2022/2023

DVE GLASBENI TURNEJI ZA KONEC SEZONE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gipsy sekstet in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center za konec sezone pripravili dve turneji na Primorsko in v Srbijo

V Piranu, Kruševcu in Vrnjački Banji (Srbija) je v preteklih dneh in tednih donela slovenska pesem mladih glasbenikov Gipsy seksteta in Fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje – Center (GCC). Ti so s tradicionalnima turnejama ob koncu šolskega leta zaključili pestro sezono 2022/2023. Med 18. in 20. junijem so mladi inštrumentalisti ene najmlajših glasbenih zasedb šole, ki jih vodi prof. Sašo Šonc, ustvarili nepozaben koncertni večer na piranskem Trgu 1. maja, in sicer v sodelovanju z Mešanim pevskim zborom Georgios iz Pirana. FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, Kvintet GCC, nova zasedba Fantje s centra ter del Okteta 9, pa je med 6. in 9. julijem obiskala južno Srbijo. Fantje so nastopili v Kruševcu in Vrnjački Banji, turneja pa je bila še en kamenček v mozaiku dolgoletnega sodelovanja med GCC in Gimnazijo Kruševac. Posebnost zaključne turneje fantov pa je tudi ta, da nanjo vsako leto povabijo nekdanje pevce in tako jih je letos v Srbijo potovalo skoraj 50, umetniško vodstvo pa sta si tokrat delila profesor Danijel Berden in Gregor Deleja.

Iztekajoča glasbena sezona je bila na GCC prva prava po dveh letih koronskih ukrepov. Šola je letos postala bogatejša kar za tri glasbene zasedbe – GCC pop zbor, ki ga vodi Sandra Feketija, dijaško zasedbo Rumeni sneg in Fante s centra, ki povezuje nekaj učiteljev in nekdanjih dijakov. Na šoli tako trenutno deluje 10 glasbenih zasedb. Šola je pripravila pet tradicionalnih koncertnih dogodkov (dobrodelni jesenski koncert, Miklavžev in Novoletni koncert, Pozdrav pomladi in Pomladni koncert), glasbene zasedbe so nastopile na več kot 40 dogodkih v Celju in Sloveniji, Dekliški pevski zbor GCC pa je osvojil tudi najvišje priznanje na regijskem tekmovanju, ki je maja potekalo v Črni na Koroškem.

23. avgusta bo novo sezono uvedel koncert učiteljske zasedbe Kvintet GCC in Fantov s centra, in sicer na Virštanju. Tudi prihodnja sezona obeta veliko pestrega dogajanja, ki bo ob koncertih v domačem Celju in Sloveniji vključevala tudi pestro mednarodno aktivnost in snemanja.

PRILOGA: Fotografiji obeh glasbenih zasedb s turnej ob koncu šolskega leta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
David Preložnik, 041 804 826,

Poletna muzejska noč 2023 Gimnazije Celje – Center

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

LITERARNO, LIKOVNO, FILMSKO IN GLASBENO DOŽIVETJE –  sobota, 17. 6. 2023, ob 18. uri v Galeriji AQ GCC

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, tudi  Gimnazija Celje – Center. Letos s posebnim programom. V »naši« Galeriji AQ GCC, ki je del umetniške četrti (U4) v starem mestnem jedru Celja, Na okopih 2 C (dostop: Gosposka ulica), smo pripravili:  

  • razstavo likovnih del naše nekdanje dijakinje Barbare Lipnik,
  • predstavitev literarne revije Podstrešje z gostjo Aleksandro Jelušič Piko, z dijaki GCC in II. gimnazije Maribor z mentorico Nino Medved,
  • projekcijo nagrajenih kratkih filmov dijakov in
  • predstavitveni film poslopja naše šole − kulturnega spomenika.

Odprtje razstave in projekcij filmov bo obogatila tudi glasba, nastopila bo Zara Kregar s spremljevalno glasbeno zasedbo: Ožbej Vačovnik Kotnik, el. Kitara; Tadej Zelenovič, bas kitara; David Marinšek, kahon, mentor Sašo Šonc, prof.

Barbara Lipnik, Introspekcije

Barbara Lipnik je nekdanja dijakinja; po končani umetniški gimnaziji leta 2017 je študij nadaljevala na Fakulteti za matematiko in fiziko, diplomirala je iz matematike in nadaljuje z magistrskim študijem.

Kljub svoji odločitvi, da se posveti naravoslovni vedi, se ves čas vrača k likovni umetnosti in slikanju.

Svojo strast do likovnega izražanja združuje z zahtevami študija in svoje ustvarjanje nadgrajuje z novimi likovnimi tehnikami in znanji. Že v srednješolskem obdobju je posebno pozornost namenjala opazovanju obrazov, njihovim različnim izrazom, kar je spretno vnašala v risbo.

Njene risbe obrazov so del grafične podobe Gimnazije Celje − Center.

Slikarsko interpretacijo lastnega obraza pa z leti le dopolnjuje. Razstavljene slike nas vodijo skozi njeno osebno pot, v kateri se sooča s svojimi strahovi, z radostmi, izzivi in  s cilji … Razstavljena je množica risb, digitalnih slik in akrilov na platnu. Razstava je potovanje skozi vizualne reprezentacije avtoričinega opazovanja sveta. Obiskovalce vabi, da si vzamejo čas za oddih in premislek o notranjih svetovih, ob tem pa spodbuja tudi k razmišljanju o lastnih doživljanjih, občutjih in vizijah.

Nekaj let je sodelovala tudi pri pripravah na sprejemne izpite, namenjene dijakom GCC, ki so vpisovali umetniške študije.

Predstavitev literarne revije Podstrešje

Letos bomo med bralce ponesli že sedmo revijo, ki je tokrat še obsežnejša, napolnjena z literarnimi in likovnimi deli dijakov GCC kot z gostujočo besedo literatov z II. gimnazije Maribor. Reviji smo letos dodali Predstrešje in s tem ponudili prostor literatom, ki so v svet literature šele stopili. Revijo bo pospremila na pot ptujska pesnica in pisateljica Aleksandra Jelušič Pika. Letošnjo revijo je pripravil uredniški odbor: K. Koželj, A. Kumperger in N. Grobelnik. Celostna podoba: A. Džakušič.

GCC- VideOris – projekcija filmov

V notranjosti galerije se bodo na platnu vrteli kratki filmi, ki so na različnih tekmovanjih kratkega filma prejeli najvišje zlato, srebrno ali posebno priznanje za filmske dosežke. Film Voda je npr. med drugim prejel najvišje priznanje strokovne komisije za celostno podobo, režijo in vizualne učinke. Mentorice vseh filmov so profesorice Nataša Grobelnik, Petra Lajlar in Maja Rak.

DA, BIL SEM NEPOTREBEN: Jure Fludernik, Blaž Klinar, Vid Čremožnik, Brin Zagoričnik, Janez Petriček

BILA SEM … ZLORABLJENA in VODA: Nika Zupančič, Aiken Maja Dobaj, Tjaša Safran, Brina Dolinšek, Ema Timošek

VERTIGO: Ana Mia Bedjanič, Nika Turnšek, Nadja Gorišek

OMAMA: Timotej Kristijan Kovač, Gašper Krajnc, Tjaš Esih

OZNAČENI: Nika Zatler, Jerneja Sikošek, Svit Zagoričnik

RESNICA!?:  Ema Kunej, Eva Krejić, Nena Tacer in Ana Dujaković

PREDSTAVITVENI VIDEO OB MUZEJSKI NOČI – GCC, SKOZI VELIKA VRATA V KULTURNI SPOMENIK

PRILOGA: Grafika dogodka in dva izdelka, ki sta del razstave Barbare Lipnik

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

VODEN OGLED 19. ŠTUDIJSKE RAZSTAVE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje – Center slovi po svojem programu umetniška gimnazija – likovna smer, ki bo prihodnje šolsko leto praznoval okroglo 20. obletnico. Letošnje šolsko leto zaokrožuje že 19. tradicionalna študijska razstava izdelkov dijakov programa umetniška gimnazija – likovna smer. Po slavnostnem odprtju na vseh treh lokacijah v prejšnjem tednu, smo organizirali še javno vodstvo po vseh treh lokacijah.

Vljudno vabljeni na JAVNO VODSTVO po 19. študijski razstavi izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri GCC v četrtek, 25. 5. 2023, ob 18.00. Pričeli bomo ob 18. uri z razstavo Lee Culetto in dijakinj UG v Galeriji AQ GCC (vhod z Gosposke 1), nato nadaljevali z ogledom študijske razstave vseh štirih letnikov UG v OSREDNJI KNJIŽNICI CELJE in z vodstvom zaključili v Likovnem salonu Celje (Trg celjskih knezov 9).
Vljudno vabljeni!

#GCC #enostavnodrugačni

PRILOGA: Fotografije odprtja študijske razstave, razstave v AQ GCC in Likovnem salonu CSU (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

MLADI SOCIALNI PODJETNIKI V ITALIJI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Mladi socialni podjetniki, dijaki 2. in 3. letnika Gimnazije Celje – Center, se te dni v Arezzu, Italiji srečujejo z dijaki italijanskih, romunskih in severno irskih šol, ki so v projektu Make Sense načrtovali svoje projekte socialnega podjetništva.

Prvi dan so si ogledali dve gimnaziji, Vittoria Conolla in Francesco Redi, popoldne je sledil ogled mesta in mestnega muzeja, dan pa so zaključili na večerji v tradicionalni italijanski trattorii.

Projekt Make Sense promovira socialno podjetnost in socialno podjetništvo v srednjih šolah in je namenjen iskanju novih načinov, kako socialno podjetnost in tudi podjetništvo približati dijakom in ga vključiti v kurikule vseh predmetnih področij.

Poleg projekta YESSS in Podvig, ki sta vsezana na podjetnost (del katerega je socialna podjetnost), na GCC izvajamo tudi projekt PROTECT, ki dijake skozi podjetnostne kompetence uči ustvarjati nova učna okolja (izobraževalna igra vlog – EduLARP) in podajanje vsebin na druge načine.

Inovativni pristopi, izmenjave in različni projekti so del rednega dogajanja na šoli, ki skrbi za iskanje novih rešitev, razvijanje kompetenc in širjenje znanja.

PRILOGA: Fotografije srečanja v Arezzu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

GLASBENI APRIL V CELJU

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Knežje mesto slovi po odličnih glasbenikih. Ena najbolj prepoznavnih ljubiteljskih dejavnosti v Celju je vedno bilo zborovsko petje. To želimo ohraniti, za to skrbimo in se trudimo zlasti na celjskih osnovnih in srednjih šolah, kjer imamo odlične mladinske zbore. Mednje sodijo prav gotovo tudi vsi vokalni in glasbeni sestavi GCC.

Tudi tokrat bomo na koncertu prisluhnili ubranemu petju DPZ GCC pod vodstvom profesorja Davida Preložnika, Noneta GCC pod vodstvom profesorice Barbare Arlič Kerstein, FAVOZE pod vodstvom profesorja Danijela Berdena. Nastopil bo tudi naš učiteljski Kvintet GCC. Instrumentalno bo dogodek popestrila zasedba Gipsy sekstet GCC, ki jo vodi profesor Sašo Šonc.

Program smo v čast našemu mestu in državi ter visokih jubilejev obarvali praznično in ga zaznamovali z mladostnimi odtenki slovenskih barv.

V aprilu, prazničnem mesecu Mestne občine Celje, bo knežje mesto ponovno zazvenelo v radostnih pesmih otrok in mladih, saj se v mesto vrača Mladinski pevski festival 2023, tokrat po nekajletnem premoru spet kot večdnevni dogodek! Tradicija te pevske manifestacije v Celju poteka že od leta 1946 in letošnje pevsko srečanje bo nacionalnega značaja z otroškimi in mladinskimi zbori iz naše države. Letos se bo festival z različnimi dogodki odvijal med 17. in 24. aprilom.

V ponedeljek, 17. aprila 2023, se bo ob 16. uri v veliki dvorani Celjskega doma začelo srečanje srednješolskih zborov, pevski dogodek, ki že drugo leto zapored spodbuja sodelovanje in povezanost med šolami. V Celje prihaja več kot 300 pevcev in zborovodij iz Ljubljane, Maribora, Brežic in Celja ter študentje glasbene pedagogike iz mariborske in ljubljanske univerze, saj bo koncertnemu delu sledilo tudi strokovno srečanje glasbenih pedagogov.

