Sporočila za javnost 2019/2020

MALA VERONIKA 2020 ZNOVA NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Prejemnik mladinske pesniške nagrade Mala Veronika 2020 je maturant Gimnazije Celje – Center Aljaž Primožič

Že drugič v preteklih treh letih je nagrada Mala Veronika, ki jo v sklopu projekta Veronikina nagrada najboljši mladim pesnikom podeljuje podjetje Fit Media, romala na Gimnazijo Celje – Center (GCC). Leta 2018 jo je osvojil Tilen Letner, letošnje leto pa maturant Aljaž Primožič, sicer tudi lanski dobitnik prestižne Župančičeve frulice. Primožič se lahko ne glede na mladost pohvali z zajetnim, kvalitetnim opusom, večkrat nagrajenim in objavljanim opusom. Na letošnjem natečaju, ki je potekal peto leto zapored, je sodelovalo 42 srednjih šol. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali dr. Zoran Pevec kot predsednik in Tonja Jelen ter Aleš Jelenko kot člana, je o zmagovalni pesmi zapisala: »Pesem vsak dan smo večji nas vrača v otroštvo, v nostalgijo, ko je merjenje ob podbojih vrat pomenilo varno zavetje in pribežališče, nevedoč, da so ravno te črtice kazalci, ki nas vedno bolj oddaljujejo od malega sveta, od sreče in lahkotnosti. Pesem z nizanjem predstav in omejeni prostorskosti nas vedno bolj vrača v polpreteklost in obenem vedno daje v sedanjost, ki zna biti neznosna. Medtem pa je razmerje med velikostjo in prostori vedno bolj težko.«

Mentor obeh mladih pesnikov z GCC (in številnih drugih ) je Kristian Koželj, celjski pesnik, igralec in umetniški vodja Festivala Izrekanja, ki na GCC zadnja leta vodi tudi pesniške delavnice in delavnice kreativnega pisanja. Uvodni večer letošnjega Festivala Izrekanja, ki pod naslovom Brezmejno nastaja v sodelovanju z GCC, Osrednjo knjižnico Celje in Avstrijskim kulturnim forumu ob letu sosedskega dialoga Avstrija – Slovenija, bo 26. 8. v ospredje postavil prav mlade celjske poete. Luč sveta bo namreč ugledala antologija mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, ki jo je izdala GCC. Ob Primožiču in Letnerju je v antologiji predstavljenih še osem mladih pesnikov, ki so od leta 2015 ustvarjali ob mentorskem vodstvu pesnikov Kristiana Koželja in Petra Semoliča.  

PRILOGA: Fotografija Aljaža Primožiča (arhiv GCC)

Komentar strokovne žirije Mala Veronika 2020: https://www.veronikini-veceri.si/images/Veronikini_veceri_2020/Mala_Veronika_2020/Zmagovalna_pesem_za_malo_Veroniko_2020.pdf 

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, , 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

GCC MATURA 2020

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

20 zlatih maturantov, 97 % uspeh na poklicni in 96 % uspeh na splošni maturi za zaključek nenavadnega šolskega leta 2019/2020 na Gimnaziji Celje – Center

Z rezultati splošne in poklicne mature, ki jo je v pomladanskem roku opravljalo 225 dijakov se na Gimnaziji Celje – Center nocoj zaključuje nenavadno šolsko leto 2019/2020, ki s tremi izobraževalnimi programi in več kot 930 dijaki sodi med največje srednje šole na Celjskem.
S 97 % uspehom, 19,4 povprečnimi točkami in 20 zlatimi maturanti (od tega jih je 10 imelo vse možne točke) se lahko pohvalijo maturanti programa predšolska vzgoja, 96 % uspeh in povprečje 19,5 točk pa so dosegli dijaki splošne in umetniške gimnazije – likovne smeri. Zlato knjigo poklicnih maturantov so s svojimi podpisi dopolnili diamantni Martina Lenko, Eva Ocepek, Marija Rozoničnik, Aljaž Stropnik, Ana Zeme, Nives Žagar, Rebeka Govedič, Kaja Pešec, Patricija Bele in Lara Strgaršek s 23 točkami, 22 točk pa so dosegle Julija Atelšek, Maruša Kajzba, Nina Gračner, Tjaša Gradišnik, Jovana Miladinović, Nika Muzel, Lucija Užmah, Sara Bokal, Sara Korenjak in Tjaša Ravnikar.

S podelitvijo spričeval splošne mature, ki bo NOCOJ, v ponedeljek, 13. 7., ob 18. uri v parku za Gimnazijo Celje – Center se na GCC počasi začenjajo počitnice. Dijake in mentorje programa MEPI – mednarodno priznanje za mlade, čakajo še poletne pustolovske odprave po Sloveniji, člane šolske impro lige avgustovsko gostovanje na Festivalu Lent, pa festival Izrekanja s katerim bodo na GCC sklenili letošnje poletne počitnice, ki bodo minile tudi v znamenju različnih obnovitvenih in investicijskih del. Potekajo tudi priprave na tradicionalno druženje generacij sedanjih in nekdanjih dijakov Naših 100 + 8, ki bo 11. 9., če bodo to dopuščale epidemiološke razmere.

PRILOGA: Fotografija 20 zlatih maturantov poklicne mature z ravnateljem in fotografija poklicnih maturantov predšolske vzgoje 2020 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, www.gcc.si

POLETNA MUZEJSKA NOČ IN PODSTREŠJE GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Letošnji GCC pozdrav poletju se na Gimnaziji Celje – Center nadaljuje z jutrišnjo poletno muzejsko nočjo in zaključuje 23. 6. s predstavitvijo četrte številke literarne revije Podstrešje in predstavo kina pod zvezdami

Na Gimnaziji Celje – Center že četrto leto zapored ob koncu šolskega leta pripravljajo mini festival dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju, ki se je začel 16. 6. Nadaljuje jutri, v soboto, 20. 6., ob 20. uri s poletno muzejsko nočjo, ki jo bo uvedel ogled markantnega secesijskega šolskega poslopja ter premiera kratkega filmčka o posebnosti stavbe, ki nosi status arhitekturnega spomenika, dopolnil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja v parku za šolo ter kino predstava Hladna vojna. Pozdrav poletju se zaključuje v torek, 23. 6., s predstavijo četrte številke literarne revije Podstrešje ob 20. uri, ob 21.15 pa se bo v kinu pod zvezdami, ki poteka v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, zavrtela še belgijsko-nizozemska drama Dekle režiserja Lukasa Dhonta. Če bo slabo vreme poletna muzejska noč odpade, predstavitev Podstrešja pa bo v šolski knjižnici.

Pred štirimi leti so dijaki GCC pod vodstvom celjskega pesnika in igralca Kristiana Koželja obudili celjske pesniške večere s slam poezijo, šola pa tudi sicer že vrsto let pripravlja zelo priljubljen natečaj za dijaško naj kratko zgodbo. Tako se je oblikovala pobuda, da bi najboljše literarne stvaritve šolskega leta ujeli med platnice revije z imenom Podstrešje. Pomenljivi podnaslov revije je TIŠINA! Mladi govorijo, urednik tretje številke pa je četrtošolec in nagrajenec številnih literarnih natečajev, prejemnik letošnje nagrade Župančičeva frulica 2019 za najboljšega srednješolskega pesnika Aljaž Primožič.  Predstavitev revije, ki letos vsebuje prispevke 20 mladih avtorjev z GCC, Gimnazije Poljane ter 2 mladih avstrijskih avtoric Etumu Mavie Schoster in Victorie Schwab, ki sodelujeta v projektu Brezmejno. Tega na GCC pripravljajo avgusta v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom in festivalom Izrekanja, ko bodo javnosti ponosno predstavili tudi antologijo mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo. Letošnjo številko revije Podstrešje dopolnjujejo ilustracije tretješolke umetniške gimnazije likovne smeri Nike Fridauer, predstavitev pa bo dopolnil glasbeni nastop vokalistke Ize Robavs in pianista Žiga Žvižeja ter recezentov revije celjskega režiserja Luka Marcena in literarne kritičarke Veronike Šoster.

Pester junijski kulturni utrip bo tako zaključil plodno in uspešno šolsko leto na edini srednji šoli v Sloveniji, ki ji je JSKD leta 2015 podelil naziv Kulturna šola, z njim pa napovedujejo smele načrte za prihodnje šolsko leto, ki se bo na kulturnem področju začelo že 25. 8. s pesniško delavnico, festivalom Izrekanja in predstavitvijo nedavno izdane antologije mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo. 

PRILOGA: Fotografije z lanske predstavitve revije Podstrešje in GCC pozdrava poletju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,
Aljaž Primožič, urednik revije Podstrešje, 030 658 897,

TIŠINA! MLADI GOVORIJO …

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Letošnji GCC pozdrav poletju bodo na Gimnaziji Celje – Center zaključili 23. 6. s predstavitvijo četrte številke literarne revije Podstrešje, takoj za njo pa bo na programu četrta predstava kina pod zvezdami, belgijsko-nizozemska drama Dekle

Včeraj se je z enodnevnim zamikom zaradi muhastega vremena v parku za Gimnazijo Celje – Center (GCC) s koncertom vokalistke Lee Aram, pianista Aljaža Šumeja in saksofonista Anžeta Zaveršnika ter letnim kinom začel že četrti kratki festival dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Nadaljuje se s poletno muzejsko nočjo na GCC, ki jo bo v soboto, 20. 6. ob 20. uri uvedel ogled markantnega secesijskega šolskega poslopja, dopolnil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja ter kino predstava Hladna vojna. Zaključili ga bodo v torek, 23. 6., s predstavijo četrte številke literarne revije Podstrešje ob 20. uri, ob 21.15 pa se bo v kinu pod zvezdami, ki poteka v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, zavrtela še belgijsko-nizozemska drama Dekle režiserja Lukasa Dhonta. Če bo slabo vreme bo predstavitev Podstrešja v šolski knjižnici, kino predstava pa odpade.

Pred štirimi leto so dijaki GCC pod vodstvom celjskega pesnika in igralca Kristiana Koželja obudili celjske pesniške večere s slam poezijo, šola pa tudi sicer že vrsto let pripravlja zelo priljubljen natečaj za dijaško naj kratko zgodbo. Tako se je oblikovala pobuda, da bi najboljše literarne stvaritve šolskega leta ujeli med platnice revije z imenom Podstrešje. Pomenljivi podnaslov revije je TIŠINA! Mladi govorijo, urednik tretje številke pa je četrtošolec in nagrajenec številnih literarnih natečajev, prejemnik letošnje nagrade Župančičeva frulica 2019 za najboljšega srednješolskega pesnika Aljaž Primožič.  Predstavitev revije, ki letos vsebuje prispevke 20 mladih avtorjev z GCC, Gimnazije Poljane ter 2 mladih avstrijskih avtoric Etumu Mavie Schoster in Victorie Schwab, ki sodelujeta v projektu Brezmejno. Tega na GCC pripravljajo avgusta v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom in festivalom Izrekanja, ko bodo javnosti ponosno predstavili tudi antologijo mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo. Letošnjo številko revije Podstrešje dopolnjujejo ilustracije tretješolke umetniške gimnazije likovne smeri Nike Fridauer, predstavitev pa bo dopolnil glasbeni nastop vokalistke Ize Robavs in pianista Žiga Žvižeja ter recezentov revije celjskega režiserja Luka Marcena in literarne kritičarke Veronike Šoster.

Pester junijski kulturni utrip bo tako zaključil plodno in uspešno šolsko leto na edini srednji šoli v Sloveniji, ki ji je JSKD leta 2015 podelil naziv Kulturna šola, z njim pa napovedujejo smele načrte za prihodnje šolsko leto, ki se bo na kulturnem področju začelo že 25. 8. s pesniško delavnico in festivalom Izrekanja, kjer GCC sodeluje že od samega začetka.

