gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

2017/2018

MODEL EVROPSKEGA PARLAMETNA V TALINU

Slovenska mladinska delegacija na 48. simulaciji Evropskega parlamenta skupaj z vrstniki o odnosih z Rusijo, notranjimi odnosi v EU in regionalizmu, terorizmu in izzivih prihodnosti

Med 17. in 24. 2. je estonska prestolnica Talin gostila eno največjih evropskih mladinskih konferenc programa MEP (Model European Parliament), kjer je s 5 delegati sodelovala tudi Slovenija. Mladi iz vse Evrope so se za teden dni prelevili v evropske poslance, zasedli mesta v odborih in na sklepnem plenarnem zasedanju podali svoj pogled na prihodnost Evrope. V ospredju so bile aktualne teme, ki pomenijo tudi velike izzive Evropske unije. Slovenijo so zastopali vodja delegacije in dijak 2. letnika Gimnazije Celje – Center Maj Mravlak, Tadej Rajgelj z Gimnazije Kranj in Meta Štuhec, Urška Filipič in Nik Slavič z Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer.

Delo mladinskih delegatov je potekalo v skupno petih odborih – zunanjepolitičnem (tema: odnosi med Rusijo in EU), delo in sociala (tema: zaposlovanje v dobi digitalizacije in avtomatizacije), odbor za pravice žensk in enakost spolov (tema: spolno nadlegovanje na delovnem mestu), ustavne zadeve (tema: nove težnje po avtonomiji regij in katalonsko vprašanje), odbor za okolje, zdravstvo in hrano (tema: zapostavljeno problematike duševnega zdravja v EU). Mladi so se dela lotili angažirano in predano, sklepe odborov in plenarnega zasedanja, ki je bilo v znamenju možnih prihodnosti evropskih integracij, pa posredovali Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Svetu Evrope, ki so na MEPu v Talinu prav tako imeli svoje opazovalce.

Neponovljivo druženje mladih s cele Evrope, ki so debatirali v različnih odborih in iskali rešitve o aktualnih družbenih vprašanjih, je tudi slovenskim delegatom prineslo številne  neprecenljive izkušnje, predvsem pa nove prijateljske vezi in spoznanje, da odločitve, sprejete v EU, močno vplivajo na naš vsakdan. Vse tri šole, s katerih prihajajo delegati, so sicer aktivne članice številnih mednarodnih programov (Unesco, Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, Model Združenih narodov in Model Evropskega parlamenta), pohvalijo pa se lahko tudi z odličnimi debatnimi klubi.

PRILOGA: Slovenska delegacija na 48. MEP v Estoniji (arhiv GCC: foto1, foto2)

Dodatne informacije:

Valerija Zorko, mentorica Debatnega kluba GCC in MUN/MEP, 031 461 689valerija.zorko@gcc.si

Maj Mravlak, GCC, vodja slovenske delegacije na 48. MEP, 031 848 788, mravlak.maj@gmail.com

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si (V TUJINI DO 3. 3. 2018)

Prispevka ni mogoče komentirati.