravili tradicionalno Centrovizijo in začeli s priložnostnimi prazničnimi glasbenimi intervencijami na hodnikih, 17. 12. je na programu umetniška Bela snežinka, na oknih šole umetniki pripravljajo prav poseben adventni koledar, na Savinjskem nabrežju pa bodo v družbi mnogih zasijali tudi trije lampijoni GCC. Cel december bodo dijaki programa predšolska vzgoja za vrtce iz regije izvajali tudi glasbeno pravljico Zimsko spanje. Koledarsko leto bodo na šoli zaključili z dnevi OIV in kariernim dnem, še vedno pa upajo, da bodo lahko v novo leto vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 6. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj, prejemnic priznanja za naj kratko zgodbo z mentoricama in utrinka s prireditve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945,

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj 2021:
Tjaš Esih, Lara Bračun, Ana Kumperger (vsi 2. č), Špela Irman, Rosana Pungeršek, Naj Zazijal, Ines Blatnik, Janja Šolinc (vsi 3. b), Nika Klaužer (3. c), Zarja Sagadin (3. č), Lovro Gubenšek, Aja Urlep (oba 3. d), Nuša Tovornik, Nina Tovornik, Maruša Smodej, Nuša Majcenovič, Žana Javorič, Anja Križnik, Anže Finkšt (vsi 4. a), Laura Potočnik, Maša Laznik, Ana Košir, Nia Ganzitti, Anika Brežnik, Pia Veniger Djuras (vse 4. b), Lara Felicijan, Eva Kot, Eva Krušnik, Martina Plankl, Nina Perko (vse 4. c), Lara Dobnik, Eva Javornik, Ema Lapornik, Nika Šlander, Jošt Bezgovšek (vsi 4. č), Valentina Livk, Benjamina Breznikar, Neža Kovač, Nika Krajnc, Janez Simonič (vsi 4. d), Ana Krajnc, Eva Majcen, Špela Potočnik (vse 4. h), Maša Kreže, Laura Penšek Kozmelj, Neža Artnak, Klara Eller, Emili Jenko, Kim Alizee Oven Lekše, Julija Potočnik, Nika Vrešnjak, Zala Vozelj (vse 4. i), Favstina Plavčak, Eva Osterc, Klara Tiselj (vse 4. j).

GCC MEDNARODNO O ODVISNOSTIH IN DELU ZA SKUPNOST

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Minule dni so na Gimnaziji Celje – Center z mednarodnimi mobilnostmi na Madžarsko in v Italijo nadaljevali z dvema projektoma programa Erasmus +, ki nagovarjata zelo aktualne družbene teme

Eno pomembnejših področij dela na Gimnaziji Celje – Center (GCC) so zagotovo mednarodni projekti s katerimi šola podpira vzgojno-izobraževalno delo v razredih in v prostor vnaša nove, inovativne ideje ter nagovarja aktualna vprašanja skozi poglede različnih domačih in mednarodnih praks. Minule dni so tako delegacije z GCC preživele na dveh projektnih sestankih projektov DEPEND in MAKE SENSE na Madžarskem in v Italiji.

Projekt DEPEND je nadaljevanje partnerstva med Islandijo, Norveško, Italijo, Hrvaško, Madžarsko in Slovenijo, prvo srečanje partnerjev pa je potekalo v Szegedu in Budimpešti med 8. in 12. 11, GCC sta zastopali obe svetovalni delavki – profesorici Helena Maher Resinovič in Nives Laul. Dvoletni projekt je namenjen izmenjavi dobrih praks na področju različnih oblik odvisnosti, med katerimi bo posebej izpostavljena odvisnost od digitalnih medijev. Do jeseni 2023 bodo skupine dveh profesorjev in dveh dijakov obiskali vse partnerske šole, prva država gostiteljica pa bo marca prihodnje leto prav Slovenija in z njo GCC. Cilj projekta je pregled dobrih praks na področju preventivnega dela in priprava gradiv za učitelje in mlade.

Triletni projekt MAKE SENSE pa nastaja v sodelovanju s partnerji iz Italije, Velike Britanije in Romunije. Njegov osrednji cilj je priprava didaktičnih materialov za učitelje v partnerskih šolah namenjene razvoju ključnih kompetenc evropskega podjetnostnega modela Entrecomp kot so ekonomska in digitalna pismenost, aktivno državljanstvo, komunikacija in podjetnost s poudarkom na delu za skupnost. Srečanje v Rimu, ki je potekalo med 10. in 13. 11., udeležila pa sta se ga prof. Rok Lipnik in ravnatelj Gregor Deleja, je bilo namenjeno predstavitvi prvih osnutkov didaktičnih materialov (GCC pokriva del ekonomske pismenosti za mlade) in razvoju evalvacijskih orodij, ki temeljijo na medvrstniškem vrednotenju in formativnem spremljanju. Sledi priprava učiteljev in pomladansko srečanje v romunskem mestu Konstanca.