PRILOGA: Fotografije z lanske predstavitve revije Podstrešje in GCC pozdrava poletju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,
Aljaž Primožič, urednik revije Podstrešje, 030 658 897,

GCC POZDRAV POLETJU 2020 DANES ODPADE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaradi slabega vremena je današnji dan mini festivala dijaške ustvarjalnosti odpovedan, organizatorji pa vabijo v park za GCC jutri, v soboto in torek

Ne glede na nenavaden zaključek letošnjega šolskega leta, bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pouk tradicionalno sklenili s kratkim festivalom dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Z njim se v šolo vrača pester kulturni utrip, ki se je v preteklih treh mesecih, tako kot vse ostale dejavnosti, preselil na svetovni splet. Žal je nocojšnji uvodni dan s koncertom šolse zasedbe LPS in kino predstavo Zvesti moški zaradi slabega vremena odpovedan. Organizatorji upajo, da bodo glede na napoved lahko izpeljali dogodek jutri, v torek, 16. 6., ko bodo v parku za GCC ob 20.20 nastopili vokalistka Lea Aram, saksofonist Anže Zaveršnik in pianist Aljaž Šumej, koncertu pa bo sledila projekcija britanske drame Ritem udarcev. V soboto, 20. 6., bodo na GCC dopolnili pestro dogajanje letošnje poletne muzejske noči v knežjem mestu. Ob 20. uri se bo začelo vodenje po vogalni secesijski zgradbi šole, delu avstrijskega arhitekta Richarda Klossa, ki je spomeniško varovana in je s svojimi arhitekturnimi posebnostmi prepoznaven del celjske vedute. Vodenju bo sledil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja, temu pa projekcija poljsko-britansko-francoske drame Hladna vojna. Pestro dogajanje bo v torek, 23. 6., ob 20. uri sklenila predstavitev literarne revije Podstrešje z gostoma režiserjem Luko Marcenom in literarno kritičarko Veroniko Šoster, glasbenikoma vokalistko Izo Robavs in pianistom Žigo Žvižejem ter filmsko projekcijo belgijsko-nizozemske drame Dekle. Festival nastaja v sodelovanju z Društvom GCC in Mestnim kinom Metropol.

Pester junijski kulturni utrip bo tako zaključil plodno in uspešno šolsko leto na edini srednji šoli v Sloveniji, ki ji je JSKD leta 2015 podelil naziv Kulturna šola. Vse prireditve bodo v čudovitem ambientu parka za GCC, če bo slabo vreme pa odpadejo, izjema je predstavitev Podstrešja, ki bo ob slabem vremenu potekala v šolski knjižnici.

PRILOGA: Fotografije z lanskega GCC pozdrava poletju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 
Aljaž Primožič, urednik revije Podstrešje, 030 658 897, 

GCC POZDRAV POLETJU 2020

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Z letnim kinom, koncerti, poletno muzejsko nočjo in predstavitvijo četrte številke literarne revije Podstrešje se v park za GCC po daljšem korona zatišju vrača kulturni uvod v letošnje poletne počitnice.

Ne glede na nenavaden zaključek letošnjega šolskega leta, bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pouk tradicionalno sklenili s kratkim festivalom dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020. Z njim se v šolo vrača pester kulturni utrip, ki se je v preteklih treh mesecih, tako kot vse ostale dejavnosti, preselil na svetovni splet.

Pozdrav poletju se bo začel v ponedeljek, 15. 6., ob 20.20 z akustičnim koncertom zasedbe LPS in prvo predstavo letnega kina, francosko komedijo Zvesti moški. Že dan kasneje, v torek, 16. 6., bodo v parku za GCC ob 20.20 nastopili vokalistka Lea Aram, saksofonist Anže Zaveršnik in pianist Aljaž Šumej, koncertu pa bo sledila projekcija britanske drame Ritem udarcev. V soboto, 20. 6., bodo na GCC dopolnili pestro dogajanje letošnje poletne muzejske noči v knežjem mestu. Ob 20. uri se bo začelo vodenje po vogalni secesijski zgradbi šole, delu avstrijskega arhitekta Richarda Klossa, ki je spomeniško varovana in je s svojimi arhitekturnimi posebnostmi prepoznaven del celjske vedute. Vodenju bo sledil koncert vokalistke Jene Knez in kitarista Aleksandra Breznikarja, temu pa projekcija poljsko-britansko-francoske drame Hladna vojna. Pestro dogajanje bo v torek, 23. 6., ob 20. uri sklenila predstavitev literarne revije Podstrešje z gostoma režiserjem Luko Marcenom in literarno kritičarko Veroniko Šoster, glasbenikoma vokalistko Izo Robavs in pianistom Žigo Žvižejem ter filmsko projekcijo belgijsko-nizozemske drame Dekle. Festival nastaja v sodelovanju z Društvom GCC in Mestnim kinom Metropol.

Pester junijski kulturni utrip bo tako zaključil plodno in uspešno šolsko leto na edini srednji šoli v Sloveniji, ki ji je JSKD leta 2015 podelil naziv Kulturna šola. Vse prireditve bodo v čudovitem ambientu parka za GCC, če bo slabo vreme pa odpadejo, izjema je predstavitev Podstrešja, ki bo ob slabem vremenu potekala v šolski knjižnici.

PRILOGA: Fotografije z lanskega GCC pozdrava poletju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,
Aljaž Primožič, urednik revije Podstrešje, 030 658 897,

GCC JUNAKI NAŠEGA ČASA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovenska filantropija je Gimnaziji Celje – Center ponovno podelila priznanje za izjemno delo na področju prostovoljstva

Ob začetku nacionalnega tedna prostovoljstva (25.-31. 5.) je Slovenska filantropija 19 šolam in 1 dijaškemu domu iz vse Slovenije podelila naziv Junaki našega časa za šolsko leto 2019/2020. Naziv je ponovno tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kot edina srednja šola s Celjskega, med osnovnimi šolami iz regije pa se z nazivom lahko pohvalita še OŠ Zreče in OŠ Antona Aškerca Velenje. Namen natečaja je razvoj prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, cilji natečaja pa krepitev solidarnosti v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, aktiviranje šolarjev za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev nekega problema v skupnosti, promocija prostovoljstva med otroki in mladimi, spodbujanje samoiniciativnosti otrok in mladih in senzibiliziranje učencev za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju.

GCC je na natečaju kandidirala z največjimi prostovoljskimi in dobrodelnimi projekti letošnjega šolskega leta – akcijami #enostavnoČLOVEK (v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom), tradicionalni jesenski dobrodelni koncert, Kamenčki prijateljstva (v sodelovanju z Društvom Humanitarček), Anina zvezdica, projektom GCC osrečuje, Gregorjevim tednom ter mrežo učnih in razrednih tutorjev. Strokovna komisija je v projektih GCC in več kot 250 aktivnimi dijaki in mentorji na področju prostovoljstva, prepoznala izjemen potencial in neprecenljiv prispevek k bolj humanemu obrazu naše družbe. Obenem velja tudi omeniti, da so dijaki GCC že nekaj let zapored tudi naj prostovoljci Mestne občine Celje.

Ravnatelj GCC Gregor Deleja je ob prejemu priznanja zapisal: “Najbrž je eno najmočnejših »gesel« letošnjih mesecev osame prav solidarnost; ugotovitev, da smo najmočnejši takrat, ko se razumemo in sodelujemo. Naša družba je še vedno zelo »industrijsko« ukalupljena – povpraševanje in ponudba, preračunavanje in vrednotenje, slepo sledenje avtoritetam, ki niso vedno dober zgled. Socialno-ekonomske razlike šole velikokrat le še poglabljajo in hud udarec temu je zadala tudi letošnja epidemija, ki je razgalila številne stiske in neenake možnosti. A na GCC smo ponosni, da je paradigma o enakih možnostih za vse dijake in učitelje vgrajena v temeljno vizijo naše šole. Nanjo kritično opozarjamo vsi in tako zagotavljamo redno intervizijo, da vse zdrse priznavamo, ozaveščamo in se trudimo biti boljši. Solidarnost je tako ena ključnih vrednot šole in njenih deležnikov. Veseli smo, da so dijaki in učitelji z zgledom ter izkustvenim učenjem odlični sodelavci in pobudniki dobrodelnih in prostovoljskih akcij, zavezani k tvornemu medgeneracijskemu in medkulturnemu dialogu in povezani s šolo ter njenimi partnerji v domačem in mednarodnem prostoru, ki poudarjajo pomen prostovoljstva in empatije.”

PRILOGA: Simbolična fotografija (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

MASKE?

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center letos na daljavo

Tradicionalni zaključek šolskega leta dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bo v novi resničnosti korona časa letos potekal v e-obliki. 16. pregledna študijska razstava likovnih izdelkov se bo tokrat odprla v četrtek, 21. 5., ob 19. uri na Facebook profilu in YouTube kanalu GCC, rdeča nit dogodka pa so seveda maske, pri čemer se dijaki skozi prizmo umetnosti sprašujejo, ali jih bomo v prihodnosti nosili ali pa bo človeštvo pandemija prisilila, da jih sname ali pa nosi takšne, da se ljudje z njimi ne bomo skrivali drug pred drugim … Napovednik razstave so dijaki objavili tudi na YouTube kanalu GCC, hkrati pa se na spletu odvija zanimiv boj za šolski čopič, za katerega se borijo dijaki nižjih letnikov, ki bodo od letošnjih maturantk in maturantov v varovanje prejeli ta simbol umetniške gimnazije na GCC.

Osrednji dogodek najmlajšega izmed treh izobraževalnih programov na GCC je nastala v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (CSU), ki je že dolgoletni partner šole pri izvajanju izobraževalnih programov za mlade umetnike, sicer pa je bila tradicionalna lokacija razstave Osrednja knjižnica Celje, letos pa se celotno dogajanje seli na splet. Ob razstavi bo izšel tudi katalog v katerem bodo predstavljeni likovni izdelki dijakov od 1. do 4. letnika, ki so nastali pri strokovnih predmetih risanje in slikanje, predstavitvene tehnike, plastično oblikovanje, likovna teorija, osnove varovanja dediščine in bivalna kultura ter večzvrstni projekti, ki so nastali pri delu z gostujočimi umetniki Asiano Jurco Avci, Majo Hodošček, Juretom Cvitanom in Borisom Bejo v CSU.

V preteklih šestnajstih letih je v programu maturiralo več kot 330 dijakinj in dijakov. Približno polovica je tudi študijsko pot nadaljevala na področju umetnosti in med nekdanjimi likovniki s Centra se najdejo že številna imena, ki pomembno sooblikujejo slovensko kulturno krajino in umetnostni prostor. »Umetniki«, kot imenujejo dijake tega programa na GCC, ustvarjajo v sodobno opremljenih specializiranih učilnicah, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna in multimedijska sredstva, profesionalna grafična preša in peč za žganje gline. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še strokovne predmete, veliko dela se odvija tudi izven šole – na taborih in ekskurzijah, pa v sodelovanju s priznanimi domačimi in tujimi umetniki. Številni dosežki in priznanja na različnih natečajih v Sloveniji in tujini, projekti in dejavnosti, uvrščajo mlade umetnike z GCC med najaktivnejše soustvarjalce lokalnega in širšega umetnostnega okolja.

PRILOGA: Maske (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

GCC NA DALJAVO – (OB)ŠOLSKI UTRIP V KARANTENI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center je se pester utrip šolskih in obšolskih dejavnosti v zadnjem mesecu skoraj v celoti preselil na svetovni splet

Pred dobrim mesecem dni si najbrž nihče ni mogel predstavljati, da se bo v državi zaradi nevidnega sovražnika ustavilo življenje. Nenavaden čas je pred svojevrsten izziv postavil tudi vzgojno-izobraževalne zavode, ki so z delom na daljavo začeli postavljati nove mejnike v zgodovini slovenskega šolstva. Kar se je 13. 3. zdelo nemogoče, je sedaj nova resničnost. Dijaška skupnost GCC in Dijaški razvojni tim ter spletni časopis Sledko so že od začetka izrednih razmer skrbeli za to, da šolske vsebine pri delu na daljavo dobijo tudi kratkočasne dopolnitve. Po dobrem mesecu dni, tako v spletni obliki potekajo šolske prireditve, tematski tedni (vode, zdravja, knjige, zemlje), številni šolski natečaji med katerimi nedvomno izstopa zelo kreativna akcija #GCCostanidoma, celo predaji ključa in čopiča, kot tradiciji maturantskih razredov, ki jih kljub spremenjenim okoliščinam dijaki in učitelji ne želijo opustiti. Na spletu so svoje mesto našle tudi obšolske dejavnosti – na daljavo vadijo glasbene zasedbe, gledališke skupine, igra se šah, odvijajo se debate, bralni klubi, prostovoljno delo, MEPI, športne aktivnosti, nastajajo umetniški, tehnični in naravoslovni projekti ter številni izdelki, na splet se v prihodnjih dneh selijo tudi predavanja iz cikla Koristnost nekoristnega. Ob tem pa nastajajo številne nove pobude in projekti, ki jih na GCC želijo nadaljevati tudi v prihodnje.