PRILOGA: Fotografije lanskega pomladnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

GCC DEL MODELA ZDRUŽENIH NARODOV V NEW YORKU

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Od 24. do 26. 3. je v New York-u potekal model Združenih narodov z udeležbo 11 dijakov Gimnazije Celje – Center

V petek, 24. 3. 2023, se je v New York-u začel dogodek Change the World Model United Nations New York 2023, ki ga je pripravila nevladna organizacija Asociazione Diplomatici iz Italije. Preko 5.000 učencev, dijakov in študentov s celotnega sveta je sodelovalo v simulaciji delovanja Združenih narodov. Vsak je zastopal dodeljeno državo v enem od komitejev (splošno zasedanje, UNHCR, WIPO, ECOSOC, WHO, FAO, DISEC, UNESCO, varnostni svet) in sodeloval pri pripravi resolucij, vlaganju zahtevkov, pogajanjih, debatah, … Enajst dijakov drugega in tretjega letnika – Eva Žlavs, Festina Thaqi, Jaka Knez, Julija Gorišek, Lan Resinovič, Nika Homšak Godler, Petra Korenjak, Rožle Mulej, Viktorija Brecl, Žan Pikelj in Žiga Černoša – se je aktivno udeležilo vseh srečanj, skupaj s spremljevalcema (Mateja Glušič Lenarčič in Rok Lipnik) so soustvarjali del modela Združenih narodov.

Del zasedanj in zaključek je potekal tudi na sedežu Združenih narodov, kar je bilo posebno doživetje in pravi občutek, ki ga lahko da le velika dvorana Združenih narodov v New Yorku.

Poleg konference so se naši udeleženci sestali tudi z namestnico veleposlanika na Stalnem predstavništvu pri OZN New York, kjer so dobili še globlji vpogled v delovanje slovenske misije, naših prizadevanj za nestalno članstvo v varnostnem svetu ZN in naših prioritetah ter diplomatski poti, ki je v Sloveniji na voljo dijakom oz. študentom.

New York vsekakor ne razočara s svojo velikostjo, impozantnostjo, širino in tudi pestrostjo. Dijaki so izkusili mnogo novega, spoznali druge kulture, delovanje ZN, diplomatsko delo, navezali so ogromno stikov in doživeli utrip velikega mesta. Vse to ne bi bilo mogoče brez naših podpornikov – Vzajemna, Zlatarna Celje, Cinkarna Celje, BKS Bank, Elektrosignal, MTE inženiring, Simbio, Weishaput, Gradbeništvo Kramer, Inštalacije Razgoršek, LX Nav, Celjske lekarne, SURF, Comtron, Njiva, Petre in Juteks. Hvala!

PRILOGA: Fotografije z zasedanj MUN, v mestu in na Stalnem predstavništvu pri OZN New York (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

AQ GCC: VTISI IN ODTISI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Razstava grafik Eve Šuster Orglež z dijaki 3. letnika umetniške gimnazije  –   likovna smer

S kulturnim prispevkom na odprtju razstave sodelujejo člani Dijaške Iniciative za Kulturo, Znanost in Šport GCC.

Eva Šuster Orglež je nekdanja dijakinja Gimnazije Celje Center- umetniška smer. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je diplomirala iz smeri slikarstva ter končala magistrski študij na smeri umetniške grafike. Deluje v polju slikarstva in grafike, razstavlja doma in v tujini ob tem pa se ukvarja tudi s pisanjem poezije, ki je tesno povezana z njenim likovnim ustvarjanjem.

Z dijaki 3. letnika umetniške gimnazije  –   likovna smer, je Eva Šuster Orglež v februarju in marcu letos v sodelovanju z Andrejo Džakušič izvedla grafično delavnico globokega tiska. Na delavnici so se mladi ustvarjalci spoznali z obširnejšim pojmom grafike, njenimi procesi; od premišljene priprave skice, do prenosa skice na ploščo, postopkom obdelave grafične cinkove plošče, do končnega tiska. Ustvarjali so v tehnikah suhe igle, jedkanice in reservaža. Glede na to, da je bil za mlade likovnike to prvi stik grafično tehniko globokega tisk, so se z novimi tehnikami spoprijemali pogumno in ustvarjalno, kar se kaže skozi njihova nastala grafična dela, grafične liste, ki jih na skupinski razstavi v AQ galeriji razstavljajo skupaj z umetnico in ustvarjajo zanimiv medgeneracijski likovni dialog.

Šuster Orgležova je za to skupinsko razstavo izbrala nekaj grafičnih listov iz njene zadnje serije z naslovom SABA, POROTA JE ILUZIJA ČASA. Serija se ukvarja s tematiko spomina, praznine v spominu, ki vseskozi vznika v svoji nevidnosti in nas opozarja, da je kljub vidnemu manjku, iztrganosti iz nekega časa, prostora, še vedno tu. Ničnost ne obstaja. S spominom, ki je stvar preteklosti, njenih sledi, ki so zarisane v človeški psihi. Njeni grafični listi so polni fragmentov, ki jih je priklicala iz svoje preteklosti in jih odtisnila na papir. Reflektirajo se skozi simboliko rečne podobe vode, ki vzpostavlja dialog s kamnom. Serija  nas napeljuje na premislek o krhkosti, ruševinah in odtisih preteklosti. Beseda SABA v nekaterih vzhodnih kulturah pomeni neposnemljivo rjo, čar starosti oziroma patino časa. Kot element lepote v japonski kulturi uteleša vez med umetnostjo in naravo. Je preperel kamen, razcefranost, ki priča o mnogih rokah, ki so se dotikale slike na njenem robu. Je očarljiva spremljevalka, ki je ni mogoče posnemati in jo s seboj prinese le čas.

AQ galerija GCC, odprtje v četrtek, 23. 3. 2023 ob 13.00, vstop prost!

PRILOGA: Grafična podoba dogodka in fotografije delavnic pred razstavo (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

POZDRAV POMLADI ŽE PETNAJSTIČ ZAPORED

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalna prireditev Pozdrav pomladi Gimnazije Celje – Center bo letos posvečena slovanskim jezikom

V torek, 21. 3. 2023, ob 19.00 se bo v celjskem Narodnem domu začela tradicionalna prireditev Pozdrav pomladi, ki je posvečena svetovnemu dnevu poezije in začetku pomladi. Pester literarno-glasbeni program pripravljajo dijaki GCC z gosti, na odru pa bodo zazveneli verzi in glasba v 8 slovanskih jezikih. Vodilo prireditve, ki jo bomo izvedli na svetovni dan poezije, ostaja medkulturni dialog in odkrivanje umetnostnih zakladov tujih kultur.

Prepričani smo, da lahko medkulturni dialog in spoznavanje tujih kultur bistveno prispeva k izboljšanju odnosov doma in po svetu. Vsakoletni projekt, ki ga pripravljamo že petnajstič zapored, je tokrat namenjen grajenju lepše in boljše prihodnosti – strpne, mirne, brez nasilja.

Nastopile bodo vse GCC zasedbe – Dekliški pevski zbor, Nonet, FaVoZa, The Šlagers, Gipsy kvintet, poleg njih pa še posebni gosti in recitatorji.

V torek, 28. 3., ob 17.00 pripravljamo tradicionalen Vrtiljak programa predšolska vzgoja v Celjskem domu, v četrtek, 20. 4., pa veliki pomladni koncert v Narodnem domu Celje ob 19.00.

PRILOGA: Fotografije lanskega večera Sobivanje/nebeneinander ob svetovnem dnevu poezije in grafike letošnjega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

EVROPSKA POMLAD NA GIMNAZIJI CELJE – CENTER

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Februar je na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prinesel obilico evropskih dogodkov. Na dvotedensko spremljavo pouka v februarju obisk vrača dijakinja iz Itzehoe v Nemčiji, ki je našo tretješolko Zojo Ano Marolt gostila v svojem domačem kraju v začetku meseca.

V Bruslju nas je ekipa dijakov (Lin Šuster, David Marinšek in Živa Cerovec) zastopala na Model European Parliament (MEP), dogodek pa so izkoristili predvsem za navezovanje stikov in kot vajo za marčevski obiski MUN v New Yorku.

Na Severno Irsko sta se konec meseca podala Danijela Marolt in Rok Lipnik, ki bosta v Erasmus+ projektu Make SENSE v Belfastu predstavila dosedanje rezultate vpeljave socialnega podjetništva v pouk na GCC in pridobila bogate izkušnje partnerjev iz Italije, Romunije ter Severne Irske na tem področju. Projekt se bliža zaključni fazi, kjer bodo partnerji pripravili priročnik za celovito vpeljavo podjetnosti v šolske sisteme. Projekt uspešno dopolnjuje delo v Erasmus+ projektu YESSS, kjer smo pripravili priročnik za podjetnost v srednjih šolah.

Skupina učiteljic, ki razvijajo čuječnost v šolstvu in pri pouku, se je udeležlia seminarja na temo čuječnosti na Cipru. Novi pristopi, sodobno in vzpodbudno okolje ter izkušnje so osnova za uspešno delo, ki se ga lahko prenese tudi na naš šolski sistem.

Velika skupina dijakov in učiteljev pa se je tik pred zaključkom meseca odpravila na enotedensko izmenjavo v Kruševac, kjer nas na partnerski Gimnaziji pričakujejo z vsebinami povezanimi s trajnostjo, inovativnimi učnimi metodami in razvojem podjetnosti ter kariere.

V začetku meseca marca se na Finsko odpravlja skupina dijakov in učiteljev, ki bodo spremljali pouk v finskem izobraževalnem sistemu. Takoj za tem bomo na GCC gostili skupino učiteljev in dijakov s Švedske, v sredini meseca pa se skupina dijakov odpravlja v Mol, Belgijo, konec meseca pa še ena skupina dijakov odhaja v Konstanco, Romunijo.

PRILOGA: Fotografije Make SENSE (februar 2023, Belfast), MEP (februar 2023, Bruselj), čuječnost (februar 2023, Ciper)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

PESTER EVROPSKI FEBRUAR NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

S senčenji učiteljev in dijakov, projektnimi srečanji in informativnimi dnevi v pester februar

Februar na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prinaša obilico evropskih dogodkov. Z dvotedenskega senčenja pouka se je konec januarja vrnila dijakinja 3. letnika Zoja Ana Marolt, ki je na Auguste Viktoria Schule v Itzehoe spremljala pouk gimnazijskega programa v Nemčiji. V februarju pa obisk vrača dijakinja, ki jo je gostila v Nemčiji, in bo spremljala pouk na GCC dva tedna.

V Bruslju se nahaja ekipa dijakov (Lin Šuster, David Marinšek in Živa Cerovec), ki nas zastopa na Model European Parliament (MEP), spremlja jih Petra Lajlar.

Pravkar sta na poti v Poggibonsi (Italija) svetovalni delavki Nives Laul in Helena Maher Resinovič, ki sodelujeta v Erasmus+ projektu Depend, kjer je vodilna tema odvisnost in izmenjava praks med sodelujočimi šolami iz Slovenije, Hrvaške, Islandije, Norveške, Madžarske in Italije.

Na senčenje dela učiteljev pa so pravkar prišli učitelji iz španskega mesta Denie, ki bodo en teden na GCC spremljali inovativne pristope in dobre prakse prenesli v svoj šolski sistem.

Na Severno Irsko pa se konec meseca podajata Danijela Marolt in Rok Lipnik, ki bosta v Erasmus+ projektu Make SENSE v Belfastu predstavila dosedanje rezultate vpeljave socialnega podjetništva v pouk na GCC in pridobila bogate izkušnje partnerjev iz Italije, Romunije ter Severne Irske na tem področju. Projekt se bliža zaključni fazi, kjer bodo partnerji pripravili priročnik za celovito vpeljavo podjetnosti v šolske sisteme. Projekt uspešno dopolnjuje delo v Erasmus+ projektu YESSS, kjer smo pripravili priročnik za podjetnost v srednjih šolah.

Velika skupina dijakov in učiteljev pa se tik pred zaključkom meseca odpravlja na enotedensko izmenjavo v Kruševac, kjer nas na partnerski Gimnaziji pričakujejo z vsebinami povezanimi s trajnostjo, inovativnimi učnimi metodami in razvojem podjetnosti ter kariere.

En od vrhuncev šolskega leta so tudi informativni dnevi in veseli smo, da jih bomo lahko izvedli v živo, tokrat v osveženi in pomlajeni obliki – 17. in 18. 2. na GCC.