Oba projekta dopolnjujeta druga mednarodna partnerstva in projekte GCC. Že v prihodnjih tednih bodo na šoli gostili delegacijo iz Poljske (tema inovativna učna okolja), delegacija dijakov in učiteljev pa se v začetku decembra odpravlja v Estonijo, kjer bodo dijaki v Talinu predstavljali Slovenijo kot mladinski delegati v okviru projekta Model Evropskega parlamenta, profesorji pa teden dni preživeli v družbi kolegov v tamkajšnjih srednjih šolah.

PRILOGA: Fotografije z Madžarske in Italije (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

ZGODBI O RESNICI IN ŽALOSTI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & DRUŠTVO GCC
SPOROČILO ZA JAVNOST

Dve novi slikanici za otroke iz serije Luka bere izpod peresa dijakov Gimnazije Celje – Center Ane Košir in Jona Kanjirja ter ilustracijami nekdanje dijakinje Maše Črešnik

Lanskega decembra sta Gimnazija Celje – Center (GCC) in Društvo GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake šole, izdala slikanico Tudi Luka nosi masko, avtorski prvenec dijaka programa predšolske vzgoje Jona Kanjirja z ilustracijami maturantke umetniške gimnazije likovne smeri Maše Črešnik. Izdaja je pomenila začetek projekta Luka bere (https://luka-bere.si/), ki ga Jon Kanjir, danes četrtošolec na GCC, razvija v okviru podjetniškega krožka GCC Start Up in je v novembru dobil svoje nadaljevanje z izdajo dveh novih slikanic Luka govori resnico in Luka premaga žalost ter ustvarjalni komplet, ki vsebuje 20 različnih pobarvank in set barvic v priročni embalaži s šilčkom ter spletnimi vsebinami. Ustvarjalni ekipi Jona in Maše se je letos pridružila še četrtošolka Ana Košir, ki je napisala zgodbo o resnici, Jon pa o žalosti, dveh pomembnih temah, ki jih oba avtorja in ilustratorka Maša Črešnik, danes študentka 1. letnika ALUO nagovarjajo skozi otrokom razumljivo zgodbo in privlačne vizualne podobe.

Projekt nadobudnega najstnika z velikim srcem želi nagovarjati najmlajše in jim pomagati pri razumevanju kompleksnih življenjskih tem in aktualnega dogajanja. Lansko slikanico, s katero je otrokom na razumljiv način približal epidemijo in spremenjeni način naših življenj, letos dopolnjujeta še dve, ki nagovarjata temo iskrenosti in resnice ter žalosti in žalovanja ob smrti. Jon Kanjir pravi, da je njegovo poslanstvo, da s tovrstnimi slikanicami in vsebinami otrokom pomaga, zato v prihodnosti načrtuje še več tovrstnih izdaj, z njimi pa želi povezati tudi ustvarjalce in različnih generacij. Ani, Maši in Jonu sta pri delu tudi letos pomagali prof. Tanja Štante Benčina, ki je poskrbela za jezikovni pregled in prof. Ana Pečnik, ki je poskrbela za oblikovanje in pripravo na tisk.

PRILOGA: Fotografija Ane Košir in Jona Kanjirja s slikanicama (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Jon Kanjir, avtor, 040 972 005,
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

PODJETNA JESEN NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Spiritov podjetniški vikend, PODVIG in dva evropska projekta na temo podjetnosti v (ob)šolski prostor Gimnazije Celje – Center ponovno vnašata inovativne ideje

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC), eni od razvojnih šol ESS projekta PODVIG (podjetnost v gimnazijah), šole koordinatorke strateškega partnerstva programa Erasmus + YESSS (Young Entrepreneurs at Secondary Schols) in partnerice strateškega projekta Make Sense  (socialno podjetništvo in mladi) na izzive aktualnega časa in vedno bolj nepredvidljive prihodnosti trga dela odgovarjajo s poudarjanjem razvoja mehkih veščin dijakov, ustvarjalnosti, podjetnostnih kompetenc, timskega dela in voditeljstva v najširšem pomenu te besede zlasti s povezovanjem formalnega in neformalnega izobraževanja. Na šoli v tem šolskem letu pripravljajo več kot 70 obšolskih dejavnosti in projektov, ki so večinsko prilagodili tudi za aktualne razmere pouka na daljavo.