Maturant Blaž Hrovat, predsednik Dijaške skupnosti GCC in član Dijaškega razvojnega tima: »GCC dela enostavno drugačno pester preplet šolskega in obšolskega dela, zato smo dijaki in učitelji že ob začetku dela na daljavo sklenili, da bomo vse projekte, ki smo si jih zadali v začetku šolskega leta, tudi izpeljali. Mislim, da pestrost naše ponudbe dokazuje, da znamo znanja pridobljena pri pouku tudi udejanjati v številnih dogodkih in akcijah, ki jih ne more ustaviti noben virus. Velik odziv dijakov, staršev in učiteljev, ki se na daljavo družimo tudi v obšolskem času dokazuje, kako pomemben je ta del šole, saj z njim velikokrat dobimo dodatno motivacijo tudi za šolsko delo, predvsem pa za osebnostno in profesionalno rast.« 

Predpočitniški teden bo nedvomno zaznamovalo dogajanje ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, ki so mu na GCC posvetili cel teden. Od številnih člankov, ki jih dijaki pripravljajo za spletni časopis Sledko pa do osrednjega dogajanja 23. 4., ki se bo začelo ob 8h na socialnih omrežjih GCC z branji dijakov in učiteljev, nadaljevalo ob 17h z on-line pogovorom s celjsko pesnico in pisateljico Evo Kovač, ob 18h z razglasitvijo natečaja Ali govoriš emojščino? MKC Maribor (med finalisti je tudi GCCjevka Eva Šket) in zaključilo z nočjo branja ob 20h na Facebook strani festivala Izrekanja s poetičnim recitalom celjskih dijakov zbranih v pesniškem krožku GCC z mentorjem Kristianom Koželjem. Pestro pa bo tudi maja, ko se na splet selijo teden Evrope, letna študijska razstava dijakov umetniške gimnazije – likovne smeri, akademija ob zaključku šolskega leta in tradicionalni teden čokolade.

PRILOGA: Fotografije – sestanek bralnega kluba, vaje GCC impro lige, #GCCostanidoma (arhiv GCC) 

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

PESEM POVEZUJE 2020

ŠOLSKI CENTER CELJE, ŠOLSKI CENTER VELENJE, GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Veliki koncert pevskih sestavov šolskih centrov iz Celja in Velenja ter Gimnazije Celje – Center bo letošnje leto s pesmijo povezal mladostno ustvarjalnost in prijateljstvo 4. 3. v cerkvi sv. Martina na Ponikvi

Da je petje že skoraj simbol slovenske kulture in ena najbolj razširjenjih ljubiteljskih dejavnosti, ni skrivnost. S pesmijo Slovenci vse od zibelke do groba že več stoletij izražamo vse lepote in tegobe, ki pišejo dolgo in zanimivo zgodovino našega naroda. Tudi v sodobnem času se ta spomin ohranja, za kar v veliki meri skrbijo tudi odlični otroški in mladinski pevski sestavi v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah po vseh državi. Na Celjskem pa še posebej, saj zborovstvo druži številne mlade. In to, da pesem povezuje, bodo s tradicionalnim skupnim zgodnjepomladnim koncertom dokazali tudi srednješolci iz vse regije. V sredo, 4. 3., se bo namreč ob  18. uri v cerkvi sv. Martina na Ponikvi začel koncert na katerem bodo nastopili Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center pod vodstvom Davida Preložnika, Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje pod vodstvom Andreje Ocvirk in MeMPZ Šolskega centra Velenje pod vodstvom Alenke Podpečan.

Vsi trije zbori glede na več desetletno bogato koncertno dejavnost ter številna priznanja z mednarodnih in domačih tekmovanj sodijo v sam vrh slovenske mladinske zborovske piramide. Na koncertu na Ponikvi bodo predstavili zanimive programe, ki jih pripravljajo za pomladanska tekmovanja in letne koncerte, skupni nastop pa sklenili s Slomškovo Večernico kot se spodobi za koncert v kraju, kjer se je pred 220 leti rodil narodni buditelj, škof, pesnik in pisatelj Anton Martin Slomšek.

PRILOGA: Fotografija MeMPZ šolskih centrov iz Celja in Velenja ter DPZ GCC

Dodatne informacije:
Andreja Ocvirk, zborovodkinja MeMPZ ŠC Celje, , 041 547 279
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

ZABAVNA MATEMATIKA II.

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center bodo z mednarodnim projektom MEYE nadgradili predlanski uspešni projekt Zabavna matematika

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC), kjer ob dveh gimnazijskih programih izvajajo tudi srednji strokovni program predšolska vzgoja s katerim nadaljujejo bogato učiteljiško tradicijo knežjega mesta, venomer iščejo nove možnosti na področju izboljšav metodično-didaktičnih pristopov in iskanju ravnovesja med akademskim in življenjskim učenjem z aktualizacijo učnih vsebin in metod. Oktobra 2019 so tako učitelji in dijaki programa predšolska vzgoja začeli sodelovati v Erasmus+ projektu MEYE (Mathematics in Early Years of Education; KU2, strateška partnerstva). Nosilec projekta je CIPFP Faitanar (Španija) in njihovi glavni cilji so izboljšanje izobraževanja vzgojiteljev na področju matematike, razvoj inovativnih izdelkov (priročnik, zloženke, didaktični materiali … ) za vzgojitelje ter izboljšava sodelovanja med univerzami, srednjimi šolami in vrtci na področju načrtovanja dela v vrtcih in krepitve matematične pismenosti v zgodnjem obdobju. Ob koordinatorju projekta in GCC partnersko mrežo dopolnjujejo še Univerza v Valenciji (Španija), Univerza v Varšavi (Poljska), High House Nursery – vrtec iz Velike Britanije ter Skupnost šol Marcelino Mesquita iz Portugalske.

Projekt se je začel z delovnim srečanjem koordinatorjev v Valencii konec oktobra, prvo večje strateško srečanje pa je potekalo med 19. in 25. 1. v mestecu Cartaxo (Portugalska). Srečanja so se udeležili tako dijaki in študentje kot učitelji. GCC sta zastopali profesorici Metka Krajnc, učiteljica pedagogike, in prof. Mateja Glušič Lenarčič, učiteljica angleščine, ter tretješolci Ana Dušak, Dominik Klezin, Andraž Mlinar, Anamarija Prislan in Lola Sovič. Obiskali so vrtec v kraju Cartaxo, opazovali delo vzgojiteljic (kako se matematični pojmi oblikujejo preko dnevne rutine ter v usmerjenih dejavnostih) ter v delavnicah pripravljali različne matematične dejavnosti. Naši vrtci ter tudi sam program predšolska vzgoja je po svoji vsebini daleč pred prakso v portugalskih in španskih vrtcih. Sodelovanje GCC v projektu pomeni predstavitev dobre prakse, ki bi jo želeli Španci implementirati v vsakdanje življenje in delo v vrtcih. Projekt se nadaljuje v začetku marca s srečanjem koordinatorjev v Španiji, nato pa bodo partnerji 4. 5. obiskali Slovenijo. V tednu bi bodo skupaj z evalvatorji z Univerze v Varšavi naredili analizo opravljanega skupinskega in samostojnega dela, načrtovali nove dejavnosti, obiskali celjske vrtce, sodelovali v delavnicah in pripravi matematičnih materialov, obiskali ljubljansko Hišo eksperimentov ter Zavod za popularizacijo matematike MATHEMA.

GCC je sicer ena aktivnejših slovenskih šol v programu Erasmus +, tako v akcijah ključnega ukrepa 1 (mobilnost učiteljev ter praksa dijakov predšolske vzgoje v tujini) kot v akcijah ključnega ukrepa 2 (strateška partnerstva), prav tako pa v projektih Evropskih socialnih skladov, kjer šola nastopa kot koordinatorica projekta Munera 3 (nadaljnja usposabljanja zaposlenih) kot tudi v vlogi razvojne šole v projektu PODVIG (podjetnost v gimnazijah) in implementacijske šole v projektu Inovativna pedagogika. Za svoje delo na področju internacionalizacije šolstva je GCC jeseni dobila tudi državno priznanje Jabolko kakovosti.

PRILOGA: Fotografije s srečanja partnerjev projekta MEYE na Portugalskem (arhiv GCC)

Dodatne informacije o projektu MEYE in programu E+:

Metka Krajnc, koordinatorica projekta MEYE, , 041 369 336

Gregor Deleja, ravnatelj in vodja GCC E+ tima, , 041 708 945

JUBILEJNI KONCERT FAVOZE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

FaVoZa, fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center bo 31. 1. v Narodnem domu praznovala deseto obletnico s slavnostnim koncertom vseh pevskih generacij

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje – Center (GCC) neprekinjeno delujejo že 62 let in zborovsko petje je imelo med njimi vedno prav posebno mesto. Do šolskega leta 2004/2005 je bilo skoraj izključno v domeni deklet in številnih uspešnih zborovodij, tedaj pa je glasbeni utrip na šoli dopolnila prva fantovska vokalna zasedba Oktet 9, ki še danes pod vodstvom mentorja Gregorja Deleje povezuje nekdanje dijake GCC. Zaradi uspehov zasedbe in velikega interesa fantov za zborovsko petje je v šolskem letu 2009/2010 Oktet dobil podmladek FaVoZo, fantovsko vokalno zasedbo GCC, ki letos praznuje desetletje delovanja in se z veseljem spominja več kot 200 koncertov in nastopov, zlatih priznanj z regijskih tekmovanj in mednarodnih tekmovanj na Malti ter turnej na Češko, Malto, Madžarsko, Hrvaško, v Srbijo, Bosno in Hercegovino, Avstrijo, Nemčijo in Italijo.

Na slavnostnem koncertu, ki bo v petek, 31. 1., ob 19. uri v Narodnem domu Celje, se bo na odru z aktualno zasedbo srečalo več kot 50 nekdanjih pevcev, na programu pa bo jagodni izbor del, ki so na različne načine zaznamovale in povezale generacije pevcev fantovskih vokalnih zasedb na GCC. Posebej za to priložnost je nastala tudi projektna zasedba, ki jo bo vodil redni profesor Jože Fürst, priznani slovenski zborovski dirigent, dolgoletni profesor zborovskega dirigiranja na Univerzi v Mariboru in mentor vseh treh zborovodij vokalnih zasedb GCC.

Pevci FaVoZe so sicer drugo polovico letošnje jubilejne sezone uvedli že 6. 1. z novoletnim koncertom glasbenih sestavov GCC v cerkvi sv. Duha, med 17. in 19. 1. so se mudili na intenzivnih vajah v Lendavi, 27. 1. bodo nastopali v Novi Gorici, po koncert ob 10. obletnici pa jih čakajo še številni nastopi na šolskih in slovenskih koncertnih deskah v prihodnjih mesecih. Med drugim nastop na velikem pomladnem večeru ob svetovnem dnevu poezije 19. 3., ki ga letos na GCC pripravljajo v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, Avstrijskim kulturnim forumom in gimnazijo BORG iz Lienza, Pomladni koncert 15. 4., nastop na prireditvi Na pragu svobode 8. 5. in vsakoletna poletna turneja ob Dnevu državnosti.

PRILOGA: Fotografije FaVoZe (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, umetniški vodja FaVoZe in ravnatelj GCC, 041 708 945, 

ODLIČNI MLADI FIZIKI, ANGLISTI IN LITERATI Z GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Dijaki Gimnazije Celje – Center dosegli izjemne rezultate na tekmovanjih SiYPT in Best in English

V soboto, 18. 1., je na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani potekal Slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC) v kateri so sodelovali drugošolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter tretješolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov.. Po štiriurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Celoten projekt in priprave so podprte s sredstvi ESS projekt RaST – razvojno središče talentov, ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor.

To pa ni edini dosežek minulih dni. Centraši so se že tretje leto zapored udeležili enega največjih mednarodnih tekmovanj v znanju angleškega jezika Best in English. V obsežnem spletnem izzivu se je v jezikovni spretnosti pomerilo 16.462 dijakov iz 624 srednjih šol iz 25 držav iz Evrope in sveta. Med vsemi sodelujočimi šolami je GCC dosegla 47. mesto, med sodelujočimi slovenskimi šolami pa 3. mesto. Med tekmovalci velja izpostaviti tretješolca Matevža Bervarja, ki je dosegel 40. mesto izmed vseh tekmovalcev in 2. mesto med vsemi slovenskimi tekmovalci.

