GCC fiziki na izobraževanje v Rim

Iskrena zahvala našim podpornikom: Občina Laško, Občina Šmartno ob Paki, Grafika Gracer, Polmari, AGM Nemec, Fundacija Barbare Celjske, Rotary Klub Velenje in Tehnoplast Povše!

V letošnjem šolskem letu je 5 dijakov Gimnazije Celje – Center (v nadaljevanju: GCC) doseglo izjemen uspeh na pred izboru za International Young Physicist Tournament 2023 (v nadaljevanju: IYPT 2023), srednješolsko tekmovanje iz znanja fizike, ki bo med 18. 7. in 25. 7. 2023 potekalo v Murree, Pakistan. Drugošolka Jana Bastič, tretješolci Tjaš Esih, Alen Labohar, Jure Šantej in četrtošolec Žiga Matjaž, se bomo pomerili s fizikalnimi ekipami iz 26 držav, v fizikalnih debatah o še vedno neraziskanih fizikalnih problemih. Na tekmovanje pa nas marljivo pripravljata tudi Borut Namestnik, nekdanji profesor fizike na GCC, in Mitja Suvajac, študent oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko. Da pa bi se na svetovno tekmovanje bolje pripravila, smo se odločili, da se izobraževanja INSPYRE 2023, ki je med 26. 3. 2023 in 31. 3 .2023, potekalo v Frascatiju na državnem inštitutu za jedrsko fiziko (INFN – LNF), udeležimo skupaj z gospod Suvajcem in Tjašo Karas, dijakinjo Gimnazije Murska Sobota. Izobraževanje je nosilo naslov »From Quarks to Black Holes: let’s get INSPYRED«.

Nedelja, 26. 3. 2023

Našo popotovanje na izobraževanje v Frascati, ki leži v predmestju Rima, se je pričelo zgodaj zjutraj, ko smo se zbrali pred našo gimnazijo. Na pot proti Trstu, od koder smo leteli v Rim, smo se odpravili še vsi rahlo zaspani, zato je marsikdo med potjo tudi zaspal. Po uri in pol vožnje je sledil še zadnji postanek v Sloveniji, za kavico, da smo se vsaj malo zbudili, nato pa odšli naprej proti Italiji. Ob 10.25 uri smo z letalom zapustili Trst in že kaj kmalu pristali na letališču Leonarda da Vincija, v Flumicinu. Od tam smo se z vlakom odpravili do Rima, kjer smo si ogledali del mesta in nekaj dobrega pojedli, nato pa se z avtobusom odpravili v Frascati, kjer smo se nastanili v hotelu Villa Mercede. Zaradi dolge poti smo bili rahlo utrujeni in kmalu odšli spat, da bi bili spočiti za naslednji dan.

Ponedeljek, 27. 3. 2023

Danes smo zgodaj zjutraj vstali, se odpravili na zajtrk, kjer je vsak pojedal nekaj slastnih palačink, in se ob 8.30 uri odpravili proti državnem inštitutu za jedrsko fiziko (INFN – LNF), kjer smo registrirali in prisostvovali slavnostni otvoritvi izobraževanja INSPYRE 2023 »From Quarks to Black Holes: let’s get INSPYRED!«. Po otvoritvi smo se skupaj z ostalimi udeleženci izobraževanja, ki so prišli iz najrazličnejših držav , od Romunije do Francije, odpravili na kosilo v menzo od inštituta, kjer smo pojedli okusno kosilo. Kmalu za tem pa je že sledilo prvo izobraževanje z naslovom »Symmetries in physics«, A.D. Polosa, iz Univerze v Rimu. Na predavanju smo spoznavali kako delujeta simetrija in antimaterija in kaj je vzrok za njiju. Za njim pa je sledilo še zadnje predavanje dneva, ki se je glasilo »Quantum Cryptography«, A. Bassi-ja, ki nam je razložil uporabo kvantne mehanike v računalništvu in kodiranju. Po predavanju smo se odpravili nazaj v hotel, od koder sva se z Alenom odpravili na večerni obisk Fracstaija, kjer sva se vstavila še na slastnem sladoledu.

