NOVO na GCC: ŠILA – ŠOLSKA IMPROVIZACIJSKA LIGA

Pri ŠILI gre predvsem za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih gledališke improvizacije. ŠILA hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno udeležbo.

 Gre za gibanje znotraj gledališča, ki se po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro ponuja mladostnikom in razvija predvsem aktivno govorno izkušnjo. Prva stopnja pri uprizarjanju impro gledališča je tekmovalna, saj so gledališke improvizacije gledališke discipline, ki jih izvajajo igralci na odru, kjer  v gledališkem smislu bolj ali manj spretno rešujejo posamezne igralske naloge, merljive. Prva in najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča je tako impro tekma, kjer tekmujeta dve igralski skupini v reševanju odrskih nalog. Jedro ŠILE so kratke, tri- do štiriminutne igrice, t. i. impro discipline, katerih pravil in tehnike izvajanja se dijaki naučijo na vajah s pomočjo mentorjev. Vsaka ekipa šteje najmanj pet članov, navadno pa okrog deset.

Bistvo ŠILE je, da ni vnaprej predpisanega scenarija, ki se ga morajo igralci naučiti in odigrati na odru. Teme, situacije, prostor, like, karakterje, itd. določa publika, ki aktivno sodeluje v celotnem procesu igre (publika določi tudi zmagovalno ekipo).

Šila lahko služi predvsem kot priprava na sprejemne izpite za tiste dijake, ki razmišljajo o morebitnem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ali pa gre samo za kvalitetno preživet prosti čas v družbi prijateljev in smeha.

Vse zainteresirane dijake vljudno vabim, da se udeležijo sestanka, ki bo danes, 19. 9. 2011, med glavnim odmorom v knjižnici.   

Ana Pečnik, prof.

zp8497586rq
Skip to content