Šola pa je ponosna tudi na četrtošolca Aljaža Primožiča, lanskega prejemnika Zupančičeve frulice, mladinske pesniške nagrade. Aljaž je pred kratkim prejel tudi Grossmanovo priznanje za leto 2019, ki ga slovenskim dijakom podeljuje Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani za izvirne sinopsise oziroma zgodbe za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo (trajanja do 15 minut) na poljubno temo. Spletni literarni portal LUD literatura, pa je njegovo pesem Moje stanovanje uvrstil tudi med 10 najboljši pesmi minulega koledarskega leta.

PRILOGA: Fotografija mladih fizikov z GCC in Aljaža Primožiča (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945  

KAMENČKI

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Nova gledališka premiera skupine Središče z Gimnazije Celje – Center 23. 1. tokrat na temo homofobije v obliki dokumentarnega gledališča

V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa gledališkega kolektiva Središče z Gimnazije Celje – Center (GCC) na pobudo četrtošolca Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave Kamenčki, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se na GCC gledaliških deskah pojavlja prvič. Dokumentarno gledališče je oblika gledališke umetnosti, ki se je razvila med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj. Po osemnajstih mesecih intenzivnih razprav, raziskovanj z različnimi gosti ter pogovori z naključnimi neznanci na ulici, se bo njihov družbeno angažiran projekt končal z zaključno produkcijo. Premiera bo v četrtek, 23. 1., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje, repriza pa dan kasneje, 24. 1., prav tako ob 19.30 v celjskem Plesnem forumu. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna rezervacija sedežev.

Projekt Kamenčki na oder prinaša najrazličnejše zgodbe povezane z napadi iz homofobije. Besedilo osnovo gradi na treh napadih s smrtnim izidom iz preteklosti (Matthew Shepard, Larry King in napad v klubu Pulse), medtem pa se na odru pojavijo resnične pripovedi nekaj več kot petindvajsetih ljudi, ki so ekipi prijazno zaupali svoje zgodbe, te pa pripeljejo do enega najbolj medijsko pokritih napadov v Sloveniji, ki se je zgodil v začetku novembra v klubu Tiffany v Ljubljani. Avtor besedila in režiser predstave je četrtošolec Aljaž Primožič, ki je za svoje delo na področju pesniškega in literarnega ustvarjanja prejel že številne nagrade – je tudi prejemnik Župančičeve frulice 2019, dobitnik Grossmanovega priznanja 2019, ki ga AGRFT podeljuje najboljšim izvirnim sinopsisom oziroma zgodbam za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo, njegova pesem Moje stanovanje pa je bila po izboru portala LUD literatura uvrščena med najboljših 10 pesmi leta 2019.

Gledališka skupina Središče je na GCC nastala v začetku leta 2017, v njej pa je doslej v štirih produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde:  Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019, Avtorski projekt: Kamenčki, 2020) sodelovalo več kot 45 dijakov. S predstavo Trpljenje mlade Hane so se uvrstili tudi na državna festivala Vizije in Transgeneracije. Središče je v zadnjih letih sodelovalo s številnimi kulturniki, kot so skupina Laibach, pesnik in igralec Kristian Koželj ter mlada dramatičarka Katja Gorečan. S predstavo Kamenčki se od Središča poslavljajo tudi še člani prvotne zasedbe.

Premiera in repriza Kamenčkov sta sicer del bogatega kulturnega dogajanja, ki so ga v januarju pripravili na GCC, edini slovenski srednji šoli z nazivom Kulturna šola. Po uvodnem novoletnem koncertu (6. 1.), umetniškem večeru Miha Maleš in njegova zapuščina (16. 1.) in Kamenčkih, bodo mesec zaključili pevci FaVoZe, fantovske vokalne zasedbe GCC 31. 1. v Narodnem domu s slavnostnim koncertom ob 10. obletnici tega zanimivega pevskega sestava.

PRILOGA: Fotografija s predstave Kamenčki in Aljaž Primožič, avtor in režiser predstave (arhiv GCC)

Dodatne informacije:Aljaž Primožič, režiser in avtor predstave, 030 658 897, 
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

MIHA MALEŠ IN NJEGOVA ZAPUŠČINA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Januarski umetniški večer z dijaki Gimnazije Celje – Center v Likovnem salonu Celje

V četrtek, 16. 1., dijaki umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) ob 17. uri v Likovnem salonu Celje pripravljajo zanimiv pogovorno-umetniški večer, ki sta ga navdihnila življenje in delo Mihe Maleša (1903-1987), slovenskega slikarja, literata in publicista. Njegova zapuščina je navdihnila “umetnike” s Centra in ponudila vsebinsko rdečo nit celotnega šolskega leta, tudi v nedavno izdanem koledarju GCC.

V pogovoru, ki ga bo vodila Ana Pečnik, profesorica likovnih predmetov na Gimnaziji Celje – Center, bosta gostji umetnikova hči Travica Maleš Grešak in odlična poznavalka umetnosti 20. stoletja in Maleševe umetniške ostaline umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik. Ob pogovoru bo na ogled tudi priložnostna razstavo likovnih izdelkov dijakov, ki jih je navdihnila Maleševa bogata likovna in literarna zapuščina. Večer je tudi del projekta GCCTransforma, ki je podprt s sredstvi ESS projekta RaST – Razvojno središče talentov in povezuje dijake GCC, ki želijo v svojem prostem času razvijati svoje umetniške talente, zlasti na področju likovne, filmske, fotografske in vizualne umetnosti.

Maleš še je rodil v Jeranovem pri Kamniku, ki ga je s svojo slikovito okolico navdihoval in zaznamoval vse življenje. Njegovo šolanje je bilo povezano najprej z domačim Kamnikom, nato pa z Ljubljano, Zagrebom, Dunajem in Prago, kjer se je na grafični specialki usposobil za slikarja in grafika, Praga pa je prebudila v njem tudi mnoge druge umetniške talente. Vse življenje je delal veliko in z veseljem: v Umetniškem salonu, ki ga je ustanovil po vrnitvi v Ljubljano, nato kot gimnazijski učitelj, kasneje pa kot svobodni umetnik. Med člani skupine Četrta generacija je bil prav Maleš najbolj vsestransko dejaven: odličen grafik, ilustrator, založnik, pisec, ustanovitelj in urednik likovne revije Umetnost, svoje Bibliofilske založbe v Ljubljani itd. Umetnosti se je zapisal pod vplivom ljudske ustvarjalnosti in vesnanov, ki so l. 1903 na Dunaju ustanovili umetniški klub Vesna. Ni postal glasnik avantgardistične umetnosti, ampak se je vračal k realnejšim podobam in k tipičnim slovenskim kmečkim motivom. Njegov umetniški opus je izjemen: grafični portreti zaslužnih Slovencev, freske v kar nekaj cerkvah, serija Tivolijev, avtoportreti … Leta 1977 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Z ženo sta ustvarila eno največjih umetniških zbirk v slovenskem prostoru. Ob 750-letnici prve omembe Kamnika je svojemu mestu podaril veliko zbirko likovnih del iz vseh obdobij svojega ustvarjanja, ki so danes na ogled v njegovi galeriji na kamniškem Glavnem trgu.

Dogodek na GCC, ki se lahko kot edina srednja šola v Sloveniji pohvali z nazivom Kulturna šola, posvečajo bližnjemu mesecu kulture. Že teden dni kasneje (23. in 24. 1.) bodo v Plesnem forumu Celje pripravili premiero in prvo ponovitev dokumentarno-gledališke produkcije Kamenčki na temo homofobije (režija: Aljaž Primožič), v petek, 31. 1., pa bo s koncertom v Narodnem domu Celje 10. obletnico delovanje praznovala FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC.

PRILOGA: Fotografija Mihe Maleša in naslovnice GCC koledarja za leto 2020 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Ana Pečnik, avtorica večera in profesorica na GCC, , 040 326 558
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

GCC V NOVO LETO PONOVNO VSTOPA S KONCERTOM

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Glasbeniki z GCC bodo drugi del sezone že petindvajsetič zapored začeli s tradicionalnim novoletnim koncertom 6. januarja v cerkvi sv. Duha v Celju

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje – Center (GCC), ki letos beležijo že 62. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone že pretindvajsetič zapored vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo v ponedeljek, 6. 1. 2020, ob 19. uri v cerkvi sv. Duha v Celju. Nastopili bodo Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca. Tudi tokrat so na edini srednji šoli naše države, ki se ponaša s statusom Kulturna šola, pripravili pester program del iz slovenske in evropske glasbene zakladnice, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas. Del programa bo obsegal tudi dela, ki so jih izvedli 13. 12. na odmevnem koncertu v katedrali v Szegedu na Madžarskem v okviru Erasmus + projekta Will To MotivatE(U), v katerem skupaj s partnerji z Islandije, Norveške, Italije, Madžarske in Hrvaške sodeluje tudi GCC.

GCC, ki s tremi izobraževalnimi programi in več kot 1000 dijaki in zaposlenimi sodi med večje srednje šole v regiji, se lahko pohvalijo s številnimi uspehi in več kot 70 obšolskimi dejavnostmi, med katerimi ima posebno mesto in tradicijo prav glasba. Tudi letos na šoli deluje 9 glasbenih sestavov, ki so sezono začeli s koncertno turnejo v Berlin in Potsdam, s katerim so začeli letošnji mednarodni projekt Pesem povezuje, ki je podprt tudi z ESS sredstvi projekta RaST (Razvojno središče talentov), ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor. Ta bo v celoti posvečen medkulturnemu dialogu in premoščanju razlik skozi glasbo in umetnost. Novembra so pevci sodelovali na tradicionalni Poeziji iz samovarja, v december pa so sestavi stopili s tradicionalnim Miklavževim koncertom v Narodnem domu ter nadaljevali s turnejo na Madžarsko, Centrovizijo in nastopi na šolskih hodnikih v sklopu Veselega decembra na GCC. Novoletni koncert je uvod v drugi del sezone, ki se bo nadaljevala s koncertom v Novi Gorici in slavnostnim koncertom ob 10-obletnici FaVoZe 31. 1. v Narodnem domu. Sledili bodo nastopi ob slovenskem kulturnem prazniku, pomladanski koncert ob Dnevu žena in nastop na prireditvi ob svetovnem dnevu poezije v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, saj bo leto 2020 v Sloveniji in Avstriji posvečeno sosedskemu dialogu. Aprila bo Dekliški pevski zbor nastopil na državni pevski reviji v Zagorju, 15. 4. pa bodo sestavi pripravili tudi tradicionalni Pomladni koncert v Narodnem domu. Maja bodo ponovno dopolnili prireditev Na pragu svobode ob Dnevu Evrope, GCC akademijo ob zaključku šolskega leta, ponovno predstavljali šolo in Celje na tekmovanju Veseli veter, pripravili poletne koncertne večere parku za šolo, sezono pa bo že tradicionalno sklenila FaVoZa s turnejo ob Dnevu državnosti.

PRILOGA: Fotografija z novoletnega koncerta 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center, 041 708 945, 
Splet: www.gcc.si

GLASBENIKI S CENTRA NAVDUŠILI V SZEGEDU

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Peto srečanje partnerjev Erasmus + projekta Will To MotivateE(U) je 13. 12. v katedrali v madžarskem mestu Szeged zaključil odmeven koncert glasbenih zasedb Gimnazije Celje – Center

Med 12. in 14. 12. so štiri glasbene zasedbe Gimnazije Celje – Center (GCC) v okviru šolskega projekta Pesem povezuje, ki je podprt s sredstvi ESS projekta RaST (Razvojno središče talentov), ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor, in Erasmus + projekta Will To MotivatE(U), kjer GCC sodeluje kot partnerica, gostovale v madžarskem mestu Szeged. V tamkajšnji katedrali 13. 12. v sodelovanju z Dekliškim zborom István Vántus Univerze v Szegedu pod vodstvom dirigentke Kinge Erdös pripravili celovečerni koncert z adventnimi in božičnimi napevi iz partnerskih držav dvoletnega evropskega projekta medšolskega partnerstva, ki se ukvarja s področjem motivacije in aktivnega državljanstva v šolskem prostoru. V enem najznamenitejših sakralnih prostorov naše vzhodne sosede, ki se ponaša z največjimi orglami v Evropi (9740 piščali in 134 registrov) so tako zazveneli praznični napevi iz Slovenije, Italije in z Islandije, Norveške, Hrvaške in Madžarske. Ob domačem zboru so polno katedralo mladih iz vse Evrope ter gostov iz Szegeda in Madžarske navdušili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje in trobilnim sestavom zasedbe The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca.