Torek, 28. 3. 2023

Danes smo lahko malo dalje spali, saj se ni bilo treba registrirati tako, da smo hotel zapustili šele ob 9.00 uri, od koder smo se z kombijem odpravili do inštituta. Tako je danes izobraževanje šele ob 9.30 uri pričela A. Balbi, iz Univerze v Rimu, ki se je glasilo »The physics of habitable world«, kjer smo se pogovarjali o odkrivanju planetov, ki bi lahko bili primerni za naselitev v našem osončju in okraj njega. Predstavila nam je številne planete, ki ležijo v območju, primernemu za naselitev, a ostalih pogojev, ki so za to potrebni še dodobra ne vemo. Za njo nam je svoje delo predstavil M. Ferrario, iz inštituta, ki nam je opisal delovanje pospeševalnikov delcev in njihov razvoj skozi čas ter kako bodo le-ti vplivali na nadaljnji razvoj jedrske fizike. Zatem pa je sledila predstavitev, ki je bila vsem najbolj všeč, z naslovom »Exploring the Universe with gravitational way«, V. Fafone, iz Univerze v Rimu. Na predavanju smo izvedeli veliko novega o gravitacijskih valovih, kako nastanejo, jih merijo in na kaj vse vplivajo. Ker smo bili sedaj vsi že rahlo utrujeni in lačni smo zopet odšli na kosilo v menzo, za tem pa ponovno odšli v avditorij Bruna Touscheka, kjer smo nadaljevali s predavanjem o »James Webb Space Telescope«, F. Vitali-ja, iz INAP, ki nam je opisal postopek izdelave teleskope, njegove izstrelitve v vesolje in kako deluje. Za konec pa je sledilo še predavanje o jedrski fiziki v vsakodnevnem življenju, S. Pirrone, iz INFN – Catania. Po končanem predavanju smo se vrnili v hotel, od tam pa ponovno v center mesta Frascati, kjer smo si ogledali staro arhitekturo mesta tako.

Sreda, 29. 3. 2023

Danes zjutraj smo bili vsi rahlo na trnih, saj je bil danes prvi eksperimentalni dan na inštitutu, zato smo vsi malo pohiteli, da smo bili pravi čas tam. Ko smo prišli na inštitut smo se razdelili v skupine, glede na temo delavnice, in tako sva z Alenom odšla na delavnico z naslovom »Build your spacetime – let’s discover Einstein’s gravity«. Na delavnici smo najprej dobili nekaj teoretične podlage kako obravnavati vesolje z Einsteinovo teorijo relativnosti, kako se ukrivljata prostor in čas zaradi nebesnih teles, kako potuje svetloba skozi vesolje, na koncu pa to še prikazali v simulatorju. Po delavnici je sledilo slastno kosilo, v italijanskem stilu, nato pa smo nadaljevali z izobraževanjem. Najprej se nam je predstavil mladi fizik F. Sgaramella, ki na INFN – LNF, sodeluje pri projketu »Tha SIDDHARAT-2 Experiment at the DAFNE Collider«, ki nam je predstavil sam eksperiment, s katerim so prvi zaznali vodikove kaone, in samo delovanje osnovnih delcev. Za tem je sledilo predavanje L. De Paolisa, iz INFN – LNF, z naslovom »Rogue Electron: A Physics Wars Story«, kjer nam je podrobneje predstavil Paulijev princip izključenosti in kako ga preučujejo z merilcem VIP-2. Za konec pa se nam je predstavil še A. Bersani, iz INFN – Genova, s svojim področjem preučevanja pod naslovom »Superconductors to jump in the future«. Na predavanju nam je predstavil delovanje in zgradbo superprevodnikov in kje jih uporabljamo in kako z njimi olajšamo svet raziskav. Po zaključenem izobraževalnem dnevu pa smo se ekipno odpravili na večerjo v Frascati, kjer smo uživali ob odlični italijanski hrani. Po večerji pa kot že malo rutinirano zavili še na sladek sladoled.

Četrtek, 30. 3. 2023

Kakor včeraj, smo tudi bili na trnih, saj je sledil drugi eksperimentalni dan na inštitutu. Zato smo se hitro uredili, pojedli zajtrk in peš odpravili do INFN-ja. Tam smo se najprej vsi zbrali v avditoriju, kjer smo se razdelili v skupini, glede na delavnico, na katero smo se prijavili. Za drugi eksperimentalni dan sem se odločil, da se udeležim delavnice z naslovom »Introduction to simulation techniques for medical application«, A. Filippi, iz INFN – Torino. Na delavnici sem dobil nova znanja glede uporabe jedrske fizike v medicinske namene, kako obsevanja delujejo na naš organizem in kako se pripravljajo simulacije za napoved reakciji v telesu ob sevanju. Po delavnici je kot že navadno eno uri odmor za kosilo v menzi, nato pa smo se ponovno zbrali v avditoriju, kjer smo nadaljevali z izobraževalnim delom. Najprej se nam je predstavila S. Pisano, iz INFN – LNF, s temo, ki je nosila naslov, »What’s life: The extraordinary revelation the Quantum Mechanic really Matters«. Na predavanju smo se pogovarjali o kvantni mehaniki na sploh in kako se le-ta kaže v biologiji, na primer pri rastlinah in opravljanju fotosinteza ali pa pri pticah in njihovem zaznavanju elektromagnetnih valov. Za njo pa je sledilo še zadnje današnje predavanje z naslovom »Nuclear physics at the extremes: exotic nuclei for research and applications. A glimpse of the SPES project«, T. Marchi-ja, iz INFN – LNF, ki nam je predstavil zgradbo delcev in kako jih pridobivajo s SPES projektom. Po zaključenem izobraževalnem dnevu smo si odšli ogledati še center za obiskovalce inštituta, kjer so nam pokazali razvoj jedrske fizike na inštitutu, po končanem ogledu pa smo odšli v hotel na zaslužen počitek.