PRILOGA: Fotografije preteklega srečanja Depend (december, Čakovec), Make SENSE (oktober, Celje), YESSS (september, Sofia), razstava Špele Guček v AQ (januar)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

NA GCC V NOVO LETO VSTOPILI KULTURNO

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Z novoletnim koncertom in razstavo na GCC napovedali pestro in razgibano drugo polovico šolskega leta

Že osemindvajsetič zapored so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v novo leto vstopili z velikim koncertom glasbenih zasedb, ki so ga 4. januarja v sodelovanju z Mešanim mladinskim pevskim zborom II. gimnazije Maribor pripravili v cerkvi sv. Duha v Celju. Številno občinstvo je lahko prisluhnilo izbranemu programu del, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas, osrednja točka večera pa je bila jazz maša Missa Rotna danskega skladatelja Holbecha. Tako kot vse ostale prireditve, je bil tudi novoletni koncert posvečen 110-letnici šole in letošnjemu sloganju Prihodnost je zdaj!

Novo leto pa prinaša tudi novo obletnico, saj bo jeseni minilo 20 let od ustanovitve najmlajšega med izobraževalnimi programi na GCC – umetniške gimnazije likovne smeri. V začetku januarja se je prav tako tradicionalno v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu odprla razstava likovnih izdelkov dijakov likovne gimnazije. Tokrat je posvečena lanskemu jubilejnemu letu Jožeta Plečnika in zanimivih likovnih študij, ki so jih dijaki pripravljali po navdihu tega svetovnega arhitekturnega mojstra, ki je s svojimi deli bogato zaznamoval slovensko in mednarodno arhitekturno krajino.

Letošnji cikel razstav v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju – 110-letnici šole, bo po razstavah Daše Vinšek in Karin Vrbek, Aljoše Videtiča, Matevža Bervarja, dijakov GCC in predstavitvi skupnega projekta Društva likovnih umetnosti Celje in GCC, ki je nastal v sklopu festivala umetnosti v javnem prostoru − Vstop prost/Admission Free, nadaljevala prva letošnja razstava, ki jo je pripravila naša bivša dijakinja Špela Guček. Največ se ukvarja z medijem gvaša, tempere, akrila in oljnih barv, saj je svoje delo začela s klasičnim slikarstvom in se kasneje usmerila v knjižno slikarstvo. Odprtje razstave bo v četrtek, 19. 1., ob 19. uri v Galeriji AQ GCC.

V drugi polovici šolskega leta se na GCC obeta pestro dogajanje. Ne le na področju šolskega dela, ampak tudi tekmovanj, mednarodnih aktivnosti, mladinskega raziskovalnega dela, športa in kulture. Prav kulturni utrip bo najbolj zaznamoval praznovanja 110. jubilejnega šolskega leta, ne le v februarju, kjer se bodo na GCC poklonili slovenskemu kulturnemu prazniku, ampak tudi pomladi s prireditvami ob svetovnem dnevu poezije, Pomladnim koncertom, koncertnimi gostovanji.

PRILOGA: Fotografije z novoletnega koncerta 2023 in razstave likovnih del v Žalcu

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49,

MENJAVA VODSTVA GIMNAZIJE CELJE – CENTER

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

30. 12. se z Gimnazije Celje – Center poslavlja Gregor Deleja, vršilec dolžnosti bo z 31. 12. postal Rok Lipnik, dosedanji pomočnik ravnatelja in profesor matematike na GCC

Svet zavoda Gimnazije Celje – Center (GCC) se je na izredni korespondenčni seji, ki je potekala med 23. in 27. 12. seznanil z odstopom ravnatelja Gregorja Deleje, ki je šolo vodil od aprila 2014. Na čelu GCC ga bo nadomestil Rok Lipnik, ki je bil od leta 2020 eden od pomočnikov ravnatelja, sicer pa je med dijaki in kolegi znan kot izjemno uspešen in priljubljen profesor matematike ter vodja mnogih nacionalnih in evropskih projektov, ki so oz. potekajo na šoli. Gregor Deleja se z GCC odpravlja na Mestno občino Celje, kjer bo z 31. 12. imenovan na mesto vršilca dolžnosti direktorja občinske uprave.

Kontakti v. d. ravnatelja GCC: , 041 392 949

PRILOGA: Fotografija v. d. ravnatelja GCC prof. Roka Lipnika

NOVOLETNI KONCERT GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Glasbeniki z GCC bodo drugi del sezone osemindvajsetič zapored začeli s tradicionalnim novoletnim koncertnim dogodkom 4. januarja ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje – Center (GCC), ki letos beležijo že 65. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone že osemindvajsetič zapored vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo v sredo, 4. 1. 2023, ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju, tako kot vse preostale prireditve letošnjega šolskega leta pa bo posvečen 110-letnici GCC. V goste so tokrat povabili Mešani mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor pod vodstvom Viljema Babiča, ki bo skupaj z Dekliškim pevskim zborom GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZo pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonetom GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, GCC kvintetom, in zasedbama GCC gipsy kvintet in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca izvedel slovito delo Missa Rotna danskega skladatelja Benta Pedra Holbecha. Ob jazz maši, ki bo povezala vse sestave, se bodo sestavi predstavili še posamično s pestrim programom del iz slovenske in evropske glasbene zakladnice, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas.

Novoletni koncert je tudi tradicionalni uvod v drugi del sezone, ki jo povezuje osrednja tema letošnjega šolskega leta na GCC »Prihodnost je zdaj!«. V vabilu na koncert so mladi glasbenice in glasbeniki zapisali takole: »Prihodnost je jutri. Prihodnost je zdaj. Prihodnost bo jutri postala sedanjost. Premoremo moč in odgovornost, da se prebudimo v boljši svet? Kot kažejo izkušnje, vidnih rezultatov ni mogoče doseči kar čez noč. Še več: ne glede na ves razvoj še vedno pogosto naletimo na nerazumevanje in odklonilen odnos do pobud za izboljšanje. Na podlagi temeljnih vrednot moramo sprejeti in sooblikovati nove ideje. Veliko vlogo ima izobraževanje, ki mora mladostnike spodbuditi k prevzemanju aktivne vloge v lastnem osebnostnem razvoju in vključevanju v lokalno okolje ter jih vzgajati za odgovoren napredek v dobro vseh. Svet lahko spreminjamo le tako, da začenjamo pri sebi, zato moramo o prihodnosti razmišljati velikopotezno in z zavedanjem, da prihodnost ni naša usoda, ampak naša izbira.«

Za več kot 180 GCC-jevk in GCC-jevcev, ki jih povezujejo glasbeni sestavi šole, bo prihodnost zelo pestra. Januar bo minil v znamenju intenzivnih priprav in snemanj, februarja pripravljajo projekt ob slovenskem kulturnem prazniku, marca koncert ob svetovnem dnevu poezije, aprila jih čaka pomladni koncert in revije, maja akademija ob koncu šolskega leta in regijska tekmovanja, konec šolskega leta pa bo minil tudi v znamenju mednarodnih turnej ter poletnih nastopov v parku za šolo in središču mesta.

PRILOGA: Fotografiji z novoletnega koncerta 2022 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

MEDNARODNI ZAKLJUČEK LETA NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaključek koledarskega leta na GCC mineva tudi v znamenju Evropske unije in mednarodnih aktivnosti

Pomemben del dejavnosti Gimnazije Celje – Center, ki z več kot 1000 dijaki in zaposlenimi sodi med večje srednje šole na Celjskem, predstavljajo različni mednarodni projekti, ki dopolnjujejo šolsko in obšolsko delo ter mlade in učitelje spodbujajo k aktivnemu državljanstvu in nenehnemu kariernemu razvoju. Šola je tudi nosilka naziva Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in Erasmus + akreditacij za splošno ter poklicno-strokovno izobraževanje 2021-2027, članica večih konzorcijev projektov ESS, pohvali pa se lahko tudi z obširno mednarodno partnersko mrežo, kjer se povezujejo z več kot 100 srednjimi šolami, inštituti in fakultetami po vsem svetu. Slogan letošnjega jubilejnega, 110. šolskega leta, Prihodnost je zdaj! usmerjajo tudi v krepitev mednarodnih aktivnosti, ki so v preteklih dveh letih zaradi pandemije, večinoma potekale le v spletni obliki.

December na GCC tako mineva v znamenju prijav novih projektov ter mobilnosti. Četrtošolki Saša Semprimožnik in Mateja Krznar sta med 12. in 14. 12. zastopali slovenske barve na srečanju mladih ambasadorjev iz vse EU, ki je potekalo v Strasbourgu. Zanimive delavnice v Evropskem parlamentu o aktualnih izzivih EU (energetska kriza, podnebne spremembe, migracije) je obogatila tudi udeležba na podelitvi prestižne nagrade Saharova, ki jo od leta 1988 podeljuje EU. Ob prejemu je mlade nagovoril ukrajinski predsednik Zelenski, v razpravi z dijaki pa je sodeloval župan ukrajinskega mesta Melitopol. Teden dni prej (4.-8. 12.) pa je v Bruslju potekala zaključna konferenca E+ projekta YouPart, ki sta ga v Sloveniji zastopala Humanitas in Mreža MaMa. Del delegacije so bili tudi tretješolca Jošt Gluk in Jure Šantej ter nekdanji dijak GCC Kristjan Veber. Na zadnji konferenci posvečeni evropskemu letu mladih, so mladi iz Avstrije, Češke, Grčije, Italije, Slovenije in Srbije evropskim poslancem na okrogli mizi predstavili njihove poglede na področja okolja, gospodarstva, zdravstva in športa.


9. 12. pa se je v Madžarskem zaključilo tretje srečanje E+ projekta DEPEND, kjer GCC sodeluje kot partnerska organizacija. Mladi in učitelji z Islandije, Norveške, Italije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije so nadaljevali z aktivnostmi priprave pobud in preventivnih akcij za preprečevanje kemičnih in nekemičnih odvisnosti v šolskem prostoru.

GCC je ob koncu leta 2022 sicer aktivna v skupno 12 mednarodnih projektih, v tem letu pa so uspešno zaključili 4 projekte. Kot eno najaktivnejših članic mreže šol Unesco ASP, pa so ob koncu leta dobili tudi povabilo na modelno zasedanje Združenih narodov, kjer bo šolo konec marca 2023 zastopalo 12 dijakinj in dijakov. Zelo smeli so tudi načrti za prihodnost, saj si želijo krepiti tudi obiske tujih delegacij, zlasti pa učiteljev in strokovnjakov na šoli, vse z željo, da pouk in projektno-raziskovalno delo še bolj usmerijo v odgovore, ki jih od mladih generacij terjajo izzivi aktualnega sveta.

PRILOGA: Fotografije iz Strasbourga, Bruslja in Szegeda (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

ODPRTI PROSTORI UMETNOSTI: PRIHODNOST JE ZDAJ!

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Instalacija v javnem prostoru ob 110-letnici Gimnazije Celje – Center bo dopolnila pester decembrski kulturni utrip na šoli in v knežjem mestu

Letošnji cikel razstav v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju – 110-letnici šole, bo po jesenskih razstavah Daše Vinšek in Karin Vrbek, Aljoše Videtiča, Matevža Bervarja in dijakov GCC dopolnila predstavitev skupnega projekta Društva likovnih umetnosti Celje in GCC, ki je nastal v sklopu festivala umetnosti v javnem prostoru − Vstop prost/Admission Free. Tega že nekaj let zapored pripravljajo za dijake umetniške gimnazije likovne smeri v obliki delavnic, ki so načrtovane kot prečenje umetnosti z različnimi drugimi področji. Letos z dijaki sodeluje vizualna umetnica Keiko Miyazaki, rezultate pa bodo na GCC predstavili v odprtem javnem prostoru – v atriju Umetniške četrti in na brvi »pri splavarju«, ki povezuje levi in desni breg Savinje. Odprtje razstave bo v četrtek, 14. 12., ob 19. uri v Galeriji AQ GCC.