Osrednje sporočilo koncerta je bil medkulturni dialog in premoščanje razlik, ki delajo naš svet po eni strani razdeljen, po drugi strani pa tako čudovit. To ni le tema evropskega projekta, ampak tudi kulturne misije, ki so jo na GCC poimenovali Pesem povezuje in jo začeli s septembrsko turnejo glasbenih sestavov v Berlin in Potsdam. Po praznični turneji jo bodo nadaljevali z Novoletnim koncertom 6. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju, pa na koncertu v Novi Gorici 26. 1. in na slavnostnem koncertu ob 10-obletnici FaVoZe 31. 1. v Narodnem domu. Tej temi bodo posvečeni nastopi ob kulturnem prazniku, koncert ob Dnevu žena, pa slavnostna prireditev v okviru mednarodne prireditve ob svetovnem dnevu poezije, ki jo letos na GCC pripravljajo 19. 3. v Narodnem domu pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Avstrije, saj bo leto 2020 minilo tudi v znamenju slovensko-avstrijskega sosedskega dialoga. Sledil bo nastop Dekliškega pevskega zbora na aprilski državni pevski reviji v Zagorju, pa Pomladni koncert glasbenih zasedb ob občinskem prazniku 15. 4. v Narodnem domu, majski nastopi in tekmovanja, sezono pa bo tradicionalno zaključila turneja FaVoZe ob Dnevu državnosti.

PRILOGA: Fotografija glasbenikov z GCC v Szegedu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, , www.gcc.si  

JABOLKO KAKOVOSTI ZA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Visoka nagrada za uspehe na področju mednarodnih mobilnosti je tokrat za področje srednješolskega izobraževanja romala na Gimnazijo Celje – Center

CMEPIUS, Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja vsako leto podeljuje Jabolka kakovosti, nacionalna priznanja za najboljše prakse mobilnosti in mednarodnega sodelovanja. Na letošnji podelitvi, ki je bila 4. 12. v Ljubljani jo je za področje srednjega šolstva iz rok Martine Vuk, državne sekretarke Ministrstva za izobraževanje znanost in šport prejela prof. Marjana Turnšek, članica šolskega Erasmus + tima in koordinatorica Unesco dejavnosti na Gimnaziji Celje – Center. Med mnogimi projekti mobilnosti učiteljev in dijakov ter strateških partnerstev v okviru programa Eramus + (letos jih na šoli poteka kar pet) je strokovno komisijo navdušil projekt GCC izobraževalno središče, ki so na šoli zaključili lani. S pomočjo sredstev za mobilnosti in obiskom partnerskih organizacij v evropskih državah, so na GCC namreč v nekaj letih vzpostavili učinkovit center, kjer na leto pripravijo več kot 40 izobraževalnih dogodkov s predavatelji in multiplikatorji iz šole, mesta, regije in države, ki so namenjeni tako dijakom kot tudi vzgojiteljem in učiteljev in širše regije. Tudi zaradi tovrstne dejavnosti in izkušenj je GCC lani postala ena izmed šol koordinatoric velikega projekta Evropskih socialnih skladov MUNERA 3, ki skrbi za nadaljnja usposabljanja zaposlenih.

Na Cmepiusu so v obrazložitvi nagrade še zapisali, da na GCC z aktivnostmi programa Erasmus + skrbijo za neposreden profesionalni razvoj kolektiva, hkrati pa tudi za razvoj strokovnih delavcev v regionalnem okolju. Da ima šola jasno vizijo glede umeščanja mednarodnih aktivnosti v šolski prostor in mednarodno sodelovanje prepoznava kot nujno za sodobno šolo, predvsem pa kot orodje s katerim sledijo k doseganju vzgojno-izobraževalnih ciljev.

V tem šolskem letu je šola koordinatorica in partnerka dveh projektov ključnega ukrepa 1 (mobilnost učnega osebja in mobilnost dijakov – praksa v vrtcih v tujini za dijake programa predšolska vzgoja), koordinatorica strateškega projekta za inovacije YESSS – Young enterpreneurs at secondary schools (Mladi podjetniki v srednjih šolah, ključni ukrep 2) ter partnerica dveh projektov ključnega ukrepa 2 (MEYE – matematična pismenost v zgodnjem obdobju in Will To MotivatE(U), ki raziskuje motivacijske elemente pri učitelji in dijakih v srednjih šoli). Skupaj z ostalimi mednarodnimi projekti, ki niso del programa Erasmus +, se lahko na GCC pohvalijo s široko internacionalno partnersko mrežo, ki obsega že več kot 40 partnerskih institucij po celem svetu.

PRILOGA: Fotografije s podelitve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

NA GCC PODELILI 60 PREŠERNOVIH PRIZNANJ

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center so danes v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnja zmagovalca natečaja Naj kratka zgodba in natečaja Najnovotvorjenka GCC ter zakorakali v pestro decembrsko kulturno dogajanje

Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Letos so jih podelili kar 60, ob tem pa razglasili tudi rezultate dveh zanimivih natečajev – za Najkratko zgodbo in GCC Najnovotvorjenko. Po mnenju strokovne žirije sta bili najboljši kratki zgodbi leta 2019 Onstraniki avtorice Nine Lane Vidmar, 4. č, in Zadnji pogovor Pie Jelene Džakulin, 3. č. Po mnenju bralcev pa je najboljšo zgodbo z naslovom Sij sence napisala Ava Boštjančič iz 2. c. Zmagovalni najnovotvorjenki leta 2019 pa sta samostalnika »spoblisk« (spominski blisk, “deja-vu”) in pa »gececentracija« (priključitev GCC-skupnosti, postati del GCC-skupnosti), ki bosta odslej na vseh pisnih in ustnih ocenjevanjih na šoli šteli za pravilno. Gre za del mladinskega raziskovalnega projekta, kamor je prispelo več kot 100 predlogov za nove besede. Tradicionalno so na prireditvi objavili tudi razpis za objavo dijaških prispevkov v literarni reviji Podstrešje, ki bo odprt vse do 8. 2. 2020.

Na kulturni prireditvi ob Ta veselem delu kulture, je bilo govora o pomembnosti kulture za obstoj vsakega naroda, številčno majhnih, kot je slovenski, pa še posebej, program pa so dijaki spletli okrog poezije četrtošolca Aljaža Primožiča,  prejemnika Župančičeve frulice 2019. Ker je letošnje leto posvečeno spominu na Valentina Vodnika, so se spomnili njegovih razsvetljenskih prizadevanj, v duhu praznika pa so seveda opozorili tudi na bližajočo se 220-letnico Prešernovega rojstva.

Prireditev je tradicionalno uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki ga bodo 5. 12. dopolnili še z odprtjem razstave likovnih del dijakov likovne gimnazije v Braslovčah in Miklavževim koncertom v Narodnem domu Celje, s katerim se bodo glasbene zasedbe GCC teden dni kasneje predstavila tudi v Madžarskem Szegedu. 11. 12. je na programu Centrovizija, projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo, 14. 12. pa bodo dijaki umetniške gimnazije – likovne smeri z unikatnimi jaslicami sodelovali pri projektu Božični Vojnik. December bo minil tudi v znamenju dobrodelnih akcij #enostavnoČLOVEK, Anina zvezdica in božična večerja, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Interact klubom Celje. Zadnji teden pred počitnicami bo minil v znamenju številnih koncertov, obveznih izbirnih vsebin in prazničnih prireditev med odmori. 19. 12. na šoli pripravljajo tudi karierni dan s predstavitvijo slovenskih in tujih univerz za dijake 3. in 4. letnikov, v novo leto pa bodo že tradicionalno stopili z Novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha 6. 1. 2020.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj in nagrajencev natečajev za Najnovotvorjenko in Naj kratko zgodbo (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945,

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj:
Jena Knez, Urška Košir, Ela Leskovar, Martin Lončarič Škorjanec, Blaž Pavlič in Vitomir Janez Zagode, vsi 3. b, Ivana Čačič in Lučka Robič, obe 3. c, Larisa Kosi, 3. č, Matevž Bervar, Lovro Čeh Brežnik, Naja Podbrežnik, Iza Robavs in Žiga Žvižej, vsi 3. d, Tara Soderžnik in Alojzija Sovič, obe 3. h, Jerneja Čerenak, Ariana Hodžić, Laura Korošec, Maj Lesjak in Klara Sapor, vsi 3. i, Zarja Korelc, Martina Lenko, Zara Meško, Eva Ocepek in Nives Žagar, vse 4. a, Maj Antončič, Zala Kejžar, Larisa Kotnik, Maj Mravlak, Alen Pokupec, Lucija Rakun, Katarina Stepišnik, Nika Šalamon, Maša Šon Neuholt in Tamara Šumej, vsi 4. b, Filip Eisenkoler, Jaka Jeršič, Eva Ledinek, Ajda Klepej, Vanesa Kukaj, Sara Sakič, Tanja Seničar, Kaja Uranič in Janja Voga, vsi 4. c, Tomaž Brilej, Jona Kunej in Tina Reher, vsi 4. č, Eva Beltram, 4. d, Barbara Lokovšek in Naja Rožič, obe 4. h, Lara Crnjac, Mojca Florjan, Lea Jazbinšek, Katrin Kovač, Maja Silovšek in Nastja Zvonar, vse 4. i, ter Urška Ornik, Veronika Preložnik in Vlasta Sajko, vse 4. j.

TA VESELI DAN KULTURE IN MIKLAVŽEV KONCERT NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center, edini slovenski srednji šol z nazivom Kulturna šola, bodo v predpraznični kulturni vrvež vstopili z dvema tradicionalnima prireditvama 3. in 5. decembra 

Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo v stari telovadnici ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja. Letos jih bodo podelili kar 60, in sicer na prireditvi, ki se bo začela ob 11.35 v stari telovadnici šole, posvetili pa jo bodo spominu na Valentina Vodnika, se bodo spomnili njegovih razsvetljenskih prizadevanj, v duhu praznika pa bodo seveda opozorili tudi na bližajočo se 220-letnico rojstva Franceta Prešerna. Tradicionalno bodo razglasili tudi zmagovalce natečaja za najboljšo kratko zgodbo, pa tudi zmagovalce novega natečaja za Najnovotvojrenko, ki bo v GCC slovarju dobila posebno mesto, saj bo veljala za pravilno na vseh ocenjevanjih, obvezno pa jo bodo uporabljali tudi na prireditvah. Ta dan bo izšel tudi razpis za objavo dijaških prispevkov v literarni reviji Podstrešje, ki bo odprt vse do 8. 2. 2020.

Že v četrtek bodo pester kulturni utrip mesta in šole dopolnili z dvema dogodkoma – 5. 12. se bo v Knjižnici Braslovče odprla razstava likovnih del dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, v četrtek, 5. 12., pa se bo ob 19. uri v Narodnem domu Celje začel tudi vsakoletni Miklavžev koncert, ki ga pripravljajo glasbene zasedbe, ki delujejo na šoli že več kot šest desetletij. Z zanimivim programom sestavljenim iz del partnerskih držav Erasmus + projekta Will To MotivatE(U) predstavili Dekliški pevski zbor, FaVoZa – fantovska vokalna zasedba, Nonet+ GCC in The Šlagers. S tem programom se bodo čez teden dni predstavili tudi v madžarskem mestu Szeged, kjer bo potekalo peto srečanje tega evropskega projekta, kjer dijaki in učitelji z Norveške, Islandije, Madžarske, Hrvaške, Italije in GCC raziskujejo motivacijske dejavnike v šolskem prostoru in aktivno državljanstvo. 

Predpraznično dogajanje se bo na GCC nadaljevalo s Centrovizijo (11. 12.), turnejo glasbenikov na Madžarsko (12.-14. 12.), zadnji teden decembra pa bo veselo tudi na šolskih hodnikih, cel zadnji mesec koledarskega leta pa bo minil tudi v znamenju večih dobrodelnih akcij. Tudi v tem šolskem letu se bo praznično dogajanje sklenilo z Novoletnim koncertom 6. 1. ob 19. uri v cerkvi sv. Duha v Celju – tega bodo dobra dva tedna kasneje glasbeniki z GCC ponovili v Novi Gorici, svečano pa bo tudi 31. 1., ko bo s koncertom v Narodnem domu 10. obletnico praznovala Fantovska vokalna zasedba GCC. 