Že tretje leto zapored so bili na GCC uspešni na javnem pozivu šolam za dodelitev spodbud namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki ga je objavil SPIRIT, javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, ki deluje pod okriljem gospodarskega ministrstva. Uspešno so pridobili sredstva za izvajanje podjetniškega krožka GCC Start Up, ki na šoli deluje že sedmo leto, pa tudi za organizacijo podjetniškega vikenda, ki so ga na šoli izvedli kot uvod v letošnje jesenske počitnice med 21. in 23. 10. 2021.

Podjetniški vikend je vodila ekipa 5 mladih podjetnikov – mentor podjetniškega krožka na GCC Luka Srbič, industrijska oblikovalka Veronika Rožmanc, oblikovalka Samata Pahole, mentor za računalništvo in spletno oblikovanje Ivan Srbič in mentor za trženje Aljaž Krajnc. Mentorji so skupino 30 dijakov usmerjali skozi vse korake: od iskanja ideje do pisanje poslovnega načrta in poslovnega govora (pitcha). V ospredju so bile ob poslovnih idejah mladih tudi trajnostne rešitve za njihovo uresničitev, upoštevajoč vse izzive današnjega časa – od okoljskih do družbenih. Večina mladih obiskuje tudi podjetniški krožek, tako da bodo ideje razvijali dalje, nekatere pa bodo že v jeseni poskušali umestiti na trg in preizkusiti v praksi.

Na GCC bo podjetnost tudi v prihodnosti ostala pomemben del (ob)šolskih dejavnosti. Poleg krožka načrtujejo še en podjetniški vikend v drugi polovici šolskega leta, posebne delavnice za dijake 2. letnikov, ki so vezane na karierni program, ki ga izvajajo na šoli, zelo intenzivno pa se nadaljuje tudi delo na evropskih projektih. Erasmus + projekt YESSS je z oktobrom vstopil v pilotno fazo, v kateri 9 učiteljev v večini oddelkov preizkuša podjetnostne metode dela v povezavi z učno snovjo, končni cilj projekta pa je priprava praktičnega e-priročnika za srednje šole o vključevanju podjetnostnih kompetenc v kurikularne vsebine in obšolske dejavnosti. Drugi Erasmus + projekt, Make Sense, pa bo z novembrskim srečanjem partnerjev v Rimu učiteljem in šolam ponudil kreativne delavnice, skozi katere bodo lahko šole razvijale tudi socialne vrednote in trajnostni razvoj pri reševanju izzivov v povezavi z rednimi kurikularnimi vsebinami.

PRILOGA: Fotografije s podjetniškega vikenda in delavnic za učitelje v projektu YESSS (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

VEČ KOT ŠTIRJE TISOČAKI ZA JUNAKE 3. NADSTROPJA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Z uspešnim 14. jesenskim dobrodelnim koncertom so dijaki Gimnazije Celje – Center ponovno dokazali, kako lahko z majhnimi koraki premikamo ta svet na bolje

Že štirinajsto leto zapored so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pripravili tradicionalni dobrodelni koncert, ki so ga v dveh izvedbah v sredo, 20. 10. 2021, z glasbenimi gosti z GCC pripravili za vse dijake šole, konec tedna pa bo na socialnih omrežjih šole in YouTube kanalu objavljen tudi posnetek. Organizacijo je tokrat prevzel 4. c-razred v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake šole, in skupaj s sošolci, učitelji, starši in podporniki so zbrali že več kot 4.000 evrov, ki so jih namenili društvu Junaki 3. nadstropja, ki povezuje otroke obolele z rakom in njihove družine. Z zbiralno akcijo nadaljujejo vse do 1. 11. in vabijo vse, ki želijo, da prispevke nakažejo na transakcijski račun soorganizatorja koncerta – Društvo za povezovanje učiteljev, dijakov in prijateljev Gimnazije Celje – Center, Kosovelova ulica 1, 3000 Celje, št. računa: SI56 0510 0801 5331 133, sklic: SI00 2991, namen: donacija za junake.