Vizualna umetnica Keiko Miyazaki je dijake na likovni delavnici z naslovom “Prihodnost je zdaj!” (gre za krovno temo šolskega leta na GCC, op. p.), seznanila s kaligrafskimi veščinami, ki jih je prinesla z rodne Japonske. Skupaj z dijaki je ustvarila kaligrafsko poslikavo trakov večjih dimenzij, ki se vsebinsko vežejo s časom pričakovanja novega leta in prihodnosti, vse z vizijo umestitve v javni prostor. Delavnica izhaja iz japonske tradicije imenovane omikuji, ki pomeni zapisovanje besedil na lističe, ki jih na Japonskem kot prerokbe za prihodnost, zavezujejo na drevesa ali pa posebna žičnata stojala postavljena na odprtem. Dijaki so izbrane besede prepisali in prerisali na trakove, ki jih bodo obesili na prosto na brvi čez Savinjo. Tako bo nastala instalacija v javnem prostoru, ki bo dopolnila praznično prednovoletno okrasitev v času, ko večina družbe zre onkraj novega leta v prihodnost. Rezultate delavnice bodo dijaki predstavili tudi v Galeriji AQ GCC, ker sicer podaljšujejo tudi izjemno uspešno in obiskano razstavo Risopiski nekdanjega dijaka GCC in študenta ilustracije na ALUO Matevža Bervarja.

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri, ki galerijo tudi upravljajo.

Dogodek dopolnjuje pester decembrski kulturni utrip na šoli (Miklavžev koncert, 1. 12., Ta veseli dan kulture, 5. 12., Anina zvezdica, 5.-16. 12., koncert glasbenih zasedb GCC v Mariboru, 8. 12., Centrovizija, 15. 12., veseli december, 16.-23. 12.), ki se bo tradicionalno sklenil z dnevi drugačne šole (21.-23. 12.) oziroma novoletnim koncertom glasbenih sestavov GCC v sredo, 4. 1., ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGE: fotografije instalacij (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

55 PREŠERNOVIH PRIZNANJ IN TRI NAJ KRATKE ZGODBE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center so tudi letos ob Ta veselemu dnevu kulture podelili šolska Prešernova priznanja in razglasili letošnje zmagovalce natečaja Naj kratka zgodba

Že več kot 10 let je Ta veseli dan kulture na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi šolska Prešernova priznanja ter razglasijo zmagovalce šolskega natečaja za naj kratko zgodbo. Na kulturni prireditvi z naslovom Prihodnost je zdaj! (gre za krovno temo jubilejnega, 110. šolskega leta na GCC, op. p.) in ki je potekala 5. 12. na GCC, so poudarili pomen kulture za prihodnost naše družbe in sveta.  Prireditev so obogatili dijaki z recitali sodobnih pesnikov in raznovrstnimi glasbenimi točkami. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do svetovnega dneva poezije, ki ga praznujemo 21. marca.

55 dijakinj in dijakov je za svoj izjemni prispevek h kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje dobilo šolska Prešernova priznanja, zmagovalke natečaja za Naj kratko zgodbo, ki ga že 15 let razpisuje knjižnica GCC, pa so postale Ana Kumperger, 3. č, ki je z zgodbo Cesta prepričala strokovno komisijo, in Nina Šoštarič, 2. a, ki je z zgodbo Pobarvanka življenja prepričala bralce. Strokovna komisija je podelila še posebno pohvalo, ki jo je za zgodbo Vlak umazanih Slovanov prejel Izidor Slapnik, 4. b. Na natečaju je sicer letos z zgodbami sodelovalo 13 mladih avtoric in avtorjev.

Letošnja zmagovalka Ana Kumperger se lahko pohvali še z dvema izjemnima literarnima dosežkoma v preteklih tednih, saj je prejela tudi 2. nagrado na natečaju za najboljše ljubezensko pismo in 1. mesto na literarnem natečaju Ljubim, torej sem. So pa za še eno kulturno odličje poskrbeli tudi mladi filmarji z GCC, ki so na 15. festivalu amaterskega filma pometli s konkurenco – film Voda je namreč prejel dve najvišji festivalski nagradi – za najboljši film po mnenju strokovne komisije in za najboljšo režijo.

S prireditvijo se je na GCC nadaljevalo pestro decembrsko dogajanje, ki ga je 1. 12. uvedel tradicionalni Miklavžev koncert. Tega bodo ponovili 8. 12. ob 19h v Unionski dvorani v Mariboru, ko bodo glasbeniki z GCC gostje kolegov z II. gimnazije Maribor. 5. 12. se je na šoli začela tudi dobrodelna akcija Anina zvezdica in zaključila akcija Pismo za lepši dan, ki jo vodi Slovenska karitas. 14. 12. bodo v športni dvorani pripravili tradicionalno Centrovizijo in začeli s priložnostnimi prazničnimi glasbenimi intervencijami na hodnikih, dan kasneje bodo dijaki GCC oblikovali kulturni program na slavnostni akademiji ob obletnici osvoboditve Starega piskra. 21. 12. je na programu umetniška Bela snežinka, na oknih šole umetniki pripravljajo prav poseben adventni koledar, na Savinjskem nabrežju pa bodo v družbi mnogih zasijali tudi trije lampijoni GCC. Cel december bodo dijaki programa predšolska vzgoja za vrtce iz regije izvajali tudi dve glasbeni pravljici.  Koledarsko leto bodo na šoli zaključili z dnevi OIV in kariernim dnem (21.-23. 12.), v novo leto pa bodo na GCC vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 4. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj, prejemnic priznanja za naj kratko zgodbo z mentoricama in utrinka s prireditve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, 

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj 2022:
David Polanc, 3. a, Oskar Hudolin, 3. b, David Marinšek in Eva Žlavs, 3. c, Petra Korenjak in Lenart Gubenšek, 3. č, Nika Kačičnik, 3. d, Emina Musić, 3. i, Neža Krajner, 4. a, Zala Jaušovec, Ana Jelen, Lara Audič, Luka Segečič in Izidor Slapnik, 4. b, Nejc Petelinšek, 4. c, Eva Četina, Miona Kamenšek Zatler, Tina Mazej, Anina Petek, Tiana Lešnik, Hana Rozoničnik, Emina Škahić, Žan Luc Kramer in Nika Sotenšek, 4. č, Mateja Krznar, Ana Vidic, Lenart Beršnak, Miha Ocvirk, Maša Rebernik, Zala Burnik, Larisa Ramšak, Žiga Matjaž in Maša Rebernik, 4. d, Polona Lesnik in Blažka Pintar, 4. h, Eva Krejič, Ema Kunej, Nena Tacer, Ana Dujaković, Gruša Karla Kumer, Zoe Drašković, Laura Jelačič, Neža Jakovljevič, Tjaša Jezernik, Alja Klobasa, Sabina Kovačič, Brina Tomažič, Ana Zalovovšek, in Aneja Zajc Klopotan, 4. i, Aiken Maja Dobaj, Nika Zupančič, Tjaša Safran, Ema Timošek in Tina Pučnik, 4. j, GCC kvintet

PRIHODNOST JE ZDAJ!

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni Miklavžev koncert Gimnazije Celje – Center bo letos posvečen visokemu jubileju šole in prihodnosti

Gimnazija Celje – Center (GCC) vsakoletno decembrsko dogajanje na šoli in v knežjem mestu dopolni s tradicionalnim Miklavževim koncertom, ki ga pripravljajo glasbene zasedbe, ki delujejo na šoli že več kot šest desetletij. Letos je teh kar 9, na tokratnem predprazničnem koncertnem večeru, ki bo v četrtek, 1. 12. 2022, ob 19. uri v Narodnem domu Celje, pa se bodo z zanimivim programom predstavili Dekliški pevski zbor, FaVoZa – fantovska vokalna zasedba, Nonet GCC, Gipsy kvintet GCC, The Šlagers in GCC kvintet s solisti – nekdanjimi in sedanjimi dijaki šole. Program bodo teden dni kasneje ponovili tudi na predprazničnem koncertu II. gimnazije Maribor v mariborski dvorani Union.

Letošnje šolsko leto vse dogodke na GCC posvečajo častitljivemu jubileju – 110-letnici šole oz. izgradnje mogočnega secesijskega poslopja. Prihodnost je zdaj! je slogan, ki so si ga izbrali za to posebno leto, z njim pa želijo pri (ob)šolskem delu opozoriti in ozavestiti številne spremembe ter izzive, s katerimi se soočata naša družba in naš planet, v mladih pa predvsem spodbuditi zavedanje, da ne smemo biti zgolj nemi opazovalci, ampak aktivni sooblikovalci vključujoče in trajnostno naravnane prihodnosti. Da prihodnost ni naša usoda, ampak naša izbira. Vprašanje, ki je vodilo tudi pripravo programa letošnjega Miklavževega koncerta je »Kakšen je svet, v katerem želimo živeti? Ne pojutrišnjem, ne jutri, ampak zdaj!«

Za glasbeniki z GCC je sicer pester začetek šolskega leta – po turneji po slovenskih obali in nekaj priložnostnih nastopih, so oktobra pripravili koncertni program za druženje generacij GCC Naših 110, v začetku novembra v Celju gostili projekt Crossroads/Križpotja, ki je nastal na pobudo zbora Opheus iz nemškega Dortmunda, kjer bodo zasedbe GCC gostovale prihodnje leto. Novembra so sooblikovali tudi Poezijo iz samovarja, prazničnim koncertom v Celju in Mariboru pa bo sledil tudi tradicionalni novoletni 4. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

Tokratno predpraznično dogajanje pa se na GCC nadaljuje že v ponedeljek, 5. 12., ko bodo z vsakoletno prireditvijo Ta veseli dan kulture podelili 54 šolskih Prešernovih priznanj in odprtjem razstave likovnih del dijakov umetniške gimnazije v Braslovčah. Nadaljujejo s Centrovizijo (14. 12.), ki bo uvedla tudi veselodecembrsko dogajanje na šolskih hodnikih ter odprtjem decembrske razstave v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti. Cel zadnji mesec koledarskega leta bo minil tudi v znamenju večih dobrodelnih akcij, ki jih pripravljajo dijaki.

PRILOGA: Fotografije zasedb GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

RISOPISKI V GALERIJI AQ GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

24. novembra v umetniški četrti v Celju svoja vrata odpira zanimiva razstava ilustracij Matevža Bervarja

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri, ki galerijo tudi upravljajo.

Cikel razstav letošnjega šolskega leta, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju – 110-letnici šole, bo po razstavah Daše Vinšek in Karin Vrbek, Aljoše Videtiča ter dobrodelne razstave unikatno poslikanih srajc, dopolnila razstava nekdanjega dijaka GCC, študenta ilustracije na ALUO Matevža Bervarja. Svoja vrata bo odprla v četrtek, 24. 11., ob 19. uri v AQ GCC v celjski umetniški četrti. Z njo na GCC nadaljujejo galerijski program, kjer predstavljajo nekdanje dijake, ki so se odločili, da po zaključku srednjega šolanja nadaljujejo izobraževanje na likovno-vizualnem področju. Bervar je že v času šolanja na GCC izkazoval izjemen risarski talent, v prostem času risal, igral videoigre, prebiral mešanico svetovnih klasikov in obskurnih fantazijskih avtorjev, nastopal v ŠILI, pel v FaVoZi, vodil Temnice & Zmaje, premleval osnovna vprašanja človeškega obstoja, leta 2019 pa je pri založbi Stripburger izdal stripovski prvenec Knjiga od hudiča. Na celjski razstavi s pomenljivim naslovom Risopiski bo predstavil mapo, s katero se je prijavil na fakulteto, nekaj svojih študijskih nalog, pa še kakšen osebni projekt.

Razstava, ki bo odprta do 10. 12., dopolnjuje niz kulturnih dogodkov ob koncu koledarskega leta, ki ga bodo na GCC nadaljevali z Miklavževim koncertom (1. 12.), ki ga bodo ponovili letos tudi v Mariboru, Ta veselim dnevom kulture s podelitvijo šolskih Prešernovih priznanj (5. 12.), Centrovizijo in odprtjem nove razstave v AQ GCC (14. 12.), veselim decembrom (14.-23. 12.), v novo leto pa bodo že tradicionalno vstopili z novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha v Celju (4. 1.).