PRILOGA: Fotografije s koncertov in Ta veselega dneva kulture 2019

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, 

PESEM POVEZUJE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni Miklavžev koncert Gimnazije Celje – Center letos v znamenju medkulturnega dialoga in Erasmus + projekta Will to motivatE(U)

Gimnazija Celje – Center (GCC) vsakoletno decembrsko dogajanje na šoli in v knežjem mestu dopolni s tradicionalnim Miklavževim koncertom, ki ga pripravljajo glasbene zasedbe, ki delujejo na šoli že več kot šest desetletij. Letos je teh kar 9, na tokratnem predprazničnem koncertnem večeru, ki bo v četrtek, 5. 12. 2019, ob 19. uri v Narodnem domu Celje, pa se bodo z zanimivim programom sestavljenim iz del partnerskih držav Erasmus + projekta Will To MotivatE(U) predstavili Dekliški pevski zbor, FaVoZa – fantovska vokalna zasedba, Nonet+ GCC in The Šlagers in Plesna skupina GCC. S tem programom se bodo čez teden dni predstavili tudi v madžarskem mestu Szeged, kjer bo potekalo peto srečanje evropskega projekta, kjer dijaki in učitelji z Norveške, Islandije, Madžarske, Hrvaške, Italije in GCC raziskujejo motivacijske dejavnike v šolskem prostoru in aktivno državljanstvo. Pesem povezuje je naslov letošnjega Miklavževega koncerta s katerim želijo mladi opozoriti na pomen medkulturnega dialoga in univerzalne govorice umetnosti, ki ne pozna meja. V tem duhu poteka tudi cela sezona, ki so jo sestavi GCC začeli s septembrsko turnejo v Berlin, po Madžarski pa bodo v marcu in aprilu na šoli in v Celju gostili glasbene kolege iz Avstrije in Nove Zelandije.

Tokratno predpraznično dogajanje se bo začelo že z vsakoletno prireditvijo Ta veseli dan kulture, podelitvijo šolskih Prešernovih priznanj in odprtjem razstave likovnih del dijakov umetniške gimnazije v Braslovčah (3. 12.), nadaljevalo pa s Centrovizijo (11. 12.), turnejo glasbenikov na Madžarsko (12.-14. 12.), zadnji teden decembra pa bo veselo tudi na šolskih hodnikih, cel zadnji mesec koledarskega leta pa bo minil tudi v znamenju večih dobrodelnih akcij. Tudi v tem šolskem letu se bo praznično dogajanje sklenilo z Novoletnim koncertom 6. 1. ob 19. uri v cerkvi sv. Duha v Celju – tega bodo dobra dva tedna kasneje glasbeniki z GCC ponovili v Novi Gorici, svečano pa bo tudi 31. 1., ko bo s koncertom v Narodnem domu 10. obletnico praznovala Fantovska vokalna zasedba GCC.

PRILOGA: Fotografija z lanskega Miklavževega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

60 PREŠERNOVIH PRIZNANJ ZA UVOD V PESTER DECEMBER NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje – Center bodo 3. 12. v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnja zmagovalca natečaja Naj kratka zgodba in natečaja Najnovotvorjenka GCC ter zakorakali v pestro decembrsko kulturno dogajanje

Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo v stari telovadnici ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Na kulturni prireditvi, ki se bo začela ob 11.35 v stari telovadnici šole bo govora o pomembnosti kulture za obstoj vsakega naroda, številčno majhnih, kot je slovenski, pa še posebej. Ker je letošnje leto posvečeno spominu na Valentina Vodnika, se bodo spomnili njegovih razsvetljenskih prizadevanj, v duhu praznika pa bodo seveda opozorili tudi na bližajočo se 220-letnico rojstva Franceta Prešerna.

Dijaki bodo ob glasbi predstavili poezijo četrtošolca Aljaža Primožiča, prejemnika nagrade Župančičeva frulica za leto 2019. Na prireditvi bomo tudi izvedeli, kdo je letošnji zmagovalec natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki ga že vrsto let razpisuje knjižnica na GCC, pa tudi zmagovalca novega natečaja za Najnovotvojrenko, ki bo v GCC slovarju dobila posebno mesto, saj bo veljala za pravilno na vseh ocenjevanjih, obvezno pa jo bodo uporabljali tudi na prireditvah. Na ta natečaj, ki je del mladinskega raziskovalnega projekta, je prispelo več kot 100 predlogov za nove besede. Tradicionalno bodo na prireditvi objavili tudi razpis za objavo dijaških prispevkov v literarni reviji Podstrešje, ki bo odprt vse do 8. 2. 2020.

Prireditev bo tradicionalno uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki ga bodo zvečer dopolnili še z odprtjem razstave likovnih del dijakov likovne gimnazije v Braslovčah. 5. 12. glasbeni sestavi pripravljajo Miklavžev koncert, s katerim se bodo teden dni kasneje predstavili tudi v Madžarskem Szegedu. 11. 12. je na programu Centrovizija, projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo, 14. 12. pa bodo dijaki umetniške gimnazije – likovne smeri z unikatnimi jaslicami sodelovali pri projektu Božični Vojnik. December bo minil tudi v znamenju dobrodelnih akcij #enostavnoČLOVEK, Anina zvezdica in božična večerja, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Interact klubom Celje. Zadnji teden pred počitnicami bo minil v znamenju številnih koncertov, obveznih izbirnih vsebin in prazničnih prireditev med odmori. 19. 12. na šoli pripravljajo tudi karierni dan s predstavitvijo slovenskih in tujih univerz za dijake 3. in 4. letnikov, v novo leto pa bodo že tradicionalno stopili z Novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha 6. 1. 2020.

PRILOGA: Fotografije z lanske prireditve ob Ta veselem dnevu kulture (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945,

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj:
Jena Knez, Urška Košir, Ela Leskovar, Martin Lončarič Škorjanec, Blaž Pavlič in Vitomir Janez Zagode, vsi 3. b, Ivana Čačič in Lučka Robič, obe 3. c, Larisa Kosi, 3. č, Matevž Bervar, Lovro Čeh Brežnik, Naja Podbrežnik, Iza Robavs in Žiga Žvižej, vsi 3. d, Tara Soderžnik in Alojzija Sovič, obe 3. h, Jerneja Čerenak, Ariana Hodžić, Laura Korošec, Maj Lesjak in Klara Sapor, vsi 3. i, Zarja Korelc, Martina Lenko, Zara Meško, Eva Ocepek in Nives Žagar, vse 4. a, Maj Antončič, Zala Kejžar, Larisa Kotnik, Maj Mravlak, Alen Pokupec, Lucija Rakun, Katarina Stepišnik, Nika Šalamon, Maša Šon Neuholt in Tamara Šumej, vsi 4. b, Filip Eisenkoler, Jaka Jeršič, Eva Ledinek, Ajda Klepej, Vanesa Kukaj, Sara Sakič, Tanja Seničar, Kaja Uranič in Janja Voga, vsi 4. c, Tomaž Brilej, Jona Kunej in Tina Reher, vsi 4. č, Eva Beltram, 4. d, Barbara Lokovšek in Naja Rožič, obe 4. h, Lara Crnjac, Mojca Florjan, Lea Jazbinšek, Katrin Kovač, Maja Silovšek in Nastja Zvonar, vse 4. i, ter Urška Ornik, Veronika Preložnik in Vlasta Sajko, vse 4. j.

PESTRA EVROPSKA JESEN NA GCC

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Z uvodnim srečanjem partnerjev novega projekta  YESSS minuli konec tedna se na Gimnaziji Celje – Center (GCC) nadaljuje pestro dogajanje na področju evropskih projektov v shemah ESS in Erasmus +

Young Entrepreneurs at Secondary Schools oz. krajše YESSS (mladi podjetniki v srednjih šolah) je nov projekt ključnega ukrepa 2 programa Erasmus +, ki ga koordinirajo na GCC. Gre za strateško partnerstvo za inovacije, ki so ga oblikovali z dvema bolgarskima šolama – National Management School in 32. gimnazijo sv. Kliment Ohridski, Gimnazijo Kruševac (Srbija) in Meram Anadolu Lisesi iz Konye (Turčija). Prvo srečanje partnerjev projekta, ki se bo zaključil decembra 2021 je potekalo v Celju med 13. in 16. 11. 2019. Glavni cilj projekta je priprava metodološkega e-priročnika za učitelje, ki bo vseboval primere dela in projektov za krepitev podjetnostnih kompetenc pri mladih ter spodbujal nove oblike dela v razredih in šolah. Vsi partnerji imajo na tem področju številne izkušnje, ki jih želijo s projektom sistemizirati in dati na razpolago evropski izobraževalni skupnosti. Na GCC so s strateškim partnerstvo tudi aktivno nadgradili ESS projekta PODVIG (podjetnost v gimnazijah), ki ga vodi Zavod RS za šolstvo in Inovativna učna okolja z uporabo IKT, ki ga vodi Zavod Antona Martina Slomška iz Maribora.

Ob tem so na šoli vstopili še v eno evropsko povezavo ključnega ukrepa 2 programa Erasmus +, ki pa jo vodi CIPFP Faitanar iz Španije. V projektu Mathematics in Early Years Education oz. krajše MEYE bodo partnerji iz Poljske, Španije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije do konca leta 2021 razvili e-priročnik za vzgojitelje v vrtcih, ki bo podprl pomembno področje razvoja matematične pismenosti pri predšolskih otrocih. Oktober je minil tudi v znamenju četrte mobilnosti v okviru Erasmus + projekta Will To MotivatE(U) – srečanje učiteljev in dijakov posvečeno motivaciji v šolskem prostoru so v tednu pred jesenskimi počitnicami gostili v italijanskem Poggibonsiju. Jesen na GCC pa mineva tudi v znamenju Erasmus + prakse v tujini za dijake programa predšolska vzgoja – prva skupina je se na tritedensko delo v tuje vrtce podala konec oktobra, in sicer v portugalsko mesto Braga.

V shemi Evropskih socialnih skladov pa se ob projektih Podvig, kjer GCC deluje kot razvojna šola, in Inovativna učna okolja, kjer so v vlogi implementacijske šole, zelo veliko dogaja tudi v projektu MUNERA 3. Ta je namenjen nadaljnjemu poklicnemu izobraževanju in usposabljanju zaposlenih in sledi potrebam na trgu dela in na posameznih delovnih mestih. Na GCC so koordinatorji za področje storitev v vzhodni kohezijski regiji. Na tem področju so s pomočjo projekta Erasmus + pred štirimi leti ustanovili tudi uspešno in prodorno GCC izobraževalno središče. Šola je zelo aktivna tudi v projektu RaST (Razvojno središče talentov), ki ga koordinira II. gimnazija Maribor, vanj pa se vključujejo s številnimi programi za nadarjene.

PRILOGA: Fotografija predstavnikov partnerjev projekta YESSS, fotografija partnerjev projekta MEYE, fotografija prakse dijakov na Portugalskem (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945  

POEZIJA IZ SAMOVARJA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & OSREDNJA KNJIŽNICA CELJE
SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalna ruska čajanka Osrednje knjižnice Celje in Gimnazije Celje – Center bo letošnje leto posvečena Anni Ahmatovi

V torek, 19. 11. 2019, bo ob 18. uri v Celjskem domu spet vrelo – seveda spet v slovensko-ruskem  samovarju. Sedanji in nekdanji dijaki Gimnazije Celje – Center (GCC) bodo v sodelovanju s stalno partnerico Osrednjo knjižnico Celje pripravili kulturno prireditev »Iz duše Anne Ahmatove«/«От души Анны Ахматовой», ki jo lahko pod krovnim naslovom Poezija iz samovarja spremljamo v Celju že nekaj jeseni zapored.

V programu bodo sodelovali tudi dijaki I. gimnazije v Celju ter plesalci Zavoda PROM, Plesnega studia Zvončica iz Šmarja pri Jelšah. V preteklih letih so mladi z besedo, glasbo, pesmijo in plesom v slovenščini in ruščini osvetlili življenje, predvsem pa literarno ustvarjanje velikanov ruske književnosti, kot so Puškin, Jesenin in Blok, letos pa bodo posvetili večer poeziji karizmatične pesnice z začetka 20. stoletja Anne Andrejevne Ahmatove. Kulturo bodo že po tradiciji združili še s klepetom ob čaju in slaščicah, ki jih bodo tokrat pripravili dijaki GCC sami, in sicer na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, ki jim je v ta namen prijazno odprla vrata in ponudila pomoč. Ob prireditvi bo že tretje leto zapored izšel tudi priložnostni koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na GCC.