Petek, 31. 3. 2023

Danes smo se po zajtrku na inštitut odpravili z malo potrtosti, saj smo se zavedali, da je danes zadnji dan našega izobraževanje, a smo se vseeno veselili novih znanj, ki nam jih je prinesel današnji dan. Začeli smo s predavanjem P. Gianotti-ja, iz INFN – LNF, z naslovom »Dark Matter: The modern quintessence of the Universe«, kjer smo izvedeli nekoliko več o dosedanjem znanju glede črne materije in kako jo zaznavajo, preko različnih eksperimentov. Zatem se nam je predstavila C. Curceanu, iz INFN – LNF, s svojo temo »7 open problems of Modern Physics: the new Einstein could be you«, kjer smo predebatirali 7 različnih fizikalnih problemov, ki še vedno do cela niso bili razrešeni, med drugim glede nahajanje antimaterije, črnih lukenj in črne materije in njene energije. Zadnje predavanje izobraževanja pa je nosilo naslov »Nuclear Energy from Fission and Fussion: an overview«, M. Ripani, INFN – LNF, ki nam je predstavil, kako potekajo in kaj se sprošča ob razapdih atomskih jeder ter kaj nastaja in koliko energije se sprosti ob zlivanju atomskih jeder. Po zaključenem zadnjem predavanju je sledilo uradni zaključek izobraževanja, kjer so vsem sodelujočim podelili certifikate za udeležbo na INSPYRE 2023. Po zaključku smo se odpravili še na zadnji obrok v menzo na inštitutu, nato pa se z vlakom odpravili proti centru Rima. V centru Rima nas je naš odlični mentor, Mitja Suvajac, peljal na ogled znamenitosti tega prečudovitega mesta. Najprej smo si ogledali Fontano di Trevi, nato smo se odpravili do veličastnega Panteona, kjer smo občudovali njegovo veličino. Zatem smo našo pot nadaljevali preko reke Tibere do Castello Sant’angelo, od tam pa naprej do Vatikana in do trga SV. Petra. Tu smo napravili nekaj fotografij nato pa nadaljevali pot z podzemno železnico do Koloseja. Od tu pa nas je pot odpeljala še do nekdanjega najpomembnejšega rimskega trga, imenovanega »Forum Romanum«. Zatem smo se odpravili še nekaj slastnega pojest, nato pa se počasi vrnili do hotela, kjer smo si pripravili še vse stvari za jutrišnjo pot domov.

Sobota, 1. 4. 2023

Danes zjutraj smo zgodaj vstali, saj smo si morali še vse pripraviti za vrnitev domov. Po spakiranih kovčkih, smo se še zadnjič odpravili na zajtrk v hotelu, po zajtrku pa z avtobusom na pot proti glavni železniški postaji. Tu smo čakali na vlak proti letališču, malo dalj časa, zato smo izkoristili še zadnje trenutke in si ogledali Rim v okolici postaje. Med ogledovanjem okolice si je vsak kupil tudi kakšen spominek za domače, nato pa smo odšli še nekaj malega pojest. Po obhodu smo se vrnili do železniške postaje od koder smo z vlakom krenili do letališča v Flumincinu, od koder smo po eni uri in pol odleteli proti Trstu. Po eni uri leta smo pristali v Trstu od koder smo se v pozni popoldanski uri odpravili nazaj proti domu. Po dveh urah vožnje s kombijem smo se naposled ponovno vrnili v Celje in tako se je zaključilo naše tedensko izobraževanje v Italije. Če povzamem, smo v tem tednu pridobili veliko novega na področju moderne fizike, pravatko pa smo izboljšali ekipni duh, ki bo pripomogel, k lažjemu delovanje ekipe.

Pojdi na vsebino