PRILOGE: ilustracije Matevža Bervarja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

KONFUCIJEV DAN IN POEZIJA IZ SAMOVARJA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

V četrtek, 17. 11., na Gimnaziji Celje – Center pripravljajo dve prireditvi posvečeni medkulturnemu dialogu in 110-letnici šole

Z veliko vero v moč medkulturnega dialoga in govorice umetnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v novembrskih dneh pripravljajo dve prireditvi, ki med sabo povezujeta različne kulturne svetove, nagovarjajo mlade in širšo javnost ter skušajo z univerzalno govorico umetnosti ponovno graditi mostove tam, kjer jih družba v teh nenavadnih časih (ne)zavedno ruši. Tako kot vse letošnje dogodke, tudi ti dve posvečajo 110-letnici izgradnje mogočnega secesijskega poslopja Gimnazije Celje – Center. V četrtek, 17. 11., ob 14. uri na GCC uradno odpirajo Konfucijevo učilnico Celje, ob 18. uri pa bo v mali dvorani Celjskega doma zazvenela vsakoletna Poezija iz samovarja.

Po dobrih dveh letih, odkar je GCC postala peta slovenska Konfucijeva učilnica, v četrtek, 17. 11., končno pripravljajo tudi uradno odprtje. Dogajati se bo začelo ob 9h zjutraj, ko na šoli pričakujejo goste iz ostalih slovenskih Konfucijevih učilnic, kitajske učitelje delujoče v Sloveniji (na GCC od septembra dalje gostijo učiteljico Wang Shiqui), goste s Konfucijevega inštituta, ki deluje pod okriljem Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske. Ob 14. uri bodo s svečano prireditvijo v mali telovadnici šole sklenili pester dan poln delavnic, raziskovanja svetovne popotnice Alme Karlin, ki jo s Kitajsko povezujejo prav posebne vezi, in velikega misleca Konfucija. Konfucijeve učilnice so sicer globalni kulturni projekt, ki deluje v okviru različnih Konfucijevih inštitutov po svetu, ti pa so organizirano pod okriljem Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu (CIEF).

Isti dan se bo ob 18. uri v mali dvorani Celjskega doma začela tudi tradicionalna jesenska glasbeno-poetična prireditev Poezija iz samovarja, ki jo na GCC pripravljajo že osmič zapored. Pester program tokrat pripravljajo dijaki GCC z gosti, dogodek pa bo posvečen Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu. Njegova lirika, polna metafor, je meditativna in se ukvarja z usodnimi človekovimi vprašanji, s smrtjo, ločitvijo in smislom življenja. Brodski je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Leta 1987 je ob prevzemu med drugim rekel: »Jezik in, bi dejal, literatura sta starejši, neizogibnejši in trajnejši stvari, kakor ne vem katera oblika družbenih organizacij.« 35 let kasneje naš večer naslavljamo V vrsticah in med njimi, iz samovarja pa bodo ob ruskih zazveneli tudi italijanski verzi.

udi preostanek koledarskega leta bo na GCC pester. 24. 11. se bo 19h v Galeriji AQ GCC v umetniški četrti Celje odprla razstava ilustracij Matevža Bervarja, 1. 12. v Narodnem domu glasbeni sestavi šole pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, ki ga bodo 8. 12. ponovili v Mariboru, 14. 12. je na programu Centrovizija, ki bo uradno odprla tudi pestro »veselodecembrsko« dogajanje na GCC – to se bo sklenilo s kariernim sejmom in dnevi obveznih-izbirnih vsebin (21.-23. 12.).

PRILOGA: Fotografije s Konfucijeve učilnice in s preteklih Poezij iz samovarja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,   

KRIŽPOTJA, KONFUCIJEV DAN IN POEZIJA IZ SAMOVARJA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje – Center bo novembrsko kulturno dogajanje v knežjem mestu razgibala s tremi prireditvami posvečenimi medkulturnemu dialogu in 110-letnici šole

Z veliko vero v moč medkulturnega dialoga in govorice umetnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC) v novembrskih dneh pripravljajo tri prireditve, ki med sabo povezujejo različne kulturne svetove, nagovarjajo mlade in širšo javnost ter skušajo z univerzalno govorico umetnosti ponovno graditi mostove tam, kjer jih družba v teh nenavadnih časih (ne)zavedno ruši. Tako kot vse letošnje dogodke, tudi te tri posvečajo 110-letnici izgradnje mogočnega secesijskega poslopja Gimnazije Celje – Center.
V soboto, 12. 11., bodo ob 19. uri v stolno-opatijski cerkvi sv. Danijela v Celju pripravili koncertni dogodek

Crossroads/Križpotja, ki bo povezal mlade celjske pevce s kolegi iz nemškega Dortmunda, v četrtek, 17. 11., pa po dveh koronskih letih z dopoldanskim dogajanjem in slavnostno prireditvijo, ki se bo začela ob 14. uri v mali telovadnici šole, uradno odpirajo Konfucijevo učilnico Celje, ob 18. uri pa bo v mali dvorani Celjskega doma zazvenela še vsakoletna Poezija iz samovarja.

Crossroads/Križpotja je projekt zbora Orpheus iz Dortmunda (Nemčija), ki ga izvajajo dvakrat letno, vsakič v drugi državi in z drugimi pevskimi sestavi, vedno pa z željo, da z glasbo širijo pomen medkulturnega in medgeneracijskega sodelovanja. Pevci zasedbe Orpheus poustvarjajo raznoliko zborovsko glasbo, v ospredje pa postavljajo tradicijo orientalskega melosa. Tokrat so za sodelovanje izbrali Gimnazijo Celje – Center, saj je  dirigent zbora Orpheus Rebal Alkhodari že sodeloval s pevskimi zasedbami GCC leta 2016, ko je gostoval v Celju skupaj z Jordanskim državnim zborom. Koncertno sodelovanje bo skupaj z Dekliškim pevskim zborom GCC (dirigent: David Preložnik) v soboto, 12. 11., ob 19h v celjski stolnici popestrila zasedba Ad hoc, ki jo sestavljajo nekdanji dijaki in pevci Fantovske vokalne zasedbe GCC.

Po dobrih dveh letih, odkar je GCC postala peta slovenska Konfucijeva učilnica, v četrtek, 17. 11., končno pripravljajo tudi uradno odprtje. Dogajati se bo začelo ob 9h zjutraj, ko na šoli pričakujejo goste iz ostalih slovenskih Konfucijevih učilnic, kitajske učitelje delujoče v Sloveniji (na GCC od septembra dalje gostijo učiteljico Wang Shiqui), goste s Konfucijevega inštituta, ki deluje pod okriljem Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske. Ob 14. uri bodo s svečano prireditvijo v mali telovadnici šole sklenili pester dan poln delavnic, raziskovanja svetovne popotnice Alme Karlin, ki jo s Kitajsko povezujejo prav posebne vezi, in velikega misleca Konfucija. Konfucijeve učilnice so sicer globalni kulturni projekt, ki deluje v okviru različnih Konfucijevih inštitutov po svetu, ti pa so organizirano pod okriljem Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu (CIEF).

Isti dan (17. 11.) pa se ob 18h v mali dvorani Celjskega doma začela tudi tradicionalna jesenska glasbeno-poetična prireditev Poezija iz samovarja, ki jo na GCC pripravljajo že osmič zapored. Pester program tokrat pripravljajo dijaki GCC z gosti, dogodek pa bo posvečen Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu. Njegova lirika, polna metafor, je meditativna in se ukvarja z usodnimi človekovimi vprašanji, s smrtjo, ločitvijo in smislom življenja. Brodski je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Leta 1987 je ob prevzemu med drugim rekel: »Jezik in, bi dejal, literatura sta starejši, neizogibnejši in trajnejši stvari, kakor ne vem katera oblika družbenih organizacij.« 35 let kasneje naš večer naslavljamo V vrsticah in med njimi, iz samovarja pa bodo ob ruskih zazveneli tudi italijanski verzi.

PRILOGA: Fotografije glasbenih sestavov, fotografije s Konfucijeve učilnice in s preteklih Poezij iz samovarja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,   

VESELJE DO ZNANOSTI Z MEDNARODNO UDELEŽBO

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Po dveh koronskih letih spletnih izvedb Veselje do znanosti na Gimnazije Celje – Center s številčno udeležbo mladih iz vse Slovenije in Belgije ponovno prinaša vrvež in radovednost ob počastitvi svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) se bo v četrtek, 10. 11., ob 12. uri v športni dvorani šole s plenarnim predavanjem svetovno znanega znastvenika dr. Toma Turka že petnajstič zapored začela ena največjih mladinskih znanstvenih prireditev, ki jo na GCC organizirajo kot šola z mednarodnim statusom v mreži Unesco ASP. Svetovni dan znanost za mir in razvoj, ki ga v svetu obeležujemo prav na ta dan, bo povezal več kot 300 učencev, dijakov in njihovih mentorjev, ki na GCC prihajajo z 32 osnovnih in srednjih šole iz vse Slovenije. Pridružili se jim bodo tudi mladi iz Belgije, 24 dijakinj in dijakov ter 2 učitelja s srednje šole Rozenberg iz mesta Mol, ki se med 7. in 11. 11. na GCC mudijo na mednarodni izmenjavi programa Erasmus +, ki poteka na temo aktivnega državljanstva in promocije STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) v izobraževalnem prostoru. Po uvodnem predavanju dr. Turka bodo imeli udeleženci čas za malico in druženje, od 14.00 pa do 16.30 pa bodo lahko eksperimentirali v 17 vsebinsko raznolikih delavnicah.

V preteklih dveh šolskih letih so zaradi koronskih razmer na GCC Veselje do znanosti pripravili v spletni obliki, letos pa bo prireditev ponovno potekala v živo. Osrednji gost prireditve bo dr. Tom Turk, redni profesor za biokemijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Je član uredniškega odbora revije National Geographic Slovenija. Dolga leta je bil tudi predsednik državne maturitetna komisije za biologijo. Raziskuje predvsem toksine in biološko aktivne snovi iz morskih organizmov. Izpopolnjeval se je v Bostonu in Gainesvillu v ZDA ter v Trentu (Italija). Sam ali v soavtorstvu je objavil več kot 60 znanstvenih prispevkov ter izdal dve knjigi o življenju v morju. V različnih poljudnih revijah je objavil več člankov s tematiko življenja v morju in kot soavtor sodeloval pri izdaji dveh srednješolskih in dveh osnovnošolskih učbenikov. Je potapljač in popotnik. Mladim na četrtkovi prireditvi bo spregovoril o vlogi in pomenu znanosti v današnjem času.

Popoldanske delavnice pripravljajo dijaki in učitelji GCC, udeleženci pa bodo aktivno vključeni v izvajanje. Pri delu bodo uporabljali sodobne tehnološke postopke in moderno tehnologijo, ki jih pri rednem pouku redko srečujejo. Izkustveno spoznavanje lastnosti snovi in nekaterih procesov, s katerimi se srečujejo pri rokovanju z njim, je privlačen in zelo učinkovit način usvajanja znanj, razumevanja naravnih procesov, razvijanja celovitega in kritičnega mišljenja ter pridobivanja sposobnosti za odgovorno ravnanje. Na GCC so zapisali, da v projektu Veselje do znanosti dajejo velik poudarek medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in osvajanju temeljnih kompetenc, promovirajo načela avtentičnega učenja ter spodbujajo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj. Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje.

Letos so se vabilu na Veselje do znanosti odzvali učenci, dijaki in učitelji s I., II., III. in IV OŠ Celje, OŠ Frana Kranjca, OŠ Frana Roša, OŠ Lava, OŠ Štore, OŠ Griže, OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje, OŠ Livada, OŠ Pod Goro, OŠ Ob Dravinji, OŠ Loče, OŠ Zreče, OŠ Franja Malgaja, OŠ Hruševec, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, OŠ Petrovče, I. OŠ Rogaška Slatina, OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Planina pri Sevnici, OŠ Dobje, OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Notranjski odred Cerknica, OŠ Lenart, OŠ Leskovec pri Krškem, Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Srednja šola Rozenberg (Mol, Belgija) in GCC. Mentorice in mentorji delavnic pa bodo: Jožica Kovač, Smiljana Adamič, Majda Kamenšek Gajšek, Vesna Lavrinc, Danica Centrih, Bernarda Špegel Berdič, Saša Ogrizek, Otmar Uranjek, Mihael Gojkošek, Nataša Bergant, Mitja Suvajac, Rok Lipnik, Danijela Marolt, Simona Painkret, Barbara Arzenšek, Barbara Arlič Kerstein in Miha Gartner.