Anna Ahmatova (1889-1966) je bila ena od najbolj priznanih ruskih modernističnih pesnic. Njena dela obsegajo različne vrste pesniških del, od kratkih pesmi do pesniških ciklov, kot je tragična mojstrovina o času Stalinove vlade, Rekvijem (1935-40). Njen pesniški slog je izviren in se močno razlikuje od njenih sodobnikov. Stalinistična oblast je njena dela obsodila. Za razliko od mnogih drugih ustvarjalcev tega obdobja se Ahmatova ni odločila za izselitev iz Rusije, temveč je ostala in postala priča grozotam režima.

S Poezijo iz samovarja na GCC napovedujejo tudi pestro kulturno dogajanje v decembru – 3. 12. bodo na šoli obeležili Ta veseli dan kulture in podelili šolska Prešernova priznanja ter nagrade za najboljši kratki zgodbi z vsakoletnega natečaja, 5. 12. pa v Narodnem domu pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, 11. 12. pa se bo s prireditvijo Centrovizija v športni dvorani šole na GCC začel veseli december.

PRILOGA: Anna Ahmatova in fotografije z lanske Poezije iz samovarja posvečene A. Bloku (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, , www.gcc.si

NAJ GRE VSE V π IN DAN ZNANOSTI NA GCC 2019

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Spoštovane urednice in uredniki, cenjene novinarke in novinarji!

V nadaljevanju Vam posredujemo sporočilo za javnost o zanimivem mladinskem znanstvenem projektu in Vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na sami prireditvi v petek, 15. 11., od 12h dalje na GCC!

Gimnazija Celje – Center v petek, 15. 11., že dvanajstič zapored z veliko nacionalno prireditvijo in več kot 300 učenci, dijaki in mentorji obeležuje Svetovni dan znanosti za mir in razvoj, letošnje leto s posebnim gostom, slovenskim igralcem, državnim prvakom v pomnjenju števila π in voditeljem oddaje Male sive celice Nikom Škrlecom

Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje – Center (GCC) v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti. Letošnje leto se bo prireditev, ki na GCC leto za letom privabi več osnovnošolcev in dijakov iz vse Slovenije ter goste iz tujine, začela v petek, 15. 11., ob 12. uri v športni dvorani GCC s predstavo Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk. V nadaljevanju bodo mladi iz 25 osnovnih šol eksperimentirali v 14 vsebinsko raznolikih delavnicah, ki so jih pripravili dijaki in učitelji. V večernih urah bodo na šoli gostili tudi Unesco koordinatorje iz vse države, ta dan pa se s prireditvijo zaključuje tudi veliko srečanje novega Erasmus + projekta YESSS (mladi podjetniki v srednjih šolah), ki ga koordinira GCC.

»Izhodišče prireditve je novembrski Svetovni dan znanosti za mir in razvoj in zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. V projektu dajemo poudarek medpredmetnemu povezovanju, uporabnosti znanja, razvijanju temeljnih kompetenc in uporabi principov avtentičnega učenja« je povedala mentorica Unesca na GCC prof. Marjana Turnšek. Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja na to temo dodaja »da je ravno medgeneracijsko sodelovanje tisto, ki prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti. Na tak način ta postaja bolj razumljiva, v učenje vrača potrebno stopnjo radovednosti in pri mladih veča željo po ustvarjalnosti in podjetnosti. Zato je letošnje leto Veselje do znanosti tudi del novega Erasmus + podjetnostnega projekta YESSS, ki ga koordiniramo na GCC, nastaja pa v sodelovanju s partnerji iz Bolgarije, Turčije in Srbije«.

Tudi z letošnjo prireditvijo, sploh pa z uvodnim delom, predstavo Naj gre vse π, kjer avtor in igralec Nik Škrlec na oder inovativno postavlja mnemotehniko palače spomina in način pomnjenja decimalk števila pi, želijo mladim nazorno pokazati neskončna obzorja ustvarjalnosti in pomena (samo)motivacije in odločenosti za uresničevanje idej, tudi (oz. zlasti) takrat ko te izgledajo na prvi pogled neuresničljive.

V preteklem desetletju Veselja do znanosti so na GCC gostili že več kot 2500 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike. Je pa ta prireditev le del vizije, da na šoli vzpostavijo različna odprta učna okolja in učiteljem ter dijakom predstavljati možnosti, ki presegajo klasične oblike pouka. Z ESS projekti Podjetnost v gimnazijah in 1/1 pedagogika ter Erasmus+ projekti GCC – točka za nadarjene,  Will to MotivatE(U), YESSS in MEYE ter delovanjem GCC izobraževalnega središča na čelu z ESS projektom Munera 3, tako dijakom kot učiteljem zagotavljajo številne možnosti kariernega razvoja. Šola je v zadnjih letih postala tudi pomembno stičišče različnih dobrih praks in center usposabljanj za zaposlene v vzgoji in izobraževanju iz regije in države. Največje priznanje za tovrstno delo pa je nedvomno priznanje Evropska točka za nadarjene dijake, ki ga je GCC prejela v začetku leta 2018 in vključitev v evropsko mrežo ETSN (European Talent Support Network).

PRILOGE: Fotografije z lanske prireditve Veselje do znanosti (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Marjana Turnšek, prof., UNESCO ASPnet, 041 664 137,
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945,

ŠTIRI TISOČ EVROV ZA FILIPA

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Z uspešnim 12. jesenskim dobrodelnim koncertom so dijaki Gimnazije Celje – Center ponovno dokazali, kako pomembno je, da verjamemo v sanje

Celje, 23. 10. 2019

Že dvanajsto leto zapored se je pred začetkom jesenskih počitnic na Gimnaziji Celje – Center (GCC) odvil tradicionalni dobrodelni koncert, ki so ga tokrat pripravili dijaki 4. b-razreda in skupaj s sošolci, učitelji, gosti in podporniki zbrali 4.000 evrov, ki so jih namenili 9-letnemu Filipu, ki se bori s hudo obliko cerebralne paralize. S koncertom so napovedali tudi novo dobrodelno akcijo Kamenčki prijateljstva, ki jo bodo izvajali med 8. in 13. novembrom, ob svetovnem dnevu prijateljstva v sodelovanju z Društvom Humanitarček iz Maribora.

Na koncertu so nastopili pevka Rebeka Dremelj, ki je s pesmijo Še verjamem v sanje letošnjemu koncertu posodila tudi ime, pa legendarna zasedba GCC The Šlagers, glasbena skupina The Takeover, plesna skupina TBA, komedijant Gašper Bergant in tvirlingaš Tim Udovič. Koncert je obiskalo več kot 1200 obiskovalcev – ob vseh dijakih in učiteljih tudi številni gostje iz vse države ter učenci in dijaki iz celjskih osnovnih in srednjih šol.

»Naši dijaki z zgodbami kot je jesenski dobrodelni koncert in drugimi, ki jih pišejo skozi vse leto, glasno opozarjajo,  da se mlada generacija dobro zaveda dejstva, da morata solidarnost in skrb za sočloveka imeti vidno in prepoznavno mesto v naši družbi. Mogoče celo bolj kot se tega zavedamo starejše generacije.  Na GCC smo ponosni nanje in se bomo še naprej trudili, da jih, tudi z lastnim zgledom, podpiramo pri hoji v svetlo prihodnost ter jih spodbujali, da ne bi nikdar izgubili vere v svoje sanje«, je ob koncu koncerta dejal Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center.

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet in šola s programom MEPI pri svojem delu trudi poudarjati zlasti tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Za številne dejavnosti na področju dobrodelnosti in prostovoljstva je GCC Slovenska filantropija podelila tudi naziv Junaki našega časa. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, razvejano mrežo tutorjev in prostovoljcev ter z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, ekoakcijah zbiranja starega papirja, tonerjev in zamaškov, zbiranjem učbenikov, šolskih potrebščin in igrač ter sprotnimi odzivi na aktualne problematike.

PRILOGA: Fotografije z dobrodelnega koncerta, ki je potekal 23. 10. ob 11.00 v športni dvorani Gimnazije Celje – Center (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, 4. b, , 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945 (v tujini od 25. 10., le občasno dosegljiv na e-mail oz. telefon) 

PROSTORI DRUŽENJA – novinarska konferenca z okroglo mizo (21. 10., 12.30)

Spoštovane novinarke in novinarji, cenjena uredništva!

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco z zaključno okroglo mizo in predstavitvijo zaključkov urbanističnih delavnic Enajsta šola pod mostom: prostori druženja, ki bo v ponedeljek, 21. 10. 2019, ob 12.30 pred GCC na Kosovelovi ulici (oz. v zbornici šole, če bo slabo vreme).

Že tradicionalno v oktobru, mesecu prostora, v sodelovanju z Zavodom Metro SR, 4. letniki programa umetniška gimnazija – likovna smer sodelujejo v projektu Enajsta šola pod mostom. Letos na temo prostorov druženja, ki predstavljajo izobraževanje mladih o pomenu prostora kot skupne vrednote. V tem kontekstu je nastal tudi nov prostor druženja v šolskem okolišu Kosovelove ulice, ki je stičišče treh šol. Nekaj fotografij najdete spodaj, skupaj z vabilom z osnovnimi informacijami.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

VISOKO RUSKO ODLIKOVANJE ZA DARJO POGLAJEN

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST
Dolgoletno profesorico slovenščine in ruščine na Gimnaziji Celje – Center je Ruska federacija nagradila za dolgoletno sodelovanje in promocijo jezika z visokim državnim priznanjem – medaljo

V torek, 15. 10., je na slovesnosti na gradu Bogenšperk, kjer so letos junija odprli Rusko-slovenski center Davorina Hostnika, slovenskega jezikoslovca in avtorja slovensko-ruskega in rusko-slovenskega slovarja, ruski veleposlanik, nj. eksc. Doku Zavgajev, celjski profesorici Darji Poglajen z Gimnazije Celje – Center (GCC) podelil visoko državno odlikovanje – medaljo Ruske federacije. Prof. Poglajnova je odlikovanje prejela za dolgoletno sodelovanje z veleposlaništvom in Ruskim kulturnim centrom ter za utrjevanje ruskega jezika in širjenje ruske kulture.

Prof. Poglajnova je v zahvali dejala, da je bolj “človek za delo kot za medalje” in da je to odlikovanje tudi priznanje vsem njenim dijakom in sodelavcem, ki so ji pomagali pri delu. Med njimi je še posebej izpostavila Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Društvo Slovenija Rusija in Sklad Toneta Pavčka, ravnatelja Igorja Majerleta, ki je po dolgih letih odprl vrata ruščini na GCC, in Gregorja Deleja, ki ga je nasledil in pomagal, da se je letos ruščina na GCC začela poučevati kot drugi tuji jezik. Pa mnogim kolegom v šoli, ki so ji z generacijami dijakov pomagali uresničevati zamisli v številnih projektih, in soprogu, ki jo je ves čas nesebično podpiral pri vseh njenih prizadevanjih, da bi ruščina na GCC in v Celju spet zaživela.

Ruščina, sicer eden izmed 9 tujih jezikov, ki jih poučujejo na GCC, med dijaki vsako leto postaja bolj popularna. V šolskem letu 2019/2020 si jo lahko gimnazijci (ob španščini in nemščini) izbirajo kot 2. tuji jezik, kar je v Celju novost. Skupno se tega jezika na šoli uči več kot 80 dijakov, ki si ruščino vedno pogosteje izbirajo tudi kot izbirni predmet na splošni maturi. GCC vsako leto pripravi več projektov, ki nastanejo v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom oz. Društvom Slovenija Rusija – med najodmevnejše zagotovo spadata bienalni marčevski ruski večer ob svetovnem dnevu poezije ter novembrska Poezija iz samovarja, ki bo letos 19. novembra ob 18. uri v Celjskem domu.

