Izrekanja5

Celjske pesnice in pesniki se poklanjajo svetovnemu dnevu poezije v dvojezičnem slovensko-ameriškem pesniškem večeru.

Osrednja gostja večera bo ameriška pesnica Brynne Rebele-Henry, ki trenutno kot Fulbrightova štipendistka študira v Ljubljani na ZRC SAZU. Pesniški prvenec Fleshgraphs je objavila leta 2016 pri 16 letih, romanesknega Orpheus girl pa leta 2019. Prejela je številne literarne nagrade, med drugim AWP Donald Hall Prize za svojo drugo pesniško zbirko Autobiography of a Wound. Izbor njene poezije v slovenskem prevodu je izšel leta 2018 v okviru festivala Dnevi poezije in vina pod naslovom Vizije se začnejo pri šestnajstih. Njena dela naslavljajo vprašanja deklištva, istosopolnih odnosov in homofobnega nasilja.

Na večeru bodo nastopili tudi celjski pesniki in pesnice vseh generacij – od srednješolcev, za katere bo Brynne 18. in 19. marca izvedla tudi intenzivno delavnico kreativnega pisanja, do uveljavljenih in nagrajenih celjskih pesnic in pesnikov. Med drugim bodo nastopili Zoran Pevec, Katja Gorečan, Robert Simonišek, Alenka Jovanovski, Muanis Sinanović, Tanja P. Hohler, Marija Kisilak, Lara Gobec, Aljaž Primožič in drugi.

Dogodek bo povezoval pesnik in pedagog Kristian Koželj.

Dogodek organizirajo Festival Izrekanja, Gimnazija Celje-Center in Osrednja knjižnica Celje pod pokroviteljstvom in v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji.

Pojdi na vsebino