Na dobrodelnem koncertu, ki so ga organizatorji poimenovali Majhni koraki VELIKI JUNAKI so nastopili zasedbe LPS, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake GCC, The Šlagers z vokalnimi solisti Leni Star, Hajdi Sevčnikar, Klaro Tiselj, Filipom Vidušinom, Davidom Polance in prof. Danijelom Berdenom in učiteljska zasedba GCC kvintet.
Tudi letos koncert predstavlja eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. »Vsako leto znova, ko se seznanjamo z dijaškimi prostovoljskimi akcijami in pobudami, ki jih izvajajo pod okriljem šole, si rečemo, da se nam ob mladini s tako izraženim čutom za sočloveka, ni potrebno bati za prihodnost naše družbe. Neizmerno smo ponosni na naše dijake in upam, da bodo njihovi koraki glasno odmevali in v te človečnosti nenaklonjene čase vnašali upanje in svetlobo, da temeljne vrednote, ki so osnovno vezivo naše družbe, vendarle zopet prevladajo.«

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet in šola s programom MEPI pri svojem delu trudi poudarjati zlasti tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Za številne dejavnosti na področju dobrodelnosti in prostovoljstva je GCC Slovenska filantropija podelila tudi naziv Junaki našega časa. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, razvejano mrežo tutorjev in prostovoljcev ter z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, ekoakcijah zbiranja starega papirja, tonerjev in zamaškov, zbiranjem učbenikov, šolskih potrebščin in igrač ter sprotnimi odzivi na aktualne problematike.

PRILOGA: Fotografije z dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Nina Perko, 4. c, 031 898 454,
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

MAJHNI KORAKI ZA VELIKE JUNAKE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

MAJHNI KORAKI ZA VELIKE JUNAKE
Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje – Center bo letos potekal 20. 10., celoten izkupiček humanitarne akcije pa tokrat namenjajo junakom 3. nadstropja

Že štirinajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje – Center (GCC) in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa so tokrat namenjena otrokom, ki so zboleli za rakom in njihovim družinam. S koncertom se na GCC ne nadaljuje le teden solidarnosti, ampak se z njim tradicionalno začenjajo tudi druge dobrodelne in prostovoljske akcije, ki jih bodo dijaki in mentorji pripravili v tem šolskem letu. V duhu aktualnih razmer si bodo letošnji koncert, ki bo v sredo, 20. 10., v športni dvorani GCC v dveh izvedbah ogledali le dijaki in učitelji GCC, ki bodo oblikovali tudi program koncerta. Nastopile bodo šolske zasedbe LPS, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake, The Šlagers z vokalnimi solisti in učiteljska zasedba GCC kvintet. Šolski filmski krožek bo koncert posnel, uredil in med počitnicami objavil tudi na socialnih omrežjih šole, tako da bo v tej obliki dostopen širši javnosti.

Dobrodelni koncert, ki so ga organizatorji 4. c-razred naslovili Majhni koraki VELIKI JUNAKI, bo tudi osrednji dogodek tedna solidarnosti, ki bo na GCC letos mineval v duhu teme šolskega leta Sobivanje. Koncert tudi letos predstavlja eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem in bo tudi tokrat sproščen in razmišljujoč uvod v jesenske počitnice. Sredstva, ki jih zbirajo dijaki, učitelji in pokrovitelji, bodo letos namenjena Junakom 3. nadstropja, društvu, ki pomaga otrokom, ki so zboleli za rakom in njihovim družinam iz območja cele Slovenije.  Za ustanovitev društva so se odločili starši otrok, ki so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku pediatrične bolnišnice. Ker so stroški zdravljenja oziroma nadaljnje, zunanje oskrbe zelo dragi in jih zavarovalnica ponavadi ne krije v celoti, se starši pogosto srečujejo s finančnimi težavami. Poleg finančne podpore društvo nudi tudi psihološko in socialno pomoč, pomoč v obliki informacij, iščejo pa tudi možnosti izboljšav zdravljenja za vse otroke.Ker koncert ne bo odprt za širšo javnost, lahko vsi, ki želijo, prispevke nakažejo na transakcijski račun soorganizatorja koncerta – Društvo za povezovanje učiteljev, dijakov in prijateljev Gimnazije Celje – Center, Kosovelova ulica 1, 3000 Celje, št. računa: SI56 0510 0801 5331 133, sklic: SI00 2991, namen: donacija za junake.

Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že več kot desetletje pomemben del utripa na šoli, ki se ponaša z nazivom Slovenske filantropije Junaki našega časa in kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 70.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih  nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

»Za naš razred je organizacija jesenskega dobrodelnega koncerta GCC izjemna čas, saj nadaljujemo štirinajstletno tradicijo akcij, ki so od samega začetka plod dijaškega dela. Kljub temu, da čas trenutno ni namenjen množičnim dogodkom, se še bolj trudimo, da bi pri naših vrstnikih ozavestili pomen solidarnosti in empatije ter da bi skupaj ugotovili, da največ štejejo koraki, ki jih delamo skupaj. Četudi so majhni želijo priti daleč in v skupini donijo mogočno«, razlaga Nina Perko, predstavnica letošnjih organizatorjev koncerta.

»Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje šolo in lokalno okolje. S koncertom krepimo tudi zavedanje o tem, da lahko pomaga prav vsak in da je namen še vedno pomembnejši od višine prispevka« pove profesorica Marjana Turnšek, mentorica dijaške skupnosti.  

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. »Vsako leto znova, ko se seznanjamo z dijaškimi prostovoljskimi akcijami in pobudami, ki jih izvajajo pod okriljem šole, si rečemo, da se nam ob mladini s tako izraženim čutom za sočloveka, ni potrebno bati za prihodnost naše družbe. Ponosni smo nanje in upam, da bodo njihovi koraki glasno odmevali in v te človečnosti nenaklonjene čase vnašali upanje in svetlobo, da temeljne vrednote, ki so osnovno vezivo naše družbe, vendarle zopet prevladajo.«

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, sodelovanjem pri celoletni dobrodelni akciji #misijaČLOVEK, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo izmenjevalnico oblačil, akcijo Podari knjigo in učbenik, tutorsko mrežo ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu.

PRILOGA: Fotoutrinki z lanskega dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Nina Perko, 4. c, 031 898 454,
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

GCC PODJETNO IN IZKUSTVENO NA MEDNARODNIH MOBILNOSTIH

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

S srečanjem partnerjev mladinskega podjetniškega Erasmus + projekta YESSS v Konyi so se zaključile septembrske mednarodne mobilnosti Gimnazije Celje – Center

V turški Konyi je med 24. in 28. 9. potekalo srečanje partnerskih šol Erasmus projekta Young Entrepreneurs at Secondary Schools (YESSS), ki ga od leta 2019 koordinira Gimnazija Celje – Center (GCC). V strateškem partnerstvu katerega cilj je priprava sodobnega priročnika za krepitev podjetnostnih kompetenc v srednji šoli poleg GCC sodelujejo še National Management School of Sofia (Bolgarija), 32. gimnazija sv. Kliment Ohridski Sofija (Bolgarija), Gimnazija Kruševac (Srbija) in Meram Anadolu Lisesi Konya (Turčija). Na srečanju v Konyi so dorekli še zadnje podrobnosti projekta, ki po poletnem treningu 15 učiteljev multiplikatorjev v Sofiji prehaja v 6-mesečno pilotno fazo. V tem času bodo inovativne metode dela preizkusili pri (ob)šolskih dejavnostih s skupno 540 dijaki na treh partnerskih šolah.

Septembra pa se je z mobilnostjo dijakov in učiteljev na Finsko začel tudi projekt Students on the Move (Erasmus +, ključni ukrep 2), ki bo v prihodnjih dveh letih nagovarjal zlasti povezovanje med telesnimi in kognitivnimi sposobnostmi mladih. V okviru projekta Izkustveno učenje, ki se zaključuje prihodnje poletje, pa bo skupno 18 učiteljev z GCC na partnerskih šolah v Španiji, Nemčiji, Nizozemske, Estoniji in na Portugalskem raziskovalo dobre prakse učenja z izkušnjami in povezovanja teorije in prakse na področju srednjega splošnega in strokovnega izobraževanja. Med 19. in 25. 9. sta se v nemškem mestu Stade tako mudili profesorica nemščine in angleščine Tina Gorenšek in profesorica matematike Danijela Marolt, med 21. in 27. 9. pa sta pouk v naravi in delovnih organizacijah na Fuerteventuri (Kanarski otoki, Španija) raziskovala profesorica nemščine Marjana Turnšek in profesor geografije ter zgodovine Miha Gartner. Mobilnosti v okviru tega projekta se nadaljujejo že čez dobra dva tedna, in sicer na partnerskem srednješolskem centru Faitanar v Španiji in Freudenthal inštitutu v nizozemskem Utrechtu. Del aktivnosti šole v okviru programa Erasmus + pa so tudi gostovanja tujih profesorjev v Celju – septembra so na GCC gostili delegacijo iz poljskega Krakova.

