2017/2018

MODEL EVROPSKEGA PARLAMETNA V TALINU

Slovenska mladinska delegacija na 48. simulaciji Evropskega parlamenta skupaj z vrstniki o odnosih z Rusijo, notranjimi odnosi v EU in regionalizmu, terorizmu in izzivih prihodnosti

Med 17. in 24. 2. je estonska prestolnica Talin gostila eno največjih evropskih mladinskih konferenc programa MEP (Model European Parliament), kjer je s 5 delegati sodelovala tudi Slovenija. Mladi iz vse Evrope so se za teden dni prelevili v evropske poslance, zasedli mesta v odborih in na sklepnem plenarnem zasedanju podali svoj pogled na prihodnost Evrope. V ospredju so bile aktualne teme, ki pomenijo tudi velike izzive Evropske unije. Slovenijo so zastopali vodja delegacije in dijak 2. letnika Gimnazije Celje – Center Maj Mravlak, Tadej Rajgelj z Gimnazije Kranj in Meta Štuhec, Urška Filipič in Nik Slavič z Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer.

Delo mladinskih delegatov je potekalo v skupno petih odborih – zunanjepolitičnem (tema: odnosi med Rusijo in EU), delo in sociala (tema: zaposlovanje v dobi digitalizacije in avtomatizacije), odbor za pravice žensk in enakost spolov (tema: spolno nadlegovanje na delovnem mestu), ustavne zadeve (tema: nove težnje po avtonomiji regij in katalonsko vprašanje), odbor za okolje, zdravstvo in hrano (tema: zapostavljeno problematike duševnega zdravja v EU). Mladi so se dela lotili angažirano in predano, sklepe odborov in plenarnega zasedanja, ki je bilo v znamenju možnih prihodnosti evropskih integracij, pa posredovali Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Svetu Evrope, ki so na MEPu v Talinu prav tako imeli svoje opazovalce.

Neponovljivo druženje mladih s cele Evrope, ki so debatirali v različnih odborih in iskali rešitve o aktualnih družbenih vprašanjih, je tudi slovenskim delegatom prineslo številne  neprecenljive izkušnje, predvsem pa nove prijateljske vezi in spoznanje, da odločitve, sprejete v EU, močno vplivajo na naš vsakdan. Vse tri šole, s katerih prihajajo delegati, so sicer aktivne članice številnih mednarodnih programov (Unesco, Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, Model Združenih narodov in Model Evropskega parlamenta), pohvalijo pa se lahko tudi z odličnimi debatnimi klubi.

PRILOGA: Slovenska delegacija na 48. MEP v Estoniji (arhiv GCC: foto1, foto2)

Dodatne informacije:

Valerija Zorko, mentorica Debatnega kluba GCC in MUN/MEP, 031 461 689

Maj Mravlak, GCC, vodja slovenske delegacije na 48. MEP, 031 848 788, 

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945,  (V TUJINI DO 3. 3. 2018)

Pojdi na vsebino