PRILOGE: Fotografija Poglajnove z ruskim veleposlanikom, fotografija priznanja, fotografija s podelitve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,

ŠE VERJAMEM V SANJE …

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje – Center bo letos 23. 10. ob 11.00 v športni dvorani GCC

Celje, 7. 10. 2019

Že dvanajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje – Center in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila veliki dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa bodo namenili 9-letnemu Filipu, ki trpi za hudo obliko cerebralne paralize in skupaj z družino nujno potrebuje sredstva za drago operacijo v tujini ter terapije 

V sredo, 23. 10., bodo ob 11.00 v športni dvorani GCC številno občinstvo razveselili gostje s slovenskega glasbenega sveta in dijaki, ki bodo s svojim nastopom podprli eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem. Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že več kot desetletje pomemben del utripa na šoli, ki se ponaša z nazivom Slovenske filantropije Junaki našega časa in kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 60.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih  nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

Glavni organizator letošnjega koncerta je 4. b-razred, pri akciji pa sodeluje celotna šola. Na koncertu so svojo prisotnost že potrdili gostje iz sveta politike, kulture in gospodarstva, pa tudi predstavniki drugih skupnosti učencev iz celotne regije. Njihovemu vabilu k nastopu na koncertu so se odzvali pevka Rebeka Dremelj, legendarna zasedba GCC The Šlagers, glasbena skupina The Takeover, plesna skupina TBA, komedijant Gašper Bergant in tvirlingaš Tim Udovič.

»Mislim, da je že številka dvanajst, toliko let že namreč poteka dobrodelni koncert na naši šoli, dovolj zgovorna. Ravno ta podatek nam potrjuje slogan letošnjega koncerta – Še verjamem v sanje. Vesel sem, da na GCC še verjamemo v dobroto in empatijo do sočloveka. Letos je to mali Filip, ki potrebuje našo pomoč! Ves razred si šteje v čast, da lahko tovrsten dogodek letos organiziramo prav mi, še bolj pa smo veseli, da se je na naše povabilo odzvalo kar lepo število nastopajočih«  razlaga Aljaž Primožič, predstavnik letošnjih organizatorjev koncerta.

»Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje šolo in lokalno okolje. V teh letih smo priskočili več kot 15 družinam, s koncertom pa krepimo tudi zavedanje o tem, da lahko pomaga prav vsak in da je namen še vedno pomembnejši od višine prispevka« je v obvestilu za javnost zapisala Marjana Turnšek, mentorica dijaške skupnosti.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. »Ponosni smo na naše mlade, ki se spontano odzivajo na tegobe družbe in imajo trdno izoblikovana mnenja ter stališča, ki pa jih starejši preredko slišimo. Zato naš dobrodelni koncert že dvanajsto leto zapored ni le humanitarna akcija, ampak tudi izjemna manifestacija aktivnega državljanstva, ki bi moralo biti nepogrešljivi del vsake šole. To je pravo, izkustveno učenje odgovornosti, ki oblikuje odlične mlade posameznike in posameznice, ki bodo nekoč vodili našo družbo

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, v decembru pripravljajo posebno akcijo za bolne otroke in dobrodelno večerjo, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo akcijo Podari knjigo in učbenik ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu. Naslednja akcija bo na vrsti že novembra, ko bodo v sodelovanju z Društvom Humanitarček in barvanjem kamenčkov obeležili Mednarodni dan prijaznosti (13. 11.).

PRILOGA: Fotoutrinki z lanskega dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, 4. b, , 030 658 897
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, , 041 708 945

GLASBENIKI Z GCC OSVOJILI NEMŠKO PRESTOLNICO

GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Velika jesenska turneja glasbenikov z Gimnazije Celje – Center v Berlin in Potsdam je minila v znamenju odličnih koncertov in načrtov za nove projekte z nemškimi partnerji

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali z več kot šestdesetletno neprekinjeno tradicijo glasbenih sestavov, ki so najglasnejši kulturni ambasadorji šole in knežjega mesta, z bogato mednarodno koncertno dejavnostjo pa tudi naše države. Letošnje leto jih v okviru šole in alumni Društva GCC deluje kar devet in štirje med njimi – Dekliški pevski zbor, Nonet GCC, The Šlagers in FaVoZa, skupno 120 mladih in mentorji Anja Brečko, David Preložnik, Sašo Šonc in Gregor Deleja, so se na povabilo koncertne agencije Concerts Europe med 27. in 30. 9. odpravili na turnejo v Potsdam in Berlin. Na dveh razprodanih koncertih v cerkvi sv. Janeza v berlinskem okrožju Moabit (28. 9.) in Sternkirche v Potsdamu (29. 9.), kjer so bili gostje zbora tamkajšnje srednje šole Leibnitzgymnasium, so številno občinstvo navdušili zlasti s slovenskim programom del iz umetne in ljudske glasbene zakladnice.  Koncert v Potsdamu, ki ga je obiskal tudi slovenski veleposlanik v Nemčiji nj. eksc. Franc But,  je mini tudi v znamenju podpisa pisma o nameri o sodelovanju med obema gimnazijama na področju kulture, raziskovalnega dela ter izmenjav dijakov in učiteljev.

Pestro pa bo tudi nadaljevanje glasbene sezone na GCC. 23. 10. dijaki 4. b v sodelovanju s šolskimi zasedbami in znanimi slovenskimi glasbeniki pripravljajo že 11. dobrodelni koncert, 16. 11. bosta v Celjskem domu zazveneli ruska beseda in glasba na tradicionalni Poeziji iz Samovarja, 5. 12. glasbene zasedbe v Narodnem domu pripravljajo Miklavžev koncert, teden kasneje pa turnejo v madžarski Szeged (12.-14. 12.). Novo leto se bo začelo s tradicionalnim koncertom v cerkvi sv. Duha (6. 1.) in nadaljevalo z gostovanjem pevskih sestavov v Novi Gorici (26. 1.), januarja bo v Narodnem domu 10. obletnico delovanja praznovala tudi FaVoZa, fantovska zasedba GCC, koncertni večer ob svetovnem dnevu poezije (21. 3.) bo tokrat nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, aprila se bodo dekleta predstavila na državni pevski reviji v Zagorju, vsi sestavi pa na tradicionalnem Pomladnem koncertu (15. 4.). Sezono, ki bo ob navedenem izpolnjena še s številnimi nastopi, bo tradicionalno sklenila FaVoZa s turnejo ob Dnevu državnosti – tokrat bodo fantje obiskali Krakov.

PRILOGA: Fotografija glasbenih sestavov GCC v Berlinu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, , www.gcc.si

GCC USTVARJALNICE

GIMNAZIJA CELJE – CENTER & DRUŠTVO GCC

SPOROČILO ZA JAVNOST

Četrto ustvarjalno leto raziskovanje svetov umetnosti za predšolske otroke kot del obšolske ponudbe Gimnazije Celje – Center

Celje, 23. 9. 2019 – Gimnazija Celje – Center in Društvo GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake ter učitelje te šole, bo v ponedeljek, 30. 9., ob 16.30 uri na Gimnaziji Celje – Center (Kosovelova ulica 1, Celje) z uvodno predstavitveno uro začelo četrto zaporedno sezono Ustvarjalnic. Gre za projekt, ki ga namenjajo predšolskim otrokom v dveh skupinah (1-3 leta, 4-6 let). Tedenska druženja za otroke bodo potekala v ustvarjalni družbi mentorjev in dijakov programa predšolska vzgoja, tema letošnjega leta pa bo promet. Področja, ki jo bodo otroci raziskovali ter razvijali veščine in spretnosti pa so glasba, ples, likovna umetnost, tuji jezik, naravoslovje in družboslovje. Program bodo vodile Barbara Arlič Kerstein, profesorica glasbe na GCC, Špela Lužar, profesorica plesa, Tina Bradeško, profesorica športne vzgoje, Tanja Bračun, profesorica likovne umetnosti, Vesna Lavrinc, profesorica biologije, Barbara Arzenšek, profesorica zgodovine in Laura Kerin Jevtić, profesorica angleščine in pedagogike.

Gimnazija Celje – Center je na področju predšolske vzgoje nesporno strokovno središče širše regije, saj je kot naslednica celjskega učiteljišča tudi izvajalka srednješolskega strokovnega programa predšolska vzgoja, kjer vsako leto maturira več kot 80 vzgojiteljic in vzgojiteljev. Barbara Arlič Kerstein, vodja programa predšolska vzgoja in vodja Ustvarjalnic, je v povabilu otrokom in staršem zapisala: »Danes marsikateri starši želijo otroka čim prej naučiti pisati, brati, računati, vedno bolj je v ospredju tudi zgodnje učenje tujega jezika. Mnoge raziskave temu nasprotujejo, saj dokazujejo, da je otrok, ki je srečen in sproščen, otrok, ki se odlično razvija v kognitivnem smislu. In kako se najbolj sprosti? Takrat, ko je otrok – ko je lahko ustvarjalen na različne načine.« To je tudi bistvo Ustvarjalnic, ki bodo ob ponedeljkih od oktobra do maja otrokom knežjega mesta ponudile ustvarjalen pristan ter široko paleto kreativnih dejavnosti.

PRILOGA: Ustvarjalnice (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, , https://www.gcc.si/ 

OČISTIMO CELJSKE HRIBE IN NAŠIH 100 + 7

DRUŠTVO GCC & GIMNAZIJA CELJE – CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Letošnji medgeneracijski projekt Gimnazije Celje – Center in Društva GCC se začenja v petek, 13. 9., z akcijo Očistimo celjske hribe in zaključuje v soboto, 14. 9., s koncertnim piknikom zasedbe The Šlagers v šolskem parku

Že osmo leto zapored Društvo GCC, ki povezuje nekdanje dijake, učitelje in prijatelje Gimnazije Celje – Center (GCC), pripravlja tradicionalno druženje generacij Naših 100+… Tokrat bodo stotki dodali še sedmico, družabnemu pa tudi okoljski predznak. V petek, 13. 9., v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom, celjskimi taborniki in s podporo sredstev Evropske solidarnostne enote pripravljajo ekošportni dan z naslovom Očistimo celjske hribe, v soboto, 14. 9., pa se bo ob 20. uri v parku za GCC začel veliki koncertni piknik z zasedbo The Šlagers in glasbenimi gosti iz vrst sedanjih in nekdanjih dijakov šole. Prireditev posvečajo 70-letnici vselitve celjskega Učiteljišča v impozantno secesijsko poslopje v današnji Kosovelovi ulici.

Sobotni koncertni dogodek organizatorji snujejo v sproščenem vzdušju v parku za šolo, ki je v zadnjih letih postal zanimivo inovativno učno okolje z večimi prostori za učenje in rekreacija. V poletnih mesecih so na GCC uredili tudi teraso, ki je povezana z notranjo jedilnico, želijo pa si, da postane novo središče družabnega življenja in tudi prizorišče različnih prireditev, ki jih na šoli ne manjka. Dan prej bo več kot 1100 sedanjih in nekdanjih dijakov, učiteljev in čistilo smeti ob priljubljenih celjskih pohodniških poteh – mestni park s srčno potjo, Anskim vrhom, razgledno ploščadjo, gozd nad Polulami, Petriče, Savinjsko nabrežje, Brica in Celjska koča. S tem na GCC, v Celjskem mladinskem centru in pri tabornikih Roda II. grupe odredov tudi letos podpirajo akcijo Očistimo Slovenijo Ekologov brez meja, ki so se ji na GCC pridružili že lani.

Celoten projekt je letos posvečen spominu na 70-letnico vselitve celjskega Učiteljišča v impozantno poslopje GCC, ki je nepogrešljivi del celjske mestne vedute. Od tod je v letih od 1949 pa do leta 1991 v svet odšlo veliko izjemnih pedagoških delavcev. S samostojnostjo Slovenije je na bogatih koreninah preteklosti nastala današnja Gimnazija Celje – Center, ki s programom predšolske vzgoje še danes predstavlja center pedagoškega izobraževanja v regiji, z več kot 1000 dijaki iz zaposlenimi ter dvema gimnazijskima programoma pa eno največjih, z izjemnimi uspehi in aktivno dijaško skupnostjo pa tudi eno najaktivnejših šol naše države.

Naših 100+7 je prireditev namenjena vsem nekdanjim in sedanjim dijakom, staršem, učiteljem, prijateljem GCC, pa tudi širši javnosti. 13. in 14. 9. tako na šoli pričakujejo številne udeležence, na sobotnem koncertu pa tudi goste iz vse države in tujine.

PRILOGA: fotografije s prejšnjih projektov Naših 100+… (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, https://www.gcc.si/nasih-1007/

Pojdi na vsebino