Na GCC so mednarodne izmenjave za dijake ter učitelje pomemben del identitete in vizije šole. Za svoje delo na tem področju so prejeli tudi pomembne nagrade kot je Jabolko kakovosti, ki ga podeljuje nacionalna agencija Cmepius, med zadnje pa sodi prestižna evropska nagrada za inovativno poučevanje, ki jo je šoli 16. 9. podelila Evropska komisija. V tem šolskem letu je šola kot koordinatorica ali partnerska organizacija aktivna v skupno 9 projektih, ki se financirajo z evropskih oz. mednarodnih skladov.

PRILOGA: fotografije s srečanja partnerjev projekta YESSS v Turčiji ter s senčenja v Stadeju in na Furteventuri (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

GCC PREJEMNICA VISOKE EVROPSKE NAGRADE ZA INOVATIVNO POUČEVANJE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje – Center je z Erasmus+ projektom Uvajanje inovativnih učnih okolij postala ena izmed štirih slovenskih prejemnic Evropske nagrade za inovativno poučevanje v kategoriji splošno srednješolsko izobraževanje

Evropska nagrada za inovativno poučevanje se na pobudo Evropske komisije v letu 2021 podeljuje prvič. Cilji nagrade so počastiti dosežke učiteljev in šol ter izraziti priznanje za njihovo delo, opredeliti in spodbujati izjemne prakse poučevanja in učenja ter poudariti pomen programa Erasmus + za evropsko sodelovanje učiteljev in vzpostavitev evropskega izobraževalnega prostora. 16. 9. 2021 so na spletni podelitvi razglasili prve štiri slovenske zmagovalce in v kategoriji splošnih srednjih šol je nagrado prejela Gimnazija Celje – Center (GCC), med vrtci je bil nagrajen Vrtec pri OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, med osnovnimi šolami OŠ Bistrica ob Sotli, med strokovno-poklicnimi šolami pa Srednja zdravstvena šola Ljubljana. GCC je nagrado, ki bo vsako leto tematsko osredotočena (tokratna tema je učenje na daljavo in kombinirano učenje) prejela za projekt Uvajanje inovativnih učnih okolij, ki so ga na šoli v sodelovanju s partnerji iz Nemčije, Španije, Portugalske, Finske in Madžarske izvajali med leti 2017 in 2019.

Projekt je bil namenjen raziskovanju širših učnih okolij, zlasti učnim aktivnostim in projektom, ki podpirajo sodelovalno in izkustveno učenje in ki jih šole pripravljajo v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz lokalnega, nacionalnega in mednarodnega prostora. Eden najvidnejših rezultatov tega projekta je bila velika razstava o matematiki, ki so jo v Celju pripravili v sodelovanju z muzejem Mathematikum iz Gießna (Nemčija) in Otroškim muzejem Hermanov Brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje. S projektom so pomembno posegli tudi v področje organizacije dela na šoli, konceptov domačega in projektno-raziskovalnega dela, ki je podprlo nadgradnjo obstoječih in pripravo novih interdisciplinarnih tematskih sklopov na področju izbirnih predmetov za dijake gimnazijskih programov. Ob tem pa je projekt tudi dodatno podprl prizadevanja šole za večje povezovanje med formalnim in neformalnim izobraževanjem.

Na GCC mednarodno sodelovanje predstavlja pomemben del razvojnih načrtov, šola pa je tudi nosilka akreditacije Erasmus + za obdobje 2021-2027 in prejemnica Cmepiusove nagrade Jabolko kakovosti za mednarodna sodelovanja. Trenutno na GCC poteka 6 projektov programa Erasmus +, šola je tudi članica konzorcijev 3 ESS projektov in 1 projekta programa Creative Europe. Ravno v teh dneh se na Finskem mudi delegacija dijakov in učiteljev projekta Students on the move, strateškega partnerstva ključnega ukrepa 2, ki je namenjeno spodbujanju zdravega življenjskega sloga in raziskovanju telesne aktivnosti v povezavi s kognitivnimi procesi učenja. Septembra in oktobra bodo učitelji z GCC odpotovali na senčenja na delovnih mestih v Nemčiji, Španiji in na Kanarskih otokih, in sicer pod okriljem projekta Učenje z izkušnjami, konec septembra pa bo v turški Konyi potekalo srečanje partnerjev projekta YESSS, namenjenega razvoju podjetnostnih kompetenc pri dijakih in učiteljih.

PRILOGA: Fotografija udeležencev mobilnosti na Finsko – projekt Students on the move, september 2021 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

Pojdi na vsebino