GCC prejela priznanje Digitalna šola

V ponedeljek, 28. 3. 2022 je Služba za digitalizacijo izobraževanja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport organizirala zaključno srečanje ter svečano podelitev ‘priznanj digitalna šola’. Prve pilotne šole – Zavod Antona Martina Slomška – Škofijska gimnazija, Gimnazija Brežice, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Hruševec Šentjur in Šolski center Kranj – Srednja tehniška šola so priznanje prejele že oktobra 2021 na spremljevalnem dogodku slovenskega predsedovanja Svetu EU. Tokrat je priznanje prejelo še preostalih 13 šol, ki so sodelovale v pilotnem programu: OŠ Bistrica, OŠ Šenčur, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, OŠ Podčetrtek, Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola, Šolski center Velenje – Elektro in računalniška šola, OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ bratov Polančičev Maribor, Gimnazije Celje – Center, OŠ Dobje, OŠ Franceta Prešerna Kranj in OŠ Radlje ob Dravi. Iskrene čestitke vsem šolam za uspešno opravljeno evalvacijo in zasluženo ‘priznanje digitalna šola’!

Pilotni program pridobivanja ‘priznanja digitalna šola’

Sodelujoče pilotne šole so za namen pridobivanja priznanja uporabile evropsko orodje SELFIE za samo-evalvacijo na ta način ocenile svoje prakse digitalnega učenja in poučevanja. Skozi evalvacijski proces so opredelile močna področja in tista, ki jih je mogoče še izboljšati. Šole so vseskozi imele podporo tako imenovanega kritičnega prijatelja (strokovnjaka s področja) ter dostop do virov s ciljem nudenja pomoči pri samem procesu samo-evalvacije in priprave vloge ter v nadaljnjem razvoju digitalne strategije šole.

Da bi dosegle status evropskih digitalnih šol, so morale šole pokazati močno vodstvo v digitalnem izobraževanju in zagotoviti zadosten dostop do virov in infrastrukture. Kot del prispevka so evalvirali tudi njihovo šolsko kulturo, strategije poklicnega razvoja in učne prakse. Tiste, ki dosegajo kriterije kakovosti programa evropskih digitalnih šol, so postavili merilo drugim, ki jim bodo sledili in bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo uradno priznalo njihovo prakso digitalnega izobraževanja.

Pomembno je, da program evropskih ‘priznanj digitalna šola’ odpira čezmejni dialog in ustvarja vse večjo skupnost digitalno usposobljenih šol, kjer lahko učitelji delijo spoznanja iz različnih izobraževalnih sistemov.

Na slovesni podelitvi nagrad je predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Borut Čampelj dejal: »To, da bo toliko šol iz vse Slovenije doseglo to priznanje, je dokaz številnih aktivnosti, ki potekajo v celotnem izobraževalnem sektorju za izboljšanje digitalnih spretnosti med našimi mladimi.«

Anna Doody iz koordinacijske organizacije programa ‘Digital Schools Awards’ je dejala: »Vemo, da so šole po vsej Evropi v zadnjih letih naredile velik napredek pri vključevanju digitalnih praks v svoje poučevanje, eden najpomembnejših in dragocenih vidikov evropskih priznanj za digitalne šole pa je sposobnost povezovanja v mreže s kolegi v drugih delih sveta.
S povezovanjem šol upamo, da bomo opozorili na inovacije, ki se dogajajo drugod po celini, in spodbudili sodelovanje z odpiranjem več kanalov za čezmejno izmenjavo znanja.«

G. Primož Polajnar, generalni direktor HP Inc. Adriatic, je izpostavil:

»Pridobitev ustrezne izobrazbe in spretnosti je ključnega pomena za naložbe in ustvarjanje delovnih mest. Kot eno vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij menimo, da imamo odgovornost vlagati v naslednje generacije, evropski program ‘Digital Schools Awards’ pa nam ponuja odlično platformo za to.

Slovenija je pri vključevanju tehnologije v učni načrt izredno uspešna. Priznanje kot digitalna šola je velik dosežek in pomemben mejnik za vse šole, ki so to storile, in čestitamo vsem šolam, ki so danes prejele nagrado.«

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport tudi že dalj časa sodeluje s podjetjem Microsoftom Slovenija, ki je prav tako izrazilo podporo kot partner projekta. G. Oliver Zofič, tehnični strokovnjak za oblačne rešitve in akademsko področje v podjetju Microsoft Slovenija, je izpostavil: »Zelo smo veseli, da lahko podpremo pilotni program A-SELFIE, saj samorefleksija učiteljev in učencev zelo pozitivno vpliva na gradnjo digitalnih veščin in kompetenc ter omogoča hitrejšo in bolj poglobljeno rabo digitalnih orodij za komunikacijo in sodelovanje znotraj in izven učilnice.«

Če želite izvedeti več vas vabimo, da obiščete spletno stran programa: awards4selfie.eu.

Seznam nagrajenih šol v Sloveniji:

 • Zavod Antona Martina Slomška, Škofijska gimnazija
 • Gimnazija Brežice
 • Osnovna šola Bistrica ob Sotli
 • Osnovna šola Hruševec Šentjur
 • Šolski center Kranj, Srednja tehniška šola
 • OŠ Bistrica,
 • OŠ Šenčur,
 • Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik,
 • Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor,
 • OŠ Podčetrtek,
 • Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola,
 • Šolski center Velenje – Elektro in računalniška šola,
 • OŠ Belokranjskega odreda Semič,
 • OŠ bratov Polančičev Maribor,
 • Gimnazije Celje – Center,
 • OŠ Dobje,
 • OŠ Franceta Prešerna Kranj in
 • OŠ Radlje ob Dravi

O ‘priznanju digitalna šola’, Evropskem pilotnem programu

Evropski pilotni program ‘Digital Schools Awards’ je pobuda za spodbujanje in priznavanje uporabe digitalne tehnologije za zagotavljanje najboljših izobraževalnih izkušenj učencem na ravni osnovnih in srednjih šol v Evropi. Program povezuje cvetočo pobudo ‘Digital Schools Awards’ z evropskim orodjem za samorefleksijo SELFIE in raziskuje, kako lahko trajnostno vpliva na šole v Evropi.

Več kot 90 srednjih šol na Irskem, v Litvi, na Škotskem, v Srbiji in Sloveniji sodeluje v pilotnem projektu, ki ga podpira program Erasmus+ Evropske komisije in ga usklajujejo nacionalna ministrstva za izobraževanje, šolske podporne agencije, strokovnjaki za vodenje projektov in industrijski partnerji.

Pojdi na vsebino