PRILOGA: dr. Tom Turk (osebni arhiv) in fotografije s preteklih prireditev (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Marjana Turnšek, mentorica Unesco ASPnet, , 041 664 137
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

PET TISOČAKOV ZA MALO HIŠO IN ZAVOD MURI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Z uspešnim 15. jesenskim dobrodelnim koncertom so dijaki Gimnazije Celje – Center ponovno dokazali, da lahko svet na bolje spremenimo le skupaj

Že petnajsto leto zapored so 26. oktobra na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pripravili tradicionalni dobrodelni koncert. Organizacijo je tokrat prevzel 4. d-razred v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje nekdanje dijake šole, in skupaj s sošolci, učitelji, starši in podporniki zbrali 5.000 evrov, ki so jih namenili Mali hiši iz Pilštanja, kjer pomoč najdejo otroci in mladostniki iz družin v stiski ter Zavodu Muri, neprofitni organizaciji, ki spodbuja odgovorno skrbništvo, ozavešča na področju dobrobiti živali in nudi pomoč brezdomnim živalim.

Na dobrodelnem koncertu, ki ostaja ena največjih mladinskih dobrodelnih akcij na Celjskem in so ga organizatorji poimenovali Dobrodelnost na vrvici so nastopili: slovenska pevka Nuša Dereda, zasedbe Pamži, učiteljski GCC kvintet, harfista Aja Urlep in trobentač Lovro Gubenšek ter šolska zasedba The Šlagers z vokalnima solistoma Alenko Vozlič (LeniStar) in Davidom Polancem. Koncertni humanitarni del bo v četrtek, 27. 10., dopolnil tudi likovni – ob 19. uri se bo v šolski Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti namreč odprla prodajna razstava unikatno poslikanih srajc, ki na zanimiv način dopolnjuje razstavo slovenskega fotografa Aljoše Videtiča.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. »Vsakič znova, ko na šoli vznikne pobuda za novo prostovoljsko ali dobrodelno akcijo, nam mladi dokazujejo, da je prihodnost tukaj in zdaj. Da čakanje na jutri ne prinese rešitev in da hrepenenje po včeraj megli pogled, ki bi moral biti usmerjen naprej. Trdno sem prepričan, da lahko le s takšnim načinom misli in dejanj ter aktivno in s tvornim medgeneracijskim dialogom prispevamo k oblikovanju prehoda iz družb sedanjosti v svet, ki bo namesto skrbi za več profita peščice, namenil več skrbi dobrobiti človeka ter narave in smiselnemu urejanju sobivanja v skrbi za trajnostno naravnane načine življenja.«

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica in akcijah celjskih dobrodelnih in mladinskih organizacij, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo izmenjevalnico oblačil, akcijo Podari knjigo in učbenik, tutorsko mrežo ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu.

PRILOGA: Fotografije z dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Maša Rebernik, 4. d, 041 371 926,
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

YESSS IN GCC START UP VIKEND 2022

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaključni dogodek evropskega strateškega projekta YESSS uvedel tradicionalni mladinski podjetniški vikend na Gimnaziji Celje – Center

YESSS (Young Entrepreneurs at Secondary School – mladi podjetniki na srednjih šolah, op. p.) je v preteklih treh letih pod koordinatorskim vodstvom Gimnazije Celje – Center (GCC) povezal partnerske šole iz Srbije (Gimnazija Kruševac), Bolgarije (National management school in 32. gimnazija sv. Kliment Ohridski) in Turčije (Meram Anadolu Lisesi Konya). Glavni rezultat strateškega projekta ključnega ukrepa 2 programa Erasmus + je razvoj in izdaja didaktičnega priročnika z orodji, metodologijo in priporočili za razvoj podjetnostnih kompetenc pri rednem pouku in obšolskem delu. Na multiplikacijskem dogodku in zaključni konferenci, ki je 21. 10. potekala v celjskem Tehnoparku, so predstavnikom številnih osnovnih in srednjih šol, podjetniških inkubatorjev in javnih institucij s področja šolstva in gospodarstva predstavili projekt in priročnik, dogodek pa je bil tudi uvod v tradicionalni jesenski podjetniški konec tedna za več kot 30 dijakinj in dijakov GCC, ki pomeni tudi začetek podjetniških dejavnosti na tej celjski šoli, ki slovi po izjemno pestrem in razgibanem obšolskem življenju, kjer mladinsko podjetništvo v zadnjih letih igra vedno pomembnejšo vlogo. Podjetniški vikend in krožek na GCC tudi letos izvajajo s pomočjo sredstev agencije Spirit Slovenia.

Na GCC, ki je bila v preteklem obdobju tudi razvojna šola v okviru projekta PODVIG (podjetnost v gimnazijah) dajejo velik pomeni razvoju mehkih veščin in podjetnostnih kompetenc kot delu priprave dijakov na življenje in možne prihodnosti. Projekt YESSS je nastal na pobudo učiteljev, da bi združili in sistematično uredili različne prakse in pristope ter jih sistemsko začeli uvajati v šolsko delo pri posameznih predmetih in na razrednih urah. Predvideno časovnico projekta YESSS je pomladi 2020 prekinila pandemija korona virusa, a so se partnerji nemudoma prilagodili novim razmeram, s soglasjem slovenske nacionalne agencije CMEPIUS projekt podaljšali za eno leto in v vmesnem času sodelovanje prestavili v varno okolje svetovnega spleta. Tudi te izkušnje so bogato prispevale k samemu projektnemu delu in priročnik je postal bogatejši še za nekaj dodatnih vsebin, ki jih najprej niso predvideli. Izvedbeno je bil projekt razdeljen na več faz – analiza stanja, razvoj orodij  in metodologije, usposabljanje učiteljev, pilotiranje projekta v izbranih razredih, končna evalvacija in analiza ter izdaja spletnega priročnika ter spletna stran https://yesssproject.eu/, ki bo tudi po oktobru 2022, ko se projekt formalno zaključuje, nudila vpogled v samo delo ter rezultate projekta. V času trajanja projekta so se partnerji srečali na 5 mednarodnih srečanjih, v projekt je bilo vključenih več kot 50 učiteljev in skoraj 1000 dijakov na vseh partnerskih šolah, proračun projekta pa je znašal 148.255 evrov.

»Na GCC smo ponosni in veseli, da smo lahko koordinirali ta projekt z izjemnimi partnerji. Veselimo se prihodnjih sodelovanj in verjamemo, da bo učinek projekta presegel naša pričakovanja, saj so vsebine in pa končni rezultat – naš priročnik, še kako aktualni za čas v katerem živimo. Podjetnost kot kompetenca mora preseči ozke meje liberalne tržne ekonomije. Prepričanje vseh projektnih partnerjev je, da je ena ključnih nalog šolskega sistema tudi ta, da pojmovanje ekonomije vrne k njenim osnovam – k srbi za skupnost in dom. Mehke veščine 20. stoletja v 21. postajajo ključne za prepotrebne spremembe in skupen premislek, ki bo šolajočim in posledično družbi prihodnosti omogočil spoprijem s strukturnimi izzivi v polju sestave in logike delovanja sodobnih oblik vladavine, prestrukturiranje sodobne ekonomije in brezpotij politične ekonomije, ki ustvarja vedno večje neenakosti v družbi, ekološke krize, ki je dosegla stopnjo nevarnosti sežiga planeta, potenciale in izzive novih tehnologij, razmislek o vprašanju razmerja med umetno inteligenco in človekom, o novih pojmovanjih in prakticiranjih subjektivnosti ter načinih sobivanja posameznic, skupin in družb«, je ob zaključku projekta dejal ravnatelj GCC Gregor Deleja.

Tudi v prihodnje bo na GCC pestro na področju mladinske podjetnosti. Partnerji projekta YESSS že načrtujejo njegovo nadaljevanje, na šoli so ravno začeli z E+ projectom PROTECT, prihodnje leto se bo zaključil tudi Erasmus + projekt MAKE SENSE, ki raziskuje možnosti socialnega podjetništva med mladimi, šolski podjetniški krožek in start up vikendi vsako leto povezujejo več mladih, že drugo leto zapored pa na GCC v sodelovanju z alumni Društvom GCC načrtujejo tudi razpis za finančno podporo mladinskim podjetniškim projektom.

PRILOGA: Fotografije z zaključne konference projekta YESSS (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,   

DOBRODELNOST NA VRVICI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje – Center bo letos potekal 26. oktobra,  celoten izkupiček humanitarne akcije pa tokrat dijaki namenjajo Mali hiši in Zavodu Muri

Že petnajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje – Center (GCC) in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila dobrodelni koncert, s katerim se na ga ne nadaljuje le teden solidarnosti, ampak se z njim tradicionalno začenjajo tudi druge dobrodelne in prostovoljske akcije, ki jih bodo dijaki in mentorji šole, ki se že nekaj let zapored lahko ponaša z nazivom Junaki našega časa Slovenske filantropije, pripravili v tem šolskem letu. Osrednja glasbena gostja koncerta, ki bo v sredo, 26. 10., ob 10.45 v športni dvorani GCC, bo pevka Nuša Derenda, nastopili bodo tudi Pamži, GCC kvintet, zasedba The Šlagers ter trobentač Lovro Gubenšek in harfistka Aja Urlep.

Dobrodelni koncert, ki so ga organizatorji 4. d-razred naslovili Dobrodelnost na vrvici, bo hkrati tudi osrednji dogodek tedna solidarnosti, ki bo na GCC letos mineval v duhu teme šolskega leta Prihodnost je zdaj! Koncert bo skupaj z umetniško akcijo poslikave in prodaje rabljenih srajc, ki ga pripravljajo drugošolci programa umetniška gimnazija likovna smer, tudi letos ena največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem in sproščen ter razmišljujoč uvod v jesenske počitnice. Sredstva, ki jih zbirajo dijaki, učitelji in pokrovitelji, bodo letos namenjena Mali hiši iz Pilštanja, kjer pomoč najdejo otroci in mladostniki iz družin v stiski ter Zavodu Muri, neprofitni organizaciji, ki spodbuja odgovorno skrbništvo, ozavešča na področju dobrobiti živali in nudi pomoč brezdomnim živalim.

Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že desetletje in pol pomemben del utripa na šoli, kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 75.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih  nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

»Zame in za sošolce je organizacija jesenskega dobrodelnega koncerta GCC velik izziv, pa tudi izjemna čast, saj bomo skušali doseči in preseči vse koncerte preteklih let, ki so jih pripravili razredi pred nami. Upamo, da bomo s tem dogodkom med našimi vrstniki še dodatno utrdili vero v sočloveka, v solidarnost in v moč skupnega dela«, razlaga Maša Rebernik, predstavnica letošnjih organizatorjev koncerta.

»Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje šolo in lokalno okolje. S koncertom krepimo tudi zavedanje o tem, da lahko pomaga prav vsak in da je namen še vedno pomembnejši od višine prispevka« pove profesorica Marjana Turnšek, mentorica dijaške skupnosti.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi ter krepitev mehkih veščin mladih, ki žal niso del kurikula. »Mehke veščine 20. stoletja v 21. postajajo ključne za prepotrebne spremembe in skupen premislek, ki bo šolajočim in posledično družbi prihodnosti omogočil spoprijem s strukturnimi izzivi v polju sestave in logike delovanja sodobnih oblik vladavine, prestrukturiranje sodobne ekonomije in brezpotij politične ekonomije, ki ustvarja vedno večje neenakosti v družbi, ekološke krize, ki je dosegla stopnjo nevarnosti sežiga planeta, potenciale in izzive novih tehnologij, načini sobivanja posameznikov, skupin in družb. Le tako lahko aktivno in s tvornim medgeneracijskim dialogom prispevamo k oblikovanju prehoda iz družb sedanjosti v svet, ki bo namesto skrbi za več profita peščice, namenil več skrbi dobrobiti človeka in smiselnemu urejanju sobivanja v skrbi za trajnostno naravnane načine življenja. Kajti prihodnost ni jutri … Prihodnost je zdaj!«

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica in akcijah celjskih dobrodelnih in mladinskih organizacij, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo izmenjevalnico oblačil, akcijo Podari knjigo in učbenik, tutorsko mrežo ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu.

PRILOGA: Fotoutrinki z lanskega dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Maša Rebernik, 4. d, 041 371 926,
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

CELJSKI ERASMUS + DAN KOT DOBRA PRAKSA POVEZOVANJA

CMEPIUS & AKTIV RAVNATELJEV SREDNJIH ŠOL CELJSKE REGIJE
SPOROČILO ZA JAVNOST

Celje, 13. oktober 2022 – Srednje šole iz savinjske statistične regije so letošnje Erasmus+ dneve obeležile z dogodkom namenjenim izmenjavi praks, povezovanju in pogledu v prihodnost.

Aktiv ravnateljev srednjih šol celjske regije, ki povezuje šolske centre iz Celja, Šentjurja, Rogaške Slatine, Slovenskih Konjic in Velenja, Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne dejavnosti, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje, Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo Celje, Ekonomsko šolo in gimnazijo Celje, I. gimnazijo v Celju in Gimnazijo Celje – Center je 13. oktobra v sodelovanju s Centrom RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) pripravil Celjski Erasmus+ dan. Dogodek je dopolnil vseevropsko pobudo Erasmus+ Days 2022 (13.-15. 10.), ko organizacije po vsej EU pripravijo različne predstavitve dela in rezultatov pod okriljem programa EU Erasmus+, ki naslavlja mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa z namenom dviga kakovosti izobraževanja, krepitve socialne kohezije in konkurenčnosti gospodarstva Unije. Erasmus+ želi omogočiti sodelovanje čim večjemu številu organizacij (od vrtca do univerze, vključno z institucijami za izobraževanje odraslih) in posameznikov, še posebej tistim iz okolij z manj priložnostmi, ter kot ključne izpostavlja vsebine in aktivnosti vključevanja, ohranjanja okolja, prehoda na digitalno družbo in aktivne participacije.

Dogodek v Celju, ki je obsegal delavnice za bolj in manj izkušene organizacije (k sodelovanju so povabili tudi vrtce in osnovne šole), svetovno kavarno na temo izzivov programa ter skupen razmislek o bolj aktivnem povezovanju koordinatorjev, šol in lokalne skupnosti, se je sklenil z novinarsko konferenco, kjer sta ključne rezultate preteklega programskega obdobja (2014-2021) in izzive ter načrte za aktualno obdobje (2021-2027) predstavila mag. Andreja Lenc, pomočnica direktorice CMEPIUS-a  in Iztok Leskovar, vodja aktiva srednješolskih ravnateljev celjske regije.

Leskovar je predstavil tudi impresivno statistiko preteklega obdobja, ki srednješolske iz regije postavlja med najaktivnejše organizacije programa Erasmus+ v Sloveniji. Izvedenih je bilo skupno 100 projektov vseh treh ključnih ukrepov programa, na mobilnosti se je odpravilo 3188 dijakov, 1248 učiteljev, šole pa so gostile 1181 tujih dijakov in 179 tujih učiteljev na izmenjavah, praksi v podjetjih oz. spremljavi na delovnem mestu. Skupen proračun projektov je bil 7,1 milijona evrov, partnerska mreža šol pa je razpredena po vsej EU in drugih državah, ki so del programa (Norveška, Islandija, Lihtenštajn, Republika S. Makedonija, Turčija, Srbija). Za izjemne projekte so šole prejele tudi nagrade – Jabolka kakovosti, ki jih podeljuje CMEPIUS, listine E+ za mobilnost v PIU in Evropsko nagrado za inovativno poučevanje 2021. »Vse šole imamo zelo smele načrte za prihodnost, kar pomeni vsaj podvojitev številk preteklega obdobja. Večina srednjih šol naše regije je tudi prejemnica akreditacij Erasmus za splošno, poklicno in višješolsko izobraževanje, ki so bile prej omejene le na institucije terciarnega izobraževanja. Ta mehanizem je olajšal dostop do sredstev in načrtovanje projektov, predvsem pa je pridobitev akreditacije potrditev kakovostnega izvajanja projektov Erasmus+ v preteklosti in zaveza, da bo tako tudi v prihodnje. Želimo si še večjega povezovanja med šolami v obliki koordinatorske mreže, pa z lokalnimi skupnostmi, ki bi lahko s programom Erasmus+ in intenzivnejšim vključevanjem v dialog s srednjimi šolami iskale veliko dodane vrednosti, zlasti pri promociji mest v tujini. Šole želimo povečati število tujih dijakov, ki pri nas opravljajo prakso, število strateških partnerstev za spremembe šolskih politik in pa število tujih učiteljev, ki v Celje ne prihajajo le kot spremljevalci, ampak tudi kot aktivni učitelji; ob tem želimo izkoristiti tudi nove možnosti akreditacij kot so gostovanja tujih ekspertov in prakso tujih študentov pedagoških smeri na naših šolah«, je predstavitev sklenil Leskovar.

Mag. Lenc je poudarila, da je v Savinjski statistični regiji trenutno odprtih 126 projektov programa Erasmus+, v celotni Sloveniji pa kar 936 in izrazila navdušenje nad pripravljenostjo in proaktivnostjo izobraževalnih inštitucij za skupno iskanje odgovorov na izzive, da bo z evropskimi projekti slovenski izobraževalni prostor še bogatejši, naprednejši in usmerjen v prihodnost. Poudarila je, da bistvo Erasmus+ projektov ni le v aktivnostih, v mobilnostih in delu ali študiju v tujini, pač pa v zakladnici znanj, izkušenj, inovativnih praks, ki nastajajo v projektih in ki puščajo dolgotrajne pozitivne učinke ne le na posamezne šolske razrede ali učitelje pač pa tudi izobraževalni sistem ter širšo družbo. Kot tak program prepoznava tudi Evropska komisija, ki je programu Erasmus+ v novem programskem obdobju namenila kar 28,4 milijarde evrov, kar je dvakrat več kot v preteklem obdobju. »Ponosni smo, da ima program Erasmus+ tako pomembno mesto v slovenskem izobraževalnem prostoru, o čemer lahko sklepamo tudi po vsakoletnem naraščanju števila prijavljenih projektov. V letu 2021 smo prejeli vsega skupaj 368 vlog in jih odobrili 235 ter jim dodelili 20,5 mio EUR. V letu 2022 smo do danes, torej 13. oktobra, prejeli 369 vlog in ocenjujemo, da bomo v letošnjem letu razdelili skoraj 27 mio EUR. Še posebej pa smo veseli, da se danes tukaj in v tej obliki pridružujemo več kot 5.000 dogodkom v okviru Erasmus dni, ki potekajo po vsej Evropi. In da lahko z gotovostjo potrdimo, da Erasmus+ bogati življenja in širi obzorja«, je ob koncu predstavitve dejala mag. Andreja Lenc.

PRILOGA: fotografije z Erasmus + dne v Celju (fotograf: Bogdan Stopinšek)

Dodatne informacije:
Iztok Leskovar, vodja aktiva ravnateljev srednjih šol celjske regije, , 041 613 992
Alja Zadravec Sojar, nosilka službe za komuniciranje in informiranje, CMEPIUS, , 01 620 94 78

PODJETNA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Trije evropski projekti kot podpora pri uvajanju inovativnih metod v (ob)šolsko delo v 110. letu na Gimnaziji Celje – Center

Prihodnost je zdaj! je geslo 110. šolskega leta na Gimnaziji Celje – Center (GCC), ki se pospešeno pripravlja na dogodek Naših 110, veliko druženje generacij ob visokem jubileju šole, ki bo v petek, 14. 10., ob 19. uri v športni dvorani GCC. Gre za enega izmed številnih projektov, ki jih vodijo sedanji in nekdanji dijaki povezani pod okriljem alumni Društva GCC in aktivnosti, ki potekajo v okviru projekta GCCStartUp s katerim šola stopa v korak s potrebami življenja v 21. stoletju in krepitvijo podjetnostnih kompetenc kot so številne mehke veščine med katerimi izstopajo zlasti komunikacija, ustvarjalnost, kritično mišljenje, timsko delo in podjetnost.

V podporo prizadevanjem, da bi se kurikularni procesi pa tudi izvajanje več kot 70 obšolskih dejavnosti ob akademskih znanjih osredinili tudi na spretnosti, ki bi mladim nudile trdno podporo pri postavljanju kariernih (in življenjskih) ciljev, na GCC vodijo kar tri mednarodne projekte pod okriljem programa Erasmus +. YESSS (Young Entrepreneurs at Secondary Schools – mladi podjetniki v srednjih šolah, op. p.), MAKE SENSKE (družbena odogovornost in mehke veščine) ter PROTECT (učenje s pomočjo izvirnih učnih situacij EduLarp – Educational Live-Action Role Play), ravno pa oddajajo tudi prijavo za nov projekt imenovan CAREER ITINERARY. V okviru sheme ESS pa se na GCC in drugih 85 šolah po Sloveniji zaključuje večletni ESS projekt MUNERA 3 za nadaljnja izobraževanja zaposlenih, kjer je GCC nastopala v vlogi šole koordinatorice.

YESSS je v sklepni fazi in v partnerski mreži, ki obsega National management school in 32. gimnazijo sv. Kliment Ohridski iz Sofije (Bolgarija), Gimnazijo Kruševac (Srbija) in Meram Anadolu Lisesi Konya (Turčija), zaključujejo s pripravo spletnega priročnika za šole in učitelje, ki ga bodo javnosti predstavili na multiplikacijskem dogodku 21. 10. Zadnje srečanje partnerjev je potekalo konec septembra v Sofiji. Projekt  MAKE SENSE prav tako prehaja v zadnjo fazo z vzpostavitvijo spletne platforme s številnimi aktivnostmi, ki spodbujajo motivacijo mladih za pripravo družbeno odgovornih projektov s katerimi neposredno posegajo v šolsko in lokalno okolje. Srečanje partnerjev (EuLAB iz Rima in Fondazione Mona Lisa, Italija, Ovidijev licej iz Konstance, Romunija, GEMS IN in Malone College iz Belfasta, S. Irska) je 29. in 30. 9. potekalo v Celju, kjer so v okviru dneva raziskovanja 30. 9. pripravili tudi multiplikacijski dogodek projekta v Osrednji knjižnici Celje. PROTECT pa je na samem začetku in srečanju v Rimu 6. in 7. 10. bodo partnerji (italijansko podjetje Antares, Politehnična univerza iz romunske Bukarešte, inštituta Curva Polar in Neotalentway iz Španije in dve šoli – Convitto Colletta Avellino iz Italije ter GCC) namenili predstavitvi konkretnih idej ter dogovoru glede izmenjav dijakov in učiteljev, ki bodo delali na projektu. Na GCC želijo s projektom pripraviti konkretno nadgradnjo in digitalno posodobitev sobe pobega, ki se nahaja v kletnih prostorih šole.

Tudi sicer so jesenski dnevi na GCC zelo mednarodno obarvani. Med 28. 9. in 4. 10. se je na šoli mudila skupina romunskih dijakov in učiteljev, od 4. do 8. 10. so gostili kolege z Gimnazije Kruševac, 2 delegaciji z GCC pa sta se mudili v tujini (ena na srečanju projekta DEPEND v Čakovcu na Hrvaškem, druga v avstrijskem Weizu). 6. in 7. 10. bo na šoli potekalo pripravljalno srečanje za nov Erasmus + projekt na temo trajnostnega razvoja in odgovornega potrošništva, 6. 10. pa v sodelovanju z Nacionalnim uradom MEPI, Osrednjo knjižnico Celje in Veleposlaništvom Velike Britanije in S. Irske pripravljajo tudi britanski dan s srečanji za gospodarstvenike in šole, ki želijo vstopiti v program MEPI ter odprtjem razstave »kraljica v Sloveniji«. 13. 10. pa sodelujejo pri pripravi Erasmus + dneva v Celju, ki ga organizira Aktiv ravnateljev srednjih šol celjske regije.

PRILOGA: Fotografije s srečanja partnerjev projektov YESSS in MAKE SENSE (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj, , 041 708 945

SKOZI OBJEKTIV ALJOŠE VIDETIČA V AQ GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Druga razstava v Galeriji AQ GCC, posvečena 110-letnici Gimnazije Celje – Center odpira pogled v zanimive svetove fotografa Aljoša Videtiča

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri, ki galerijo tudi upravljajo.

Cikel razstav letošnjega šolskega leta, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju – 110-letnici šole, bo po septembrski razstavi Planet izgubljenih stvari, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine, 1.5 del Daše Vinšek in Karin Vrbek, dopolnila razstava mednarodno priznanega slovenskega fotografa Aljoše Videtiča. Odprte bo v četrtek, 7. 10., ob 19. uri v galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, razstava pa bo na ogled do 17. 10. 2022.

Aljoša Videtič se v slovenskem fotografskem prostoru profilira kot poročni fotograf, ki si je v poplavi tovrstne komercialne ponudbe ustvaril prav posebno mesto, saj sam zase pravi, da ga »ne zanima klasični poročni kič«. Je mojster posebne zvrsti sodobne fotografije, izjemne estetske dokumentarne fotografije, ki je velikokrat v črno-beli inačici dostikrat še bolj prepričljiva. Gre za izjemnega fotografa, ki zna v objektiv zajeti prave trenutke življenja. Od mladoporočencev zahteva, da se pred objektivom obnašajo tako kot sicer v normalnem življenju. Pošilja jih na ulice, v družbo z brezdomci, na samotne ceste prostrane Islandije, na postaje podzemne železnice New Yorka … Ima neverjeten občutek za motiv, za prizore in dostikrat ne izgleda, da gre za poročno fotografijo. S tem tudi demistificira sam pojem poroke oziroma poročnih slavij. Videtiča na svoje poroke že skoraj četrt stoletja vabijo pari z vseh koncev sveta, ker spoštujejo njegovo znanje, talent in pristop.

Drugi projekt meseca oktobra, ki ga v AQ GCC pripravljajo dijaki, pa bo posvečen trajnostnemu razvoju in solidarnosti. Z uporabo in predelavo rabljenega tekstila, se bodo priključili tradicionalnemu dobrodelnemu koncertu, ki bo 26. 10. potekal na GCC, sredstva pa dijaki tokrat zbirajo za Malo hišo iz Pilštanja in Zavod Muri. Še pred tem pa na GCC ob 110-letnici pripravljajo tradicionalno druženje generacij nekdanji in sedanjih dijakov, učiteljev, staršev in prijateljev šole, in sicer prireditev Naših 110, ki se bo začela v petek, 14. 10. 2022, ob 19. uri v športni dvorani Gimnazije Celje – Center.

PRILOGA: Fotografije Aljoše Videtiča (osebni arhiv Aljoše Videtiča)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

GCC OSVAJA SEVER

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Erasmus + dejavnosti na Gimnaziji Celje – Center poskrbele za dinamičen začetek jeseni

Islandija, Švedska in Estonija so tri destinacije, ki so dijake in učitelje Gimnazije Celje – Center nagovorile pri uresničevanju evropskega razvojnega načrta in ciljev akreditacije za splošno izobraževanje v programu Erasmus + 2021-2027; prenos dobrih praks iz tujine za ohranjanje in bogatenje lokalnega okolja, učenje z izkušnjami za trajnostni razvoj, odgovorno potrošništvo, nizkoogljično družbo in zdrav življenjski slog, digitalizacijo procesov, povečanje števila (ob)šolskih dejavnosti na področju STEM, povečanje deleža avtentičnega in izkustvenega učenja ter vzpostavitev celovitega sistema kariernega razvoja za dijake in učitelje. Vse to je bil tudi del treh mobilnosti in enega mednarodnega obiska, ki so jih v minulem tednu izvedli na GCC ter še ene mobilnosti, ki trenutno poteka v Estoniji.

Profesorja David Preložnik in Mihael Gojkšek sta med 17. in 24. 9. bila gosta srednješolskega centra Verkmenntaskóli Austurlands v mestu Neskaupstaður na vzhodni obali Islandije. Program senčenja na delovnem mestu je obsegal spremljavo pouka učiteljev splošno-izobraževalnih predmetov ter organizacijske ekipe šole, obšolskih dejavnosti in projektov na šoli, ki se lahko pohvali z enim najinovativnejših pristopov pri oblikovanju predmetnika in urnikov za dijake. 25. 9. so se je pot iz Strömsunda na severu Švedske proti domu podala ekipa 8 dijakov, ki so skupaj s švedskimi vrstniki izmenjevali izkušnje predvsem na področju mladinskih akcij za spremembe v lokalnem okolju, debatah na temo evropskih agend zelenega prehoda in digitalizacije, migracij in integracije. Ob tem so spoznavali tudi švedsko kulturo in obiskali številne naravne znamenitosti v pokrajini Jämtland. 24. 9. se je za skupino 6 dijakov začela izmenjava v Estoniji. S kolegi z gimnazije v mestu Tapa bodo teden dni pripravljali različne akcije na temo varovanja okolja, pripravljali okrogle mize in delavnice, debatirali o izzivih trenutnega časa, spoznavali okolje in kulturo, uspešnost programov digitalizacije države, pa razliko med slovenskim in estonskim šolskim sistemom, kjer se je pred leti začela uspešna reforma izobraževalnih programov. 2. 10. na kulturno izmenjavo z avstrijskim Weizem odpotujejo še glasbenice in glasbeniki, 5. 10. pa še tim projekta Protect na srečanje v Rim.

18. 9. pa se je na GCC začela tudi »sezona« mednarodnih obiskov, saj so na šoli gostili 5-dnevno srečanje dijakov in učiteljev, ki sodelujejo v projektu Students on the move (Finska, Italija, Slovenija), ki je dodobra razgibal tudi dogajanje ob evropskem dnevu mobilnosti. Osrednja tema projekta je pomen promocije zdravega življenjskega sloga med mladimi in izmenjava praks med sodelujočimi šolami. Med 28. 9. in 7. 10. bodo na GCC gostili tudi dijake in učitelje iz Romunije, Srbije, Italije, Severne Irske in Nemčije, in sicer na dijaških izmenjavah, pripravljalnih sestankih za nove projekte in na srečanju partnerjev Erasmus + podjetnostnega projekta Make Sense. Slednjega bodo tudi predstavljali v okviru celjskega Dneva raziskovanja, v petek, 30. 9., ob 13. uri v Osrednji knjižnici Celje, predstavitvi pa bo sledila zanimiva okrogla miza z nekdanjimi raziskovalci GCC, danes mladimi podjetniki, ki jo bo povezovala novinarka Vala 202 Maja Ratej, prav tako nekdanja dijakinja šole.

Na GCC se pospešeno pripravljajo tudi na britanski dan, ki bo na šoli in v Celju potekal 6. 10. v okviru programa MEPI, pa na Erasmus + dan, ki ga celjske srednje šole pripravljajo 13. 10. v Dijaškem domu Celje. 

PRILOGA: Fotografije z mobilnosti na sever (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

GLASBENA OBZORJA GCC NA PRIMORSKEM

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na prvi turneji šolskega leta 2022/2023 so se glasbene zasedbe GCC predstavile občinstvu na slovenski obali

S koncertom v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru so se glasbene zasedbe Gimnazije Celje – Center 9. septembra v okviru cikla Simfonic Voices predstavile številnemu občinstvu na slovenski obali. Glasbena obzorja je bil naslov koncerta na katerem so nastopili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, zasedbi The Šlagers in GCC Gipsy kvintet pod vodstvom Saša Šonca, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje in učiteljska vokalna zasedba GCC kvintet v kateri sodelujejo učitelji glasbe na tej celjski šoli, ki slovi po izjemno živahnem in raznolikem obšolskem utripu, kjer posebno mesto zaseda prav glasba, saj lahko zgodovini organiziranih glasbenih zasedb sledijo že skoraj sedem desetletij. Dekliški pevski zbor je na koncert tudi krstno izvedel noviteto primorskega skladatelja Ambroža Čopija O salutaris hostia.

Gre za prvega v nizu številnih koncertov, ki jih na GCC načrtujejo v jubilejnem letu, ko bodo s številnimi prireditvami in dogodki počastili 110-letnico izgradnje mogočnega secesijskega poslopja, kjer danes domuje Gimnazija Celje – Center, ki s tremi izobraževalnimi programi in več kot 1000 dijaki in učitelji sodi med eno največjih šol na Celjskem. 14. oktobra v športni dvorani in na šoli pripravljajo tradicionalno druženje generacij, sedanjih in nekdanjih dijakov, staršev ter učiteljev šole, pa seveda vseh prijateljev GCC. Na koncertnem delu se bodo ob sedanjih glasbenih zasedbah predstavile tudi nekdanje, med katerimi so najbolj poznani LPS, ki so letos Slovenijo zastopali na tekmovanju za pesem Evrovizije. V začetku oktobra pripravljajo tudi prvo glasbeno Erasmus + izmenjavo, in sicer z glasbenimi zasedbami iz avstrijskega Weiza. 12. novembra se bo v gosteh mudil mednarodni zbor iz nemškega Dortmunda, kamor bodo glasbeniki z GCC odpotovali pomladi 2023.17. novembra bodo oblikovali glasbeni program na tradicionalni Poeziji iz samovarja, 1. decembra pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, 5. januarja novoletnega, 21. marca tradicionalni Pozdrav pomladi, 20. aprila pa Pomladni koncert v Narodnem domu Celje. Šolsko leto bodo sedanji in nekdanji pevci sklenili s tradicionalno poletno turnejo.

PRILOGA: Fotografija s koncerta v Kopru – Glasbene zasedbe GCC s skladateljem Ambrožem Čopijem (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

FINSKA, IRSKA IN AVSTRIJA ZA ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Tri izmenjave programa Erasmus + so uvedle pestro mednarodno dogajanje na Gimnaziji Celje – Center

Gimnazija Celje – Center (GCC), ki z več kot 1000 dijaki in zaposlenimi sodi med največje šole na Celjskem, je ponosna nosilka akreditacij Erasmus + za splošno in poklicno-strokovno izobraževanje v programskem obdobju 2021-2027. Mednarodna dejavnost predstavlja pomemben del identitete te šole in ob možnostih, ki jih šolstvu Evropska unija ponuja s programom Erasmus +, na GCC vodijo tudi projekt Srečevanja, ki je namenjen spodbujanju medkulturnega dialoga in aktivnega državljanstva dijakov in učiteljev, na šoli, kjer se lahko dijaki učijo kitajščine kot 3. tujega jezika, pa deluje tudi ena izmed petih Konfucijevih učilnic v naši državi. V tem šolskem letu bo na GCC poučevala tudi kitajska učiteljica Wang Shiqi. Za delo na področju internacionalizacije je GCC prejela tudi dve visoki nagradi – Jabolko kakovosti nacionalne agencije CMEPIUS in nagrado za inovativno poučevanje Evropske komisije.

Tudi v šolskem letu 2022/2023 na GCC napovedujejo pestro mednarodno dogajanje, ki se je začelo že avgusta. Med 14. in 20. 8. sta se profesorici Marjana Turnšek in Tina Gorenšek udeležili mednarodnega srečanja učiteljev nemščine na Dunaju, med 21. in 28. 8. pa sta profesorici Mateja Glušič Lenarčič in Doroteja Borovnik obiskali irsko prestolnico Dublin, kjer sta se udeležili seminarja na temo projektnega učenja in metode CLIL ter spoznavali irski šolski sistem. 27. 8. je na dvotedensko prakso v vrtce na Finskem odpotovalo 6 dijakinj in dijakov programa predšolska vzgoja. Tokrat so izbrali podeželske vrtce v finskem okraju, ki slovi po medu – Akaa. Četudi je finski šolski sistem je zgled večini sveta je ena glavnih ugotovitev dijakov ta, da imamo v Sloveniji predšolsko vzgojo urejeno na enaki ravni. Izpostavili pa so individualno načrtovanje dela za vsakega otroka posebej, kamor so vključeni tudi starši in otrok, veliko gibanja na prostem s poudarkom na gozdni pedagogiki ter sproščeno vzdušje, ki je rezultat manjših skupin, prostornih igralnic ter večjega števila strokovnih delavcev na skupino.

V prvih dveh mesecih šolskega leta, ko GCC praznuje tudi visoki jubilej – 110-letnico izgradnje mogočnega secesijskega poslopja šole, bodo dijaki in profesorji odpotovali še na mobilnosti na Islandijo, pa v Bolgarijo na sklepno srečanje partnerjev strateškega projekta YESSS, ki je namenjen spodbujanju podjetnosti v srednjih šolah in ga koordinirajo na GCC, pa na partnersko srečanje projekta PROTECT v Rim. Ta je namenjen uporabi metode Edularp v šolskem prostoru. Pripravljajo tudi dve septembrski dijaški mobilnosti v Estonijo in na Švedsko, na GCC pa bodo gostili tudi učitelje in dijake iz Poljske, Srbije in Romunije, v začetku oktobra pa tudi pripravljalni sestanek za nov strateški projekt na temo trajnostnega razvoja in zelenega prehoda, ki ga načrtujejo v sodelovanju s partnerskimi šolami iz Nemčije, Bolgarije, Španije in Srbije.

PRILOGA: Fotografije z Dunaja, Irske in Finske (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,   

Pojdi na vsebino